Slovenija

Še se bodo pogovarjali

Ljubljana, 19. 03. 2010 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier, pravosodni minister in generalna državna tožilka so sedli za skupno mizo, kjer so poskušali rešiti nesoglasja. Brezigarjeva za zdaj ostaja na položaju državne tožilke.

Aleš Zalar in Barbara Brezigar.
Aleš Zalar in Barbara Brezigar. FOTO: POP TV
Na sestanek je prišla tudi Branka Zobec Hrastar, nekdanja vodja specializiranega oddelka tožilstva.

Premier Borut Pahor, pravosodni minister Aleš Zalar in generalna državna tožilka Barbara Brezigar so se udeležili skupnega sestanka, na katerem so poskušali zgladiti nesoglasja, do katerih je v zadnjem času prihajalo med ministrom in generalno državno tožilko. Na sestanku so skušali razčistiti nejasnosti glede komuniciranja Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva.

Premier Pahor je dejal, da je bil današnji sestanek koristen, vendar pa niso sprejeli končne odločitve o statusu Brezigarjeve. Po mnenju Zalarje bo sestanek omogočil sprejeti dokončno odločitev, ki bo znana v prihodnjih dneh. Dokončno odločitev bosta, kot je dejal Zalar, v prihodnjih dneh sprejela skupaj s Pahorjem, kakšna bo, pa ni želel napovedati. Po sestanku imajo sicer, kot je dejal, več informacij, kot so jih imeli pred sestankom.

Barbara Brezigar je v izjavi izrazila zadovoljstvo, da je lahko predsednika vlade natančno informirala o dogajanju in njenih pristojnosti. Kot je povedala, ji je bilo zagotovljeno, da se bodo pogovori nadaljevali. Ob tem pa sama računa, da se bodo nastale težave rešile v korist "državnotožilskega položaja".

Na sestanku je bila tudi Branka Zobec Hrastar, ki v zvezi s srečanjem ni dajala komentarjev.

Odstop Branke Zobec Hrastar

Pahor in Zalar se bosta še sestala glede statusa Brezigarjeve.
Pahor in Zalar se bosta še sestala glede statusa Brezigarjeve. FOTO: Miro Majcen

Kot je znano, je prav zato,  ker je 22. februarja odstopila vodja specializiranega oddelka tožilstva Branka Zobec Hrastar, Zalar zahteval razrešitev Brezigarjeve. Minister namreč ocenjuje, da je Brezigarjeva s komuniciranjem mimo Zobec Hrastarjeve kršila tako zakon o državnem tožilstvu kot tudi ustavo. Naj spomnimo, da policist, s katerim je Brezigarjeva komunicirala, preiskuje, kdo je v javnost posredoval fotografije iz garaže Saše Baričeviča.

Brezigarjeva je sicer v zadnjih dneh večkrat pojasnila, da je kot generalna državna tožilka, ki je dolžna skrbeti za pravilno in pravočasno delo tožilstva, upravičena do informiranja v posebej odmevnih zadevah. Prav tako je šlo po njenih besedah pri komuniciranju za koordinacijo dveh preiskav, ki o zadevi Baričevič tečejo na tožilstvu. Zagotovila je tudi, da je bila Zobec Hrastarjeva z omenjenim pogovorom seznanjena.

Že včeraj je minister Zalar dejal, da izida po sestanku ne bo napovedoval, na novinarsko vprašanje, ali je mogoče, da bi po sestanku ostala na položaju tako on kot tudi tožilka, pa je odgovoril, da o tem dvomi.

Premier Borut Pahor je včeraj sicer izrazil prepričanje, da bodo na sestanku ugotovili vsa dejstva v omenjenem primeru, saj da se bo potem lažje odločati, kako ukrepati. Prav omenjeni sestanek naj bi bil namreč osnova, na podlagi katere bo Pahor sprejel odločitev o tem, ali bo Brezigarjeva končala svoj mandat ali ne.

Pahor je povedal, da bi morala biti morebitna razrešitev še posebej dobro utemeljena, saj ne želi, da bi se v javnosti ustvaril vtis, da je bila Brezigarjeva razrešena iz političnih razlogov. Takšne ocene se sicer v javnosti že nakazujejo, saj je predsednik SDS Janez Janša že dejal, da bi morebitna razrešitev Brezigarjeve pomenila uvedbo policijske države. Janša tudi meni, da se bo javnost na razrešitev Brezigarjeve odzvala, vsaj sodeč po pismih, ki jih dobiva njegova stranka. Dodal je tudi, da krožijo pozivi posameznikov in nekaterih organizacij civilne družbe o zborovanju pred parlamentom.

