Slovenija

Redarji in policisti z roko v roki

Ljubljana, 18. 01. 2010 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupne ekipe redarstva in policije so začele s poostrenim nadzorom nad nepravilnim parkiranjem. Vozniki, ki zaradi zasneženih parkirnih mest nimajo kje parkirati, so zgroženi.

Redarji kljub zasneženim parkirnim mestom ne bodo popuščali.
Redarji kljub zasneženim parkirnim mestom ne bodo popuščali. FOTO: Blaž Garbajs
Cilj sodelovanja policistov in redarjev je predvsem razbremenitev tako policistov kot tudi redarjev ter nadzor in urejanje mirujočega prometa, predvsem nepravilno parkiranih vozil.

V Ljubljani od danes dalje poteka strožji nadzor mirujočega prometa. Na podlagi protokola o sodelovanju so namreč začele operativno delovati skupne patrulje mestnega redarstva in ljubljanske policijske uprave. Ekipe se bodo kljub zasneženim parkirnim mestom osredotočile predvsem na nepravilno parkirana vozila, ki ovirajo in ogrožajo pešce, zelenice, intervencijske poti ter mesta rezervirana za invalide.

Ustaljena oblika sodelovanja

Po zakonu o občinskem redarstvu patrulja deluje po navodilu policista, skladno s svojimi pooblastili pa bosta ukrepala oba člana patrulje in medsebojno skrbela za lastno varnost. Mestni redar in policist naloge izvajata tako peš kot tudi z vozilom mestnega redarstva ali policijskim vozilom, odgovarjajo pristojni.

Sneg še vedno povzroča preglavice ljubljanskim voznikom.
Sneg še vedno povzroča preglavice ljubljanskim voznikom. FOTO: Blaž Garbajs

Tovrstno skupno delovanje mestnega redarstva in ljubljanske policijske uprave bo v prihodnje postalo ustaljena oblika sodelovanja, skladno z letnim načrtom dela pa mestno redarstvo v letošnjem letu načrtuje tesnejše sodelovanje z ljubljansko policijsko upravo tudi na drugih področjih – pri preprečevanju vandalizma, kršenja javnega reda in miru ter pri zagotavljanju varnosti na območju MOL.

Za delo s policisti bo na razpolago okoli trideset redarjev, ki so pred tem že opravili trimesečno izobraževanje na Policijski akademiji, točno število ekip pa bo edvisno od razporeda dela.

Kot so še sporočili, bodo pozornost namenili tudi nepravilnemu ravnanju pešcev v cestnem prometu, kolesarjev ter voznikov, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev. Prav tako bodo nadzorovali uporabo varnostnega pasu in mobilnega telefona med vožnjo.

Kljub pomanjkanju parkirnih mest ne bodo popuščali

Kljub mnogim nespluženim parkirnim mestom po Ljubljani pa redarji prekrškarjem ne bodo popuščali. Kakor so namreč sporočili, posebnih navodil glede problematike z zasneženimi parkirnimi mesti nimajo. Edino pravilo je zakon, ki ga morajo in ga tudi bodo spoštovali, še pravijo.

Mestni redarji sicer opažajo manj nepravilno parkiranih vozil kot v enakem obdobju lani, k čemur je po vsej verjetnosti pripomogla predvsem zadnja zaostritev kazni. Za priklenitev in odstranitev lisic je po novem namreč potrebno odšteti 50 evrov, za odvoz vozila s pajkom 100 evrov , najbolj, na 200 evrov, pa so zaostrili kazni za nepravilno parkiranje.
 

