Slovenija

Za leto dni bodo ohranili najvišji razred pri dohodnini

Ljubljana, 15. 11. 2014 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rebalans letošnjega državnega proračuna je obravnaval še odbor za finance. Ob ostrih kritikah opozicije je soglašal, da se primanjkljaj zviša na 1,2 milijarde evrov. Odbor je ob nasprotovanju opozicije potrdil tudi, da se za leto dni ohrani lani uvedeni začasni najvišji razred pri dohodnini.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Potem ko so se v preteklih dneh s predlogom rebalansa letošnjega državnega proračuna seznanila vsa zainteresirana delovna telesa državnega zbora, ga je danes kot matično delovno telo obravnaval še odbor za finance.

Z rebalansom se letošnji prihodki državnega proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. Posledično se primanjkljaj povečuje za 197 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov, kar je po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Poleg primanjkljaja se povečuje tudi zadolževanje, je ugotovil poslanec SDS Andrej Šircelj. "S tem smo neverodostojni do EU, ki smo ji obljubili nekaj drugega," je spomnil na zavezo Slovenije, da bo letošnji primanjkljaj brez enkratnih učinkov znašal 3,2 odstotka BDP.

Rebalans spremlja novela zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015, ki je precej tehničen zakon, s katerim se bo zagotovilo nemoteno izvršitev proračuna do konca leta. Ena od pomembnejših novosti je določitev kratkega, 15-dnevnega roka za vlaganje zahtevkov za povračilo evropskih sredstev. Vlada je namreč ocenila, da je treba vlaganje zahtevkov pospešiti, da ne bi že letos nastal nenačrtovan dodatni primanjkljaj.

Ker DZ sprejema rebalans praktično že konec leta, se zdi Jožefu Horvatu (NSi) bolj priprava velikega števila novincev med poslanci na obravnavo rebalansa za leto 2015, ki ga vlada napoveduje januarja. A tudi on ni zadovoljen z rastjo primanjkljaja. "Koliko protipoplavnih objektov bi s tem zgradili?" je vprašal in odgovoril, da smo jih v resnici zapili.

Vladi v bran se je postavil Tilen Božič (SMC). Kot je pojasnil, gre pri obravnavanem rebalansu predvsem za tehnične prilagoditve. Primanjkljaj se sicer res povečuje za skoraj 200 milijonov evrov, a 150 milijonov evrov od tega bo šlo za odplačila obresti, za katera se je izkazalo, da so bila ob pripravi proračuna lani jeseni načrtovana prenizko, je pojasnil.

Marko Pogačnik (SDS) je obravnavani dokument označil za katastrofo. "Je nerealen, neustrezen in ne prinaša blaginje za državljane," je dejal. Primanjkljaj se povečuje, pa čeprav je bil veljavni proračun lani jeseni narejen na bistveno slabših napovedih, kot so zdaj, je ugotovil.

To je potrdil tudi direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, ki je povedal, da je za nami šest četrtletij, ko gospodarska aktivnost ni bila negativna. Iz gospodarstva prihajajo spodbudni signali, zelo ugodna so tudi pričakovanja za naprej, je povedal.

Praktično vse leto se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela in Vasle meni, da bi lahko Slovenija ob koncu leta celo presegla napovedano dvoodstotno gospodarsko rast. Kljub temu pa je posvaril pred pretiranim optimizmom: glede na to, da si Slovenija želi dohitevati bolj razvite države, je to razmeroma nizka številka.

Tako Franc Križanič (SDS) kot Alenka Bratušek (ZaAB) sta bolj kot v skoraj končano leto 2014 zazrta v leto 2015, ko vlada prav tako napoveduje rebalans. Čas, ki so ga porabili za razpravo o letošnjem rebalansu, bi bilo bolje nameniti razpravi o potrebnih reformah, da bo Slovenija še naprej vztrajala na poti gospodarskega okrevanja, je menila Bratuškova.

