Slovenija

Razstrupljanje odnosov s Hrvaško?

Ljubljana, 08. 12. 2009 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbolj vplivni pravniki so za okroglo mizo razpravljali o aktualni temi 'Arbitražni sporazum – da ali ne?'. Večina je odgovorila z ''ne'', medtem ko notranja ministrica Katarina Kresal verjame, ''da je sporazum velik korak naprej v odnosih s Hrvaško''.

Najbolj vplivni slovenski pravniki (od leve proti desni): France Bučar, Aleksander Čeferin, Miro Cerar, Damijan Gregorc, Jožef Kovač, Katarina Kresal, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar in Nina Zidar Klemenčič
Najbolj vplivni slovenski pravniki (od leve proti desni): France Bučar, Aleksander Čeferin, Miro Cerar, Damijan Gregorc, Jožef Kovač, Katarina Kresal, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar in Nina Zidar Klemenčič FOTO: Borut Krajnc
Pogled na Piranski zaliv. Bo imela Slovenija izhod na odprto morje?
Pogled na Piranski zaliv. Bo imela Slovenija izhod na odprto morje? FOTO: Reuters

Najbolj vplivni slovenski pravniki so bili dokaj enotnega mnenja, da arbitražni sporazum v trenutni obliki ni ustrezen. Za Mira Cerarja predstavlja večje tveganje za Slovenijo kot za Hrvaško. Zanj je tudi vprašljivo, ali bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Še bolj kritičen je bil France Bučar, saj sta po njegovem mnenju točki a in b 3. člena zapisani tako, da je vanju vnaprej vgrajena odločitev v našo škodo. Tudi Marko Pavliha je izpostavil nekaj pomanjkljivosti, predvsem določitev o začetku delovanja arbitražnega sodišča po hrvaškem podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo. Dodal je še, da bi bilo ''pravno spodobno, da se sporazum sprejema s kvalificirano večino''.

V nasprotju z njimi je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal izpostavila, da je vlada s sporazumom sprejela odgovornost, da reši pereč problem meje med Slovenijo in Hrvaško in da je s tem ''naredila ogromen korak naprej pri vprašanju, ki zastruplja odnose med državama. Za Slovenijo so namreč dobri odnosi s sosedo ključnega pomena, saj to med drugim pozitivno vpliva na gospodarsko sodelovanje med državama.'' Pozitivno je ocenila še odločitev o odstranitvi vseh določil, ki prejudicirajo mejo.

