Slovenija

'Pahor ne razmišlja o odstopu!'

Ljubljana, 31. 10. 2009 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Borut Pahor je trdno odločen rešiti mejno vprašanje z Republiko Hrvaško in o odstopu sploh ne razmišlja, so sporočili iz njegovega kabineta.

Premier Borut Pahor
Premier Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

"Predsednik Vlade RS Borut Pahor se je odzval na navedbe v nekaterih medijih, da naj bi zaradi počasnega reševanja mejnega vprašanja z Republiko Hrvaško razmišljal tudi o odstopu. Predsednik Vlade RS Borut Pahor je trdno odločen rešiti mejno vprašanje z Republiko Hrvaško in o odstopu sploh ne razmišlja," je v sporočilu za javnost zapisala svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk

Tako so se v kabinetu odzvali na poročanje spletnega portala delo.si, da Pahor razmišlja o odstopu, če se reševanje spora z južno sosedo ne bo izteklo po slovenskih pričakovanjih. V kratkem pogovoru za Televizijo Trbovlje namreč ni mogel skriti nezadovoljstva zaradi aktualnih zunanjepolitičnih dogodkov, povezanih s Hrvaško, so poročali.

Pahor je danes zjutraj obiskal Zagorje, kjer se je poklonil bivšemu predsedniku države Janezu Drnovšku. Novinarki Televizije Trbovlje je Pahor dejal, da je prvič obiskal grob Janeza Drnovška, saj je prvič predsednik vlade. "Ampak... če ne boste zadovoljni z rešitvijo Hrvaške, ne bom dolgo več. Srečno,“ je povedal pred kamero Pahor.

V kabinetu so za 24ur.com še povedali, da je bila Pahorjeva izjava vzeta iz konteksta. V pogovoru z novinarko Televizije Trbovlje se je predsednik vlade res kar nekajkrat pošalil.

Potrebno pa je dodati, da so Pahorjevo izjavo povzeli tudi vsi hrvaški mediji.

'Referendum izvesti že sedaj'

Janez Čebulj je bivši predsednik ustavnega sodišča.
Janez Čebulj je bivši predsednik ustavnega sodišča. FOTO: Dare Čekeliš

Na predlog arbitražnega sporazuma in "tiho diplomacijo"se je odzval tudi pravnik in bivši predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj. Njegovo razmišljanje so objavili na spletnih straneh Zavoda 25. junija. Na začetku se je dotaknil vprašanja tihe diplomacije.

"Ne ugovarjam tihi diplomaciji nasploh, gotovo je lahko koristna, vendar kot nekdo, ki ima nekaj izkušenj z ustavnosodno presojo, opozarjam, da je v konkretnem primeru lahko ustavno sporna. Najprej je sporna zaradi tega, ker se ne ve, kaj je njen formalni rezultat: ali gre za dogovor o tem, da bo sklenjena mednarodna pogodba, ki bo vsebovala kriterije za rešitev mejnega vprašanja in s tem za določitev meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško (in ki bo ratificirana v obeh parlamentih) ali pa gre že za dogovor o kriteriju reševanja mejnega vprašanja (t.i. Rehn 2) in posledično za določitev meje,“ piše Čebulj, ki meni, da je v obeh primerih temeljni problem to, "da se sploh ne ve enoznačno, kaj je bilo v vsebinskem smislu dogovorjeno, ker vsaka stran razlaga vsebino dogovora drugače – slovenska stran, da se pogajanja nadaljujejo na podlagi predloga 'Rehn 2', hrvaška stran, da to ni bilo nikoli dogovorjeno“.

"V tem trenutku je torej stanje takšno, da slovenska vlada trdi eno (izhodišče je 'Rehn 2'), hrvaška drugo (izhodišče ni bilo nikoli 'Rehn 2'), komisija EU pa sploh ne ve, kakšna naj bi bila v vsem skupaj njena vloga, pri čemer slovenska stran trdi, da bodo pogajanja o ureditvi meje potekala sočasno s pristopnimi pogajanji Hrvaške v okviru EU! In za nameček, kar je bilo že poudarjeno – 'Rehn 2', ki naj bi bil (po zatrjevanju slovenske strani) izhodišče, z vsebino, kakršno je Rehn predlagal, ni bila potrjena niti v slovenskem niti v hrvaškem parlamentu - vlada je pa v dogovoru 'Pahor – Kosor' ta predlog kot izhodišče 'izpogajala',“ je kritičen.

'Referendum izvesti že sedaj'

Referendum?
Referendum? FOTO: Reuters

Čebulj poudarja, da je referendum edina možnost, ki ostane državljanom, da se uprejo "tihi diplomaciji“, saj v omenjenem primeru ni bilo transparentnosti in nadzora nad izvršilno vejo oblasti. Prav tako meni, da je referendum v tem primeru "edini način, da se uresničuje ustavno načelo, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo“. Šele v okviru referendumskega vprašanja naj bi bilo po besedah Čebulja izkristaliziralo, kaj je oziroma kaj naj bo podlaga pogajanjem.

