Slovenija

Referenčne ambulante že presegle pričakovanja

Ljubljana, 13. 07. 2011 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trenutno v Sloveniji deluje že 60 referenčnih ambulant, v katerih diplomirane medicinske sestre prevzemajo velik del zdravnikovih dolžnosti. "Postajajo promotorke zdravja in ne zdravljenja," pravi minister Marušič.

Referenčna ambulanta v Šentvidu
Referenčna ambulanta v Šentvidu FOTO: Blaž Garbajs

Kot je znano, smo v Sloveniji letos uvedli referenčne ambulante. Od navadnih družinskih ambulant se razlikujejo po tem, da poleg zdravnika ter tehnika zdravstvene nege v ekipi deluje tudi diplomirana medicinska sestra, ki prevzema velik del oskrbe ter zdravstvene vzgoje kroničnih bolnikov. O tem, kakšni so prvi rezultati tovrstne prakse, je danes spregovoril tudi zdravstveni minister Dorijan Marušič.

Kot je dejal, so zastavljeni cilji celo preseženi. Namesto pričakovanih 40 namreč trenutno v Sloveniji deluje že 60 referenčnih ambulant. "Do konca leta bomo tem dodali še 45, tako da bomo imeli skupno 105 takšnih ambulant, ki bodo pokrile okoli 110 tisoč bolnikov,“ je dejal.

Za kakovostno obravnavo bolnikov na primarnem nivoju

Smisel referenčnih ambulant je v tem, da zdravnik zdravi, diplomirana medicinska sestra pa izvaja ukrepe zdravstvene nege in preventivno presejanje ter zdravstveno vzgojo. Velikokrat se sedaj bolniki, ki so se večinoma oglašali le po recept, želijo naročiti k diplomirani medicinski sestri, zdravnik pa ima zaradi tega več časa za težje bolnike in akutno obolele, je pojasnila svetovalka ministra Tonka Poplas Susič.

Diplomirane medicinske sestre s presejanjem zdrave populacije ustvarjajo registre prebivalcev, ki obiskujejo dotično referenčno ambulanto. Tako je posameznik, ki na presejalnem vprašalniku nima dejavnikov tveganja, vpisan v register zdravih, tiste, ki imajo dejavnike tveganja za razvoj bolezni, pa v ambulantah kontrolirajo pogosteje, hkrati pa jih o dejavnikih ustrezno poučijo. "Bolniki pri diplomirani medicinski sestri izvejo, česar še niso vedeli o dejavnikih tveganja za svojo bolezen, več o bolezni sami, kako jo obvladovati, kako se obnašati, če se bolezen poslabša in kako jo pravilno zdraviti tako z zdravili kot z življenjskim slogom,“ pravijo pristojni.

Referenčna ambulanta - 3
Referenčna ambulanta - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Takšno načrtno presejanje, spremljanje in vodenje je tudi pridobitev za zdravstveni tim. Z ustvarjenimi registri lahko namreč v ambulanti natančno vedo, kako načrtovati obravnavo svojih opredeljenih bolnikov, kam dajati poudarek in kako pristopati do njih.

Ali ljudje zaupajo medicinskim sestram?

Ob tem Poplas Susičeva priznava, da so v začetku delovanja referenčnih ambulant ljudje nekoliko dvomili in niso želeli sprejeti, da bi jih obravnavala diplomirana medicinska sestra. Prve prepreke so prešli tako, da je bolnika sprejel zdravnik in ga naknadno usmeril k diplomirani medicinski sestri. Tako je bolnik uvidel, da je pristop enega in drugega drugačen in da se medsebojno dopolnjujeta.

Obravnavanih vse več kroničnih bolezni

V nadaljnje naj bi medicinske sestre znale obravnavati vse več kroničnih bolezni, s čimer bi lahko postopoma dosegli, da bo približno 80 odstotkov vseh kroničnih bolezni zastopanih v referenčnih ambulantah z ustreznimi protokoli. Tako bo lahko vse urejene kronične bolnike obravnavala diplomirana medicinska sestra, če seveda ne bodo potrebovali zdravnika.