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mesar45
19. 01. 2010 15.37
ok se neki me res zanima men so na nov cist nov avto dal lisice ok ni panike ampak na listek k ga je dal je ta redar napisal poskodba blatnika kao da je blatnik poskodovan men nc jasn pa grem pogledat poskodbe nikjer blatni bret najmanjse praske feltne vse tko kot mora birt res nataknjene u nulo ok avto cel grem v centrr placat pa pol nism sel jaz po avto ker bi mi mogel pac redar pojasnt kje blatni poskodovan al je to sm zato napisal ce bi slucajno se kj podrsal tko da oni niso nc krivi avto pa je v garazi se zmeraj totalno nc poskodovan tko da lohk pridete pogledat pa listek z redarjevo strokovno ugotovitvijo mam tut sramota
makajjezvami
19. 01. 2010 15.12
V Ljubljani manjkajo samo eni skinheadi, ki bi te redarje vsake toliko pošteno prebutali. Kazni talajo popolnoma brez smisla in brez kakršnekoli strategije. Samo da se kasira.
eur
19. 01. 2010 14.31
Gospod Mijavko: Mar jaz nisem udeleženec v prometu? In še enkrat naj vas opomnim: nisem se pritoževala zaradi nevednosti, preberite si moj prvi komentar.... Po eni strani podpirate lenobo in malomarnost MOL, ker ne očisti javnih površin, po drugi strani pa grajate ljudi, ki smo zaradi tega zavedeni in plačujemo kazni...
Skopušnik
19. 01. 2010 14.09
Gospa eur: nevednost ali nepoučenost vas ne ščiti pred zakonom zato se na nepoznavanje situacije parkiranja ne morete zgovarjati... žal mi je da ste morala plačati, denar bi lahko porabili za kaj drugega, zagotovo pa ne boste več parkirali ne tam, ne nikjer drugje na takih mestih... in prav to je namen kazni.... da ljudje začnejo misliti tudi na druge udeležence v prometu... popolnoma se pa strinjam z vami glede neočiščenih javnih površin....
eur
19. 01. 2010 14.03
Spoštovani Jethro: z vamo se popolnoma strinjam.
eur
19. 01. 2010 13.59
Gospod Mijavko: moj otrok ni invalidna oseba, zato nalepke ne potrebujem. Z veseljem odstopim parkirno mesto nekomu ki ga bolj potrebuje kot jaz in ni res, da poznam situacijo glede parkiranja na Peričevi, ker sem tam parkirala prvič. Ponavadi parkiram pred občino bežigrad in grem z vozičkom do ZD, vendar sem se zaradi slabo očiščenih pločnikov odločila, da parkiram bližje ZD.
Jethro
19. 01. 2010 13.47
Mjavko: Saj, verjamem, da določeni predeli, kjer so avti neprestano parkirani in se izmenično ti prostori vedno polnijo, je le težko očistiti, ampak, kaj ko imamo po drugi strani dokaz o neopravljanju tega dela. Po sneženju nisem praktično videl nikjer enega tovornjaka, s katerim bi čistili ta sneg, sedaj bo pa zadeva še težja, ker je že vse zmrznjeno. A je tako težko dnevno poskrbeti za nekaj kubikov? Očitno je, raje dinarčke pustit v blagajni, kot urediti zadeve, saj če se počaka do spolmadi, bo to počistila kar narava sama :) Dejstvo pa je, da smo bili priča še eni zadevi: v KC Ljubljana so sprejeli čez 200 ljudi, ki so poiskale pomoč zaradi hujših padcev na neočiščenih površinah, ki so sedaj zmrznjene, ne zasnežene. Nikoli še nisem slišal za tako številne poškodbe. Če si upa Jankovič izjaviti, da so očitno vsi sami nerodneži, je lahko srečen, da mu snega kdo ne pripelje pred občino, kjer je vse počiščeno. V ZDA bi v takem navalu poškodb zaradi teh zmrznjenih površin padale same tožbe, ki bi bile dobljene. Občina namreč ni poskrbela za varnost ljudi, pločniki so taki, kot da bi Moskvo gledali, še tam je bolje spucano, pa se površine in ljudi ter zime same ne more primerjati. Ni prav, da so ceste čiste, pločniki pa taki, da ljudje raje po cesti hodijo kot po pločniku oz. ledu. In takih točk je malo morje po LJ. Pa za konec...tisti petek zvečer, ko je snežolo 100 na uro in je zapadlo v dveh dneh praktično 40cm, sem z vozilom komaj ven prišel s parkinga...zakaj? Ne zaradi snega, ki je zapadel, ampak zaradi plugov, ki enostavno porinejo višek snega s ceste kar pred vozila in s tem naredijo pravi zid skoraj meter visok. Drugo jutro sem samo gledal, kako sosedje čistijo z lopatami okoli vozil, da sploh na cesto pridejo, cesta oddaljena 1m. In ti kupi so še danes tam, po dveh tednih. Nihče jih ne pride povohat, kaj šele spakirat stran, avtomobili pa se parkirajo kjer lahko. Tukaj gre predvsem za ignoriranje nalog, ki bi občina morala opraviti. LP
