Slovenija

Koalicija želi ključne reforme sprejeti do konca leta

Ljubljana, 04. 09. 2012 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijski partnerji so se dogovorili, da bodo ključne reforme, med drugim pokojninsko reformo in reformo trga dela, sprejeli do konca leta. Po besedah ministra Vizjaka je pokojninska reforma drugačna in boljša od reforme v času Pahorjeve vlade.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Miro Majcen

Predsedniki koalicijskih strank so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo ključne reforme, med drugim pokojninsko reformo in reformo trga dela, sprejeli do konca leta. Predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant je povedal, da bodo o reformnih predlogih odločali po rednem postopku, danes pa so določili časovnico sprejemanja ključnih reform.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa je koaliciji predstavil predlog pokojninske reforme. Odzivi koalicijskih partnerjev na predlog pokojninske reforme so ugodni, je povedal Vizjak in dodal, da bo besedilo predloga nastalo na podlagi usklajevanja teksta s pripombami koalicije, opozicije in tudi na podlagi usklajevanja s socialnimi partnerji.

Kot je pojasnil, so imeli koalicijski partnerji nekaj vprašanj, ni pa bilo načelnega nasprotovanja in načelnih pomislekov o rešitvah. Po njegovem mnenju je verjetno tudi kakšna vsebina v reformi, ki bi ji lahko nasprotovala koalicijska partnerica DeSUS, pa še katera druga stranka. "Toda tu smo zato, da si nalijemo čistega vina, izmenjamo argumente in najdemo najboljše rešitve," je dejal. Skratka, reforma je po njegovem drugačna in boljša od reforme prejšnje vlade. S to reformo po njegovem prepričanju zaustavljajo padanje pokojnin, bolj kot bodo z njo odlašali, bolj bodo nižje pokojnine.

Usklajevanje pokojninske reforme in reforme trga dela s socialnimi partnerji bodo začeli na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta. Po Vizjakovih besedah bodo socialnim partnerjem razdelili gradivo in predstavili reforme, želijo pa tudi oblikovati delovne pogajalske skupine za omenjene zakone. Ob tem upa, da bodo pogajalske skupine uspeli oblikovati že v petek.

Po nekaj tednih usklajevanj bodo lahko dobili prvi vtis, tedaj pa bodo koalicijo in vlado znova seznanili s tem, kakšno je lahko končno besedilo pokojninske reforme, kakšni bodo njeni finančni učinki in druge posledice, je še dejal Vizjak.

Ob tem ocenjuje, da bodo usklajevanja najtežja s socialnimi partnerji. Po ministrovem mnenju bodo pogovore "ogrevala" tri ključna vprašanja: ali očistiti pokojninsko blagajno in jo vezati na zdrav zavarovalniški sistem; vprašanje poenotenja, da je za polno pokojnino potrebnega najmanj 40 let dela oziroma zavarovalne dobe; in še vprašanje glede odmere ter usklajevanja pokojnin. Koalicija je pri tem že določila razmerje, je pojasnil Vizjak.

V koaliciji so določili časovnico sprejemanja reform.
V koaliciji so določili časovnico sprejemanja reform. FOTO: Thinkstock

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je današnji sestanek ocenil kot "kar uspešen". V torek ima stranka DeSUS izvršni odbor, ki se ga bo udeležil tudi Vizjak, in to bo po Erjavčevih besedah prva resna razprava o pokojninski reformi v stranki. Po Erjavčevem mnenju so nekatere rešitve v predlagani pokojninski reformi ustrezne, na primer to, da mora biti pokojninska blagajna očiščena vseh pokojnin, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih. So pa določena področja, ki jih bo treba znotraj koalicije še uskladiti.

Da je bil današnji vrh koalicije zelo vsebinski, je ocenil tudi predsednik SLS in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav. Kot je dejal, so dobili predloge reform, ki jih morajo še preučiti in še niso zaprti.

Pred koalicijo so med drugim tudi sprejetje proračuna za leti 2013 in 2014, ukrepi za sanacijo bank in usklajevanje sprememb referendumske ureditve. Med pomembnejšimi odločitvami bo jeseni odločanje o vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

O kadrovskih spremembah niso razpravljali

Pred sestankom se je ugibalo, ali bo koalicija danes spregovorila tudi o razmerah v svojih vrstah, zlasti po tem, ko je premier Janez Janša Žerjavu predlagal razmislek o zamenjavi ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča.

