Slovenija

Razočaranje pod smrečico? Tudi dedek Mraz in Božiček se kdaj zmotita

Ljubljana, 02. 01. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anita Volčanjšek
Komentarji
19

Pri nakupovanju decembrskih daril Slovenci že nekaj let najraje posegamo po igračah, čokoladi, praktičnih pripomočkih in tehničnih izdelkih. Pa so vsa darila enako uporabna? Podarjenemu konju se res ne gleda v zobe, a so nekatere materialne pozornosti vseeno preveč nepraktične. Kam torej z vsemi puloverji z motivom jelenčka Rudolfa, dišečimi palčkami, kričečimi rokavicami in goro skodelic za kavo?

Veseli december se je iztekel, nakupovalna mrzlica je mimo, odvečni kilogrami in darila pa so ostali. Je vaša dnevna soba polna raznovrstnih škatel z bolj ali manj zanimivo vsebino? Se vam zdi, da so nekateri kičasti paketi nepotrebni in neuporabni? Ste med tistimi, ki se vam že leta kopičijo volnene nogavice z motivi jelenov in zvezd, ki jih nase navlečete samo med prehladom?

Okusi so različni, pričakovanja tudi, zato je lahko razočaranje pod smrečico veliko. 

Mnoge darovalce sicer greje misel na polne police in široko ponudbo, ki jo v prazničnih dneh ponujajo številne trgovine, a to še ne pomeni, da bodo z nakupom zadovoljni obdarovani. Ker je paleta nabora velika, časa pa v vsej decembrski noriji premalo, se v nakupovalnih vozičkih pogosto znajdejo darila, ki bodočih lastnikov ne spravijo v evforijo. 

Kaj najraje kupujemo Slovenci?

Slovenski potošnik je precej zapravljiv, kažejo raziskave Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Pri nakupovanju novoletnih daril smo Slovenci preteklo leto najbolj posegli po igračah, čokoladi, praktičnih pripomočkih in tehničnih izdelkih. Med igračami so priljubljene lego in duplo kocke, med praktičnimi je vse več povpraševanja po kavnih avtomatih, pri tehniki pa televizor, so zapisali na spletni strani. 

Zgrešen nakup je lahko posledica nepremišljenosti, pomanjkanja časa in energije.
Zgrešen nakup je lahko posledica nepremišljenosti, pomanjkanja časa in energije. FOTO: iStock

V decembru 2016 je bila vrednost prodaje v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami za 47 odstotkov višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu, v trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki je bila višja za 23 odstotkov, v trgovinah z oblačili in obutvijo za več kot 20 odstotkov in v trgovinah z živili za 18 odstotkov. 

Po raziskavah najbolj upada kupovanje knjig in časopisov, narašča pa povpraševanje po kozmetiki in celo pohištvu. 

Kljub znatno višji prednovoletni porabi glede na povprečje celotnega leta pa v Sloveniji v decembru še vedno zapravimo manj kot v drugih evropskih državah. Pri nas se je prodaja neživil v decembru 2016 glede na povprečje celotnega leta povečala za več kot 16 odstotkov. Manj od nas so za neživila zapravili le na Hrvaškem in Luksemburgu, najbolj pa se je prodaja neživil zvišala na Cipru (za malenkost več kot 42 odstotkov), so še zapisali na SURS. 

A pozor, tudi pri nakupovanju daril, ki sicer sodijo v kategorijo uporabnih. Ne samo, da so draga, večina gospodinjstev res ne potrebuje dveh pomivalnih strojev, novih pripomočkov za žar in srebrnega seta jedilnega pribora. 

Morda pri zgrešenih nakupih svoje naredi tudi pomanjkanje časa in velika brzina pri mrzličnem iskanju "pravega" presenečenja. Slovenci se namreč uvrščamo med bolj pozne nakupovalce, medtem ko večina Nemcev darila zavije že pred decembrom. Najbolj pozno, po 15. decembru, darila nakupujejo Grki in Rusi, saj pravoslavni božič praznujejo 7. januarja, kaže anketa o prazničnih nakupih, ki jo je leta 2015 opravila družba Deloitte. 

Kam z odvečno kramo? Ne čakajte na maj

Čeprav se zdi, da je situacija nerešljiva, ni povsem tako. Beseda hvala netaktnemu darovalcu vseeno ne bo odveč, četudi vas je pogled na darilo spravil v depresijo. Ko praznovanje zapustijo še najtrdovratnejši gosti, staro leto pa se prevesi v novo dogodivščino, naredite plan za čistko. 

