Slovenija

Recikliranje bi prineslo delovna mesta, sežigalnica pa pepel in bolezni

Ljubljana, 11. 04. 2012 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odpadke je mogoče spet uporabiti, opozarjajo ekologi, ki zato nasprotujejo gradnji sežigalnic v Sloveniji. Na ta način, pravijo, uničujemo dragocene vire in nenevarne odpadke spremenimo v strupene pline in pepel.

Nevladne organizacije, združene v pobudi Recimo ne sežigu odpadkov, odločno nasprotujejo gradnji sežigalnic odpadkov v Sloveniji, pravijo, da je projekt ekonomsko in okoljsko neupravičen. Namesto tega predlagajo več recikliranja.

Erika Oblak iz društva Ekologi brez meja se sprašuje, zakaj Slovenija načrtuje gradnjo dveh sežigalnic s kapaciteto 400.000 ton odpadkov, ko pa naj bi ob tem do leta 2020 ustvarili le še 270.000 ton odpadkov za sežig.

Jernej Fefer s Komunalnega podjetja Vrhnika je pritrdil, da bo zmanjkovalo goriva. "Treba je čim več odpadkov izločiti. Pri nas izločimo že 70 odstotkov vseh odpadkov, kar je močno nad evropskim povprečjem. Kot kažejo podatki iz prvih treh mesecev letos, pa bomo do konca leta že presegli 80 odstotkov izločenih koristnih odpadkov," je dejal Fefer.

Da sežigalnica za nemoteno delovanje in vračanje naložbe potrebuje stalen dotok potrebne količine odpadkov, je poudaril tudi Uroš Macerl iz Eko kroga. "Praksa sežigalnic je, da z lokalnimi skupnostmi podpišejo dolgoročne pogodbe, ki vključujejo dogovorjene količine dobavljenih komunalnih odpadkov. Lokalne skupnosti zato ne morejo izvajati aktivnosti za zmanjševanje nastajanja odpadkov in ločevanja odpadkov," je opozoril.

Ekologi pozivajo k ločevanju in recikliranju odpadkov.
Ekologi pozivajo k ločevanju in recikliranju odpadkov. FOTO: Thinkstock

Sicer pa sežigalnica ni kraj, kjer odpadki enostavno izginejo. "Obratovanje sežigalnice za 200.000 ton smeti pomeni okoli 550 ton sežganih smeti na dan, 60 tovornjakov po 10 ton odpadkov na dan, 30.000 ton pepela na leto, 20.000 ton filtrskih ostankov in emisije težkih kovin, prahu, kislih plinov, dioksinov in furanov in ostalih strupov," je povedal Boris Šuštar iz Civilnih iniciativ Celja. Poudaril je, da tudi po sežigu odpadkov še vedno ostane do tretjina vhodne količine odpadkov, od katere je del celo nevaren. "Nevarne snovi preidejo v prehransko verigo, najobčutljivejši nanj pa so dojenčki, pri katerih lahko trajno ovirajo zdrav razvoj in povzročajo različne bolezni," je dodal Šuštar.