Z novelo zakona se tudi za eno milijardo evrov povečuje najvišji možni obseg zadolževanja države v letu 2014, namreč s 4,9 na 5,9 milijarde evrov. A Vraničarjeva je zatrjevala, da to ne pomeni, da se bomo do konca leta zadolžili še za eno milijardo evrov.

Luka Mesec (ZL) se je zbal, da bo vlada trend, ki ga je opaziti pri letošnjem rebalansu, nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Na eni strani se zmanjšujejo sredstva za investicije in socialo, po drugi strani pa se dodatno zmanjšujejo prihodki, je ugotovil. To je napačen trend, za katerega se je že v preteklih letih izkazalo, da ne rešuje krize, pač pa jo poglablja, je dejal.

Vraničarjeva je povedala, da bi lahko leto izpeljali do konca tudi brez rebalansa, a je po njenih besedah nujen z vidika transparentnosti izvrševanja proračuna. Ker smo že tik pred koncem leta, vlada ni mogla pripraviti predlogov strukturnih ukrepov, pač pa je vanj vključila le prihranke oz. prerazporeditve sredstev, kjer je za to našla možnosti.

Glavni krivec za nižje načrtovane prihodke od doslej predvidenih je izpad davka na nepremičnine, ki ga je DZ sprejel novembra lani in njegove prilive v letošnjem proračunu ocenil na 205 milijonov evrov, je pojasnila Vraničarjeva. Manj bo država pobrala tudi dohodnine, po drugi strani pa bodo nekateri prihodki višji, denimo prihodki od premoženja in drugi nedavčni prihodki.

Na strani odhodkov se poleg zneska za odplačilo obresti najbolj povečujejo transferji v pokojninsko blagajno, ki bodo tako določeni v višini 1,6 milijarde evrov. Več denarja se namenja še za izvajanje gospodarskih javnih služb na področju železniškega in cestnega prometa, za program zapiranja rudnika Trbovlje-Hrastnik, raziskovalne dejavnosti ter za izplačilo nekaterih odškodnin, denimo izbrisanim.

Poslanski skupini ZL in SD v parlamentu
Poslanski skupini ZL in SD v parlamentu FOTO: Miro Majcen

Za leto dni bodo ohranili začasni najvišji razred pri dohodnini

Odbor je ob nasprotovanju opozicije potrdil tudi predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero se bo še za leto dni ohranil lani uvedeni le začasni najvišji razred pri dohodnini.

S 50-odstotno dohodnino so v letih 2013 in 2014 obremenjene plače, ki presegajo petkratnik povprečne plače v Sloveniji oz. približno 5880 evrov mesečno. To je en odstotek davčnih zavezancev, v državni proračun pa se na ta račun steče 16 milijonov evrov letno, je povedala Vraničarjeva.

