Slovenija

Referendum: V četrtek se začne rok za zbiranje podpisov

Ljubljana, 21. 09. 2010 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
17

Predsednik državnega zbora je določil rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma o sistemu plač, ki ga predlagajo sindikati. Do 27. oktobra morajo sindikati zbrati 40.000 podpisov.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je določil rok za zbiranje 40.000 podpisov volivk in volivcev za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Zbiranje podpisov se bo začelo 23. septembra, končalo pa 27. oktobra.

Pobudo za začetek postopka za razpis referenduma so pred tednom dni v DZ prinesli predstavniki sindikatov javnega sektorja iz pogajalske skupine, ki jo vodi Janez Posedi. Ta je tudi formalno naveden kot vlagatelj pobude.

Kot je danes v izjavi za javnost povedal Gantar, je ustreznost pobude preverila parlamentarna zakonodajno-pravna služba, podpise pa ministrstvo za notranje zadeve. V obeh pogledih je bila pobuda ustrezna; vložena je bila pravočasno, referendumsko vprašanje je korektno, priloženih pa ji je bilo dovolj podpisov – zakon jih zahteva 2500, sindikati so jih v DZ prinesli več kot 7000.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

S spremembo plačnega zakona je vlada predvidela drugo možnost za ugotavljanje kvoruma za veljavnost aneksov h kolektivni pogodbi za javni sektor. Za veljavnost aneksa ne bi bili več izključen pogoj podpisi večine od 29 reprezentativnih sindikatov, ampak bi lahko veljal tudi ob soglasju manjšega števila sindikatov, ki zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Zahteva – če bo zbranih 40.000 podpisov – bo morala biti vložena v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, DZ pa bo moral referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve. Od razpisa do dneva glasovanja na referendumu ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni, je pojasnil predsednik DZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nahrbtnik
23. 09. 2010 22.35
zdaj je pa nahrbtnik jezen- spet bo povedal isto-ni vse v t.i. JU podaljšana roka oblasti, vsi iz negospodarstva so plačani iz davkoplačevalskega denarja in to drži, ampak vzgojiteljice, čistilke ( V JU ), delavci zdravstvu-podaljšana roka oblasti, pa ne ga lomit.
alpino
22. 09. 2010 09.10
Država je v razsulu "De facto"" a je vseeno, zadnji trenutek stopila upočasnila svoj tempo in stopila korak nazaj, ko je predlagala ,,izkušeno lisičko,,Heleno Kamnar, ki politično tudi slučajno ni kontaminirana z Zaresovo kapitalsko ideologijo. Sicer pa, so si za vrati, vse politične stranke brez izjeme, daleč stran od pogledov raje, ,,dogovorno,, izposlovale vrsto privilegijev, naj si gre za njih same, njih družinske člane, prijatelje, , znance, strankarske kolege, simpatizerje ali skorumpiran, z davkoplačevalskimi sredstvi podprt kapital. Torej, govorimo o položajih, nazivih, delovnih resorjih, službah, vodstvenih kadrih, direktorjih javnih zavodov vse od občinskih uprav preko Darsa, Ministrstev, direktoratov, agencij, javnih zavodov, (RTV,Zdravstveni domovi itn.) svetovalcev, svetnikov, članov uprav, nadzornih svetov, kapitalskih družb in združb, ki so nas s pomočjo skorumpiranih in od davkoplačevalcev absolutno preplačanih ,,nakladačev,, ekonomske fakultete, Univerze in