Slovenija

Rdeči alarm na direkciji za ceste: cestišča bodo propadla, semaforji bodo ugasnili

Ljubljana, 30. 06. 2014 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ne le, da imamo katastrofalne ceste, pač pa bi kmalu lahko ugasnili tudi semaforji, če ne bodo poravnani računi za elektriko, opozarjajo na Direkciji RS za ceste. Zaradi pomanjkanja sredstev so že pred tedni prenehali s krpanjem lukenj, čiščenjem jarkov, košnjo trave in podobnimi opravili.

Delo na cesti
Delo na cesti FOTO: Thinkstock
Vsem uporabnikom glavnih in regionalnih cest se opravičujemo za morebitne nevšečnosti, ki jih bodo deležni, ker ni sredstev za vzdrževanje cest. Direkcija RS za ceste

Slovenci bomo očitno kmalu morali pričeti kupovati terenska vozila. Potem, ko smo včasih le sem ter tja potarnali nad luknjastimi cestami, je namreč letos to tarnanje očitno postalo stalnica. Tako kot ponavadi, razlog tudi tokrat tiči v prazni blagajni Direkcije RS za ceste. Ta je z namenom, da od sredstev ohrani vsaj toliko, da lahko odstranijo posledice morebitnih prometnih nesreč in poplača račune za elektriko, ki jo porabijo semaforji, že pred tedni prenehala s krpanjem, čiščenjem jarkov, košnjo trave in podobnimi opravili. Za kako skrajen ukrep gre, priča podatek, da so na 6.000 kilometrih glavnih in regionalnih cest izvedli za 1,2 milijona manj evrov opravil. Zdaj tudi tega "privarčevanega" denarja kmalu ne bo več.

Čeprav so po zakonu dolžni zagotavljati osnovno varnost, to ni več mogoče, pravijo na direkciji, saj sredstva, ki so jih prejeli le za prvo polovico leta, kopnijo. Zaradi tega se ne gre čuditi nad vse bolj pogostimi luknjami na cestah in nad vse starejšimi prometnimi znaki, ki izgubljajo odsevnost, pravijo. Ob posledicah poplav, plazov in udorov imajo le še toliko denarja, da na odseku postavijo ustrezne prometne znake. Sanacije ne bodo naročali, saj zanjo ni denarja, sporočajo. Vsem udeležencem v prometu sporočajo, da sami ne bodo izklapljali semaforjev, a da naj se nihče ne čudi, če se bo to zgodilo zaradi neplačanih računov za elektriko.

Slaba cesta
Slaba cesta FOTO: POP TV

Opozarjajo, da bo nujno potrebno odložena dela izvesti pred pričetkom izvajanja zimske službe. "Če udarnih jam oziroma dotrajanih vozišč ne bo možno sanirati do zime, bodo ta vozišča v času zime zaradi zmrzlinskih poškodb povsem propadla," sporočajo in sporočajo Ministrstvu za infrastrukturo in prostor, da zakonsko obveznega vzdrževanja cest ne morejo več opravljati. Kot še pravijo v svojem sporočilu javnosti, sami nimajo vzvodov in vpliva, da bi lahko preprečili nastalo situacijo, zagotavljajo pa, da bodo nemudoma zavihali rokave, ko bodo seveda prejeli sredstva.

Luknje na cesti Unec-Postojna
Luknje na cesti Unec-Postojna FOTO: Mitja Gustinčič, urednik revije motoSI

V teku so nova pogajanja s koncesionarji, a ni denarja zanje

Zaradi pomanjkanja sredstev na Direkciji RS za ceste imajo velike težave tudi koncesionarji, ki opravljajo redno vzdrževanje in varstvo državnih cest. "Gre za skrajno absurdno situacijo, ko država ni zagotovila sredstev za izvajanje te službe, hkrati pa so koncesionarji zavezani, da izvajajo ta dela oziroma bi z opustitvijo teh del kršili pogodbo in povzročili splošno nevarnost," pravijo.