Vlada z novelo zakona predlaga, da se ta dohodninski razred ob nespremenjeni višini osnove za obdavčitev ohrani tudi v letu 2015, čemur so v opoziciji ostro nasprotovali. Medtem ko so v NSi predlagali črtanje člena, pa so v ZL želeli mejo za obdavčitev z najvišjo davčno stopnjo še znižati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
17. 11. 2014 06.38
In pa našim otrokom jemljejo doklade nad 18 let, nimajo služb, cerar je zdaj ukinil ngrade za zaposlovanje mladih, nadomestila za brezposelnost se bodo zmanjšala, študentom tudi jemljejo.....med tem ko je za tiste, ki so se napačno odločili za okupatorje denar na voljo???
zdravapamet50
17. 11. 2014 06.41
zdravapamet50
17. 11. 2014 06.36
Kresalova je,kolikor se spomnim imela prste zraven,ko so naši izgubili na evropskem sodišču, a bo kaj prispevala za izbrisane?
glava2
16. 11. 2014 19.57
+1
zdravapamet50
16. 11. 2014 17.45
+4
Glej, že nekaj časa spremljam, kako so se levaki znebili Janše in posledično se slovenija potaplja....vse mi je bilo jasno, ko je cerar vzel spet gospodarstvu in brezposelnim in študentom. Toliko o socialni vladi in kučanovih mandatarjih. Medtem pa razmerja med plačami še kar ostajajo nenormalno visoka. Dokler ne bodo vzeli tistim v ljubljani z najvišjimi plačami in dokler bodo jemali samo najrevnejšim, itak ne bo denarja za nič....
zdravapamet50
17. 11. 2014 06.44
edino tem, ki dosti zaslužijo, še lahko kaj vzamejo....drugje ni več
M_teorija
16. 11. 2014 12.07
+7
V fundamentu, izvoru je problem in le tega je treba reševati. Vse ostalo je le več ali manj pasje lovljenje lastnega repa. Najprej je treba, torej v osnovi narediti, da bo delitev kolača (ki je za vse dovolj velik, da vsak posameznika dobi pravično velik kos, ne samo za golo eksistenco, ampak za spodobno življenje), vse ostalo kot so socialni transferji, različne lestvice, socialne kapice (minimalne mezde) so samo gasilski ukrepi. Pravi ukrepi v pravo smer, kjer bi bili resnično družba blagostabja in prosperitete razvoja in maksimalnega izkoristka potencilov vsakega posameznika, so uvedba UTD in primernega razmerja med najmanj plačanimi in najbolj plačanimi. Slednje naj ne bi bilo fiksno razmerje, kot ga omenjajo v Z L, ampak bi bilo lahko dinamično fleksibilno in sicer tako, da bi bila vedno osnova, da je razmerje tolikšno, da imajo tisti z najnižjim dovolj za življenje vredno človeka. S tem dinamičnim razmerjem ne bi trpela liberizacija razvoja, celo več, liberizacija bi bila omogočena, vsem. Ideas konkurenčnosti s katerim se tako radi kitijo neliberalci kot glavni argument njihove paradigme, bi pa bilo najbolje prepovedati, ker nas poskus, da bi se med seboj šli naravno selekcijo samo oddaljuje od tega, kar nas je prineslo na vrh lestvice v hierarhiji, to je človeškosti in čuta za druge!?
tron3
16. 11. 2014 10.42
+9
Kraja iz Bančnega sistema in iz proračuna se nadaljuje, kar je tudi domača naloga Cerarja!!!!
provni
16. 11. 2014 09.28
+4
Najvišji plačni razred pri dohodnini je lahko komod 100 %. V vsakem primeru jim ostane 11 bajnih plač.
provni
16. 11. 2014 09.29
+3
In država bi imela 32 milionov za pospešitev gospodarstva, delovna mesta itd.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
16. 11. 2014 08.10
+9
ce bi bil JJ bi bilo 7600 komentarjev, ce bi bla Alenka 2200, to da vas pa kradejo in ob blebetanju varcevanja porabijo najvec v zgodovini Slovenije pa komentira 11 ljudi
botjabotja
16. 11. 2014 09.25