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je danes znova poudaril, da podpira sklenitev arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Mesić ob tem še naprej odločno nasprotuje stiku Slovenije z odprtim morjem.

SDS zahteva nujno sejo zaradi uhajanja zaupnih informacij

Poslanska skupina SDS je danes sporočila, da je v petek na predsednico parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Janjo Klasinc naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora zaradi uhajanja zaupnih informacij pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško. Predlagatelji menijo, da je skrajno nedopustno, da v javnost uhajajo dokumenti z oznakami zaupno, še posebej v primeru, ko so informacije nacionalnega pomena.

Kot sporno uhajanje informacij navajajo to, da so dan po tem, ko je OZP na zaprti nujni seji 30. septembra letos obravnaval pobudo za sklenitev arbitražnega sporazuma, ki je imela oznako zaupno, "gradivo z enakimi oznakami (51002-52/2009/4), v slovenskem jeziku, objavili hrvaški mediji", pa tudi Dnevnik. Ob tem dodajajo, da to ni bilo prvič, da so se zaupni dokumenti ministrstva za zunanje zadeve znašli v javnosti in da gre za zaskrbljujoč pojav.

Sklic nujne seje zahtevajo tudi zaradi izjave uradnega govorca MZZ Milana Balažica za Odmeve 2. oktobra, ko je namigoval, da so morda dokumenti v javnost prišli s strani članov OZP.

