Slovenija

Referenduma ne bo, a pobudniki pravijo, da so svoj cilj dosegli

Ljubljana, 03. 06. 2012 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijski sindikati so zbrali nekaj manj kot 3400 podpisov za referendum o interventnih ukrepih, kar pa ni dovolj. Referenduma tako ne bo, a pobudniki so vseeno zadovoljni, saj naj bi bil cilj dosežen.

Iztekel se je rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Dopolnitve zakona sicer predvidevajo zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla 2,5 odstotka.

Pobudniki zahteve, policijski sindikati, so sicer zbrali nekaj manj kot 3400 podpisov od potrebnih 40.000. Referenduma tako ne bo, zakon pa bo lahko začel veljati ta mesec.

Kot je pojasnil sekretar Sindikata policistov Slovenije Borut Jakopin, so pobudniki svoj cilj dosegli. Zakon namreč ni začel veljati pred izplačili aprilske plače v maju, ko bi morala država regres izplačati v skladu z dogovorom, ki ga je s sindikati sklenila na področju prejemkov javnih uslužbencev za letošnje leto. Sindikati so tako prepričani, da je njihova pravica do regresa v celoti že stopila v veljavo. Na izplačilo letošnjega regresa po njihovem mnenju tako ne more vplivati niti zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je višino sredstev za regres prepolovil.

Če bo letošnji regres za zaposlene v policiji nižji od 692 evrov, bodo v sindikatu policistov vložili tožbo.
Če bo letošnji regres za zaposlene v policiji nižji od 692 evrov, bodo v sindikatu policistov vložili tožbo. FOTO: Blaž Garbajs

Že pripravljeni na tožbe

V sindikatu policistov so zato že pripravili osnutek tožbe, ki jo bodo v imenu članov sindikata vložili po izplačilu letošnjega regresa, če bo ta nižji od 692 evrov, je dodal Jakopin. Izplačilo regresa za zaposlene v policiji sicer pričakuje 15. junija. "Če bo regres izplačan na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ, bomo vložili tožbo za razliko plus obresti," je napovedal.