Kot še pravijo, je trenutno v teku že nov razpis za izbiro izvajalcev gospodarske javne službe rednega vzdrževanja in varstva državnih cest, sredstva za podpis pogodb z novimi koncesionarji pa niso zagotovljena. V skladu z zakonodajo s področja javnega naročanja namreč ni dovoljeno skleniti pogodb, v kolikor v proračunu niso zagotovljena sredstva. "Direkcija RS za ceste je v tej nemogoči situaciji sicer z začasnim zadržanjem izvajanja nekaterih opravil uspela ustvariti podlago, da se lahko z obstoječimi koncesionarji sklene aneks za podaljšanje, a zgolj za nekaj tednov," pravijo.

V ustreznem stanju le še 27 odstotkov državnih cest

Direkcija za ceste upravlja s skoraj 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest, zaradi nižanja proračunskih sredstev in posledično nezadostnih vlaganj v ceste pa je odstotek tistih, ki so v ustreznem stanju, iz leta v leto nižji. Posledično je v ustreznem stanju le še 27 odstotkov državnih cest, torej vsaka četrta.

Odhajajoči minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je pred kratkim predlagal, da bi v okviru sprememb zakona o Družbi za avtoceste v RS sredstva, ki so namenjena izključno za pripravo državnih prostorskih načrtov in nakup zemljišč, letos namenili za vzdrževanje državnih cest, a vlada predloga zakona, ki mu vodstvo Darsa močno nasprotuje, še ni potrdila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (950)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

