Slovenija

Referendum kot 'resen institut neposredne demokracije'

Ljubljana, 04. 01. 2013 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Referendumske spremembe podpirata koalicija in stranka SD, kar zadostuje ustavni večini. V PS pa opozarjajo, da je treba resno razmisliti o predlaganih rešitvah. "Ne glede na to, ali ustavo spreminjamo ali ne, je referendum v tej državi težko izvesti," pravi Möderndorfer.

Predsednik DZ Gregor Virant po srečanju z vodji poslanskih skupin ocenjuje, da imajo potrebno ustavno večino za ustavne spremembe referendumske ureditve. Nekoliko modificiran predlog, ki ga je Virant oblikoval na podlagi stališč strokovne skupine, namreč podpirajo celotna koalicija in SD, medtem ko si bodo v PS še vzeli čas za razmislek.

Virant tako ocenjuje, da bodo prihodnji teden na ustavni komisiji ustavno spremembo podprli in jo poslali v odločanje DZ. Predlog odraža stališča strokovne skupine, upoštevajoč zlasti pripombe in zahteve SD glede omejitve referendumskega odločanja o človekovih pravicah in svoboščinah.

Po Virantovih ocenah bi ga lahko obravnavali že na januarski seji DZ, drugo fazo postopka pa bi lahko izpeljali februarja.

Spremembe gredo v smer, da se iz referenduma naredi "en resen institut neposredne demokracije", je dejal Virant. Referendum je namreč danes po njegovem mnenju v veliki meri sredstvo za medsebojna politična obračunavanja.

Po predlogu referendum ne bi bil dopusten o: zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč; zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna; zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb in zakonih, ki odpravljajo neustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo neustavnost.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Blaž Garbajs

Namesto kvoruma za veljavnost referenduma bi imeli zavrnitveni referendum. Zakon bi bil na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj četrtina vseh volivcev. To bi po Virantovih besedah trenutno predstavljalo okoli 428.000 volilnih upravičencev.

Sicer pa bi po predlogu možnost zahteve referenduma ostala le še v rokah volivcev, medtem ko te možnosti ne bi imeli več poslanci in DS.

PS: Treba je resno razmisliti o predlaganih rešitvah

Glasovi celotne koalicije in SD bi zadostovali za sprejem ustavne spremembe tudi brez največje opozicijske stranke. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je namreč dejal, da je treba resno razmisliti o predlaganih rešitvah. Kot pomembno dejstvo je izpostavil odločitev ustavnega sodišča glede zahtev za referendum o zakonu o slabi banki in zakonu o državnem holdingu. "Ne glede na to, ali ustavo spreminjamo ali ne, je referendum v tej državi težko izvesti," je dejal in ocenil, da se "nam zato v resnici nikamor več ne mudi".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pojasnil, da stranka podpira rešitve strokovne skupine in tudi zadnji predlog. Po mnenju SDS je smiselno, da referendumsko ureditev omejijo in da "stvar postavimo na višjo raven". Tanko ocenjuje, da so blizu zadostni podpori tem ustavnim spremembam.

Stališča PS o tem težko komentira. Vendar pa nezadovoljstvo z odločitvijo ustavnega sodišča po njegovem ne more biti temeljna podlaga za to, da bi blokirali rešitve, s katerimi bi izboljšali ustavno ureditev.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je pojasnil, da predlog sledi pričakovanjem SD. Poudaril pa je, da je treba ustrezno prilagoditi tudi zakon o referendumu in ljudski iniciativi, ki bi se navezal tako na spremembo ustave kot na ureditev vstopnih pogojev za referendum. Osnutek zakona bi bilo smiselno po njegovem pripraviti vzporedno z ustavno spremembo. Kot je še pojasnil, so se danes med drugim dogovorili, da strokovna skupina preuči možne načine izvajanja varovanja človekovih pravic.

Koalicija je sicer na predlog NSi v parlamentarni postopek že vložila novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katero predlaga, da bi bilo za začetek postopkov za referendum potrebnih 5000 overjenih podpisov. Toda za to nima potrebne dvotretjinske večine.

Virant je pojasnil, da bodo po sprejetju ustavne spremembe morali prenoviti cel zakon o referendumu, ko bi lahko razmišljali tudi o vstopnih pogojih za zahtevo referenduma.

Pravnik Igor Kaučič je sicer danes po Virantovih besedah v razmislek dal rešitev, da bi zbiranje podpisov po vzoru nekaterih držav opravili v enem dnevu. Odprli bi določena volišča, denimo na sedežih okrajnih volilnih komisij, volivci pa bi lahko izrazili podporo referendumu.