Zakaj bi na pletenih puloverjih domovali molji, na dišavnih svečkah pa prah, če lahko z njimi osrečite ljudi, ki že dolgo niso prejeli pozornosti? Slovenske organizacije sprejemajo materialna sredstva, s katerimi otrokom in socialno šibkejšim polepšajo praznike.

"Med prazniki dobimo veliko stvari, tako oblačila kot predmete, ki jih ne potrebujemo. Ne zavrzimo jih, raje jih podarimo različnim organizacijam," je za Daily Telegraph povedal Andre Oosthuizen iz britanskega Rdečega križa. 

Okusi so različni, pričakovanja pa običajno velika.
Okusi so različni, pričakovanja pa običajno velika. FOTO: AP

"Sicer ne opažamo, da bi se konec decembra in januarja drastično povečalo število podarjenih nerabljenih kosov oblačil, ki jih ljudje dobijo za darilo, vseeno pa smo veseli vsakega ohranjenega kosa garderobe", je za 24ur.com strnila Klara Debeljak, strokovna sodelavka na Rdečem križu Ljubljana. 

Sekretarka Rdečega križa Postojna - Pivka Petra Žele Šajn pa je vesela, da v prazničnem času dobijo več drobnih pozornosti za finančno šibkejše. "Povečajo se donacije v obliki malih simboličnih daril, ki jih običajno občani prinesejo z namenom, da jih podarimo socialno ogroženim otrokom ali starejšim". 

Morda pa poznate prijatelja, ki kmalu praznuje rojstni dan, in si srčno želi paketa solne kopeli, medtem ko vi ne načrtujete vgradnje kopalne kadi? Nič lažjega, nekaj zgrešenih božičnih daril lahko zagotovo na novo zavijete in predate v prave roke. Pri zavijanju pa ste lahko kreativni in obenem prijazni do okolja. Darila ovijte v papir, ki se ga lahko reciklira ali pa uporabite že uporabljenega, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Spletna prodaja v razcvetu, poslužite se je tudi vi 

Kirsty Dunn, predstavnica podjetja za male oglase Gumtree, je za britanski časnik Metro povedala, da lahko zgrešena darila nove lastnike poiščejo kar na spletu.   

Zgrešena darila lahko zamenjate, prodate ali podarite.
Zgrešena darila lahko zamenjate, prodate ali podarite. FOTO: iStock

"Neželena božična darila niso tako slaba reč. Brez težav jih lahko prodate s pomočjo spleta in tako pridete do nekaj dodatnega denarja, ki ga boste zapravili po lastnih željah, ali pa vam bo po praznikih pomagal prilesti nazaj na zeleno vejo.  Po praznikih beležimo porast objav, zato je to priložnost za ljudi, da si kupijo nekaj, kar so si v resnici želeli za božič."

Če pa sodite med tiste, ki za prodajnim pultom radi barantajo in menjajo neželene artikle, potem se pozanimajte o pravicah potrošnika, opozarjajo na ZPS. Pri pravicah potrošnika, povezanih z vračanjem ali zamenjavo izdelkov, je namreč treba razlikovati med zahtevkom, ki ga potrošnik uveljavlja, ker ima izdelek napako, in prošnjo po zamenjavi oziroma vračilu brezhibnega izdelka, ki ga ne želi več imeti zaradi subjektivnih razlogov. Zakon o varstvu potrošnikov določa pravice potrošnika samo, če ima kupljeni izdelek napako, so zapisali na spletni strani.