Ekologi zato podpirajo dosledno ločevanje odpadkov in recikliranje uporabnih odpadkov. "Recikliranje prihrani neprimerno več energije, kot jo sežigalnica proizvede, obenem pa sežigalnica nepovratno uničuje naravne vire," je poudarila Oblakova in dodala, da reciklaža ustvari mnogo več delovnih mest kot sežigalnice. Ob tem je poudarila, da se pri nas še vedno preveč ukvarjamo z odstranjevanjem odpadkov s sežigom brez ali s pridobivanjem energije, veliko premalo pa s preventivo že na samem začetku nastanka izdelkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balzak
12. 04. 2012 22.10
-1
Pa dajte no... kaj pa se gremo pri nas??? Po vsem svetu imajo sežigalnice odpadkov in vse normalno funkcionira, samo pri nas nekaj "hudo pametnih" ekologov dela zdrahe. Krivi pa so tudi novinarji, saj če jim ne bi namenili medijskega prostora se sploh nikjer ne bi pojavljali. Kaj so samo delali z veternicami na Volovjih rebih...veternice ubijajo ptiče !!!!!!! Pa kje so to pobrali. Samo pametne se delajo!!! Če malo pobrskaš po spletu lahko ugotoviš, da v Sloveniji največ pričev pobijejo mačke in to letno preko 300.000. In sedaj ponovno pametujejo in se delajo pomembne. Če ne bomo postavili sežigalnic, bomo prisiljeni odpadke na sežig voziti v Avstrijo in Italijo.Direktive EU so jasne-predpisane standarde je potrebno dosegati in ni debate. In kaj bomo potem ???? ?Preprosto-mastno plačevali tujcem za sežig,mi pase bomo še globlje gospodarsko potapljali in jamrali, da nimamo služb. . . Tudi jaz sem, tako kot velika večina Slovencev za zdrav način življenja in za zdravo, predvsem pa varno okolje, vendar to kaj počnejo ti kvazi ekologi pa presega vse meje. Če so tako omejeni in nerazgledani, da niti ne zmorejo prebrati kakšno knjigo od Nobelovega nagrajenca Al Gora, kateri ne samo da opozarja na onesnaževanje, temveč tudi predlaga rešitve, potem bi lahko ti naši pametnjakovičiu videli, da nititi veternice ne masakrirajo ptičev in tudi sežigalnice ne pobijajo ljudi, temveč skrbijo za čistejši in lepši svet. Za konec pa še to: Prosil bi vse novinarje v Sloveniji, da takšnim ljuidem, katerim je samo do lastne promocije ne namenjao nič, popolnoma nič medijskega prostora, saj le tako lahko prevlada zdrav razum in se sprejmejo rešitve, katere so v korist vsem ljudem.
eiffel
16. 04. 2012 10.28
+1
Ne, če ne bomo postavili sežigalnic, bomo prisiljeni količino odpadkov zmanjšati. Zame to ni problem, ker sem jih že skoraj na minimum, ti pa se boš tudi moral navaditi jesti bonbončke brez papirčkov. Nobelov nagrajenec Al Gore je predvsem politik, tako kot
redinmir
12. 04. 2012 20.56
-1
Ne me hecat. Na Dunaju pa umirajo zaradi kurjenja smeti? Nikoli ni mogoče vsega reciklirati. To je res ena velika, velika neumnost. Plastika o kateri je govora, ima omejitev števila recikliranj. in tako naprej. Paprir je podoben glede omejitve recikliranja. Nekja se, da kompostirati, ampak plastiko je edino pametno skuriti, ko je konec življenske dobe.
eiffel
16. 04. 2012 10.28
+1
Ne, plastiko je edino pametno NE PROIZVAJAT. To enim še ni vklopilo, potem se pa pritožujejo, joj, kam s plastiko?
gordo
12. 04. 2012 15.45
-3
ja pa naj ekologi to vse porihtajo mamo im
cusco112
12. 04. 2012 20.55
-3
Je...š take ekologe najprej prepovejo vetrnice zdaj še sežigalnice, pa kaj ti ekologi še niso nikoli prečkali meje, na S stran seveda! Sežigalnice prinesejo bistveno več boljše plačanih delovnih mest!
Faust
12. 04. 2012 11.54
-4
Ekologi so drek, ker se jim gre sam zato kdo jim več plača, banda
HooplaToopla
12. 04. 2012 06.15
+9
V Prekmurju baje načrtujejo krematorij,da bodo reciklirali brezposelne in upokojence. So že zaposlili 12 svetovalcev, za oblikovanje delovne skupine, ki bo pripravila smernice za ustanovitev posebnega inštituta, ki bo naredil potrebne izračune, da bodo zaprosili za sredstva od EU. Iz proračuna bo šlo le 700 mio. €, občine bodo prispevale pa še dodatnih 340 mio. €. Gre pa za dolgoročno naložbo, ki se bo izplačala že v osmih letih.
Dobrovoljac
12. 04. 2012 14.36
+2
Ahahahahahaha stari jaka,si me pa nasmeju zdele :))) svaka čast.
eiffel
11. 04. 2012 23.45
+3
Tako se govori!
Andrej Marc
12. 04. 2012 11.51
+6
Recikliranje ustvari delovna mesta ja, ampak ko komunala dvigne ceno odvoza smeti za par eurov pa jok in stok iz vseh strani. Nikol ni nobenmu nc prov.