O kadrovskih zadevah in morebitni rekonstrukciji vlade pa se po Žerjavovih besedah danes niso pogovarjali, saj da za to ni bilo časa. SLS sicer za zamenjavo ministra ne vidi razlogov, prav tako ne DeSUS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
05. 09. 2012 10.33
+2
Se tile mojstri zavedajo kaksno podporo naroda imajo?
SimonaHamer
05. 09. 2012 09.43
Za vse boš plačal. Največ boš plačal za svoje rojstvo. Jata posmehljivih ptic te bo zasledovala skoz življenje. Ob uri miru in ob uri nemira se bo spuščala na tvoje prsi. Terjala bo plačilo. In ti boš dajal in dajal. Ampak odrešitve ne bo nikoli. Ker ni nikjer odpuščanja. Nikjer ni odrešitve za človeka. V sebi nimaš vrednosti, s katero bi plačal. In sam si plačilo za vse. Odlomek iz Dane Zajc: Otroka reke
abigail
05. 09. 2012 09.30
Sem za avstralski sistem in pika! Kaj rabijo visoke pokojnine ljudje, ki so že celo življenje pobirali smetano družbe!?
el-komandante
05. 09. 2012 08.48
+4
svinje v največji svinjski farmi v SLO se kar ne morejo zmenit kak bo vrstni red pri koritu edino kaj se bodo zmenili do novega leta je kje bo glavna pijanka in požrtija za davkoplačevalski denar ob zaključku leta
M_teorija
05. 09. 2012 08.07
+4
Pri tej sanjski ekipi? V katerem stoletju?!
Atma Vukeli?
04. 09. 2012 23.05
+8
jansha: Vlada ki nima 30 odstotne podpore mora odstopiti. NJEGOVA NIMA NITI 20%, ampak njemu je oblast sladka.
el-komandante
05. 09. 2012 08.50
+2
po novem letu bo ivanJJ imel 120% podporo kot v starih časih samo malenkosti še uredi
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.46
+7
RKC v 8ih letih od države preko 200 mio evrov!?
bukefal
04. 09. 2012 22.15
-7
Težka bo. Kučko nagaja sto na uro!!!
zaenotnost
04. 09. 2012 22.26
+6
Janša ga biksa dokler bo on v politiki nimamo nobene možnosti
bobocat
04. 09. 2012 21.31
+6
Monti je mednarodni svetovalec pri Goldman Sachsu, evropski predsednik Rockefellerjeve Trilateralne komisije in tudi vodilni člane skupine Bilderberg. To je tolpa kriminalcev, ki nam je prinesla finančno katastrofo. Kot bi naročili požigalcu naj ugasne požar. Ameriški finančni minister na začetku finančnega kolapsa 2008 je bil Hank Paulson, nekdanji predsednik uprave Goldman Sachsa. Ko je bil Paulson zamenjan z Timom Geitherjem, je za njegovega svetovalce bil najet lobist Goldmana Sachsa Mark Patterson. Trenutni predsednik uprave Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je obiskal Belo hišo desetkrat. Goldman Sachs je zapravil največ denarja za kampanjo in izvolitev Barack Obame leta 2008. Oblast nad skoraj vsemi večjimi Evropskimi gospodarstvi, kot tudi v ZDA, s strani enega mednarodnega bančnega velikana, razvpitega po njegovi vlogi v korupciji in trgovanju na podlagi notranjih informacij, je zdaj skoraj popolna. Goldman Sachs vlada svetu. Finančni teroristi so izkoristili kaos, ki so ga ustvarili za popoln nadzor
KlubPravilnoPretepenihŽena
04. 09. 2012 21.05
+5
torej, do konca leta bomo v Švici, takrat bo tudi recepturi 10+100 iztekel rok trajanja in bomo začeli reformirat vesolje
nogomet12
04. 09. 2012 20.01
+6
Koalicija želi ključne reforme sprejeti do konca leta. Ali vas ni sram, kaj ste pa prejšnja leta delali, ko je bil še čas: aja 3x ne,no letos se vam isto piše. nekdo je rekel,če ima vlada podpore manj kot 20% mora odstopiti. No kje je ta korak v sedanji vladi?
cirenij
04. 09. 2012 19.52
+8
Pa kaj vsem tem ni jasno. Bolj bomo zategovali, v večje blato lezemo. Namesto bi delali predvsem na tem, da zaženejo gospodarstvo in investicije, ga potapljajo, ker brez denarja ne bo potrošnje. Naj sprostijo tiste milijardne rezerve in dajo vsakemu polnoletnemu ali nad 20 let 100 ali 200 EU v bonih izključno za nakup domačih izdelkov. Zakaj je potrebno poslušat samo birokrate v EU. In samo strašit narod, da je že popolnoma depresiven. Eden straši, drugi njegove izjave zanika. Le kaj si o nas mislijo zunaj? Ne vejo več kdo pije, kdo plača.