Financiranje vseh 105 referenčnih ambulant, kolikor naj bi jih delovalo do konca leta, je po splošnem dogovoru oziroma aneksih k splošnemu dogovoru po besedah Marušiča zagotovljeno.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 07. 2011 10.44
+0
Nestrpno čakamo prve doktorje znanosti s področja zdravstveništva. In od kod poimenovanje "referenčna ambulanta". referenca pomeni nekaj, po čemer s ezgledujemo, predvsem po strokovni plati. Taka bi bila recimo ambulanta z dvema zdravnikoma, ne pa brez njega. A referenčna zobna ambulanta bo pa taka, kjer bo notri sedela le zobna asistentka in bo svetovala, kako naj si umivamo zobe, uporabljamo nitko in čistimo protezo? Te ambulante so pomožne, ne pa referenčne. Tudi v cerkvah glede na pomanjkanje duhovnika lahko vsak čas pričakujemo, da bodo spovedovali in mazilili ter pokopavali lahko tudi diakoni, morda se bodo imenovali "duhovničarji" ali kaj podobnega.
nolan
14. 07. 2011 09.48
+5
ko boste pa vi hodil na zdravstveno fakulteto in opravili gorooo prakse ter uspešno zaključili vse skupaj se mi pa oglasite
nolan
14. 07. 2011 09.47
+6
kako lahko tako ponižujete med. sestre. nimate pojma kaj govorite. ri ti razvajene
Tonček Balonček
14. 07. 2011 08.53
-5
Referenčne ambulante so pač za to, ker s temi diplomiranimi sestrami ni kaj početi, šole jih bruhajo ven kot za stavo! In smešno je plačevati nekoga v tridesetem in vše višjem razredu za to, da bo vsakomur posebej po pol ure razlagal, da je kajenje in pitje škodljivo, da se je terba več gibati in uravnoteženo prehranjevati, spermeniti življenski slog itd. ZA osveščanje in promocijo zdarvega življenja lahko ena sestra naenkrat predava stotim zavarovancem, kot je že bilo nekoč in je ponekod še zudaj. Splošni zdravnik ima normo 6 minut za pacienta, običajno bolnega, pri teh sestrah s ebodo pa oglašali več ali manj hipohondri, na klepet bodo hodili. Saj če bo bolan, bo itak moral stopiti do zdravnika. In zdaj izgleda, da bono nekateri zdravniki "razbremenjeni", tisti pa, kjer teh referenčnih ambulant ne bodo imeli, bodo pa še naprej obremenjeni. Če bodo postavili mrežo teh bedastih "referenčnih ambulant", bodo stroški za ta projekt več kot 40 mio EUR letno. In sester nimajo nikakršnih kompetenc, saj en pišejo receptov, napotnic, diagnoz, terapij. nič od nič. Da jih bomo pa plačevali le za to, d abodo z ljudmi klepetale in "zajemale podatke" ter vodile evidence, je pa dovolj zdravstveni tehnik ali celo bolničar, administrator.
comment123
14. 07. 2011 08.09
+2
SAJ JE VSEENO, ZDRAVNIKI SO KOMERCIALISTI ZA IZKORIŠČEVALSKO FARMACIJO, SAJ SAMO GLEDAJO KOLIKO BODO ZDRAVIL PRODAL IN OD KATERE FIRME. NE ZDRAVIJO ČLOVEKA CELOSTNO IN PRI VZROKU. ČE BI NA ČLOVEKA GLEDALI CELOSTNO, BI MU VELIKO BOLJ POMAGALI, PREJ BI OZDRAVIL IN NE BI PREDPISOVALI TOLIKO TABLET. ČE IMA DOMA KDO KAKŠNEGA STAREJŠEGA ČLANA DRUŽINE SE TO LEPO VIDI. DOMA IMAJO KILE IN KILE VSEH MOGOČIH ZDRAVIL IN S TEM SE ZASTRUPLAJO DAN ZA DNEM, ONI PA SO VEDNO NA ISTEM NEZDRAVJU IN POČASI HIRAJO. ZAKAJ KITAJSKI ZDRAVNIKI TAKO HITRO POIŠČEJO VZROK IN GA BREZ TABLET ODPRAVIJO??? ZATO, KER VZHODNI MEDICINI NI VSEENO ZA LJUDI, MARIKAJ SE OZDRAVI SAMO S PRAVILNIM PRISTOPOM IN Z BLAGIMI NARAVNIMI PRIPRAVKI ALI Z MASAŽO IN AKUPUNKTURO ALI S ČIM PODOBNIM.
Frane Šajn
14. 07. 2011 07.27
JA RES JE! EVO SAMO ŠE HIRALENCE ZRIHTAMO ZA TISTE Z NIKAKRŠNIMI POKOJNINAMI PA SMO KVIT!
vicki
13. 07. 2011 20.10
+7
Ideja niti ni napačna. Tudi medicinske sestre se učijo v šoli o osnovnih boleznih. In trenutno zdravniki ne opravljajo svojega dela, ko bi morali bolnikom čimveč povedati o njihovi bolezni, da bi se ti lahko čimprej pozdravili. velikokrat ti sestra pove več, kot pa zdravnik. Če so diplomirane, si pa tako ali tako zaslužijo podobno plačo, kot pa zdravniki. Bojim se le, da bo ve ostalo pri izpolnjevanju raznih testnih vprašalnikov in vodenju statistike.
Milan Koleznik
13. 07. 2011 18.42
-2
ne bodo prihranili,kajti ne bo dolgo bodo sestre zahtevale plačo zdravnika.Verjemite jaz jim ne zaupam toliko kot zdravnikom,to ni pošteno do človeka,oziroma človeškega zdravja.
selector
13. 07. 2011 18.11
Od dohtarja diplomo v sekret pa čajčke spet začet pit :P
odbogaposlan
13. 07. 2011 17.51
bomo fejst prišparali...
odbogaposlan
13. 07. 2011 17.50
-6
kmalu nas bodo zdravile čistilke bolnic!