+5
miko11
16. 11. 2014 09.49
+6
to pokaže,da je ljudem v večini čist vseeno za to slowenistansko deželico,ogromno nas je odšlo delat v tujino k boljšim delodajalcem in ni šans da bi se še enkrat šel borit za boljšo slovenijo,kot leta 90.Vam,ki ste še ostali "doma" pa srečno z levaki na čelu...
askralj
16. 11. 2014 07.47
+9
Kaj prav vidim spet dokapitalizacija bank?! Torej bo mogo spet davkoplačevalec plačat te bančnike ki so delili prijateljske kredite... Potem pa se bo vseskup prodalo tujcem. Da na obresti ki jih je vzela naša ljuba Alenka raje ne pomislim. Res se čudim kako je tako mirno na ulicah.
Slovenec34
16. 11. 2014 08.33
+2
iGURT
16. 11. 2014 09.18
+3
iGURT
16. 11. 2014 01.02
+7
Italija na nogah, kaj pa mi ?
Borut Novak 1
16. 11. 2014 01.06
-3
Itaija je lahko na nogah saj tam ne vstajajo zaradi tega da bi uvedli Jugosocializem pod komando Beograda ali Moskve. Pri nas pa nam nekako ni, .... za take vrste vstaj! Dokler ne prepoveste rdečih zvezd, pozabite na nove vstaje! Ko bodo na vseh zastvah sami črni panterji, se pa lahko začnemo pogovarjat!
AlternativeFacts
16. 11. 2014 01.20
+4
hahahaha črni panterji....peugeot varianta patriotov.... :D
iGURT
16. 11. 2014 01.23
+1
deratizacija
16. 11. 2014 07.47
+8
Mi pa s Cerarjem po najboljši pravni poti v riti!
BULDOH
16. 11. 2014 12.00
+2
1xy
16. 11. 2014 00.20
+4
naslednje leto se bo proračun RS sesul v prah.....dobesedno......Da bo študent zaslužil 500 evrov, bo delodajalec plačal 796,57 EUR + 32,54 EUR DDV....adijo študentsko delo, adijo dohodnina, adijo soldi.........pozdrav lopovščini in guljenju malih ljudi........čisto po lewaško, ni bilo niti kaj druga pričakovat.......
Borut Novak 1
16. 11. 2014 01.07
+6
Če bi se proračun sesul v prah bi to bilo super. Bi vsaj dosegli dno in lahko začli znova. Tole se bo pa sesuvalo še 50 let.Tako da bo vsako leto slabše.
mimic
16. 11. 2014 08.59
Borut Novak 1
15. 11. 2014 22.04
+4
Glede UTDja. Ta bolj ustreza liberalcem kot socialistom. Gre za izrazito antisocialno in liberalno kategorijo. Če bi bila uvedba tega odvisna od tržnih kapitalistov, bi bil že uveden. Uvedbo tega zavirajo neolevičarji in neoliberalci. Zanimivo pa da tudi reveži in delavci niso zagreti za to. Slednje samo kaže da tem ni moč prepustit vzvodov odločanja in da bi dejansko manj demokracije na način da zadeve upravljajo plačniki davkov iz realnega sektorja, učinkovito razrešilo sedanje zagate. V dobro vseh, razen v dobro parazitov in kriminalcev. UTD je še najbolj osovražen pri državnih kapitalistih in javnemu plemstvu saj z njim izgubijo večino privilegijev.
Ni_Nicka76
15. 11. 2014 22.11
+1
Bilder, prav je, da so ljudje plačani po učinku in kakovosti dela. Ta pošteni in delovni s tem nimamo problemov..... :)
Ni_Nicka76
15. 11. 2014 22.12
-4
UTD je postal po fiasku še večja utopija... samo nekateri imajo probleme s sprejemanjem resnice.....
Borut Novak 1
15. 11. 2014 22.25
+1
UTD nima veze s plačilom za delo, In te pri temu ne ovira. UTD ti samo zagotovi padalo ki je na prstem trgu skorajda nujno da ni prehudih šokov ko se ti zalomi. Da imaš najnujneše za vegetirat. So kako se sedaj gredo socializem ko meejo brezposelne na ceste, ... tega ne zagovarja noben liberalec ali podjetnik ali capitalist. To je posledica javnega fevdalizma.
Ni_Nicka76
15. 11. 2014 22.30
+0
Bilder, oprosti, ampak meni vse skupaj meji na bizarno obsedenost.... veš, kot tisto, ko probleme rineš stran, pa pridejo nazaj za tabo..... :) podpiram, da se podpira socialno šibke, nikakor pa ne lenuhov.....