Jure Herer
04. 09. 2012 19.51
+4
Odvratna resnica : PPR metoda, RKC in centralno bančništvo Lahko vam pokažem le pot, in ta pot je resnica. Resnica o Jezuitskem redu, resnica o Illumiantih, resnica o PRR (Problem-Reakcija-Rešitev) metodi in nenazadnje resnica o centralnem bancnišvu in ameriškem »Federal Reserve«. Pokazal vam bom, da tudi tragedija, kot je bil potop Titanika, ni bilo nakljucje. V svetu v katerem živimo nic ni prepuščeno naključju. Ljudje, ki ubijajo na miljone ljudi so tudi tisti ljudje, ki vodijo rdeci križ, SMOS itd… In ti ljudje nam nudijo rešitve in pomoč za probleme, ki so jih ustvarili oni. Pokazal vam bom tudi resnico o treh bogatih herojih, ki so postavili svoje življenje na kocko, da bi preprečili iluminatski načrt centralizacije finančne moči. A v resnici, ki vam jo nudim vsak heroj umre in zlo vedno zmaga! Ko je Thomas Jefferson slišal Canningsova opozorila je ustvaril »Monroe Doktrino«, da bi se zoperstavil tajnemu Dunajskemu sporazumu. Združene Države so bile varne... za zdaj! Problem- Reakcija- Rešitev (PRR metoda) Jezuiti/Iluminati za doseganje svojih ciljev uporabljajo PRR metodo in z njeno pomocjo ustvarjajo svetovno direktive, ki teži k »Novemu Svetovnemu Redu« Ustvarijo probleme: kriminal, teroristicni napadi, ekonomski in politicni propad itd.. Nato cakajo, da javnost reagira: »Kaj boste storili, da boste preprecili, da se kaj podobnega ne ponovi?« Nato ista hermeticna tolpa ponudi sredstva ta rešitev krize, ki so jo ustvarili sami. Te rešitve jim koristijo in pripomorejo k uresnicitvi njihovih ciljev. Leta 2000 sta Dick Chaney in Donald Rumsfield izdala dokument z naslovom »Projekt za Novo Ameriško Stoletje«, ki je bil le nacrt, po katerem so se ravnali, ko so le mesec dni zatem z G.W. Bushem zmagali na volitvah. Tukaj vam nudim citat iz zloglasnega dokumenta; »Dolgo casa bo preteklo preden uresnicimo svoje cilje. Za uresnicitev svojih ciljev rabimo novo katastrofo kot je bil Pearl Harbour!« Problem Teroristicni napadi, 11tega septembra 2001, so bili orkestrirani preko Jezuitov in iluminatov. Kot orodje so uporabili obvešcevalne službe, pod njihovo kontrolo, kot sta FBI in FEMA. Reakcija Javnosti je bila vržena kost, uradna zgodba po kateri je glavni krivec »Bin Laden«. Te informacije so v eter spravile medijske hiše pod neposredno kontrolo Jezuitov in Iluminatov. Reakcija v oceh javnosti sta bila strah in groza. Ljudje so bili iz sebe in so od veljakov zahtevali, da naredijo nekaj, da preprecijo nove napade. Rešitev Kot rešitev so nam ponudili invazijo v arabski svet, unicenje ameriške ustave, kratenje civilnih svobošcin in izjemno povecanje kontrole in nadzora v imenu vsesplošne varnosti.
Jure Herer
04. 09. 2012 19.51
+3
26. tega oktobra, 2001 je predsednik G.W. Bush podpisal ameriško novelo Patriotskega Zakona, ki so ga predložili kongresu le 5 dni po tragediji enajstega septembra.. Zakon je bil sprejet le 6 tednov po napadih. To novelo so morala ustvariti nadnaravna bitja, saj je zakon obsegal na tisoce strani. Nemogoce je, da bi novelo napisali, predebatirali in sprejeli v tako kratkem casu. Ta novela je bila pripravljena vnaprej, rabili so le še tragedijo, da jo lahko uveljavijo. Patriotski zakon oropa ameriško ustavo. 9/11 ni prvi poskus unicenja ameriške ustave. V 8ih letih vkljucno z 9/11 so ZDA pretrpele 3 hude teroristicne napade; Waco Oklahoma City, in bombardiranje WTC leta 1993. Po vsakem napadu so se vladne moci in pristojnosti njenih organov povecale, zmanjšale pa so se pravice in svobošcine državljanov. V tako kratkem casu (8 let) smo bili prica kontroliranemu unicenju ameriške ustave; najvecjega dokumenta, ki ga je ustvarila cloveška roka. Rimokatoliška Cerkev je Ustavo Združenih Držav, razglasili za »satanisticni dokument« z njihovimi lastnimi besedami. Ameriška Ustava je direktna kontradikcija vseh doktrin in nacel, ki se jih poslužuje Rimokatoliška cerkev in njena