Slovenija

Razprava o izbrisanih še ni zaključena

Ljubljana, 14. 01. 2010 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odboru za notranjo politiko ni uspelo zaključiti razprave o spremembah zakona o izbrisanih. Zato ni jasno, ali bodo poslanci o zakonu odločali na januarski seji.

Obravnavo novele zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji so člani odbora začeli v sredo, a jim razprave ni uspelo zaključiti. Zato so jo nadaljevali danes, a tudi po triurni razpravi niso prišli do odločanja o vloženih dopolnilih.

Tudi danes so opozicijski poslanci, predvsem iz vrst SDS, ponavljali očitke, da bo zakon povzročil velike odškodninske zahtevke, da bo podlaga za pridobivanje državljanstva ter da so izbrisani delovali proti samostojnosti Slovenije in bi si status lahko uredili. V koalicijskih poslanskih skupinah so po drugi strani opozarjali, da je bil izbris neustaven, zato je treba sprejeti zakon, ki bo te krivice popravil.

Izbrisani-9
Izbrisani-9 FOTO: Damjan Žibert

Ker so morali člani odbora izprazniti sejno dvorano, so sejo znova prekinili. Kot je pojasnil predsednik odbora Vinko Gorenak, bo nadaljevanje sklical, ko bo dobil prost termin dvorane, ni pa še znano, ali bo to mogoče še pred začetkom januarske redne seje državnega zbora. Tedaj naj bi namreč poslanci o spremembah zakona o ureditvi statusa izbrisanih po terminskem načrtu državnega zbora že glasovali.

Številna dopolnila

Ko se bo odbor za notranjo politiko znova sestal, bo odločal o številnih dopolnilih, ki so predlagana k zakonu. Medtem ko so koalicijska dopolnila večinoma redakcijske narave, pa v SDS predlagajo številna dopolnila, s katerimi bi izbrisanim zaostrili pogoje za pridobitev statusa. Med drugim predlagajo, da bi izbrisani lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje od dne, ko jim je bila izdana odločba, in ne od izbrisa, poleg tega pa bi bili do statusa upravičeni le, če so kadar koli zaprosili za dovoljenje za stalno prebivanje.

Poleg tega bi v SDS v zakon zapisali, da do povračila škode ne bi bili upravičeni izbrisani, ki niso vložili nobene vloge, in tisti, ki so "aktivno sodelovali v agresiji zoper Slovenijo". V poslanski skupini so tudi predlagali, da se rok za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje skrajša s treh let na tri mesece.

Predlog zakona naj bi sicer, kot je v sredo pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič, po 18 letih končno celovito uredil problematiko izbrisanih. Gre za tiste izbrisane, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa. Poudaril je tudi, da zakon nima finančnih posledic ter da ne predstavlja podlage za podeljevanje državljanstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arhimed_33
14. 01. 2010 22.02
Izbrisani želijo denar!!!KAJ DOBIMO PA MI,VETERANI IZ VOJNE ZA SLOVENIJO??????
bron
14. 01. 2010 20.35
PREDRAGI SLOVENCI OD TE DRŽAVE NE PRIČAKUJTE NIČ RAZEN ROP NAŠEGA UBOGEGA PRIGARANEGA PREMOŽENJA.
Buena Vita
14. 01. 2010 20.30
debill general ja vsaj nafutral slovenijo,zaposlil je rekordnih 57 000 ljudi,, tvoji imajo večji rekord--------malo danes posluša teve-novice---lavor si pripravi za kozlanje
DeBill
14. 01. 2010 17.50
Candra, pardon Leandra, tak je tvoj nivo. Tisti ki žali brez argumentov ni dober ga ga pes poščije. Sicer pa ne volim, ker nisem vol, bolje, nimam koga. Tu je izbira: -nori in pogoltni Đeneral -lažnjivi zrejeni kmet -nacional šarlatan -ultra manupulator -lsd ostanki mumije -stranka neodločnih manekenov potem se ti postavi vprašanje, ne kdo je dober ampak KDO JE NAJMANJ ŠKODLJIV! Đeneral se je že dokazal, on je nevaren, ne izbira sredstev.
silur
14. 01. 2010 17.34
Plemeniti je imel pred leti, na vratih pisarne zanimljiv letak.
Leandra
14. 01. 2010 17.33
Poleg Izbrisanih so Volilci LDS a, Ritn Pikerji, Packe, Iglavci, Listavci, Haš bube, Cigojnerji ter vsi kriminalci tudi z Balkana.. In ti je Nabrala Fizioterapevtka 5 ter Golubovič 9 %...
M-teorija
14. 01. 2010 17.12
Braveheart 14.01.2010, 16:44 To seveda drži iz tvojega zornega kota. Ker tisti, ki jih podpira, ga tako ne šteješ med slovence?!? A ne?
Braveheart
14. 01. 2010 16.44
izbrisani so edina šansa, da levica ponovno zmaga...imajo še slaba 3 leta in s tem možnost pridobiti še kakih 50.000 novih volicev....če sem iskren, ne poznam slovenca, ki bi podpiral tele prebrisane.
dolejo
14. 01. 2010 16.24
Pa je ne bomo Slovenci spet nasedli balkanskim zvijačnežem in njihovim slovenskim kolaborantom
ex-patriot
14. 01. 2010 15.58
Naj plačajo odškodnino samo člani strank (simpatizerjev se tako ne bo dalo v celoti odkriti), ki podpirajo državno veleizdajo! Mene in moj ostanek zaslužka naj pustijo pri miru, že tako jim dam preveč, da zagonijo za Potuhnjence in njim podobne!
ex-patriot
14. 01. 2010 15.31
Če pride do vpisa izdajalcev in odškodnin, moramo ustanoviti civilno iniciatiovo ter vsi Slovenci tožiti Republiko Slovenijo zaradi diskriminacije. Sramota, da sploh razpravljamo o Potuhnjenih! Medtem ko je JLA napadala Slovenijo so oni si talali vojni plen, ko pa iz tega nič ni bilo so jo ucvrili na jug ter se potem nazaj vrnili v Slovenijo, ko je bilo dol vse na dnu in so videli kako živimo. Izcuzaj neumnega Janeza do konca! Sramota za Slovenijo in sram me je slovenstva!
Tone Strahan
14. 01. 2010 15.16
Katarina Kresal jo jer že dobila nagrade v zvezi z ubrisanim, kot borko za napadalce na neodvisnost in samostojno slovenijo, ki so nas slovence ubrisani pripravljalci terena in prihoda četnikov v slovenijo,so bili pripravljeni ubijati in zapirati slovence, če bi zmagala strategija srbije in Miloševiča.
bron
14. 01. 2010 15.13
KONGRESNI TRG JE PRIMEREN ZA TAKE SHODE PREŠEREN TEMU NI NIČ KRIV TAM IMAJO KOMUNAJZARJI SVOJ SEKRET.
Leandra
14. 01. 2010 15.02
Za uničevanje Slovenske kulture..avtohtonega Kulturnega Slovensjega prostora...postaneš Fizioterapevtka Leta...?? Sramota..
mamica55***
14. 01. 2010 14.49
a se je spet kej novih izbrisanih pojavl ? se je volilno telo povečalo ?
bron
14. 01. 2010 14.38
KAJ BOMO ŠE ENO POŠILKO DOBIL NA GRBO.TREBANOV ZAKON KI BO OMOGOČAL VSEM KATIRI SO BILI PROTI OSAMOSVOJITVI PODELIT NAGRADE OD TURKA ZA POVRH PA ŠE ODŠKODNINE.