Tožbe so sicer že vložili v Sindikatu vojakov Slovenije in Sindikatu državnih organov Slovenije. Možnost tožbe napovedujejo tudi v drugih sindikatih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 06. 2012 20.09
+1
kot sem že rekla;;;,policiji je sebi skopala grob tisti trenutek ko so lačne in brez vsega,brez plač in denarja odpeljali na mejo bosanske delovce takrat sem zapisala,policjotkoti,plačali boste to dejanje,,in mar sem zgrešila narod pomne,je tiho,ne pozabi,vrne vse z obrestmi vred
Buena Vita
03. 06. 2012 20.03
+1
kaj se lažejo, komaj 3500 podpisov so imeli zbranih in nobene podpore pri ljudeh nimajo, vsi lopovi v sloveniji dosežejo cilj,če je slovenija raj mafije in kriminala,lenuharstvo je boginja ,sploh za JU in organe pregona,sodnike,policaje,tožilce,notarje itd,itd
upornik22
03. 06. 2012 12.09
+0
povosod naj se špara!! vsi bi morali imet enake regrese in konc,ne pa da se samo pri policij popusti.
JaZ123456
03. 06. 2012 12.30
+9
najvišja plača bi morali bit omejena z recimo 4kratnikom najnižje...
prognostik
03. 06. 2012 12.08
+4
Se vidi ,da so zadovoljni danes jih je na cesti toliko kod udarnih jam in vsi merijo hitrost .
JaZ123456
03. 06. 2012 12.29
+4
pa ne zaradi samoiniciativnega dela, ampak zaradi tega ker vodstvo to odredi...
hanoveranec
03. 06. 2012 12.07
-8
Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu danes ob 11. uri poteka spominska slovesnost s 23. obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prirejata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje vodi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki bo opravil tudi mašni nagovor. Po navedbah tiskovnega urada Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške. Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem Rogu je leta 2005 skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik, so še zapisali pri škofovski konferenci.
jester1970
03. 06. 2012 13.21
+4
In kaj ima to veze z referendumom? Al pa misliš kle še recept za golaž napisat.
jastreb13
03. 06. 2012 14.15
+5
Pobudniki so zadovoljni, samo policisti niso! Pozanimajte se koliko izstopnih izjav je sindikat dobil v zadnjih dneh?! Policisti niso dobili nič od tega, kar so nujno potrebovali! Sindikate je lahko sram! 24 ur, DEJSTVA.... prebrat si je treba sporazum, kateri pa ne prinaša policistom ničesar koristnega, samo pesek v oči... Olepšave... Na bruhanje mi gre! Še enkrat se je potrdilo, da sindikati (vsi sindikati ne samo policijski) nikoli ne delajo za dobro delavcev, ampak za dobro sindikalistov! In v dobro policajskih šefof in njihovih tajnic....dobro plačanih in trikrat preveč parazitov na MNZ, GPU, PU in PP, ki ne delajo nič!!....na njihov račun so policaji na terenu spet kratko potegnili..... Ampak očitno je med temi policijskimi malinovci na terenu še vedno preveč slaboumnih in na mestu, da bi se uprli tem parazitom po pisarnah se še naprej na njihov ukaz zaganjajo in odirajo rajo na cestah....SRAMOTA!!!....Sistem v policiji je popolnoma zastarel in totalno gnil........to je institucija za načrtno poneumljanje ljudi.....je pa prenešen iz udbovskih časov in kot tak popolnoma nesprejemljiv...
botjabotja
03. 06. 2012 17.06
+2
Končno ste dojeli,da sindikati ne delajo v prid delavcem
Buena Vita
03. 06. 2012 20.05
+1
,he,he,he,he,ma dejte no,kdaj bo kak balkanac delal za koga razen za svojo rit
hanoveranec
03. 06. 2012 12.02
-4
Bilo je za pričakovati. V SD se je kuhalo že nekaj let. Usta so že leta govorila drugače, kot si je želelo telo. Zmaga Lukšiča pomeni oster zasuk v skrajno levo. Vendar ne v tisto proletarsko, pač pa v salonsko, populistično skrajno levico. Oba, Pahor in Lukšič, sta salonska levičarja. Toda Pahorja se je v tistih letih službovanja v evropskem parlamentu navzel duh sodobne socialne demokracije, ki se zaveda, da brez spodbujanja rasti tudi plače ne morejo rasti. Lukšič pa je, nasprotno, teoretski marksist, ki Evrope in njene socialne demokracije še ni videl od blizu. S prevlado Lukšiča se zato v naslednjih letih namesto sodelovanja obeta oster politični in kulturni boj. Stališča Lukšiča glede gospodarstva, gospodarske krize in krize evra so podobna stališčem Ciprasa, predsednika ultralevičarske Sirize v Grčiji. Cipras je že napovedal, da nasprotuje