Slovenija

Rebalans proračuna za zdaj ni potreben

Ljubljana, 19. 06. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov rebalans proračuna še ni potreben, meni finančni minister Janez Šušteršič, bo pa treba po njegovih besedah proračun za prihodnje leto načrtovati podobno restriktivno kot rebalans letošnjega.

Na odhodkovni strani bo zaradi dogovora s socialnimi partnerji treba narediti nekatere prerazporeditve, opozarja minister Šušteršič.
Na odhodkovni strani bo zaradi dogovora s socialnimi partnerji treba narediti nekatere prerazporeditve, opozarja minister Šušteršič. FOTO: Reuters

Minister Janez Šušteršič je na okrogli mizi v Ljubljani na temo obvladovanja makroekonomskih neravnotežij dejal, da je prihodkovna stran za zdaj v okviru načrtov, na odhodkovni strani pa bo zaradi dogovora s socialnimi partnerji, ki je spremljal sprejemanje zakona za uravnoteženje javnih financ, treba narediti nekatere prerazporeditve. Pri tem minister ostaja na oceni, da gre za okoli 130 milijonov evrov.

Šušteršič opozarja, da bo treba biti pri proračunskem načrtovanju prihodnje leto zelo podobno restriktiven kot pri rebalansu letošnjega proračuna. Odhodki se bodo morali tako gibati v letošnjih okvirih, je dodal.

To je le prvi korak v pravo smer

Istvan Szekely z direktorata za gospodarske in denarne zadeve pri Evropski komisiji je sprejete slovenske ukrepe za uravnoteženje javnih financ označil za preboj, saj se je Slovenija prvič osredotočila na ureditev primarne, zakonsko opredeljene javne porabe. Ob tem je ob očitkih o pretiranem krčenju izdatkov pojasnil, da ni vse v višini javne porabe, saj je bistven učinek te porabe.

Szekely tako pravi, da je Slovenija pri ukrepih za konsolidacijo naredila velik korak naprej, tako glede obsega kot glede kakovosti uravnoteženja javnih financ. A izzivi po njegovih besedah ostajajo; gre le za prvi korak, je dodal. Prepričan je, da ima Slovenija vse znanje in orodja, da sama reši svoje težave.

Kranjcu se zdi problematičen zelo omejen dostop do virov.
Kranjcu se zdi problematičen zelo omejen dostop do virov. FOTO: Reuters

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec pa je obžaloval, da ostajajo pribitki na slovenske državne obveznice še vedno visoki, še bolj problematičen pa se mu zdi trenutno zelo omejen dostop do virov.

Zato ocenjuje za zelo pomembno, da si država z ukrepi za stabilizacijo javnih financ in gospodarstva popravi ugled na trgih. Ob tem upa, da bo Slovenija tudi s pomočjo ukrepanja EU oziroma evrskega območja za pomiritev trgov v prihodnje znova obnovila dostop do finančnih virov.

Član uprave Gorenja in ekonomist Peter Groznik je prav tako izpostavil pomen tega, da je Slovenija obrnila trend v javnofinančni konsolidaciji. Ocenjuje, da bodo trgi to morali prepoznati, še posebej, če bo s tem verodostojno nadaljevala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
19. 06. 2012 19.53
+0
vse kaže da je Kranjec zelo slab guvrerner ker gre bankam tako slabo.. parole parole
usi-glih
19. 06. 2012 17.52
+3
Korupcija in klientelizem sta se tako razrasla, da so sedaj že spremenili zajamčeno odkupno ceno elektrike iz sončnih elektrarn, seveda samo za nekatere. za tiste s pravo izkaznico so cene ostale iste. Sicer pa nič čudnega če vodi finance nekdo , ki je dolžan toliko, da bi moral biti dosmrtni minister - vsaj tja do svojega 100-ga leta če bi hotel pošteno vrniti posojilo.
titovka
19. 06. 2012 16.32
+9
LOPOVI POKVARJENI...TA BARABA JE TRIKRAT SLABŠA OD KRIŽANIČA.....SAME LAŽI SO JIH...SRAMOTA...V KAKO POKVARJENI IN KRIMINALNI DRŽAVI ŽIVIM!!!!
marinkofranc
19. 06. 2012 17.42
+2
B se strinjal s tabo,lahko pa bi uporabljal bolj umirjene besede.Šušteršič pač ni lopov,ampak mali nevednež-žalostno
titovka
19. 06. 2012 18.10
+2
pa naj bo za tebe nad poštenjak...za mene ni...kdor laže ta krade!!!!
Syrena
19. 06. 2012 18.35
+0
Saj je imel dobrega učitelja- Bajuka, On je bil njegov potrčko, torbo mu je prenašal. čeprav o pokojnih vse dobro, ampak Bajuk tudi ni bil sposoben finančni minister, žal..
titovka
19. 06. 2012 19.07
+0
tega pa nisem vedela, da je bil bajukov lakaj.....
hanoveranec
19. 06. 2012 22.31
-1
TITO JE TUDI KRADEL IN LAGAL NARODU !!!!!!!!
mozolcek
19. 06. 2012 16.18
+9
Seveda ko bosta na navadnih državljanih zaslužila tisto kar rabita. In tako znova lahko malo potalamo ane.