Skopušnik
19. 01. 2010 13.45
p.s. Povem vam še to da iz ZD Bežigrad sami pokličejo Mestno redarstvo saj morajo zagotoviti prost dostop do ZD reševalnim vozilom, ponavadi avtomobil odpelje celo pajek.
Skopušnik
19. 01. 2010 13.41
Gospa eur.... sem živel včasih tam res je, zato poznam situacijo, ampak problem je v tem ker ste sedaj povedala da ste tam večkrat, torej poznate zadeve kako stojijo... veste da se tam ne sme parkirati... iskreno mi je žal za vašega otroka in mu želim čim prejšnje okrevanje, obenem pa vam svetujem še to da imate kot spremljevalna oseba invalidne osebe pravico do invalidske nalepke na avtomobilu in boste mirno lahko parkirali na teh parkiriščih... kajti prav tem zadevam služijo parkirišča za invalide.... in želim vam da boste potem imeli kje parkirati ker bodo zagotovo tam stali zopet nekateri drugi avtomobili katerih lastniki bodo v prekršku....
eur
19. 01. 2010 13.36
Pa še nekaj: preden sem parkirala, je sneg v celoti (brez kakršnihkoli sledi avtomobilskih gum ali stopal) prekrival celotno parkirišče! Torej vas prosim, da ne zagovarjate MALOMARNOSTI službe, ki je odgovorna za čiščenje snega, ker na omenjenem parkirišču nihče ni parkiral pred mano... (torej so imeli na razpolago prazno parkirišče za čiščenje snega, pa ga kljub temu niso očistili). Predvidevam, da ste vi eden tistih, ki z veseljem pokličejo redarsko službo in jih pošljejo na Peričevo ulico delati red?!?
eur
19. 01. 2010 13.32
Gospod Mijavko: naj vam povem, da sem kazen plačala že prejšnji teden in da pritožbe ne bom podala (čeprav sem imela namen). Zakaj? Ker vem, da pritožbi ne bi ugodili - kljub temu da imam v večini prav in ker nimam ne časa, ne denarja boriti se z mlini na veter. Po domače povedano: ne verjamem več v pravno državo... Prav pa je, da je prispevek prišel v javne medije in še več takih bi bilo treba. Pa še nekaj: Pred mano je bil parkiran na parkirišču en avto, ko sem prišla nazaj, pa je bil poleg mene še eden. Videla sem avto redarjev, ki je ravno odpeljal, kazni pa smo pokasirali vsi trije. Moj avto je na parkirišču stal točno 55 minut, ker sem morala svojega mladoletnega otroka, ki ima gibalne težave peljati (nesti) v Zdravstveni dom Bežigrad na fizioterapijo!!
Skopušnik
19. 01. 2010 13.23
Strinjam se z vami Jethro... parkirišča niso bila vzorno očiščena, ampak tudi težko jih je očistiti če na njih stojijo avtomobili, žal je tak zakon fizike.... problem je v tem, da je pred ZD Bežigrad parkirišče za invalide in taxi službo, vmes pa je dovoz za reševalna vozila... poznam situacijo na lokaciji in prav vesel sem vsakega vozila z kaznijo na teh parkiriščih.... pa ne vesel za to ker bo nekdo plačal kazen, ampak zato ker se vzpostavlja red, no vsaj želi se ga.... zelo dobro vem kako se tam parkira in tudi verjamem da vsi ki tam parkirajo napačno to naredijo zavestno in upajo da jih ne ujamejo.... potem pa pritožbe in ne vem koliko izgovorov za neplačilo....
Jethro
19. 01. 2010 13.05
Mjavko: Vse lepo in prav, se z določenimi pogledi strinjam ampak...če pogledamo na preprosto dejstvo, da so plužili in čistili med samim sneženjem ,ter dobesedno in zgolj čistili ceste, ter metali sneg praktično na pločnike, steze, parkirišča in tako dalje...kako to, da niso potem poskrbeli za javna parkirišča takrat, ko so v bistvu čistili same ceste? eur je lepo navedla, da imamo zakon, ki narekuje občini poskrbeti za te površine in, če je parkirišče za invalide še vedno belo...pomeni le to, da niso tega sploh in nikoli taknili, kaj šele očistili. Če bi pa sedaj govorili o temu, kako je verjetno vedno bil kakšen avto tam...pa ne bom verjel, ker če se je uspel tam sneg nabrati pomeni, da le ni vedno avtomobilov tam, očitno pa sploh ni bilo, ko je sneg padal. Lahko iščemo milijon izgovor, dejstvo pa je, da je vse skupaj velik nateg s strani redarjev in policije. Kritike so pa tudi dovoljene, ker le skomigniti z rameni v takih primerih, ni ravno enostavno. Zato pa pravim, pa začnimo še mi izvajati take finte...vsakič, ko bo vozilo redarja ali policista nepravilno parkirano, poslikati pa pošiljati okoli. Po zakonu ni potrebno deliti kazni kot stegnjene sredince, v takih primerih, ko pride do kršitve zaradi nakopičenega snega, bi pa ja lahko opozorili in gotovo. Da oglobijo recimo taksista, ki je čakal osebo na birglah, ker je polovico prostora za taksiste zavzel sneg, ki ga OBČINA ni skidala stran...hja, potem je jasno, da je pravica do pritožb na mestu. Se pa strinjam, da bodo te vse po vrsti zavrnjene. Žal. LP