Že maja, ko je v javnost prišla vsebina takratne inačice predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje, sta poslanca SDS Jožef Jerovšek in Miro Petek zunanje ministrstvo pozvala, naj prepreči uhajanje zaupnih dokumentov v javnost. Takrat je zunanji minister Samuel Žbogar povedal, da nima potrditve, da bi dokument prišel z zunanjega ministrstva ter da na ministrstvu vzpostavljajo sistem, da se takšne stvari ne bi dogajale.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
02. 11. 2009 10.45
Se kdo še spomni, kje smo začeli graditi mejno kontrolno točko na Dragonji in kako je bilo naprej? Hrvati so malo zajokali, da to pa ni vredu, da jo ghradimo na južnem bregu reke in je Bavčar jadrno preskočil na severni breg. Tu je izvirni greh, Hrvati so svoj blok pričeli takoj za tem graditi tam, od koder so se naši politiki z Janšo na čelu umaknil. Če bi bil tam NAŠ mejni blok, bi bilo izhodišče povsem drugačnoi, ne bi bilo niti vprašanja, ali so SEČOVLJE 1 v Sloveniji ali Hrvaški in vseh teh peripetij. Mogoče pa se nekateri politiki ravno iz tega razloga v kritiki Pahorja ne udeležujejo v taki meri, kot bi človek glede na njihovo naravo pričakoval.
nightangel
01. 11. 2009 14.40
No malo še počakajmo,pa bomo videli kaj je naša manekenka naredil za nas.Naj zdaj poje,kar je skuhal. Če pa je delal v škodo Slovenije,pa ga je treba dat na vislice!
Torpedo
01. 11. 2009 14.29
sam res..a pahor dela sploh kaj drugega kot na tem sporazumu? pa a je to normalno halo? kaj pa kaos v sloveniji? plače? pokojnine? stavke? kje je naš predsednik vlade? kje je naš predsednik vlade?
M-teorija
01. 11. 2009 14.16
extradeluxe 31.10.2009, 21:49 10 Jelinćić naj zamenja to manekenko Jaka zamenjava z nekom, ki oblači pajkice in baletne copate ter se ima za aristokrata.
pehtateta
01. 11. 2009 13.58
A sedaj bomo pa mi podarjali malo vode Hrvatom? Kaj če bi bilo obratno? Hrvatje vi imate ogromno morja, ne podarjajte ga nam, saj mi hočemo samo svoje. rufta, kaj bo lačna vrano sito pitala? Kaj ti pa je?Zaradi takega razmišljanja smo že tako majhni, da nas komaj opazijo, zaradi take hrbtenice nas ne cenijo. Mene ne štej, da hodim na hravaško morje.
Iggy Q
01. 11. 2009 13.55
Ne vem zakaj bi moral Pahor odstopiti, če so hrvatje skrajno neresni. Naj raje Kosorjeva odstopi, čeprav mi je gospa čisto simpatična. Kaj ona more, če so pa ostali hrvati lažnivci in neresneži.
Meri.m
01. 11. 2009 13.23
samdaje01.11.2009, 12:27 3 Pahor sploh ne razmišlja! ------- -------- ------- Le ščim bi on lahko to počel.
lesnikovsok
01. 11. 2009 13.20
M-teorija
01. 11. 2009 13.04
rufta-rza 01.11.2009, 12:44 Vse skupaj me res že spominja na cufanje marjetice oziroma ivanjščice, bu dala, ne bu dala.... bu da la.
Tony Yeyo
01. 11. 2009 12.44
iz dneva v dan se vleče ta sporazum!!!! vlada ne dela več nič druzga kot poseda in čaka in čaka!!! država pa z tem trpi in izgublja ogromne €ure in dragoceni čas!!!! a ne bi bilo bolje,če bi ta košček "vode" prodali hrvatom,saj itak vsi hodimo na hrvaško na morje !?
jankolino
01. 11. 2009 12.36
Kdaj sem že rekel da bo Slovenija pušila, ( oz je že takrat ko je podpisala sporazum o začasnih prehodih). Pri nas pa itak ni nobenega politika z jaci da bi po mizi udaril. Vsi ko so v opoziciji so glasni, ko pridejo na vlado se userjejo in vso odgovornost prenašajo na narod z referendumom.
bosis
01. 11. 2009 12.30
bnam 2707 01.11.2009, 00:54 Se popolnoma strinjam s tabo! Klinc gleda tako EU, sploh pa potem, ko bo kockastim enkrat uspelo pridt not.
samdaje
01. 11. 2009 12.27
Pahor sploh ne razmišlja!
Luther
01. 11. 2009 12.19
Vendar tu nastopita vsaj dva problema: 1. Slovenci smo narod ''barufarjev'' (to so tisti, ki se radi kregajo). Iz tega sledi, da si v reševanju tega problema, niti približno nismo tako enotni kot Hrvatje (ustašoidi, kot jih je poimenoval sam Mesič) in to je eden od glavnihrazlogov za neuspeh. (Kjer se prepirata dva (slovenca), tretji (hrvat) dobiček ima.) 2. Nimamo tihe diplomacije in vseh, ki gredo zraven. Nimamo je zato, ker je Slovenec ''prepameten'', ''preinteligenten'', ''pravičniški'' izvrsten ''poznavalec'' zgodovine, itd...
zahod.west
01. 11. 2009 12.14
da ne nejasnosti? a kdo ve o čem se govori? je kdo videl kakšen dokument? seveda ne bo nejasnosti, nemogoče, ker se govori samo o ????
Luther
01. 11. 2009 11.50
1. Če bi o meji in izhodu na morje odločalo neko ameriško sodišče, bi izhod na morje in vse kar je s tem povezano prisodilo Sloveniji. Ko previm ameriško sodišče, mislim na tako s poroto, kot ga vidimo v ameriških filmih in nadaljevankah. Tam z dobrim odvetnikom in pravimi argumenti, resnica vedno zmaga. Slovenija ima zgodovinsko dobre argumente, kar se tiče odcetnika, ne vem... (morda Jelinčič) 2. Če bi o tem odločalo slovensko (ali katerokoli evropsko sodišče), bi Slovenija izgubila izhod na morje in vse kar izhaja iz tega. Slovenska sodišča (ali EU sodišča, razen GB), ne iščejo pravice, ampak poskušajo zadostiti vsem obstoječim pravnim normam. Razen v primeru da: - bi izvrstno delovala tiha diplomacija, lobiranje, zakulisno spletkarenje, korupcija in vse kar gre zraven. V tem primeru, bi morda Slovenija dobila kar misli, da ji pripada. Kot sem že enkrat napisal: večino meja na svetu in tudi v Evropi je naredila tiha diplomacija (in vse ostale podtane oblike).
abcdefgi
01. 11. 2009 10.59
Kruha i igara....
MR.TRLJA
01. 11. 2009 10.23
Kolikor se spomnim medijskih člankov v hrvaških medijih je gospod Mešić dva meseca nazaj govoril, da Slovenija ima, in ima pravico do stika z odprtim morjem. Dejal je, da tukaj ni vprašanja relevantnosti glede stika slovenije z odprtim morjem, saj ga ima slovenija vseskozi, zato me čudi takšen preobrat v mišljenju gospoda Mešića. Ne razumem?
jurgelj
01. 11. 2009 08.49
Ejej Pahor!!!????Rdeči časi so zdavnaj izumrli,....prodaj še ta kos ČISTE SLOVENIJE luzer smotan zarukan,.....še danes mi je žal za tiste dni l.91!!!! Tako zaslepljeni smo bili ....kje si sedaj Milan z tistimi besedami:Dočakali smo svoje sanje!!!!?????Mar so to sedaj že pravljice?Kvečjemu haluscinacije????!!!JUTRI JE NOV DAN!!!!
gajakalan1
01. 11. 2009 08.29
bože ne daj da te srečam