evropskemu dogovoru glede Grčije, da ga bo v primeru zmage odpovedal in da nasprotuje zniževanju plač in drugih javnih bonitet v grškem javnem sektorju. Cipras bi rad ohranil enak nivo javnih izdatkov, čeprav to pomeni vsaj 8% BDP večjo porabo od ustvarjenega. Ne pove pa, kje bi to razliko dobil. Se mu ne da potruditi, da bi o tem razmislil. Toda levičarje itak nikoli ni skrbelo, kje bodo dobili denar. V skrajni sili pač dvignejo davke na maksimum in zaplenijo premoženje. Tudi Lukšiča takšne stvari ne skrbijo. On je pač proti zniževanju plač v javnem sektorju in odgovornemu trošenju javnega denarja, ki bi ga s fiskalnim pravilom zapisali v ustavo. Tudi če zaradi tega zapravimo za 5% BDP več, kot ga ustvarimo. On bi še bolj dvignil davke. Tega, da bi s tem še bolj zadušil že tako klecajoče gospodarstvo in da bi bilo s tem še manj za plače v javnem sektorju, ni v njegovem miselnem polju. Namesto sodelovanja, da bi Slovenijo skupaj potegnili iz močvirja in spet zagnali gospodarsko rast, nas čaka oster politični boj in “načelno” zavračanje kakršnihkoli vladnih predlogov ukrepov. Hkrati bo Lukšič spet zanetil kulturni boj, ki je v zadnjih letih malce zamrl. Spet se bomo razdelili na partizane in domobrance in se med seboj preštevali. Lukšičeva zadnje izjave gredo v to smer. Spomnite se tudi Lukšičevega angažmaja pri pošiljanju študentov k nedeljskim mašam, da bi posneli, kaj pridigajo duhovniki. Tovrstne aktivnosti se nikoli ne končajo v dobro ljudi. Saj temu tudi niso namenjene. Da bomo čez nekaj let zaradi tega še bolj revni, še bolj zadolženi in še z nižjimi plačami, marksističnih salonskih levičarjev pač ne zanimajo. Tudi to ne, da bo našo fiskalno neodgovornost spet reševali tujci, predvsem EU. Če bomo imeli srečo, da bo evro območje do takrat še ostalo. Toda kaj če ga, tudi in predvsem po njihovi zaslugi, več ne bo?
resslovenka
04. 06. 2012 18.01
Ne vem, če bodo za ukinitev evro območja krivi levičarji. Se mi zdi, da bo krivce treba iskati drugje. Kar se duhovnikov tiče , problema ne bo, v kolikor se bodo ti držali zgolj svojega poslanstva, ki vsekakor ni poseganje v posvetne stvari. Mnogo gnilega je v deželi šentflorjanski.
JaZ123456
03. 06. 2012 11.55
+0
Pobudniki so zadovoljni, samo policisti niso! Pozanimajte se koliko izstopnih izjav je sindikat dobil v zadnjih dneh?! Policisti niso dobili nič od tega, kar so nujno potrebovali! Sindikate je lahko sram! 24 ur, DEJSTVA.... prebrat si je treba sporazum, kateri pa ne prinaša policistom ničesar koristnega, samo pesek v oči... Olepšave... Na bruhanje mi gre! Še enkrat se je potrdilo, da sindikati (vsi sindikati ne samo policijski) nikoli ne delajo za dobro delavcev, ampak za dobro sindikalistov!
slonicka
03. 06. 2012 16.34
kdo pa verjame sindikatu ki dela samo v svojo korist kaj pa je naredil sindikat policije do zdaj nič policaje so pošiljali na teren da so napisali čim već glob da so lahko ta denar te baraboni pokradli
titovka
03. 06. 2012 11.32
+2
če ne drugo ste pa po 21 letih postali vsaj LJUDSKA POLICIJA!!!!!
botjabotja
03. 06. 2012 17.06
+1
Abadon666
03. 06. 2012 11.29
+7
Potrebna bi bila temeljita, ampak res temeljita reorganizacija in prenova POLICIJE. V zadnjih 20 letih so se razmere zelo spremenile, večino varovanj so prevzele privatne varnostne firme, večino prekrškov obravnavajo mestna redarstva... Policija bi se morala ukvarjati samo z obravnavo kaznivih dejananj, prometnih nesreč in množičnih kršitev, to pa pomeni 5.000 zaposlenih za celo Slovenijo, seveda vključno z sedečo gospodo po raznih pisarnah, katere bi bilo potrebno še najbolj konkretno zreducirati, ne pa tako kot je danse, ko je zaposlenih 20.000 in več, pa še jamrajo da jih je premalo... Zato pa se brezdelno vozijo po mestu gor in dol iz ene kavice na drugo in se pritožujejo kako jim je hudo in kako slabo so plačani...
CtrlDelete
03. 06. 2012 11.28
+14