Skopušnik
19. 01. 2010 12.51
Gospa eur... očitno je da boste pisali pritožbo in veseli me da boste v poplavi pritožb ostalih dosegli svoje zadoščenje in na svojo žalost plačali poleg kazni še spremljajoče takse... dejstvo je tudi da vam lahko če želijo naprtijo tudi to da prav zaradi vas niso mogli očistiti dotičnega parkirišča, poklicali komunalno službo da počisti za vami in vam obesili še ta strošek.... poiskusite nalepiti v BTC reklame na avtomobil brez dovoljenja uprave, plačali boste čiščenje BTC-ja verjemite... Prav dobro poznam besede ZAVEDEN, NESPORNO, DEJSTVO, JASNO RAZVIDNO..... ampak mislim da jih vi ne znate uporabljati oziroma ne razumete prav dobro kaj pomenijo.... za vse te besede je potrebno imeti tudi dokaze.... ki pa na žalost niso ravno v vašo dobrobit.... Pa še to, kje imate dokaz da oni pred vami niso prejeli kazni? Jih imate? So že odpeljali in sta parkirala dva nova? Imate? Dvomim..... Ampak razumem vas da ne želite plačate kazni, le kdo je ne bi, ampak na to bi morali misliti predno ste parkirali, kajti nasproti stoji garažna hiša, parkiranje 1€/ura, pa razmislite kolikokrat bi parkirali notri za ta denar oziroma bi mirno odpeljali domov in se ne obromenjevali s kaznijo ter izgubljali svoj dragocen čas za pisanje pritožb.... Naslednjič razmislite kakšen je oportunitetni strošek plačila parkirišča.... LP
Jethro
19. 01. 2010 12.44
Saj drugega kot "Policijska akademija" se tega ne more poimenovati...v video prispevku smo lahko vsi priča pravemu Harrisu in Proctorju...živa komedija! :)
Ramzess
19. 01. 2010 12.38
"Za delo s policisti bo na razpolago okoli trideset redarjev, ki so pred tem že opravili trimesečno izobraževanje na Policijski akademiji" Skladno z naslovom prispevka, instant policaji, pa smo tam. "Za priklenitev in odstranitev lisic je po novem namreč potrebno odšteti 50 evrov, za odvoz vozila s pajkom 100 evrov , najbolj, na 200 evrov, pa so zaostrili kazni za nepravilno parkiranje." Ja, in nikar ne pozabimo na seštevanje omenjenih kazni, čemur se ni moč izzogniti.
lobex
19. 01. 2010 12.18
Bravo Jankovic, cez par let bo imel svojo lastno milico!
eur
19. 01. 2010 12.15
Spoštovani gospod Mijavko, dejstvo je, da bi morala biti parkirna mesta za invalide posebej in prednostno očiščena. V kolikor so pokrita s snegom, na njih NI TALNIH OZBNAČB, ki bi dokazovale, da je tam parkirno mesto rezervirano samo za invalide. Poleg tega stoji poleg parkirnih mest znak, ki označuje "parkiranje za invalide", vendar pod znakom NI TABLICE, ki bi označevala, KOLIKO parkirnih mest je rezerviranih za invalide. Če bi bile talne oznake očiščene, bi bilo to jasno razvidno. Poleg mene sta bila tam parkirana še dva avtomobila, torej bi lahko sklepala, da je le eden od nas parkiral na prostoru za invalide, kazen pa smo pokasirali vsi trije. Dejstvo je, da če kršiš predpise, za to tudi odgovarjaj. Kdo bo odgovarjal za to, ker parkirna mesta NISO bila očiščena in smo bili tisti ki smo tam parkirali ZAVEDENI, za kar smo posledično tudi pokasirali kazni???
Oybl
19. 01. 2010 11.55
Vsi tukaj, ki podpirate kazni... me zanima kako bi se pocutili, ko bi vam pred lastnim blokom 2 dni zaporedoma nalimali kazni. Zivim v bs3, se to dogaja kar pogosto, parkirnih mest ni dovolj, cez dan je pa tudi vse zaparkerano zaradi fakultete (ki ima sicer svoje parkirisce, ki pa je napol prazno ker je seveda za placat)
mertseger
19. 01. 2010 11.53
Pri nas na parkirišču je znak kjer piše parkiranje samo za stanovalce bloka seveda pa tega nihče ne upošteva tako da iščem parkirno mesto tudi več kot pol ure in ponavadi nekaj ulic stran. Da bi prišli redarji tja kdaj red naredit .... ne to pa ne