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mihec.pihec
20. 03. 2010 10.14
larifari1: Se ne strinjam. Turk bo še lahko kdaj predsednik, samo zagotovo pa nikoli več v Sloveniji, he, he. Človek, ki razdvaja državljane z nagrajevanjem nekdanjih udbovcev, si pač ne zasluži tako častnega mesta.
Mihec.pihec
20. 03. 2010 10.11
Postavlja se vprašanje, če si Zalar tako prizadeva tudi v primeru njegovega brata, ki nosi pomembno odgovornost, da je Baričevič dobil pse nazaj. Celo naj bi šlo za sodno "zmoto" po Pirnatovih besedah. O tem je pa vse tiho. Z vsem gnevom pa se spravlja na go. Brezigar, ki si prizadeva razčistiti svinjarijo, v katero je vpletenih veliko ljudi. Obstaja pa tudi sum nepravilnega postopanja policije. Pahort bi naredil veliko potezo, če bi v enem koraku nagnal Zalarja, Kresalovo, Golobiča in Križaniča, ki sejejo samo negativno energijo v slovenskem političnem prostoru. Pahor: vsaj enkrat se opogumi in ne poslušaj okorelih upokojenih komunistov.
simchi
20. 03. 2010 08.43
Ja gospod Zalar, veseli bomo državljani, če takoj zapustite ministrstvo, ker ne samo da politično delujete in poslušate Kresalovo, temveč tudi sejete negativno energijo in resnične pravne "kikse" nočete videti. Niste nenadomestljivi in brez vas se bo vse rešilo.
Axel Ales
20. 03. 2010 08.25
@cvikl: res nne razumem,da je lahko na vrhu neke neodvisne inštitucije oseba,ki je kandidirala na listi ene od strank in to še na listi stranke,ki Sloveniji ne želi nič dobrega.. ****************************** Ali misliš pod to osebo ministra Zalarja ali negovega brata, ki se je tako "izkazal" z sodnim sklepom o vrnivi bullmastifov Baričeviču? Mimogrede, sem volil opcijo ki je na oblasti, ampak... Kot vem je pristojnost javnih tožilev, da odrejajo in nadzirajo preiskovalna dejanja policije, kakor tudi nadrejenih, da načeloma nadzirajo postopke podrejenih - posebej v najbolj zahtevnih primerih kot je bil le-ta; naj me kdo popravi, če se motim. Brezigarjeva je vrhovna javna tožilka: ima vse pristojnosti za to kar je počela v tem primeru. Očitam ji lahko le, da se ni nič zgodilo v primeru drugih škandalov - ampak to se pri nas nikoli ne zgodi, itak. Sistem je nastavljen tako...
mamica55***
20. 03. 2010 03.21
tole obtoževanje ge Brezigar je konstrukt levakov !
Marko Varga
19. 03. 2010 21.32
a če nekdo zapre Janšo je že terorist ?????škoda,da danes ni več takih...
larifari1
19. 03. 2010 21.08
Cvikel a bo kaj kandidirala,Turk tabi eno drugorazredno nasprotnico.. Mislim, da Turk ne bo nikoli več predsednik, ali kaj drugega, ker je odlikoval bivšega vodjo teroristične organizacije Udba, ki razpleta svoje mreže in lovke tudi v sedanjo oblast.
nefretete
19. 03. 2010 20.53
Tonček Balonček 19.03.2010, 20:15 2 Največji rezultat BREZIGARJEVE JE PAČ TA, DA JE ZRIHTALA SLUŽBO HČERKI IN SINU, VSE OSTALO JE NEPOMEMBNO, zarote in spletke LDS-a in Zalarja! .... tako rekoč - drugorazredno, a ne?
Marko Varga
19. 03. 2010 20.49
res nne razumem,da je lahko na vrhu neke neodvisne inštitucije oseba,ki je kandidirala na listi ene od strank in to še na listi stranke,ki Sloveniji ne želi nič dobrega..
strogoff
19. 03. 2010 20.36
"naše" pravosodje _ _ _ _ _ _
12345s
19. 03. 2010 20.35
Brezigarjeva se itak laže,za razliko od Zalarja, ki je tako "pošten", da dela hudo konkurenco, vsem "poštenjakom", LEVIM in DESNIM.
zek
19. 03. 2010 20.35
Kot kaže je končno tudi PAHOR spregledal kakšne NESPOSOBNEŽE in LOPOVE IMA V VLADI. Sedaj pa da vidimo kakšno podporo ima v lastni stranki.PAHOR ČE TE NE PODPREJO V LASTNI STRANKI PRASTOPI V SDS ALI PA USTANOVI NOVO STRANKO OČIŠČENO VSEH BARAB IN EKSTREMISTOV IZ SD.
Marko Varga
19. 03. 2010 20.16
a bo kaj kandidirala,Turk tabi eno drugorazredno nasprotnico..
Tonček Balonček
19. 03. 2010 20.15
Največji rezultat BREZIGARJEVE JE PAČ TA, DA JE ZRIHTALA SLUŽBO HČERKI IN SINU, VSE OSTALO JE NEPOMEMBNO, zarote in spletke LDS-a in Zalarja!
Marko Varga
19. 03. 2010 20.09
teli se samo pogovarjajo in nič ne delajo,a bo Janša kaj pozval na ulice???
nefretete
19. 03. 2010 19.58
zojakaja 19.03.2010, 19:53 1 Aja,saj v vsakem primeru dobijo plačo!!! Itak. Saj se še za one v priporu ne morejo domenit če dobijo vsaj dnevnice! heheheh
nefretete
19. 03. 2010 19.52
blue_screen 19.03.2010, 19:46 Se pripravljaš na prihajajoči praznik?
jure920
19. 03. 2010 19.50
Naj mi eden pove katero veliko afero je tožilstvo pod vodstvom Brezigarjeve dobilo?Žal je znana samo pod tem,da je rešila z svojim vestnim delom samo Janšo.
ekskluziv.scena
19. 03. 2010 19.49
Več kot polovica slovenske desnice je itak za psihiatrijo, njihovi volilci pa za v hlev in pika.
ekskluziv.scena
19. 03. 2010 19.46
Če je Brezigarjeva politično nevtralna, sem jaz Jezus Kristus.