Slovenija

Rebalans proračuna upočasnil investicije v zdravstvu

Ljubljana, 20. 03. 2009 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člane odbora DZ za zdravstvo je zanimala predvsem usoda investicijskih projektov, saj je rebalans na področju investicij odnesel največ.

Odbor DZ za zdravstvo se je danes seznanil z rebalansom proračuna za področje zdravstva za letošnje leto. Poslance je zanimala predvsem usoda konkretnih investicijskih projektov, saj je rebalans na področju investicij odnesel največ.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar FOTO: POP TV

Letos primanjkljaj v zdravstveni blagajni

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar je poslancem pojasnila, da se je v proračunskem skladu v preteklih letih nabralo za okoli 60 milijonov evrov neporabljenih sredstev, ki jih bodo črpali letos. Hkrati je opozorila na primanjkljaj v zdravstveni blagajni, ki se napoveduje za letošnje leto. "Kakšen bo, bo vidno konec leta, saj je zdaj težko napovedovati, kakšna bo prispevna osnova," je še pojasnila.

Po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča so "velika ovira" za ministrstvo prav razmere na področju investicij, ki jih je podedoval po svojih predhodnikih. Ob tem je izpostavil Onkološki inštitut, Nevrološko in Pediatrično kliniko. "Pri vseh teh investicijah je problem ta, da ministrstvo ni porabilo vseh razpoložljivih sredstev, zato se je denar vračal v proračunski sklad," je pojasnil minister.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Pomanjkljivi dokumenti za gradnjo zdravstvenih ustanov

Dokumenti za gradnjo objektov v zdravstvu so slabo pripravljeni, je dejal Miklavčič in ob tem izpostavil onkologijo za Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Kot je pojasnil, je prejšnja ministrica iskala enega ponudnika za projektiranje, gradnjo, inštalacije, opremo in šolanje kadrov. Če bi stopili v tak razpis, bi bile posledice hude, zato so se z vodstvom UKC dogovorili za ustavitev razpisa in zdaj gredo v zadevo postopoma, je pojasnil minister. 

Predlagana ustanovitev posebne družbe po vzoru Darsa

Poslanec SD Samo Bevk je ministru predlagal ustanovitev posebne družbe, ki bi skrbela za investicije v javnem sektorju, po vzoru Darsa za gradnjo avtocest. „Na lokalnem nivoju imamo enovito metodologijo za investicije, ki se financirajo iz proračuna. Ne vidim razloga, da se take enovite metodologije ne bi posluževali tudi na državni ravni in na ministrstvu za zdravje. Vsi bi se morali ravnati po enotni metodologiji za investicije,“ menijo v SD.

Poslanec DeSUS Vasja Klavora je vesel, da se je v tem mandatu in tudi ob koncu prejšnjega mandata z odločnimi potezami poseglo v pregled investicij. To, kar se je prej dogajalo z investicijami, je po njegovih besedah sramotno dejanje.

Predsednik odbora in poslanec LDS Ljubo Germič je opozoril, da "če bomo letos izpraznili proračunski sklad, bomo znižali sredstva za investicije v zdravstvene zavode". „Gospodarske napovedi za prihodnja leta niso rožnata, bolje bi bilo sredstva pustiti v proračunskem skladu in počakati na boljša leta.“

Odbor je nato predlog rebalansa potrdil, med drugim pa so se tudi dogovorili, da bodo v prihodnje opravili vrsto obiskov v zdravstvenih ustanovah po Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sonas
20. 03. 2009 13.34
Ah, sej nič takega... vsaka investicija v zdravstvu traja in traja zelo zelo zelo zelo dolgo... pač kaka podkupina manj, večje tragedije ne bo (če bo pa kdo zaradi tega umrl, si je pač sam kriv...).