Slovenija

Razrešili generalnega direktorja Onkološkega inštituta Remškarja

Ljubljana, 09. 09. 2015 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet Onkološkega inštituta je na seji sprejel sklep o razrešitvi generalnega direktorja inštituta Janeza Remškarja. Sam neposredni povod za razrešitev vidi v vplivu in moči zdravnika Erika Breclja. Predsednica sveta Darinka Miklavčič pa poudarja, da Remškarjevi odgovori na očitke o neuresničevanju sklepov sveta niso zadovoljili. Sklep mora potrditi še vlada.

Svet Onkološkega inštituta (OI) je danes obravnaval odgovore generalnega direktorja Janeza Remškarja na očitke o odklonih v realizaciji sklepov sveta. Očitno jih ni prepričal, zato so Remškarja razrešili.

Po mnenju Remškarja je na očitke o odklonih v realizaciji sklepov sveta odgovoril ustrezno. Neposredni povod za razrešitev pa je po njegovih besedah vpliv in moč zdravnika Erika Breclja. "Mislim, da smo za zdaj na pol poti. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale naprej," je še povedal.

Predsednica sveta OI Darinka Miklavčič pa je na drugi strani dejala, da odgovori Remškarja članov sveta niso zadovoljili. Očitajo mu neizpolnjevanje sklepov sveta ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na OI.

Kot je dejala Miklavčičeva, je OI vrhunska ustanova, ki mora imeti izjemno kakovostno vodenje. Strokovno področje se je resda razvijalo, vendar pa je treba vzporedno s tem imeti tudi menedžerski pristop in se v skladu z njim odzivati na usmeritve, ki jih poda svet zavoda, je pojasnila.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: POP TV

Sklepi, ki so izjemnega pomena za delovanje OI, se po njenih besedah niso pravočasno izvajali. Gre med drugim za sklepe o prenovi statuta, pripravi strategije in za odziv na notranjo revizijo, ki je ugotovila pomanjkljivosti, je naštela.

Predsednico je razočarala tudi dejavnost Remškarja na področju urejanja notranjih odnosov. Strokovna komisija iz vrst sveta zavoda je namreč generalnemu direktorju podala 14 usmeritev za reševanje problematike slabih odnosov v ustanovi. "Žal nas direktor ni jemal resno, odziv na te ugotovitve komisije in na priporočila je bil neustrezen," je dejala Miklavčičeva.

Ob tem je zavrnila Remškarjeve besede, da bi bila njegova razrešitev povezana s sporom z zdravnikom Brecljem. O incidentu po besedah predsednice niti niso razpravljali. Sklep o razrešitvi pa je bil po njenih besedah sprejet z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima.

Nasploh je Miklavčičeva še poudarila, da mora generalni direktor biti vzor. "Če direktor ne spoštuje sklepov nadrejenega organa, potem težko pridobi kredibilnost in zelo težko od svojih podrejenih zahteva, da izvajajo navodila," je še povedala.

S sklepom sveta OI mora po besedah Miklavčičeve sicer soglašati tudi vlada. Ko bo ta podala soglasje, pa bodo po njenih besedah poiskali nekoga, ki bo začasno kot vršilec dolžnosti poskrbel za operativno delovanje inštituta. Obenem pa bodo objavili razpis in poiskali novega direktorja.

Sklep o razrešitvi je bil po njenih besedah sprejet z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima.

Remškar meni, da je njegova odstavitev politično vprašanje

Remškar je pred sejo poudaril, da očitki ne držijo in da jih je v celoti zavrnil. Po njegovi oceni je njegova morebitna odstavitev zdaj politično vprašanje. "Če ni objektivnih razlogov, zakaj bi me odstavili," se je vprašal generalni direktor, ki je tudi na današnjo sejo prišel v družbi odvetnika Francija Matoza.

Osnova je njegovo opozorilo Eriku Breclju, ki ima v medijih in javnosti po Remškarjevih besedah "en obraz, njegovo delovanje pa je drugačno". Med drugim je razkril, da mu je kmalu po tistem, ko je prišel na OI, Brecelj priporočil, naj odstavi "dva profesorja". "Tega nisem naredil in v tistem trenutku sem verjetno padel tudi v njegovo nemilost," je pojasnil.