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 22.30
+1
AlternativeFacts
15. 11. 2014 22.39
-3
Ni_Nicka@ Človekova pravica je biti lenuh... :))
Ni_Nicka76
15. 11. 2014 22.45
-4
Itak! Pravica in svoboščina! Ostati parazit.... :)))))
Borut Novak 1
15. 11. 2014 22.45
+5
Ne desničarji in ne levičarj ne razumete pomen UTDja Zato pa je tako kot je. Vse gre v maloro. UTD omogoči ravno razvoj podjetništva, inovativnost in delovna mesta. Če se moraš ti borit za kruh in streho nad glavo nekje kjer ni delovnih mest, potem vsega tega ne bo. Ker ne razumete pomena tega sami sebe minirate. Taka situacija potem sili neosocialiste da ropajo podjetja in onemogočajo privatno inciativo, podjetnike da se selijo ven, državo da davke zvišuje in vse to kar imamo pri nas. Še trga potem več ni.
Borut Novak 1
15. 11. 2014 22.49
+3
Bolje da Strojanovi dobijo UTD kot socialo, brezplačno elektriko, in da kradejo. Večji problem je da tega ne dobi podjetnik ko s emu zalomi ali nekdo ki zapusti JS da bi prešel v realnega pa ne upa. Potem nas pa izsiljujejo z minimalno plačo in podobne fore.
korintos22
15. 11. 2014 22.57
-2
AlternativeFacts
15. 11. 2014 23.00
+0
bilder@ Brezskrbi da razumemo UTD, problem je v tem, da večina razume UTD kot dohodek, kar pa ni. UTD je nič drugega, kot prehod vodenja države v roke peščice oligarhov, kateri se danes skrivajo za strankami(plutokracija)...to(utd) so poznali v antični grčiji in kasneje še v Rimu, dokler se ta ni sesul v lastni greznici družbenih bojev.....
Borut Novak 1
15. 11. 2014 23.18
+0
To so FDVjevske mantre ko se oklepajo privilegijev. Še Bog vam več ne more pomagat! Sami sebe boste uničili. Ampak nas nekatere pa ne boste ker se ne bomo pustili!
AlternativeFacts
15. 11. 2014 23.35
+2
k'r neki v mp3, ko zmanjka argumentov smo vsi FDV, levičarji in kaj jaz vem, kaj vam vse šine v tisti prazni prostor....
Borut Novak 1
15. 11. 2014 23.40
-4
Stavim da si zaposlen v JS! Tega ne bo pisal noben iz realnega! Tist ki si služi kruh z delom na trgu, takih ne bo pisal.
AlternativeFacts
16. 11. 2014 00.47
-2
jaz na tvojem mestu ne bi kaj preveč stavil....zgodovino pa imaš napisano v knjigah, samo odpreti jih moraš....
Borut Novak 1
16. 11. 2014 00.53
-3
V katerih knjigah? Onih iz akademije Đerđinski? Jaz sem živel in deloval v Jugi in mi vi razlagate neko zodovino o Jugi, ki veze nima s stvarnostjo. Potem pa naj berem vase knjige?!? On to zgodovinske?! Na koncu bo meni nek Mesec razlagal kako je bilo v Jugi. Ko se še rodil ni takrat. To je vasa zgodovina. Navadni priskledniški blef ko vas zanima samo vaš reflex parazita.
AlternativeFacts
16. 11. 2014 01.15
+2
spet kar nekaj na pamet...kaj ima UTD veze z jugo? In nisem vedel da v Bologniji učijo zgodovino po Đerđinskem....daj malo pomiri to tvojo domišlijo.
General ZKS
16. 11. 2014 09.47
+0
Sem takoj za UTD, vsak ima pravico do denarja in da preživi.
lnterReflections
15. 11. 2014 21.30
+18
Kdaj se bo našel pogumen politik, ki bo zmanjšal število občin na 100, prepolovil število uradov na ministrstvih ter znižal plače birokratom, učiteljem-profesorjem in zdravnikov za 30%, ta denar pa namenil za znižanje primanjkljaja pod 3%, gradnjo tretje in četrte osi, drugi tir in dokončanje avtocestnega križa? Bom doživel do leta 2050?
Borut Novak 1
15. 11. 2014 21.39
+9