vojska Jezuitski Red. Najbolj sveto nacelo Ustave ZDA je enakost vsakega državljana pred zakonom… ...toda nacela Rimokatoliške cerkve v celoti zanikajo to enakost. Svobodna zavest je v Ustavi ZDA najbolj sveto nacelo in princip, ki ga mora vsak državljan braniti z svojo krvjo... ...ampak svobodna zavest je razglašena iz strani papežev in koncilja v Rimu, kot najbolj brezbožna, nesveta in diabolicna stvar, proti kateri se mora vsak dober katolik boriti in jo uniciti, ne glede na ceno. Ustava ZDA zagotavlja totalno neodvisnost države od cerkvene in totalitarne moci... ...ampak Cerkev v Rimu razglasi tako neodvisnost kot nespoštovanje in upor proti samemu Bogu. Ustava ZDA izrecno prepoveduje vsakemu, da bi kaznoval drugega državljana zaradi njegovega verskega prepricanja... ...ampak Cerkev v Rimu izjavlja, da ima le ona pravico kaznovati vsakega, katerega versko prepricanje se razlikuje od Papeževega, z zaplenitvijo njihove lastnine, ali celo z smrtno kaznijo. Ustava ZDA je zasnovana na principu, da je javnost primarna civilna moc v državi... ...ampak Cerkev v Rimu je najmanj 100 krat ta princip razglasila, kot brezbožen in hereticen. Cerkev je mnenja, da morajo vse svetovne vlade odgovarjati Papežu, in sloneti na Rimo-Katoliškem verskem prepricanju. Le papež ima moc, da nam nudi in interpretira zakone.
KlubPravilnoPretepenihŽena
04. 09. 2012 21.06
-2
playback
04. 09. 2012 22.04
-1
Zgleda, kot da bi bil v enem dnevu na predavanju na petih različnih fakultetah, pa bi si kar tako nekaj zapisoval. Bože sačuvaj.
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.40
+2
JUREM IMA ODPRTE OČI, ŠIROKO, ZA RAZLIKO ENIH KI MEŽITE IN PRIKIMAVATE
izdajalecivan
04. 09. 2012 19.46
+7
Ta vlad je že čisto preč imajo pobožne želje vendar jih bo streznil 3x veliki NE
nogomet12
04. 09. 2012 19.44
+9
Koalicija želi ključne reforme sprejeti do konca leta. Ali vas ni sram, kaj ste pa prejšnja leta delali, ko je bil še čas: aja 3x ne,no letos se vam isto piše. nekdo je rekel,če ima vlada podpore manj kot 20% mora odstopiti. No kje je ta korak v sedanji vladi?
subisubiw
04. 09. 2012 19.35
+15
od švice imamo le luknje švicarskega sira
AlternativeFacts
04. 09. 2012 19.33
+4
Sicer pa,koga briga kdaj bodo kaj sprejeli...čez 6 dni pokamo iz tega kukavičjega gnezda.Zaposlenim smo dali "knjižice" imajo konkurenčno klavzulo,podjetje je preseljeno,.Tisti,ki boste ostali pa futrajte to "plemensko živino"...Nikoli več nazaj...
badreligion
04. 09. 2012 19.33
+7
Ma kdo kakšne veze na NLB, rabim nepovratni kredit.
WikiX
04. 09. 2012 19.33
+10
Koalicija ne bo ničesar sprejela ne do konca leta ne nikoli, dokler se ne bo z njihovimi idejami in predlogi strinjal narod, razen čebodo razglasili fašistično diktaturo, potem lahko sprejemajo kar hočejo.
AlternativeFacts
04. 09. 2012 19.28
+7
Kanal A je zakon...Ko veš,da te politiki delajo neumnega,pogledaš Svet na Kanalu A,da bi dobil občutek,da nisi edini,ki mu gre to na jetra,a na žalost zelo kmalu spoznaš,da je to pač to....Neumnost je slovenska vrlina....Kako gre že današnja cvetka? ... Avstrijci kopujejo doma pridelano meso,slovenski mesar pa pove,da gre slovensko meso čez mejo v Avstrijo ker je bolj kakovostno,pri nas pa več ali manj prodajajo uvoženo meso. Hehehe,gremo ugibati od kod je? ...... Seveda iz AVSTRIJE....
WikiX
04. 09. 2012 19.34
+1
Avstrijce rešuje logistika, ki so jo porodali tudi Slovencem, le da so jim naši privatni mesarji mi dostavili lažne podatke, kot je pri nas v navadi, mogoče zato isti model pri nas ne funkcionira, kot tudi ne vse ostalo.
AlternativeFacts
04. 09. 2012 19.42
+1
Avstrijci so v 50% vezani na nas...Tako da,če bakrotiramo mi, imajo oni hude težave ....Avstrija je leta 2011 v Slovenijo izvozila za 2,3 milijarde evrov, skoraj toliko kot na Kitajsko (2,92 milijarde). Die Presse - Avstrija bi bila v primeru slovenskega bankrota ogrožena, a bi ji EU in MDS lahko hitro pomagala.....