Slovenija

Rdeča, modra, rumena ... jajca

Ljubljana, 06. 04. 2012 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tu je velika noč in z njo tudi nepogrešljivo barvanje jajc. S kupljenimi barvili sicer lahko dosežemo močne, pisane in svetleče barve, a številna vsebujejo zdravju nevarna azobarvila. Kakšni pa so sicer učinki? Ali obljube z embalaž držijo?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se lotili barvanja pirhov. Preverjali so namreč, kako učinkujejo posamezna barvila, ki jih lahko kupimo v trgovini.

Ponudba je pestra, a bolj kot na barvo bi morali biti pozorni na sestavino, poudarjajo. Večina namreč vsebuje sintetična in zdravju škodljiva azobarvila. Zato je najbolje, da velikonočne pirhe pobarvamo na naraven način.

Ne le barve, tudi sestavina barvil je pomembna.
Ne le barve, tudi sestavina barvil je pomembna. FOTO: Thinkstock

Preizkusili so devet različnih barvil s polic slovenskih trgovin.

Najkasneje v dveh urah po kuhanju jih shranite v hladilnik, porabiti pa jih morate v sedmih dneh, saj se boste le tako izognili tveganju, da bi imeli težave z želodcem. ZPS

5 Colours + Beakers: Rezultat je bil po oceni ZPS zelo dober. Prepričalo jih je tudi dejstvo, da v kompletu dobiš že ves pribor.
Colours for speckled eggs: "Pomembno je, da iz priložene gobice čim bolje odstranimo barvo, sicer ne dobimo želenega učinka. Za pirhe, kot so prikazani na embalaži, pa potrebujemo kar nekaj umetniškega znanja," so ugotovili preizkuševalci ZPS.
Glitter: Tu ugotavljajo, da je rezultat zanimiv, nevsakdanji. Vendar pa za srebrno sijoč videz, kot je prikazan na embalaži, poleg barve potrebuješ tudi folijo. In ker so v paketu le tri, lahko tako polepšamo le tri jajca. Barve je sicer dovolj za kar nekaj pirhov.
Mother of pearl effect: Kljub večkratnim ponovitvam niso uspeli doseči učinka, ki bi bil vsaj podoben tistemu na embalaži.
Super Color Trio, Super Color Trio, Humer, Schimek Eierfarbe, Barva za pirhe: Izdelki so namenjeni klasičnemu barvanju jajc, ko barvo zmešamo z vodo (lahko dodamo malo kisa) in v njej namakamo jajca toliko časa, kot piše v navodilih. "Barvanje je enostavno in poteka razmeroma hitro, jajca se obarvajo intenzivno, rezultati so torej dobri, bistvenih razlik med njimi ni," svoje izsledke sporoča ZPS.

Naravno barvanje

Sicer so velikonočna jajca v košari lepa na pogled, a v hladilniku so varnejša.
Sicer so velikonočna jajca v košari lepa na pogled, a v hladilniku so varnejša. FOTO: Thinkstock
Po mnenju strokovnjakinje s področja perutninarstva se zelo lepo obarvajo jajca slovenske avtohtone pasme, t. j. štajerska kokoš; njihova lupina je slonokoščene barve. Žal danes štajerske kokoši živijo le še na redkih kmetijah.

Pripravili so tudi nasvete, kako jajca pobarvati naravno. Postopek je sicer dolgotrajnejši in tudi kričečih barv ne dobimo, si pa zagotovimo zdrave in lepe pisanice.

Kava: v hladno vodo stresemo toliko kave, kot da bi želeli skuhati močnejšo turško kavo, premešamo in nato dodamo jajca. Zelo počasi segrevamo in jajca kuhamo na minimalnem plamenu. Jajca se obarvajo rjavo.
Kurkuma: recept je enak kot za barvanje v kavi, le da jo nadomestimo s kurkumo. Rezultat: rumena barva.
Pesa: Ugotovili so, da barvanje v soku iz vložene pese ne uspe. Barvo iz sveže pese pa so pripravili tako, da so pol kilograma pese narezali na koščke, jih prelili z vodo ter skuhali. Tekočino so precedili, dodali žličko kisa in v njej zelo počasi kuhali jajca. Barva jajčne lupine je postala nežno rožnate barve.
Borovnice: Jajca so barvali v čaju iz posušenih borovnic. Pripravili so nekoliko močnejši čaj, kot je pisalo v navodilih, in med kuhanjem borovnice z vilicami nekoliko potlačili. V precejenem čaju so nato na majhnem plamenu kuhali jajca, ki so se intenzivno obarvala od temno vijolične do že skoraj črne barve.

Pirhi naj ne bodo predolgo v košarici

"Pogled na pirhe v košarici na mizi je gotovo lep, zaradi mikrobiološke varnosti pa jajca tam ne smejo ostati predolgo. Najkasneje v dveh urah po kuhanju jih shranite v hladilnik, porabiti pa jih morate v sedmih dneh, saj se boste le tako izognili tveganju, da bi imeli težave z želodcem. Trdo kuhana jajca se namreč (podobno kot oprana) hitreje mikrobiološko pokvarijo kot sveža, saj na lupini nimajo več ovojnice, ki varuje jajce pred vdorom škodljivih bakterij," za konec opozarjajo na zvezi potrošnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
06. 04. 2012 13.15
-7
Ne jem jajc pa mesa tudi ne.
bokyto
06. 04. 2012 13.00
+5
Mi jih barvamo v čebulni lupini in Merlotu so prav odlična in lepa.
bokyto
06. 04. 2012 13.01
-2
drugač pa: sve žene farbaju jaja, hočel koja da ofarba moja....
jaok
06. 04. 2012 12.34
-2
Zaradi zategovanja pasu jih nebomo barvali,to predlaga jj
Indigoblue
06. 04. 2012 12.26
+2
Pri nas za prava jajca uporabimo čebulne olupke, da jih potem mirne duše poješ (tista modra in rdeča, zelena barvila na jajcu so prav nagravžna). Če pa ste posebej kreativni, pa se dobijo plastična in jajca iz stiroporja v vsaki umetniški trgovini ali večji papirnici. Pobarvaš jih z akrilnimi barvami, dodaš kakšen svilen trakec in je. Jaz jih obesim na nekaj vejic vrbe (kodrasta vrsta-ne poznam pravega imena), za popestritev, pa še v vazi ostane zelenje kar nekaj časa.. Zraven tega takšna dekoracija oz. jajčke ostanejo več let pri hiši, saj niso lomljive :)
NightWishFan
06. 04. 2012 12.11
+12
Za naravne ste tudi pozabili omeniti, da se jajca tudi obarvajo s čebulnimi olupki.
santamaura
06. 04. 2012 12.03
+5
Najlepši model za pirh letos je glava predsednika vlade
VolkBrenin
06. 04. 2012 22.26
+1