Trenutno doživljamo leto 1980 in gledamo reprizo Slovenske Skupščine iz tega leta. Tule državni kapitalisti še vedno živijo v letu 1980.
helvecijaner
15. 11. 2014 21.40
+7
The Venus project. Sosijalistične obljube za norce hrana !!!
helvecijaner
15. 11. 2014 21.40
+0
The Venus project. Sosijalistične obljube za norce hrana !!!
lnterReflections
15. 11. 2014 21.42
+1
Če bi podpirali socializem, to niti ne bi bilo slabo. Problem je, ker že od leta 1945 podpirajo državni kapitalizem, le da je sedaj v manj radikalni obliki kot pred letom 1990.
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 21.50
-1
Socializem: Ko imaš 4000€ plače, katero ti povečini prinesejo tisti s 1000€+ mesečno, potem pa tiste s 500€ mesečne plače hujskaš proti tistim s 1000€+. Še tako sprevržen socialist bo opustil svoje ideje takoj, ko bo začel delat na svojem uspehu in do njega dejansko prišel. Ampak dokler bo svojih 500€ na mesec gledal samo na TRRju in rešitev za uspeh iskal na TVju, do njega ne bo prišel.
Borut Novak 1
15. 11. 2014 21.51
+3
Ja. Oni bi razmerje plač 1:5. To pomeni da bi delavci imeli 1, Mesec in Hanžek pa 5. Noben pa nebi smel imeti več od njiju.
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 22.16
-3
V javnem sektorju zaradi mene naj bojo 1:5 plače, ampak 1 naj ostane tistim najnižje, tistim v vrhu pa naj se vse zniža na 5. Ampak oni bi še 1:10 omejili razmerja v privatnem sektorju. Ampak pomislimo, da bi ZL uspelo in Slovenija bi po njihovem programu postala prava blaginja in bega možganov ne bi bilo več. Teoretično, v praksi itak neizvedljivo v socializmu. Si predstavljaš tista 2 z bitcoin borzo, da si vsak privošči 100k mesečne plače? Z lahkoto ob takem prometu. Najameta pisarno in snažilko za čiščenje. Ta snažilka bo morala dobiti 10k€ plače mesečno. Nekdo drug se bo iz nule trudil po 16 ur na dan in komaj napraskal za par 1000€ mesečno, snažilka bo pa 4 ure na čik pavzi, 3 ure za metlo, ob 16:00 pa na kaviar in v Emporium v shopping. Mogoče še z letalom v Milano.
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 22.31
-1
Aja The Venus project, takšnega politika ne bo. Bo odstavljen še preden bo napisal predlog do konca.
AlternativeFacts
15. 11. 2014 22.41
+1
Delodajalci zahtevajo znižanje minimalne plače, pa ne v ju, ampak gospodarstvu..torej je ta cenzus, kot ga predlaga ZL čisto na mestu...
AlternativeFacts
15. 11. 2014 22.42
+1
Pa da ne pozabim, do znižanja plač v gospodarstvu bo prišlo, edinho kar se čaka je znižanje plač v ju....
Borut Novak 1
15. 11. 2014 22.53
-3
Ne moreš ti od podjetja zahtevat minimalno plačo če potetje tega ni v stanju plačat! Kje to vi živite?!? Bolje da podjetje propade? Saj propadajo! Pa vam spet ni všeč! Trg mora bit živ. Ko bo delavcev primanjkovalo se jim bodo ponujale višje place.
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 22.54
+1
Država ne viša minimalnih plač, da bi delavci bili srečni. Ampak zato, da so delodajalci bolj obremenjeni in da plača več davkov in prispevkov iz naslova plač. Kaj pa, ko je nekdo samozaposlen in štarta iz ničle? Takšnemu ne ostane niti 300€ mesečno ponavadi. Zakonsko urejena minimalna plača mu samo viša minimalne prispevke, pa če je naredil 200€ profita, ali pa 500€. Če se prečisti državna uprava, se zmanjša število birokratskih mest in če se izmeri učinek vseh zaposlenih in se jih organizira tako, da bojo imeli vsi vsaj 6 ur polne zaposlitve v 8 urnem delavniku, bo to odličen začetek za prav vse