palcaimadvakonca
03. 07. 2014 09.08
+1
Uvest letno takso vsaka občina pa ljudi ornk po denarnici vžgat da bo dost denarja za ceste če ne bodo že župani prej vse pokradli .
BMWmunja
01. 07. 2014 17.24
+1
Kaj sedaj bodo tudi DARS-ovci morali na čakanje in na koncu na "sončno upravo", tako kot smo morali prenekateri do nas?
Lublančan
01. 07. 2014 13.46
+3
Nihče pa ne omenja, da se za naše ceste uporabljajo najcenejši materiali in najcenejša tehnologija. Potem pa res ni čudno da po par letih vse razpada. Nekateri celo trdijo, da gre za načrtno akcijo gradbenih lobijev, ki si na ta način zagotavljajo delo v neskončnost. Niso pa računal , da bodo vmes propadli, država pa bankrotirala.
novak.novak
01. 07. 2014 11.59
+3
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: za pravično družbo?! ni čudn da smo tam kjer smo..res ne.pa kaki novi obrazi so to? prej janković, ko ga kučan moleduje? bratuškova, katera je bila nastavljena, in zna povedat sam o letu 04-08.zna pa lepo zapet jugoslovanske pesmi. sedaj šoltes? ja le kdo ga forsira naprej? cerar? hahahahaha, sploh ne ve zakaj je tam! brez vizije brez programa, brez stranke...?!sicer program ti lahk napišem, da se sam čudiš. sam če ni notr od kje vse to dobit, so to samo pravljice za zelo zelo majhne otroke. ker mal večji tega že ne verjamejo.. Pravila za objavo komentarjev si poglejte TUKAJ. Lep pozdrav, uredništvo 24ur.com
white power
01. 07. 2014 13.54
+6
admi je ljubitelj romunov,političnih lopovov,dolenskih c,in podobnih,zato vse briše,ker resnica boli.
santamaura
01. 07. 2014 11.53
+4
Gremo pač nazaj v srednji vek. Elita bo jahala konje, trgovci in obrtniki osle, tlačani bomo pa hodili peš in eliti plačevali cestnine in mostnine. Semaforje nam bodo pa prižgali ob praznikih, da bomo lahko gledali lepe lučke
santamaura
01. 07. 2014 12.09
+2
novak.novak - malo pa le poglej, kam lepiš svoje frustracije, da bodo komentarji imeli vsaj kakšen smisel
novak.novak
01. 07. 2014 12.26
+3
santamaura, si eden izmed njih? ni denarja? denar je sam vprašanje je kam gre. če ti ni jasn. posledica tega pa je, da imamo ene najslabših cest v srednji evropi. da o zahodu niti ne govorimo...
santamaura
01. 07. 2014 13.09
+1
Novak - Evo tu je pa lepo viden primer manipulacije moderatorjev. Ker nekaj vmes brišejo na koncu izpade, da so najini nazori popolnoma nasprotni, čeprav oba v bistvu misliva enako
mulacula
01. 07. 2014 11.45
+3
mogoče bi si za en mesec znižali plače na minimalca....pol bi pa lahko še kakšno cesto na novo naredili
dule100
01. 07. 2014 11.27
+1
To je navadna laž ! Sovražna propaganda desnice pred volitvami !
Strelja?ko
01. 07. 2014 11.10
+0
Če je tako pol pa je najbolš, da vsi avte prodamo, pa naj nam dajo mala vozilca na gorivne celice do 25 km/h (tle ni treba imet izpitov, registracij), pa si službe narmo v mestih. Za kaj večjega pa naj bojo specializirani prevozniki dobrin do doma...
novak.novak
01. 07. 2014 11.58
+2
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: za pravično družbo?! ni čudn da smo tam kjer smo..res ne.pa kaki novi obrazi so to? prej janković, ko ga kučan moleduje? bratuškova, katera je bila nastavljena, in zna povedat sam o letu 04-08.zna pa lepo zapet jugoslovanske pesmi. sedaj šoltes? ja le kdo ga forsira naprej? cerar? hahahahaha, sploh ne ve zakaj je tam! brez vizije brez programa, brez stranke...?!sicer program ti lahk napišem, da se sam čudiš. sam če ni notr od kje vse to dobit, so to samo pravljice za zelo zelo majhne otroke. ker mal večji tega že ne verjamejo.. Pravila za objavo komentarjev si poglejte TUKAJ. Lep pozdrav, uredništvo 24ur.com
User1063544
01. 07. 2014 09.53
+9
Zakaj že plačujemo cestnine???? In komu lahko izstavim račun za uničene armortizerje, končnike in zglobe zaradi uničenih cest???
big_foot
01. 07. 2014 09.41
-5
OMG, preberem 10 komentarjev pa so že za tole stanje na cestah krivi, Janša, Kučan pa Bratuškova.... mislim pa dajte že mir enkrat s temi politiki, ker si res ne zaslužijo take reklame.
