Slovenija

Razveljavitev dovoljenj?

Ljubljana, 08. 03. 2007 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija za Volovjo reber pričakuje popravo napak s strani ministrstva. Kos meni, da gre za korupcijo.

Koalicija za Volovjo reber pričakuje popravo napak.
Koalicija za Volovjo reber pričakuje popravo napak. FOTO: POP TV

Ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije potrjujejo, da so bila opozorila Koalicije za Volovjo reber upravičena, sporoča koalicija. "Žal ugotovitve komisije niso pravnoformalno zavezujoče za uradne osebe okoljskega ministrstva, kljub temu pa v Koaliciji za Volovjo reber pričakujemo, da bodo na ministrstvu poročilo skrbno preučili in da bodo popravili napake, na katere jih komisija opozarja," so v koaliciji zapisali v sporočilu za javnost.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je ugotovila, da ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije.

Kot pravijo v koaliciji, so vseskozi opozarjali, da je "v mnogih fazah postopkov prihajalo do napak in da je bila prekršena cela vrsta pravil in predpisov". Okoljevarstveno soglasje, na osnovi katerega je bilo izdano gradbeno dovoljenje, še ni pravnomočno, saj primer z različnih vidikov obravnavata upravno in vrhovno sodišče, pravijo v koaliciji in dodajajo, da so prepričani, "da bodo sodišča prišla do enakih zaključkov kot komisija, in da bodo soglasja in dovoljenja razveljavila".

Kot so povedali na okoljskem ministrstvu, bodo stališče do primera oblikovali do 22. marca, ko je predvideno naslednje zasedanje stalnega odbora Bernske konvencije.

V koaliciji so ugotovili, da je pri izdaji gradbenega dovoljenja prišlo do resnih napak. Koalicija se na gradbeno dovoljenje ne more pritožiti, ker ni dobila položaja stranke v tem postopku, bodo pa, kot pravijo, v prihodnjih dneh na ministrstvo naslovili zahtevo, da gradbeno dovoljenje razveljavi po nadzorstveni pravici.

Koalicija za Volovjo reber je februarja lani na sekretariat Bernske konvencije pri Svetu Evrope v Strasbourgu poslala prijavo, v kateri je sekretariat seznanila s pričakovanim negativnim vplivom načrtovanih vetrnih elektrarn na velike zveri in ga pozval za posredovanje pri slovenski vladi. Sekretariat je Slovenijo zaprosil za svoje stališče do primera, vendar ga ministrstvo za okolje še ni pripravilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.