Slovenija

Recesija je spremenila obrambni sistem

Murska Sobota, 08. 05. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrica za obrambo je prepričana, da se je zaradi recesije veliko spremenilo tudi v obrambnem sistemu. 'Popuščanja pri kadrih ne bo, spremeniti moramo miselnost,' meni.

Zaradi recesije je zanimanje za prostovoljno služenje zelo veliko in tistim, ki želijo, to po mnenju Jelušičeve moramo omogočiti.
Zaradi recesije je zanimanje za prostovoljno služenje zelo veliko in tistim, ki želijo, to po mnenju Jelušičeve moramo omogočiti. FOTO: Dare Čekeliš

Če so bila leta od 2003 leta blagostanja, ko je celotni sistem pridobival pri odstotku BDP in so bili projekti zelo optimistični, pričakovanja o vlaganjih v infrastrukturo, nove vojašnice in opremo velika, precej opreme pa smo znali razglasiti za zastarelo, so dejstva danes drugačna, meni ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in dodaja, da se je zaradi recesije veliko spremenilo tudi v obrambnem sistemu.

Da je z razvojem nekaj narobe, se je videlo vsaj od leta 2007, ko smo se ukvarjali le z vprašanjem kadrov, kjer smo sicer naredili korak naprej, toda zdaj imamo "fino zakonodajo, lep spisek želja, kaj vse bomo vojakom zagotovili, nimamo pa kje vzeti, letos ni več dovolj denarja niti za kadre za celo vrsto obetavnih projektov, tudi projektov o dvojni uporabnosti," pravi.

Zdaj moramo po njenih besedah postati racionalni in skrbeti za ključne, tudi razvojne prioritete skupaj s civilnim okoljem. "Pri tem, kar zadeva kadre, ne bomo popustili, moramo pa spremeniti miselnost, saj sistema z velikim številom vojakov ni več, so pa mladi, ki bi hoteli sodelovati, če bi z njimi kdo delal," pravi ministrica.

Zaradi recesije je zanimanje za prostovoljno služenje zelo veliko in tistim, ki želijo, to po mnenju Jelušičeve moramo omogočiti. V vojski se bodo veliko naučili in iz nje prišli na trg delovne sile boljši – to bo prispevek k razvoju, vojak pa bo vedno tudi bolj uporaben v sistemu za varstvo pred naravnimi nesrečami. Mednarodne mirovne operacije pa so način ustvarjanja naše zunanje politike in s tem Slovenija pridobiva realno moč in tako prispeva k razvoju. Kar zadeva vojaško industrijo, pa obstaja razvojni potencial, le če prodajamo znanje, je med drugim dejala obrambna ministrica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
09. 05. 2009 10.14
Kaj pa se je spremenilo? Še vedno pošiljajo slovenske vojake v vuko je..., ne vem za kaj.
Goky
08. 05. 2009 17.32
To bi morali delati že od 91 leta naprej. Bravo Ljubica
supreme@mail386.com
08. 05. 2009 17.00
teka_jezek_teka@....jst ti dam plus !!!!!
Teka_jezek_teka
08. 05. 2009 16.55
Prvi! Kanonfuter na kup!