Slovenija

Redukcije vode na Obali še ni, a obeti so slabi

Koper, 20. 08. 2012 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Obali še vedno teče voda iz vsake pipe. K temu je prispevalo tudi ravnanje prebivalstva. Sicer pa jim na pomoč priskočijo tudi kraški vodovodi, kjer imajo vode za zdaj dovolj. Redukcij še ni, a Obala se jih lahko boji.

Tudi minuli konec tedna so v Rižanskem vodovodu uspeli prebroditi brez omejitev v rabi vode, tako da na Obali voda še vedno teče iz vsake pipe. Pretekli konec tedna so sicer preživeli nekoliko težje, zlasti obremenjujoče za sistem so bile dnevne konice v porabi vode, ki so jih uspeli premostiti z določenimi posegi na sistemu, je povedala predstavnica Rižanskega vodovoda Sara Milenkovski.

Žal so obeti slabi, saj nekih obilnejših padavin ni na vidiku vsaj do konca meseca. Voda, ki jo trenutno črpajo iz vodnega vira reke Rižane, je v celoti voda iz podtalnice, kar 60 odstotkov vseh količin vode pa trenutno pridobivajo iz sosednjih vodovodov.

Vodooskrba v Slovenski Istri za zdaj poteka nemoteno tudi zaradi ravnanja prebivalstva, saj so odjemalci ukrepe o varčevanju vzeli resno in se jih držijo, kar je videti tudi pri dnevnih bilancah porabe, ugotavlja Milenkovskijeva: "Privarčevali smo bolj ali manj 15 odstotkov vseh potrebnih količin, tako da so prav te privarčevane količine tiste, ki nam vsak teden za en teden odložijo redukcijo vode."

Redukcije lahko nastopijo vsak čas.
Redukcije lahko nastopijo vsak čas. FOTO: Thinkstock

Stanje je takšno, da lahko redukcije nastopijo vsak čas, varčevanje z vodo pa bo zagotovo trajalo, vse dokler ne bo nekega obilnega deževja, ki bi napolnilo podtalnico. V Rižanskem vodovodu tako znova pozivajo k varčevanju z vodo in njeni racionalni rabi. "Če bodo in ko bodo potrebne redukcije, jih bomo deležni vsi," dodaja predstavnica vodovoda. Ob tem napoveduje, da bodo v primeru redukcij te poskušali enakomerno porazdeliti na vse tri obalne občine.

Sicer pa v Rižanskem vodovodu računajo, da bodo konec meseca in z odhodom prvih turistov uspeli nekoliko zmanjšati porabo vode ter s tem nekoliko bolj v prihodnost odmakniti uvedbo redukcij. Ob tem pa rešitev seveda ostaja dež, dodaja Sara Milenkovski.

Na Krasu je vode dovolj, pomagajo tudi Obali

Brestoviška vrtina, iz katere pridobiva Kraški vodovod pitno vodo za oskrbo celotnega Krasa, bi lahko napajal tudi celotno Slovensko Istro, je povedal direktor Peter Fabiani. Zelo vodnata sta tudi vira Hubelj in Mrzlek, iz katerih se napajata vodovoda Hubelj na Ajdovskem in Mrzlek na Goriškem. Trenutno oskrbujejo Slovensko Istro s 100 litri vode na sekundo, če bi transportne količine to dovoljevale pa bi bile lahko te količine bistveno večje.

"Na Obalo posredujemo toliko pitne vode, kot je lahko. Za večje količine pa bi potrebovali nov vodovod, pri nas imamo dovolj kvalitetne vode," je povedal Fabiani. Zato niso doslej uvedli še nikakršnih omejitev porabe pitne vode, ljudje lahko z njo tudi zalivajo svoje vrtove. Nekaj omejitev je le pri manjših lokalnih zajetjih v obrobnih kraških vaseh, kjer še nimajo pitne vode iz Brestoviškega vodovoda. V rezervoarje pitne vode teh vasi tako vodo dovažajo s cisternami, uporabniki pa se z njo oskrbujejo normalno preko vodovodnega sistema.

Voda
Voda FOTO: Thinkstock

Tudi Goričani in Vipavci imajo vode še dovolj

Nikakršnih omejitev porabe pitne vode ni trenutno niti na Goriškem in Vipavskem. Direktor Vodovodov in kanalizacije Nova Gorica Miran Lovrič je povedal, da je vode dovolj tudi za prebivalce krajev na Trnovsko-Banjški planoti. "Če gasilci komu dovažajo vodo, so to individualna naročila, za katera pri nas ne vemo," je še zatrdil Lovrič. Vendar pa bi se problemi po njegovem mnenju lahko pojavili, če se bo tako sušno obdobje še dolgo nadaljevalo.

Tudi na Vipavskem večjih problemov oskrbe s pitno vodo še ni. Vodni vir Hubelj, s katerega oskrbujejo s pitno vodo prebivalce Vipavske doline in dela Krasa, ima še vedno dovolj velike količine vode, je povedal Aleš Brecelj iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Pitno vodo morajo voziti le v Podkraj, kjer z njo polnijo tamkajšnji rezervoar, saj lokalni vir vode trenutno ne zadostuje vsem potrebam. Dodaja, da se pozna tudi manjša poraba vode v industriji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

likvidator
20. 08. 2012 15.14
-2
Kje je sedaj škof Stres, da bi svojega delodajalca prosil vsaj za en deževni dan? Verjetno Stresa noče uslišati, ker Stres premalo moli in se preveč vtikuje drugam.
icekpicek
20. 08. 2012 13.40
-5
Na morju pa vode ni-prav smešno-bolano.Očitn še niso slišal da iz morske vode se tud da nardit pitna.
Kritik30
20. 08. 2012 11.40
+4
No, povsod suša, povsod se varčuje, župan Mengša pa si je v teh dneh kupil bazen in si ga do vrha nalil z vodo... očitno nekateri ne poznajo razmer.
tantadruj1
20. 08. 2012 11.54
+11
zakaj niste to posneli in poslali na tv, youbute,.....itd.?