Slovenija

Referendum 11. novembra?

Ljubjana, 21. 09. 2007 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Referendum o lastninjenju Zavarovalnice Triglav bo, kot kaže, hkrati ob morebitnem drugem krogu predsedniških volitev.

Na septembrski seji bo DZ na sporedu referendum o šolstvu in lastninjenju Triglava
Na septembrski seji bo DZ na sporedu referendum o šolstvu in lastninjenju Triglava FOTO:

Državni zbor bo po načrtih odlok o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic sprejel na zasedanju v torek. Redna seja parlamenta se bo začela v ponedeljek, po napovedih pa sklenila v torek, 2. oktobra. Kolegij predsednika DZ je danes sprejel tudi finančni načrt za prihodnji dve leti. Načrt za leto 2008 znaša nekaj čez 28 milijonov evrov, medtem ko pa za leto 2009 skoraj 31 milijonov evrov.

Generalni sekretar DZ Lovro Lončar je na današnji seji kolegija povedal, da predlog finančnega načrta, ki je usklajen z ministrstvom za finance, zagotavlja nemoteno delo državnega zbora.

Septembrska seja

Poslanci in poslanke
Poslanci in poslanke FOTO: POP TV

Na začetku septembrske seje v ponedeljek izjemoma ne bo poslanskih vprašanj predsedniku vlade, temveč bodo na poslanska vprašanja odgovarjali le ministri. Zaradi službene zadržanosti bo premier Janez Janša poslankam in poslancem na njihova vprašanja odgovoril v nadaljevanju seje 1. oktobra. Takrat naj bi državni zbor odločal tudi o imenovanju Mojce Kucler Dolinar za novo ministrico za visoko šolstvo. Ministrska kandidatka Mojca Kucler Dolinar se je v torek že uspešno predstavila matičnemu odboru na t. i. hearingu. Predsednik vlade Janša se bo od 23. do 28. septembra udeležil zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku.

Med pomembnejšimi vsebinskimi točkami septembrskega zasedanja je tudi šolski sveženj, in sicer drugi v obravnavi novel zakonov o osnovni šoli ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Slednji obravnavi sta načrtovani v sredo, medtem ko je v četrtek predvidena obravnava resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva. LDS sicer zahteva umik predloga resolucije z dnevnega reda redne seje, poslanska skupina SD pa bo državnemu zboru predlagala, naj z dnevnega reda seje umakne oba zakonska predloga. DZ bo o opozicijskih zahtevah presojal v ponedeljek pred določitvijo dnevnega reda.

Referendum o Triglavu

Razpis referenduma, ki se nanaša predvsem na lastninjenje zavarovalnice Triglav, je zahteval državni svet. Če ga bo državni zbor razpisal, naj bi ga izpeljali 11. novembra, hkrati s takrat predvidenim morebitnim drugim krogom volitev predsednika države.

Državni zbor mora razpisati zakonodajni referendum, če to zahteva najmanj tretjina poslancev, državni svet ali štirideset tisoč volivcev. Referendumska ureditev pa državnemu zboru pred razpisom referenduma dopušča tudi možnost, da pozove predlagatelje referenduma k dopolnitvi zahteve oz. jasnejši opredelitvi vprašanja, če meni, da v zahtevi ni jasno izraženo referendumsko vprašanje. Če pa bo državni zbor ocenil, da je vsebina zahteve za razpis referenduma v nasprotju z ustavo ali da bi z odložitvijo sprejetja ali uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice, lahko zahteva, naj o teh morebitnih pomislekih odloči ustavno sodišče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mf80
22. 09. 2007 01.42
Naj dajo ta denar raje za sanacijo poplav. Samo res tja, da nebojo slučajno patrije al pa kable kupovali.
5R1-K
21. 09. 2007 17.38
LDS zahteva, da deleže dobijo fizične osebe in sicer na enak način, kot so jo dobile pravne osebe; in sicer glede na stanje leta 1990. Zakaj to ne gre? - Približno 750 tisoč zavarovancev ali njihovih dedičev bi morali dokazovati, da izpolnjujejo pogoje za nakup delnic Zavarovalnice Triglav. - To pa praktično ni izvedljivo, ker niti zavarovanci in njihovi dediči, niti sama zavarovalnica, ne razpolaga z dokumenti, ki bi dokazovali, da so leta 1990 vplačali zavarovalne premije. - Veliko število domnevnih upravičencev in odsotnost dokumentacije bi povzročilo nove krivice.