windmaster
01. 07. 2014 09.50
+7
Dajmo politikom še kak milijonček nagrade, Hasota iz Bosne pa v arest ker je slabo položil asfalt! Si tako mislil?
slonicka
05. 07. 2014 16.41
konsko vprego pa v službo pa še prihranili boste ne rabi reg in goriva
novak.novak
01. 07. 2014 09.24
+15
več kot milijon registriranih osebnih avtomobilov v sloveniji. da ne govorim še o gospodarskih vozilih, se pravi kamijoni, traktorji.....verjetno povprečje cestne takse oz za uporabo cest okol 100 evrov, pa sem prepričan da je več. kje je ta denar? + denar od vsakega litra goriva + vinjete?! pa z zlatom bi morale bit tlakovane naše ceste, ne pa da ni denarja za košnjo ob cestah....lepo vlado so nam nastavl, narod pa še kar tiho in navdušen...ja, vsak narod ima vlado kot si jo zasluži. zato pa sedaj nikar ne na volitve, a ne. če pa že bodo spet najbolj fajn tako imenovane leve, oz kao novi, sveži obrazi. neobremenjeni...bruuuhahahahahahahhaa
SDS_je_poden
01. 07. 2014 09.31
+1
Seveda, novi obrazi se volijo, ne pa starih, zakrknjenoh kriminalcev, ki sedaj sedijo na Dobu. Kdo bi to sploh še kdaj volil?
blokirani
01. 07. 2014 09.55
+3
blokirani
01. 07. 2014 09.55
+4
Ko je pred leti slovenska javnost lahko spoznala raziskavo OECD o funkcionalni pismenosti, je bil del javnosti zgrožen, del javnosti pa se je odločil, da jo enostavno ignorira in jo postavi v kontekst zarotniških načrtov zlobnih tujcev, ki hočejo zasužnjiti Slovence in to tako, da nas prepričujejo v našo inferiornost.
blokirani
01. 07. 2014 09.57
+8
Povprečni slovenski volivec je po inteligenci izjemno povprečen, znotraj primerjanega konteksta držav EU lahko zanj celo trdimo, da je rahlo zabit. Če upoštevamo, da je po OECD testu funkcionalne pismenosti še funkcionalno nepismen, je logično, da lahko prepoznava kot volilne izbire zgolj medijsko konstruirane kulte osebnosti. Govorim torej o povprečnem disfunkcionalnem tepcu, ki je po anekdotičnih dokazih ponosen na svojo neizobraženost in vrhunsko nerazgledanost. Butcu, ki si mnenja ne more ustvariti, tudi če bi si ga hotel, saj njegove realnosti ne konstruirata analiza in sinteza, ampak zgolj najbolj poceni populizem in sposobnost velikih vodij, da slikajo dovolj prepričljive iluzije. Za povrh vsega je jasno, da je abstrakcija povprečnega volivca izenačena diagnozi shizofrenije, saj prebira in analizira strankarske programe, ki sploh ne obstajajo.
blokirani
01. 07. 2014 09.58
+5
Če še vedno ne verjamete vsega napisanega, pa si sami poskusite odgovoriti na sledeče: če so Slovenci, nasprotno mojim trditvam, bistveno bolj pametni, kot to želijo pokazati (in so potemtakem samo zvijačno lažnivi), zakaj so potem rezultati njihovih izbir tako zelo slabi? Zakaj jih je vedno znova mogoče nategniti z levo – desnimi kulti osebnosti?
blokirani
01. 07. 2014 09.59
+4
Zakaj imajo popolno volilno amnezijo in stalno izbirajo nove stranke, ki dokazano ne prinašajo nič stabilnega na politično sceno in še celo histerizirajo stare stranke? Zakaj jih je vedno znova mogoče nategniti s konceptom nacionalnega interesa? Zakaj iz države izganjajo tujce, s katerimi bi odprli nova delovna mesta (ali obdržali stara), če ti nimajo niti evra svojega kapitala? Zakaj odlagajo vse na prihodnost (strukturne reforme, politika zadolževanja), če vedo, da bo račun zagotovo izstavljen, samo obresti za takšno strategijo bodo višje?
novak.novak
01. 07. 2014 10.45
-1
kaj je admin, kaj ti ne paše da mi brišeš poste? boli al kaj?
Strelja?ko
01. 07. 2014 11.31
jah kaj pa se foste z avti, mate tricikle, Robin m1, Seagway, pa do služb mate 20-50 km do 100 km oddaljene... lol... ceneje si narte in to kr v samem mestu kjer živite... (ups. naredmo)
Realist_
01. 07. 2014 09.19
+10
ok...samo, da vem! Da mi ne bodo slučajno zaračunali kakšno vinjeto ali cestnino ob registraciji. Glede na to, da nimajo namena vzdrževati ceste, tudi niso upravičeni do zaračunavanja!
novak.novak
01. 07. 2014 10.05
+2