Sam sicer pravi, da je tako na strokovnem kot na upravnem delu vedno ravnal korektno. Tudi tokrat bo ravnal po svoji vesti. "Vendar v tem primeru ne bom popustil," je napovedal, a podrobnosti o tem ni pojasnjeval. Poudaril pa je, da ima vso dokumentacijo o tem, zakaj in na kakšen način je Breclju dal opomin.

Janeza Remškarja so razrešili z mesta generalnega direktorja OI
Janeza Remškarja so razrešili z mesta generalnega direktorja OI FOTO: POP TV

Brecelj pa je pred sejo sveta zgolj izrazil pričakovanje, da bo Remškar danes odstavljen.

Do spora med Brecljem in Remškarjem je prišlo, ko so Breclju junija vročili opozorilo zaradi kršitve delovnih obveznosti, ki pri ponovni kršitvi dopušča možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Mediji so poročali, da je bilo opozorilo Breclju izročeno v operacijski dvorani, vendar pa so tedaj z OI v Remškarjevem imenu sporočili, da vročitev ni bila opravljena med samim potekom operacije, prav tako ne v operacijski dvorani.

O Remškarjevih odgovorih so člani sveta razpravljali za zaprtimi vrati, še pred tem pa so na odprtem delu opravili razpravo in potrdili nekaj sklepov. Tako so se med drugim seznanili s polletnim poročilom za leto 2015.

Remškar je v predstavitvi pojasnil, da inštitut posluje z rahlo pozitivnim rezultatom, in sicer z 48.510 evri presežka prihodkov nad odhodki. Zadovoljstvo s takšnim izidom je izrazil tudi strokovni direktor OI Janez Žgajnar.

Posebno pozornost pa so namenili tudi poteku sanacije vodovoda. Remškar je namreč opozoril, da novi vodovod v delu bolnišnice, ki je že priključen na vodovod, ne deluje v okviru pričakovanj in parametrov, ki bi zagotavljali varovanje vode pred kontaminacijo.

Ne vzdržuje namreč temperature vode v mreži izven za kontaminacije z mikroorganizmi in z legionelo kritičnega območja. Podatki tudi kažejo, da voda ne kroži dovolj in da zastaja v zankah, je povedal Remškar.

Zato je v pripravi dodatek k pogodbi, s katerim bi se izvajalcu priznalo plačilo za dodatna in nepredvidena dela. Vendar pa je Remškar opozoril, da je velik del dodatnih del posledica pomanjkljivosti v projektu, ki ni bil revidiran. Zato odločitev o podpisu aneksa po njegovih besedah še ni dokončno sprejeta.