reforme. Znižanje prispevkov plač in zvišanje minimalne plače je lahko najprej. Tako bojo podjetja in delodajalci obremenjeni manj ali isto, delavci pa bojo imeli več. V drugi vrsti je treba uvesti boljši nadzor nad delovanjem zdravstva. Pa ne nadzor dela zdravnikov in medicinskih sester, ampak poslovanje. Seveda, da ni denarja za aparature, če že mize preplačujejo za 5x. Ukinit dodatno zdr. zavarovanje, ker to je živ nateg. V tretji vrsti optimizacija vseh birokratskih postopkov in zajezitev socialnega turizma in več kot 75% stvari je s tem končanih in postavljenih na svoje mesto. Potem počistiti parlament in potem se lahko ustvari blaginjo za prav vse sloje in to je to. Mimogrede, vem za zaposleno v javni upravi, ki dela v svoji pisarni. Birokracija pač. V pisarno večkrat na dan pridejo nadzorniki nenapovedano, ampak ona se znajde. Pod razrahljan linolej na tleh je dala kose papirja, da se vedno sliši, ko nekdo odpre vrata te pisarne. V predalu pa ima.... Uganite kaj. Igle in volno. Za celo družino in še sosede seštrika kompletne zimske kolekcije kar med službenim časom.
AlternativeFacts
15. 11. 2014 23.10
+3
bilder@ Nevem zakaj se delaš pametnega, če podjetje ni zmožno izplačati minimalne plače nima kaj obstajati PIKA...če pa ti rad delaš zastonj je pa to tvoj problem...@đunker..minimalna plača se povečuje zaradi rasti življenskih stroškov...ne na pamet klanf pisat....
DoubleVision
15. 11. 2014 23.32
+0
Takrat ko se bo najdel pogumne državljane....
Borut Novak 1
15. 11. 2014 23.59
-4
Kdo se dela pametnega. A si ti kdaj slišal za razvoj podjetja od začetka do konca. In za krizna obdobja. Ja sj socialisti ste to dosegli, Podjetja propadajo novih pa ni, Toje vaš način dela.
AlternativeFacts
16. 11. 2014 00.46
+2
daj ne trosi pametne za brezveze...za opravljeno delo te mora plačati, če je uzakonjena minimalna plača ali minimalna urna podstavka, moraš vsaj to dobiti...vse ostalo je blebetanje...
Borut Novak 1
16. 11. 2014 01.00
-3
Uzakonjeni so nesmisli ki ste jih uzakonili. Zato pa država pospešeno drvi v maloro. Uzakonii ste vi tudi svoj plemiški status samo je sedaj nastal problem, komu pokrast za pokrivanje tega fevdalnega razkošja.
AlternativeFacts
16. 11. 2014 01.17
+3
smo jih? tebi nočna ura dela težave razumevanjem sveta...minimalne plače ali minimalne urne postavke pozna celi svet, kaj ti sedaj noriš z nekim plemiškim statusom in fevdalnem razkošju...mislim res si neverjeten v tej slepoti...
helvecijaner
15. 11. 2014 21.27
+12
Mi znamo mi zmoremo se nadaljuje.V slovenistanu vse po starem, samo imamo pa novo stare obraze mencaških pravnikov brez jajc.
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 21.19
+4
ZL bi 50% mejo dohodninskega razreda spustili na 37k€ letno. To je optimistično gledano 1500€ neto, pa še ne padeš v ta "novi" najvišji razred. Kar je pa nad 1500€... Dragi moji za dodatnih 500€ plače (2000€), te država opali za dodatnih 1000€. Nakažeš si 1500€ plače, vse lepo in prav. Hočeš 2500€? OK, plačaj državi 2000€ in lahko si nakažeš še 1000€. Hočeš 5000€ plače? OK, plačaj državi dobrih dodatnih 10k€, da bojo socialisti v ZL imeli kaj za pod zob. Dohodnina 50%, OK. Skupaj z neomejenimi prispevki za pokojnino, socialno varnost... To pa ni tok OK. ZL so proti kapitalizmu... Ja kdo pa jim za 4000€ plače navrže?
Borut Novak 1
15. 11. 2014 21.34
+1
lnterReflections
15. 11. 2014 21.49
+3