Predsednik DZ je ocenil še, da teh ustavnih sprememb ne more doleteti podobna usoda, kot je fiskalno pravilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 01. 2013 01.44
Ko je bil JAnša še v opoziciji, je bil referendum najvišja oblika demokracije!
robinud@volja.net
05. 01. 2013 01.36
+3
Če bi čakali, da PS resno razmisli o zadevi, lahko gremo domov in se vrnemo čez 10-20 let.
Staropramen
05. 01. 2013 00.43
+4
Ce je SDS za, mora biti s predlogom nekaj Hugo na robe.
FAUSTOS1
04. 01. 2013 23.11
+2
TOREJ NE MISLI VLADA BO MISLILA NAMESTO TEBE TI SAMO UBOGAJ KLEČI IN MOLI-MALO MORGEN
gregor1222
05. 01. 2013 10.46
To je drugače bistvo parlamentarne demokracije.
amedeo
04. 01. 2013 23.04
+3
Ko se oglasi leporečni previrant,je že nastala nepopravljiva škoda.
Sputnik
04. 01. 2013 20.08
+4
joooooj samo ko vidim viranta sem živčen. hujši je ko kameleon. slovenski parlament kot resen institut neresnosti. vrnite plače prevaranti.
dannyer
04. 01. 2013 19.12
+2
slovenija nadaljuje napačno politiko evrope ki bo odvzela vse možnosti za zaščito večine in dala manjšinam absolutno moč sramota dol z vlado. zdaj se bodo lahko vse manjšine naselile in zahtevali kaj hočejo res sramota še malo pa bomo 3 svet
Buena Vita
04. 01. 2013 19.06
+3
virant ima dolge kazalce ko jih steguje in kaže na druge,kaj delasam,kako ieološko razdvaja in hujska tegasam sebe ne sliš.banda pokvarjena
Buena Vita
04. 01. 2013 19.04
-1
moderdorfer mora prvo končati kakšno šolo,potem se nej oglaša
UDŽAT
04. 01. 2013 17.30
+7
VIRANT JE "VEČŽIVKA"! To so tista živa bitja-npr.rastinojedci(bi se naj hranili izključno z rastlinjem).Virant bi ziher preštekal na meso,če bi veter tak pihnil! V skrajni sili pa še kakšno slabost zašpilal-zaradi prekomernega dela(na wc-ju)!
UDŽAT
04. 01. 2013 17.20
+10
Referendumi-če bodo skinjeni, POL BOSTE SKINJENI POLITIKI! VAS NI NIČ STRAH LOPOVI!
jani666
04. 01. 2013 17.22
+8
tali?ni tom
04. 01. 2013 17.17
+8
lopovi se bojijio da jih bo narod od korit odstavil!
prpa24
04. 01. 2013 15.50
+6
STA propaganda je spet na delu. Virant demagoško: Iz referenduma bodo spremembe naredile "resen institut neposredne demokracije". Prevarant se še kar naprej spreneveda in podpira režim pri uvajanju diktature, on pa govori o neposredni demokraciji. Saj ne more biti resnično tako neumen. Gre za čisto zavajanje, kjer bi z omejitvijo referendumov (prepovedjo s strani Ustavnega sodišča, kot najvišje pravne instance!) režim dobil proste roke pri stiskanju ljudi, samopašnemu vladanju,.. Oportunizem strank bo to omogočil, ljudstvo pa bo plačalo. Vsako spreminjanje referendumske zakonodaje in ustave bi moralo biti OBVEZNO potrjeno na referendumu. Žal sedanja zakonodaja omogoča strankam, da harajo po teh zakonih kot slon v trgovini s porcelanom. Tako je edina obramba pred samopašnimi spremembami le referendum za predčasne volitve in/ali spremembami ustave. Odpori, skupine, ki načrtujejo proteste bi morali resno razmisliti o tem. Državljanska vojna je skrajna rešitev, kakor beg v novo domovino.
jani666
04. 01. 2013 17.16
+7
VIRANT če ti je toliko do neposredne demokracije zberi 30 poslancev in predlagajte, da se v ustavo zapiše ljudska nezaupnica in mi državljani bomo o tem odločili in seveda potrdili na referendumu, do takrat pa raje molči ker so vam vsem skupaj dnevi šteti !!!
DrMrrr 1
04. 01. 2013 15.40
+8