visokega šolstva, po 19 letih pripeljali na točko, kjer smo danes. Pa menda zato niso krivi delavci Gorenja, Preventa,Vegrada, Iskre, Elkroja, šivilje v Beti, Muri medicinske sestre, Policisti, Cariniki, Veterinarji, vzgojiteljice. Število zaposlenih v ,,javnem sektorju leta 1991,, je bilo 55.000, kljub temu, da je bilo takrat nekaj sto pripadnikov policije več, večje je bilo število zaposlenih v vojski in carini, danes pa ko je manj carine, vojske in policije, se število zaposlenih v javnem sektorju približuje 160.000. Vseh teh 100.000 »insektov« so je nagnetlo na parkirišče zloglasnega JAVNEGA SEKTORJA. Danes, ko je vsakomur jasno, da nacionalna ekonomija tega ne prenese, so se »insketi« skriti, prikriti ali popolnoma zakriti, v teh njim prirejenih institucijah domislili, da je potrebno ukiniti slovensko vojsko, jutri prepoloviti število policistov, pojutrišnjem pa morda zmanjšati število med. sester. Odgovor je na dlani, ,,krvosesi,, rabijo denar ,,ZA ŽIVLJENJE NA VISOKI NOGI,,in tu je aktualni premier in predsednik stranke SD, BORUT PAHOR padel na izpitu na celotni fronti, sploh, ker mu v vladi, pod taktirko razglašene korošice vodi pogajanja ekipa Zaresa, preslikana iz stare LDS, ki jo znana predvsem po tem, da je državo s svojim programom lastninjenja (zavajanja) privatizacije (kraje, tajkunstva) in drugimi oblikami gospodarskega kriminala s podporo in mnenji raznobarvnih pravnih in ekonomskih avtoritet, pripeljala državo v ,,propad,,! Da bo paradoks še večji, ni denarja za plače, ni denarja za nove investicije, ni denarja za poplave, je denar in to 400 miljonov Evrov za bogate Grke. Narod pa, kot ovce, zaslepljen sledi, volčjemu tropu v zakol.
SEBASTI
22. 09. 2010 08.54
Še malo pa bomo imeli referendum o tem ali lahko uradniki med delovnim časom hodijo na wc. Mislim, pa res ne morejo kakšne stvari sami rešit? Kako pa naj delavec v gospodarstvu zahtev referendum, če se s svojo plačo ne strinja? In sedaj bo javni sektor vložil pobudo za začetek referenduma. Ni dovolj, da nas obirajo z davki, da lahko tako velik aparat kot je javni sektro sploh živi, ne, sedaj nas bodo poleg tega še z referendumi obiral, češ da naj mi določimo kakšne plače naj imajo.... Vsem plače vezat na delovno uspešnost in pika.
pika poka ježek
21. 09. 2010 22.59
Hocstapler, @ 21.09.2010, 22:09 & 22:41 Pravi si mi Machiavelli.
Hochstapler
21. 09. 2010 22.50
Nisem se pa še dotaknil teme referenduma. Ker so volitve in referendumi stvar politike, ima vladajoča politika moč in vpliv pri sestavi volilnih komisij. Tu zopet pride do izraza zvestoba članov volilne komisije do politike vladajočega oblastnika, saj lahko volilne glasove preštejejo na način, da pride do ugodnega izida za oblastnika. Če ne gre drugače z uničenjem določenega dela glasovnic. Samo še en dodaten krogec ali X, pa je glasovnica neveljavna. Sicer pa ima oblastnik oblast, lahko se sam odloči ali bo referendumsko voljo upošteval ali ne, morebiti le deloma.
Hochstapler
21. 09. 2010 22.41
Težava za Pahorja kot oblastnika pa je še ena, če ne more nadzorovati svojega državnega aparata, kako bo potem šele nadzoroval podivjano ljudsko drhal, med katero se že zdaj šušlja da je oblast mlahava, šibka. Če ljudska drhal ne čuti trde roke oblastnika, se pravi državnega aparata, javnih uslužbencev če hočete, potem se le ta upre in udari po oblastniku. Potem pa v revolucijah letijo glave, iz ljudske drhali pa se pojavi nov voditelj s trdno roko. Že biblijski Hebrejci so si želeli kralja iz svojih vrst, Napoleon je bil iz vrst ljudske drhali, pa Hitler, Stalin in Jaz.