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 01. 2018 22.30
Vso kramo, ki ste jo dobili in je ne mislite uporabljati čimprej vrzite v smeti. To je eksponentna (2, 4, 8, 16 ...) gospodarska rast. Živimo, da proizvedemo čimveč neuporabnih zadev, ki se čimprej znajdejo na smetišču, da jih lahko zopet prodajamo nove. Za več znanja glej (google, planned obsolescence). živimo v sistemu, ki mora vsako leto več proizvajati in zato proizvajamo hitropokvarljive zadeve, ki pretečejo po preteku garancijskega roka, da gremo lahko v nabovo novega. Živela eksponentna rast smetišč. Plačujemo inžinirje, da izračunajo kakšne dele vgraditi, da bo hitreje zadeva crknila na kritičnih mestih. Ne, da ne bi znali narediti boljše, ampak nočemo, ker moramo proizvajati smeti. Zato se nikoli več ne bo naredil avto kot je golf 2 s katerim so študentje obiskali tretji svet. (24ur; Trije študenti z 29 let starim avtom do Mongolije in nazaj)
Skunk Works
02. 01. 2018 13.51
+2
otrokom bi blo najbolj koristno dat sadje in kako orodje za vrt obdelovat
ssbobo
02. 01. 2018 13.54
+1
Bodi vesel-a da go imaš....... vrt namreč
Transformerji
02. 01. 2018 13.47
+0
Ta članek je prav sramoten ali pa zelo realen - daje nam vpogled v našo tako imenovano pravično družbo. O bogatih ne bi tratil besed, to vidimo vsak dan, v vsakih novicah, tako kot vidimo realnost revnih v vsakih novicah. Pa vendar so razlike v tem - kdo koga izkorišča! Bogati izkoriščajo revne, revni izkoriščajo gospodarski sektor, vam povem, vse bo šlo k vragu. Pa gledam nova rojstva po polnoči novega leta - družina si je pridelala že 4. otroka, pa me zanima, kolikšen je njihov neto družinski prihodek!
ssbobo
02. 01. 2018 13.59
-1
Država je pač socialno očitno tako naravnana da se da preživeti z razmoraznimi dokladami..... bo pač mami doma igrala gospodinjo...... vzgajala otroke kakor se ji bo zazdelo....... oče bo služil dodatek k dokladam...... otroci....... hja za otroke sem pa skeptičen da se bosta razdajala med vse štiri...... sam a masta RES 4 POTOMCE
mastaflash
02. 01. 2018 13.18
Ramzess
02. 01. 2018 11.34
+1
Je res treba tako hiteti s tem, dajte ljudem čas za razmislek.
HOOONDAAA
02. 01. 2018 10.14
+7
Naš hodi vsak dan gledat pod smrečico, če mu je še kdo kaj prinesel 😊
Ramzess
02. 01. 2018 11.34
+2
doktor_muc
02. 01. 2018 12.28
-1
noge petnajst do treh raztegn in bo veseuu
User1063544
02. 01. 2018 09.31
+14
Božiček in dedek mraz sta tudi materialista, ki imata najraje bogate otroke. Ljudje sploh ne vidijo globine koncepta ki ga takobistroumno podpirajo in širijo. Zakaj imata ta dva lika v katere verjame skoraj vso otroško prebivalstvo najraje bogate otroke? Enostavno, ker jim nastavljata najdražja darila, med tem pa revni otrok mora biti zadovoljen z mandarino in čokoladico. Tako delujejo ti prazniki obdarovanja, a se drugim v obraz deremo, kako vsi otroci zaslužijo enako obravnavo., ljubezen in spoštovanje.
Transformerji
02. 01. 2018 14.34
Povej mi, kdo so tisti revni starši z otroki?? To so Romi, sedaj tudi migranti in vsi tisti lenuhi, ki jih podpira socialna država, za to pa skrbijo zaposleni v gospodarskem sektorju, ki ne morejo pošteno preživeti 2 otroka, to naj bi bil tudi maksimum!
User1063544
02. 01. 2018 20.54
Bravo knedl, izbral si etnične skupine ki več kot praznujejo božička in dedka mraza... Tak je ko kavč filozofi prodajajo svojo modrost. Kar pa se tvojega posplošenega etiketiranja socialnih problem tiče, pa niti nem komentiral ker ni vredno. Si pa dokaz za to kar sem pisal, ampak ne pozabi.. ko na nekoga kažeš s enim prstom, so trije vedno obrnjeni proti tebi.
nitiniti
02. 01. 2018 09.16
+6
sladkarije so največja neumnost
Laki je malo nervozan
02. 01. 2018 08.47
+6
V glavnem,jaz dobim vedno po teh praznikih polletno zalogo dušgelov,žena pa raznoraznih pomad.Naslednja stvar med darili so zokni,ki ti nikoli niso prav.Brezveze....
tron3
02. 01. 2018 08.12
+14
Jasno, da bo razočaranje veliko sploh med uporabniki storitev operaterjev, spet jim bo Božiček operater povišal znesek na položnici, na PopTv in še kje se pa veselijo darila pod smrekco.
dr.dare
02. 01. 2018 08.45
-7
dartford
02. 01. 2018 10.05
+9
Silijo nas da plačujemo naročnino na nacionalno TV, katere SPLOH NE GLEDAMO!
dr.dare
02. 01. 2018 10.31
-2
lahko jo danes odjaviš če želiš, tudi jj jo je