Nova cesarjeva oblačila. V resnici ne gre, kljub vsemu leporečju, za nič drugega, kot za zaostritev pogojev za razpis referenduma. To pa za državljane/volivce ni prav nič koristno. Očitno je, da referendum, kot je zastavljen sedaj, ablasti ni ustrezal - je bil ovira, da ablast, z večino v državnem zboru, izglasuje praktično karkoli, ker so lahko ali sindiokati ali pobudniki relativno enostavno zahtevali, da o tem odloči ljudstvo. Sedaj pa temu očitno ne bo več tako. Ideje o kvorumu za veljavnost referenduma so gotovo nevarne - odpira se namreč vprašanje legitimnosti slehernih volitev. Pri čemer pa volitve (ali javno glasovanje) niso obveznost, temveč pravica. In zato tudi neudeležba pove veliko - ali o zanimanju ali o nestrinjaju s ponujenim izborom. Res je sicer, da imamo v zgodovini referendumov nekaj izrojenih idej (TEŠ, umetna oploditev, itd., tudi Družinski zakonik), ampak zaradi tega še ni potrebno spremeniti referendumske zakonodaje. Še posebej pa ne sedaj, ko je ustavno sodišče postavilo nove (zahtevnejše) kriterije, kar zadeva dopustnost referenduma. Skratka, predlagam, da o spremembi referendumske zakonodaje odločimo volivci na referendumu! Pa bomo lahko ugotovili, da ljudje nismo za to, da se nam pravica do referenduma omejuje zaradi lažjega vladanja "izbrancev". Katerihkoli že.
jani666
04. 01. 2013 17.18
+6
Jaz pa predlagam da pometemo z temi poslanci, levimi in desnimi in naredimo red v naši državi !!! GOTOVI SO !!!
sinhron
04. 01. 2013 14.31
+9
sedaj , ko je vse zavoženo so referendumske spremembe odveč !? Ko je bil pravi čas , da se zaustavi referendumski cunami , ki ga je za časa Pahorjeve vlade priredila sedanja koalicija z JANEZOM JANŠO in SDS na čelu , je odpovedalo ustavno sodišče , parlament in sindikati . SEDAJ PA KO VIDITE , DA STE NAREDILI VELIKO NAPAKO , DA STE PAHNILI DRŽAVO V BANKROT IN BREZVLADJE , PA ŽELITE NEKE KOZMETIČNE POPRAVKE . Treba je tiste ljudi , ki so nas pripeljali v to stanje kaznovati v poduk ostalim , spoštovati ustavo in zakone in ne da se podpira kriminalce .
jani666
04. 01. 2013 17.20
+6
Izgleda da bomo morali spet na ulico in to bando odstraniti, se vidimo 11 januarja !!!
Kaj_je_res
04. 01. 2013 14.23
+7
referendum se izkorišča samo s strani poslancev, tako da bi morali pustiti zakonodajo takšno, kot je, pa onemogočiti razpis s strani poslanskih podpisov. samo to je problem. Referendume zlorablja politika, leva in desna in ne civilna družba.
mužik
04. 01. 2013 14.18
-5
zopet zbiranje podpisov za referendum !!! kdaj bo konec teh bedarij ???
nogomet12
04. 01. 2013 15.09
+6
GetYourFactsRight
04. 01. 2013 15.53
+2
Se pravi nočeš demokracije? No sej se strinjam. Demokracija je, ko večina neumnih odloči ali bojo enega bistrega vrgel na grmado.
Gosposvetski
04. 01. 2013 13.48
-12
Naj novinarji poimensko ,od prvega do zadnjega poimenujejo, člane PS od kod in iz katere stranke so prišli da bo bolj jasno ljudem za kaj gre. Če to ne zmorejo bomo prepričani,da so podplačani.
Explainator
04. 01. 2013 13.52
+19
kaj bluziš. v PS je 90% novih obrazov, v primerjavi z ostalimi strankami
mužik
04. 01. 2013 14.38
+0
Macafur
04. 01. 2013 13.17
+8
...sedaj je itak vseeno, to je bilo potrebno sprejet in zato je odpovedal cel parlament, ustavno sodišče itd, ... Zakaj so te reforme tako nujne nam ljudem ne zna noben povedat. Govori se od kreditov, pa vemo kdo jih je jemal največ, govori se od ničkoliko izginulih ton orožja, pa vemo kdo je bil odgovorni minister takrat, govori se o bajnih vsot denarja bogatunov, pa vemo koliko se da s poštenim delom v Sloveniji zaslužit. Govorijo nam, da bomo po teh ukrepih lažje zadihali, pa vemo, da bodo zelo lahko zadihali le tisti, ki so nas spravili v to situacijo. Govori se marsikaj in marsikaj je tudi res, vendar v obratnem smislu seveda spet na našo žalost in zaradi našega slaboumja.
ZakoniZdravja
04. 01. 2013 13.09
+3
vse dokler obstajajo davki je na oblasti mafija