Hochstapler
21. 09. 2010 22.09
Pionirčki moji zdravo! Javni sektor je podaljšana roka oblastnika. Zato mora biti za vzdržnost vladajočega sistema javni sektor zaprt za kadrovanje od zunaj. Najboljše je, da so v javnem sektorju zaposleni sorodniki funkcionarjev na višjih položajih, ali pa vsaj sorodniki in potomci nižjih uradnikov. Tako se vsak nižji uradnik vedno čuti dolžnega za uslugo svojemu botru na visokem položaju, čeprav sorodstvene vezi niso več nujno jamstvo za politično zvestobo. Zato je vsa umetnost vladanja oblastnika hierarhično navzdol nadzorovati svoj birokratski aparat, nagrajevati z napredovanji zveste kadre in zapostavljati uporne. Pomembno vlogo pri tem ima ocenjevanje javnih uslužbencev, vsekakor mora biti nagrajen z najvišjo oceno tisti ki je najbolj poslušen, delavnost niti ni toliko pomembna. Prav tako mora biti javni uslužbenec ocenjen z najvišjo oceno, če predstojniku prinese koristne informacije o neregačih v uradu. Nagraditi je treba tudi tiste tihe, ki ves čas na svojem delovnem mestu pridno izpolnjujejo svoje obveznosti. Ti povprečneži so motor birokracije oblastnika, zato jim pri ocenjevanju pripada povprečna delovna ocena. Najslabše pa morajo biti ocenjeni tisti, ki se ves čas pritožujejo, četudi nimajo slabih delovnih rezultatov. Nepoučenemu se bo to zdelo nenavadno, toda vsak ukaz politika na vladajočem položaju je brez zvestih uradnikov brezpredmeten, saj dejansko vladajo uradniki, ne pa sam vladar. In tu je Pahor s svojo koalicijo padel na izpitu, če izgubi birokrate, izgubi oblast. Na kratko: Generali se menjajo, vojska pa vedno ostaja ista.
Uroš Palhartinger
21. 09. 2010 21.55
... pa da je vojska na zahodu brezpredmetna, saj nismo samozadostni, kmalu bodo še naboje za puške v NATO paktu v celoti izdelovali Kitajci, Vietnamci in Indijci...
Uroš Palhartinger
21. 09. 2010 21.54
Vse skupaj je le farsa, sveta kot smo ga poznali ni več in ga ne bo več. Vse gre le še navzdol, kmalu bo kriza še bolj udarila, saj ni potrošnje... Zmanjševanje plač pa pomeni še manjšo potrošnjo, torej še globjo krizo. Veliko krizo pred 80 leti je rešil novo nastali srednji razred, v tej krizi pa je odrešilnega srednjega razreda vedno manj... Kje je logika da je univerzitetno izobražen kader plačan le 30 odstotkov več kot pa neizobražen industrijski delavec???
unja1.m
21. 09. 2010 20.01
ko je bil tito, ni bilo teh neumnosti
Mancyy
21. 09. 2010 19.23
Tako malo, da boste videli, da je volja naroda ena velika laž.
Mancyy
21. 09. 2010 19.23
Zraven naj priložijo še tistega o prepovedi gradnje minaretov, uukinitvi lokalne samouprave, trgu dela za Ljubljansko TV, ter o ukinitvi zbornic, sazasa ter davkov in prispevkov.
Buena Vita
21. 09. 2010 18.37
TAKO,ZA REFERENDUM,,PODPIS
Buena Vita
21. 09. 2010 18.36
končno neki pametnega
wizeman
21. 09. 2010 18.25
Se da kje podpisati, da si proti referendumu?
fafajonka
21. 09. 2010 17.08
Čakam referendum, ki bo odločil, da so referendumi lahko vsake štiri leta!
Jožajoža
21. 09. 2010 16.26
referendum bo uspel, saj se vsak drugi napaja iz državnega proračuna.