Svet OI je danes sprejel tudi sklep, da bo v kratkem objavil razpis za delovno mesto strokovnega direktorja inštituta, saj se Žgajnarju 13. novembra izteče mandat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
10. 09. 2015 19.15
ODSTRANITE ,ŽE ENKRAT,GNOJ IZ UKCJA!!!!!!LE TAKO SI BO LAHKO DOLGOROČNO, NAZAJ PRIDOBIL UGLED.
rde?kar
10. 09. 2015 17.49
Ani ta stara garda za odstrel .Dejte sposobne mlade ljudi na odgovorna mesta.Samo starčki denar molzejo.Ala Zemljarič.
NA LEVO ni OK
10. 09. 2015 14.03
+2
VSAKIČ KO VIDIM PO TV UKC , se mi v ozadju kaže umobolnica Idrija in Begunje. Ne vem pa kdo je pacijent in kdo zdravnik, težko ločim.
NA LEVO ni OK
10. 09. 2015 13.58
+2
Stanje je GROZLJIVO, mislim pa , da je tako, ker je od lažnivih politikov , arogantnih in pohlepnih zdravnikov do nesposobnih politično nastavljenih direktorjev en sam vzrok - DENAR IN OBLAST. Še posebno sem razočaran nad zdravniki, ki naj bi v svoji osnovni funkciji nesebično pomagali ljudem v stiski, izkazalo se je vse prej kot to. SRAMOTA. Za nameček pa še grožnje s stavko, pri redni in sorazmerno ogromno veliki plači glede na ostale delavce , od katerih so prav oni sami plačani- še enkrat SRAMOTA.
slice2
10. 09. 2015 11.22
+1
Gospoda Remškarja sem spoznala v neformalni situaciji in mi je v odkritem pogovoru povedal kako doživlja in kaj je vse doživel, ko je (do tedaj) hotel nekaj urediti. Nemogoče je bilo...ogromno dela je bilo stran vrženega. odločali so vplivi posameznikov..., včasih iz neznanih vzrokov in neznane koristi (ali ŠE neznanih :) Mislim, da ima prav, sama se bodem z mlini na veter, ker želim neke stvari posodobiti in urediti..vse zavirajo, po tem pa krivdo za nefunkcioniranje zvalijo nate. Prav neverjetno! Vplivi posameznikov so tako močni (pa ne vidim realnega razloga za njihovo moč) na prestrašene posameznike, da so pripravljeni izreči, podtakniti karkoli, da bi njihov Malik ostal nedotaknjen. In dvomim da je zdravstvo edino v katerem se to dogaja.
santamaura
10. 09. 2015 10.48
+2
Saj ni čudno, da jim ljudje ne zaupajo več. Kako bodo pa raka zdravili, če še vodovoda ne znajo zrihtati
rde?kar
10. 09. 2015 09.24
+2
V te bolnice bomo samo še na wc hodil in v čakalne vrste
Kapitol
10. 09. 2015 09.00
+1
Nekateri še kar mislijo da socializem deluje in se čudijo zakaj določene stvari ne funkcionirajo kot na zahodu...
Angela Franko
10. 09. 2015 07.01
+7
Kako je zdaj to ???? osem je glasovalo zato da odstopi ,kriv je pa Brecelj bravo Remškar .Samo Brecelj ni bil podrepnik zato je kriv ??????
biggbrader
10. 09. 2015 06.58
-2
Brecelj res menja barve kot kameleon.
Sistemskakorupcija1
10. 09. 2015 11.09
+1
Pantokrator
10. 09. 2015 06.20
+3
Tale je baje v Jeseicah eni babi zašil mindžo, ha...ha.....
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.24
+2
Res smo ovčke, ker vse verjamemo, kar nam servirajo....
maj1986
10. 09. 2015 06.41
+7
Saj bi moral biti po ZUJFU že 4 leta v penziji kot ostali normalni državljani.
Sistemskakorupcija1
10. 09. 2015 11.08
+1
ZUJF ima tako imenovane izjeme.....in to očitno Remškar je. Ni pa vse tako kot je videti, nikoli ni. Nam povejo izkrivljeno resnico....
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.19
+3
Predsednica sveta zavoda OI očita direktorju nepravilnosti, sama pa je zaposlena na UKC, kjer smo pa ja videli, da je v zadnjem času vse lepo in prav....................
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.17
-6
Erik Brecelj ima dejansko sumljivo velik vpliv. Zadnjič je na RTV Zemljariča celo hvalil ter ponavljal floskule, kako je svet zavoda najvišji organ zavoda in da ga je treba spoštovati, ne dolgo tega pa je po tem svetu pljuval v medijih, presenetljiv preobrat, le zakaj.................?
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.20
+3
Dragi nepoznavalci situacije, kar talajte minuse....
slice2
10. 09. 2015 11.24
Popolnoma se strinjam z vami. ljudje poima nimajo...tako jim je bolj komot.
rde?kar
09. 09. 2015 21.52
+7
A bo še kej ostalo od te umo bolnice.
medicinc5
09. 09. 2015 21.36
+13
Grad gori grof beži.... še dva človeka odstranit in novo sveže vodstvo nastavit, da si ustanova povrne ugled in izboljša odnose.
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.25
+1
In potem bomo srečno živeli do konca svojih dni...................malo morgen
ho?emVšolo
09. 09. 2015 21.33
+3
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.25
+3
najvsivedo
09. 09. 2015 21.29
+14
BRECELJA ZA DIREKTORJA.
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.25
+3
slice2
10. 09. 2015 11.26
Jaaa, odlična ideja! Pa, da ga vidimo: Hic Rhodus, hic salta! V dveh tednih bo vodovod kot nov!
kantor
09. 09. 2015 21.23
-9
kjer se pojavi brecelj,je takoj piz...darija.
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.26
+2
krtu
09. 09. 2015 20.17
+31
Itak če prideš z Matozom da si kriv to vsak normalrn ve samo oni mislijo drugače zgleda....
Sistemskakorupcija1
09. 09. 2015 23.26
+3
slice2
10. 09. 2015 11.29
Remškar ve, zakaj je dobro imeti Matoza/odvetnika v taki godlji, če je pa tako dober, da je celo Glanzkopfa rešil, toliko bolje. Mimogrede te v kaj potunkajo!