Enotna davčna stopnja in uvedba UTD-ja so rešitev. Denar za UTD pa dobiš z ukinitvijo socialnih prispevkov in pa z ukinitvijo davčnih olajšav.
sabel
16. 11. 2014 00.06
+1
slabo si zračunal; ZL je za 50 % za mesečno plačo nad 5988 € bruto, kar je čisto prav
Nikiiy
15. 11. 2014 20.04
+10
Prvat sektor TOREJ realni SEKTORnaj ima milijone, naj jih ima vsak ki jh sam n atrgu ustvari..Državnim službam Javni upravi pa tisočaka in nič več..Sami Lu,zerji..
iGURT
15. 11. 2014 20.17
-1
V Avstriji 50% dohodnina velja za vse davčne zavezance nad 60.000€ letno, na Nizozemskem pa nad 55.694€ letno.
iGURT
15. 11. 2014 20.20
+0
DonMiltonFriedman
15. 11. 2014 21.03
+3
No no, dohodnina ni vse. Stavim glavo, da bi ogromno bogatih z lahkoto preživelo s 50% odbitkom plač. Prištej še davke za socialno varnost, itd... Hitro nastane ta dodatna razlika.
korintos22
15. 11. 2014 22.58
-1
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15. 11. 2014 19.56
+7
A SEM JAZ TO PRAV PREBRAL....... OVCE: NE DA ZMANJŠUJEJO PORABO POVEČUJEJO JO NA VAŠ RAČUN SPOSODILI SI BODO ŠE VEČ................HALOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..................... Z rebalansom se letošnji prihodki državnega proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. .....................JEEEEEJ .......spichkal bodo 10 milijard
AlternativeFacts
15. 11. 2014 20.08
+2
...dej bodimo ponosni, smo zminiral nepremičninski davek, ki bi navrgel okoli 250 milijonov €..to je pa ravno toliko kot znaša primanklaj...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15. 11. 2014 20.09
+0
AlternativeFacts
15. 11. 2014 20.19
-1
sedaj ne bomo samo plačali, ampak preplačali in to samo zaradi političnih kretenčkov, ki so gradili politično si sliko na podlagi nepremičninskega davka...
Borut Novak 1
15. 11. 2014 19.56
-1
Dajte podjetniki ponudite delavcem funkcijo direktorja sektorja. Naj znotraj vašega podjetja sam ustvarja posle itd ampak naj bo plačan po profitu. Če naredi izgubo naj garantira za tisto s svojim premoženjem. Da bodo videli kako lepo je bit director v privatnem sektorju!
AlternativeFacts
15. 11. 2014 20.16
+8
Si ti že pozabil primer Jogija in pohištva Tom, da take streljaš......tam so zaposleni prevzeli in izplavali, ko jih je v über sposobni direktor dotalno potopil.....in enako bi morali narediti z vsemi podjetji, za katere politika blebeta, da se slabo vodijo. Naj jih prevzamejo zaposleni, ne pa da se jih prodaja... 100% se bo nehalo krasti, bodo dobro vodena in dobički bodo ostali v Sloveniji..
Borut Novak 1
15. 11. 2014 20.55
+2
Pečečnik vam je ponudil to opcijo! Zakaj ste potem še vedno delavci? Sicer pa se tu omenja nekdanja državna podjetja kjerso bili nastavljeni državni direktorji Tako da .... lepo prosim
AlternativeFacts
15. 11. 2014 22.20
+1
bilder@ A se malo sprenevedamo? Ja bila so državna podjetja, samo sedaj so pa last zaposlenih, a je kaj narobe s tem, to ne spada pod gospodarstvo? In ko že uporabljaš besedno zvezo.."vam ponudil"...meni ni on nič ponudil, tako da malo se ohladi s takim trobentanjem....
LLLEPI
15. 11. 2014 23.58
+3
Tako bi morali dravljani prevzeti vso drzavo in nagnat to bando politikarsto in bi ze splavali
AlternativeFacts
15. 11. 2014 19.55
-1
treba je še znižat cenzus, pa bo stvar malo bolj užitna...
iGURT
15. 11. 2014 19.52
+7
Zakaj v članku ni omenjena ZL - Združena Levica, ki ni podprla tega rebalansa ?
AlternativeFacts
15. 11. 2014 19.56
+7
zato, ker ne spada pod marelo plutokracije....