Največji dosežek Janševe vlade je v tem, da so nahujskal nejavne delavce proti javnim. Zato, da zakrijejo vse svoje umazane posle ki so jih počeli, jih počnejo in jih bodo počeli. Javni uslužbenci NISO krivi, da so si elite nagreble denar preko slamnatih podjetij, javni uslužbenci NISO krivi, da so elite jemale tajkunske kredite na račun vseh delovnih ljudi v Sloveniji!!!! Kdaj boste nekateri enkrat to dojeli? In nehajte zganjati gonjo proti javnim uslužbencem. Zakaj tudi ta vlada ne proda NLB, NKBM, TELEKOM, ZAVAROVALNICO TRIGLAV...itd??? Zato, ker na ta način nepošteno prihaja do denarja! Zakaj ta vlada ne zmanjša število občin z 211 na 60, kolikor jih je bilo ob osamosvojitvi, zakaj ne zmanjša število agencij? Zato, da lahko nastavlja svoje ljudi in pri tem iz državnega proračuna futra svoje ljudi in svojo politično eskadrilo. In prav zanima me, koliko denarja bo ta vlada prišparala in nas dvignila na nivo "male Švice". Še enkrat, javni uslužbenci niso krivi za takšno stanje v državi!
Uporabnik565636
03. 06. 2012 15.17
+1
Oni vedno nekaj najdejo, da se ljudstvo ne ukvarja z resnimi problemi drzave.
hellbastard666
03. 06. 2012 10.56
+8
govnači nimam drugih besed
Darko32
03. 06. 2012 10.54
+9
Z svojim malomarnim delom so pokazali, da jih ljudstvo ne mara, saj delajo proti ljudstvo za svoj žep. ZAto nebi zbrali niti 15 000 podpisov. To se je tudi zgodilo. Sedaj pa se hvalijo, da bodo šli v akcijo pretepanja ljudstva in bodo skupaj z JANŠO ustrahovali ljudstvo. Če mislijo, da je to njihov cilj so se zmotili. Sramotno je to, da nekomu jemlješ za hrano in da lahko daš prevarantu, ki nabija po 1900€ za potne stroške živi pa v najetem stanovanu za 150€. Če mislijo takšno politiko še nadaljevati so pogoreli skupaj z JANŠO.
Nevenka Štok
03. 06. 2012 11.22
+3
Ali si prebral za kaj so zbirali podpise, mislim da tudi kaj piše v ZUJF ne veš, ker prizadelo bo tudi tebe in tvoje
neziie
03. 06. 2012 10.40
+11
A tale gruča policistov mogoče čaka regres?
Darko32
03. 06. 2012 10.54
-1
titovka
03. 06. 2012 11.33
-1
po mojem bodo dobili dvojnega...saj tenis, rokomet, pa pikniki so draga zadeva.....
populus
03. 06. 2012 10.04
+16
ampak za čas policijskega štrajka ,je bilo polovico manj prometnih nesreč.manj kriminala .manj ropov.ljudje so bili bolj sproščeni in zbrani na cesti !!kaj ko bi kateremu še kapnilo ,da so čist odveč za vsakim grmovjem ??posvečajo naj se reje kriminalu ne pa pisanju brezveznih kazni na cestah .so bili prej policaji osovraženi ,sedaj pa ko so se prodali državi pa mislim da so še bolj !in tudi večjo represijo bojo zganjali večjo bojo dobivali nazaj!!sej jih samo okoli 8-9 tisoč proti ostalim slovencem !!torej jih je premalo !!jih a imajo počasi tud državljani vrh glave!!in obračuni z policijo bojo zmeraj bolj pogosti!!mogoče tudi prav ,če samo pogledamo gorška ki se vozi z neregistriranim avtom po svetu .pa je mogoče zato prejel kazen?naredto to vi državljani!!ko smo tako enaki pred zakonom!!!!!
KomentarDOO
03. 06. 2012 10.02
+5
SDOS in Vojaki so že davno nazaj vložili tožbe, ker vedo, da jih želi vlada prinesti žejne čez vodo!
drugnben
03. 06. 2012 09.35
+1
Vlada je preveč popustila, ker policisti nikoli ne bi zbrali 40 000 podpisov, ke folk ne bi hotel podpisovati za nekoga, ki se še edini upira.
ljubissa
03. 06. 2012 09.37
+3
Res je, sem že takrat komentiral pa ni noben verjel.
wizeman
03. 06. 2012 09.52
+10
Ja, ampak ukrepi bodo udarili po vseh, ne le policajih. In ti ukrepi nas bodo dokončno ugonobili...
gregor153
03. 06. 2012 10.59
+5
@wizeman Tvoja rešitev je da bi najemali še več kredita za preobsežno JS?
mala_zvezdica
03. 06. 2012 11.32
ena izmed rešitev je sigurno zmanjšanje občin... uvest regionalna središča in to je to... šparali bi konkretno
Uporabnik740916
03. 06. 2012 09.13
+14
Krasno. Pa tak lep mir je bil na cesti, zdej pa spet vsako jutro seznam grmovij za celko hosto.
goliinbosi
03. 06. 2012 09.00
+12
V najem vzamem manjšo policijsko postajo na dobri lokaciji. Ponudbe pošljite pod šifro: kasiram le zase:-)
Dr.VR46
03. 06. 2012 08.50
+0
Pajaci ste pokazalisvoje znanje na ptuju
grikos
03. 06. 2012 09.59
-1
ossvajalec
03. 06. 2012 12.57
volle koliko jih je bilo na ptuju, ki so kazali svoje znanje ?
mozolcek
03. 06. 2012 08.40
+19
Ja tko se dela nepa delavski sindikati.Če bi vsi rekli ne bi pa mogoče začeli tisti nositi nazaj kar so pok.......Kaj pa je grkom slabo tudi če gredo v stečaj nazaj na drahmo pa nič mi ovce pa kar okej namesto ............Sedaj pa varčujemo pa kdo le poglejte koliko se katerim pozna smo samo molzne krave držaave in bank,da posamezne ne omenjam.Ja se sprašujem Za kerga!