Cerar, Bučar in Pavliha so kritično ocenili tudi posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu. Zdi se jim neodgovorno, da vlada razpisuje referendum o tako zahtevni in zapleteni temi ter prelaga odgovornost na državljane. Menijo, da ni smiseln, saj referendumska odločitev ne more vplivati na vsebino sporazuma. Zato ga razumejo kot politični manever in kot nepotreben finančni strošek. Ministrica Kresalova je oporekala, ''ker želi vlada izvedeti mnenje državljanov, s čimer kaže svojo korektnost''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alojzrijavec@gmail.com
08. 12. 2009 20.42
DO SPORAZUMA ,DO ARBITRAŽE NE SME PRITI KJER JE SPORAZUM ŠKODLJIV ZA SLOVENIJO.POTREBNO GA JE USTAVITI IN ZAVRNITI. OZEMLJE IN MORJE KI SO HRVATI UKRADLI JE DILO ZMERAJ SLOVENSKO.
kapitalist
08. 12. 2009 19.54
kdo pa je ta KRESALKA da bo odločala o naši usodo - kaj je dobro in kaj ni - če je za njo dober senica potem sem zalo skeptičen o tem ali je njen odnos do tega kaj je dobro in kaj ni KORAK NAZAJ
Vodin
08. 12. 2009 19.53
Kresalova kobila spet govori neumnosti! Ostane edina rešitev glasovati NE proti arbitražnemu sporazumu. Če hočete še kdaj namakati noge v slovensko morje.
vinadap
08. 12. 2009 19.42
Ravnokar v hrvaških medijih. Slovenija nastavlja z blokado v treh poglavjih - ribištvo,okolje in prostor,ter varnostna politika. Te tri poglavja je obdržala kot varovalko za nadaljna dogovarjanja.
unja1m
08. 12. 2009 19.21
luciluk
08. 12. 2009 19.03
Gospo Kresalovo vprašajte zakaj je pred volitvami zatrjevala da je reševanje mejnega spora prko tretje osebe za SLO škodljivo, ker smo bili še vedno oškodovani! Zakaj gospa požira svoje obljube??? Za Slovenijo so namreč dobri odnosi s sosedo ključnega pomena,............. četudi z izdajo SLovencev živečih v Istri? V Istri obstajata zraven slovenskega Buzeta Zgornja Vas in Doljna Vas. NE selo!!!! ...da je vlada s sporazumom sprejela odgovornost, da reši pereč problem meje med Slovenijo in Hrvaško.... na škodo SLO. Hvala gospa Kresalova za takšno izdajalsko politiko. V tem primeru ste še slabši kot domobranci!!! In potem si zaslužite njihovo sodbo! Stanovnik bo že za to.
bnam 2707
08. 12. 2009 18.59
Za mene je to kar je storila vlada skupaj z Pahorjem veleizdaja.To vedo tudi zunaj,vendar se nasmihajo ob misli,kakšne zabite politike imamo. Ti možje,pravniki imajo več kot prav.
zahod.west
08. 12. 2009 18.58
ampak , da bo jasno too late.....vse prepozno, odločitev je že padla, treba jo je samo medijsko podpreti in tu bo rdeča večina enoglasna in še enkrat v evropskem rdečem turkmenistu uspešna
foreverblue
08. 12. 2009 18.44
Je bilo od leta 91 do danes časa za razpravljanja pravnikov. Bi lahko že trideset omizij od takrat naredili in predlagali rešitev, ne pa v zadnjem momentu, kot poslaniki Boga.
zahod.west
08. 12. 2009 18.43
grčija za ime (samo IME) blokira Makedonijo na vseh nivojih in ji bo uspelo....za IME.
sumarT
08. 12. 2009 18.34
Naši politiki so preveč ZELENI ne znajo izreči ostrih besed!!!!!!!
big brother
08. 12. 2009 18.31
tipično komujanzersko,če logika tega ne pusti,pa na silo.samo da je korak naprej,pa čeprav s tem tri nazaj.
kekec.bi.mojco
08. 12. 2009 18.29
Mislim, da Slovenija ne bo imela nikoli izhod na odprto morje. Face the fact.
vinadap
08. 12. 2009 17.45
Seveda ne bo več blokade,ker dobimo za Božič nazaj slovensko ozemlje,hahaha. Blokada pa ne bo potrebna v nobenem primeru več,zato,ker se bo izvedel referendum,in ta bo uspel v tem primeru.
p0mijek
08. 12. 2009 17.36
kar je je. slovenija ne more več blokirati hrvaške. prisopn pogodba se že piše. in slovenija je že enkrat blokirala hrvaško ki pa je nato hrvaška sprejela slovenske pogoje (beri arbitražni sporazum) ki pa je hrvaška že ratificirala z veliko večino. če bi slovenija še enkrat blokirala hrvaško kljub temu da je ugodila sloveniji in ratificirala kaj je slovenija želela, bi bil to presedan v zgodovini evrope. skratka, kar je je. blokade ni več in je več ne bo. v to ste lahko prepričani kakšen čudovit dan
Tone Strahan
08. 12. 2009 17.23
slovenija se ne more sprijazniti z našim ukradenim ozemljen, ki ga je ukradla hrvška sloveniji, kjer vejo da slovenija ne bo posegla po skrajni sili, saj za enkrat ne, v bodoče se ne ve
Jani.
08. 12. 2009 17.18
V kolikor sprejme DZ tale arbitražni sporazum in sploh razpiše posvetovalni in ne zakonodajni referendum, če že sami nimajo dovolj pameti...bo to največja neuknost v zgodovini naše mlade samostojne države! Politika pač rada sama sebi piha na dušo in posluša tuje države, ko jih hvalijo, da bi rešili nekaj, ne glede na lastno ceno. Temu bi lahko milo rečeno rekli tudi izdaja!
vinadap
08. 12. 2009 17.14
Hrvaška nam ne bo dala ničesar,samo obdržala bo tisto,kar nam je ukradla.
przelmuding
08. 12. 2009 17.09
Kot prvo ne podpiram in tudi proti sporazumu nisem, ker nisem strokovnjak za te stvari. zato pa ti strokovnjaki naj dosežejo sporazum ki bo za oboje dober, ne pa da vejo samo kritizirati. Sporazum bo pa dober oziroma realen takrat ko bosta obe strani nezadovoljni ampak se bosta morali sprijazniti s tem kar je.