hahahahaha, pa še kako ti jo bodo, sam ne bi bilo nič hudga, če bi šla za ceste. tko pa gre za neke priviligirane penzije, za neke agencije, kvazidruštva itd....in narod tega še vedno ne vidi?! jaoj jaoj
zvit kot presta
01. 07. 2014 09.17
+6
Kam pa je šlo potem mojih 153 eurov, ki sem jih za ceste plačal ob registraciji avtomobila?
windmaster
01. 07. 2014 09.51
+2
Poglej si na internet pod turitične agencije in dopust v ekostičnih krajih...... Pravkar nekdo od odgovornih tam zapravlja tvoj denar....
novak.novak
01. 07. 2014 10.06
+3
za priviligirane penzije.....pa neka kvazi društva. tja vidiš je šel tvoj denar. in moj. sam da tega vas še veliko ne vidi...žal
I G N O R A N T
01. 07. 2014 08.54
+3
Odprava placnih nesorazmerij pomenijo luknje na cestah
blokirani
01. 07. 2014 09.53
+2
V celotnem JS znižat plače za 5% pa bo zadosti denarja.
novak.novak
01. 07. 2014 11.59
+1
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar: za pravično družbo?! ni čudn da smo tam kjer smo..res ne.pa kaki novi obrazi so to? prej janković, ko ga kučan moleduje? bratuškova, katera je bila nastavljena, in zna povedat sam o letu 04-08.zna pa lepo zapet jugoslovanske pesmi. sedaj šoltes? ja le kdo ga forsira naprej? cerar? hahahahaha, sploh ne ve zakaj je tam! brez vizije brez programa, brez stranke...?!sicer program ti lahk napišem, da se sam čudiš. sam če ni notr od kje vse to dobit, so to samo pravljice za zelo zelo majhne otroke. ker mal večji tega že ne verjamejo.. Pravila za objavo komentarjev si poglejte TUKAJ. Lep pozdrav, uredništvo 24ur.com
BMWmunja
01. 07. 2014 17.22
Kaj tebe tudi brišejo, potem pa še ti serjejo po privatnem e-mailu??!
BMWmunja
01. 07. 2014 08.37
+11
Tudi ona Duhovnikova kura je prispevala k taki situaciji in bila za to bogato nagrajena.
pravica5
01. 07. 2014 08.33
+2
pista za fakon je ok??
pravica5
01. 07. 2014 08.24
+6
AB pa nam trosi laži pred volitvami kako smo oh in sploh bili pod njeno vladavino.
I G N O R A N T
01. 07. 2014 08.28
+3
pravica5
01. 07. 2014 08.32
+6
bili so neki protesti proti Janši, potem je pa ona prišla če se ne motim in so se vsi tisti ki so noreli po kongresnem trgu bili zadovoljni.,se motim??
novak.novak
01. 07. 2014 09.16
+4
SDS_je_poden
01. 07. 2014 09.29
-3
Res? Kdo je že začel rezat stroške vse povprek? ZUJF? Ne ne, tega ne morete naprtit Alenki, stroške je brezglavo, kot vedno, rezal Janez.
blokirani
01. 07. 2014 09.52
+1
Enkrat jih bo treba porezat. Pa ne tako milostno kakor Janša.
pravica5
01. 07. 2014 08.23
+7
a tole se pa ne da komentirat: -- Srhljive napovedi skrajnežev: v petih letih tudi Slovenija del kalifata-- a jih je že preveč pri nas in se bojite 24 ur da bi dajali komentarje.
novak.novak
01. 07. 2014 09.16
+3
ja, tile niso isti ko rkc. ko lahk po njih udrihajo. saj kdaj tud upravičeno, sam tu je že prava gonja. proti tem pa lepo tiho,...hehehehehe, kolk bodo šele tiho ko bodo uveljavl svoje?
blokirani
01. 07. 2014 09.51
-3
User1063544
01. 07. 2014 10.06
+2
To je resna grožnja in bi mogli delat na tem da se gradnja đamije ustavi.. Če nam ISIS lahko grozi preko mednarodnih virov potem je to jasna grožnja invazije tujega naroda z namenom implementacije druge religije. Torej zakaj bi potem dovolili da se njihov štab v Sloveniji gradi dalje?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
01. 07. 2014 08.21
+6
Vazno je da imajo na teh direkcijah,DRI pa to direktorcki 10000 ojrov place in nobenih lukenj v osebnenm proracunu
blokirani
01. 07. 2014 08.20
+1
Imamo 120.000 brezposelnih. Ni med njimi nikogar, ki bi lahko prijel koso v roke? Najlepše je le vleči socialko.....
I G N O R A N T
01. 07. 2014 08.27
+1
Ali pa vodstveni kader kateri se kar naprej krmari in muti ceprav je kriv za stanje v katerem smo.Lahko bi se podvizali
novak.novak
01. 07. 2014 09.17
+2
deloma je to res, pravica, sam se je prej za vprašat, kam gredo evrčki od vinjet, bencinskega evrčka, nadomestilo za uporabo cest....kje je ves ta denar, ni ga malo...