Slovenija

Počitniško delo: urne postavke od 4,5 do 9 evrov na uro, najbolj zanimiva dela pa ...

Ljubljana, 15. 06. 2016 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študentje in dijaki, ste razmišljali, da bi med počitnicami tudi kaj zaslužili in ne zgolj zapravili? Poleg denarja počitniško delo prinaša številne izkušnje, ki vam lahko pridejo prav pri poznejšem zaposlovanju. Preverite, o čem se morate pozanimati še pred začetkom dela in kakšne so urne postavke.

Za dijake in študente so šolske počitnice idealna priložnost, da si poiščete delo in nekaj malega tudi zaslužite. Prav tako lahko s počitniškim delom dobite številne izkušnje. Zaradi dopustov v številnih podjetjih za nadomeščanja potrebujejo začasno delovno silo, hkrati pa zaradi poletne sezone mladi dobijo priložnost, da vstopijo na trg dela.

V e-Študentskem servisu že pred počitnicami zaznavajo približno za 30 odstotkov večjo ponudbo del.
V e-Študentskem servisu že pred počitnicami zaznavajo približno za 30 odstotkov večjo ponudbo del. FOTO: Študentski servis

Kot navajajo v e-Študentskem servisu, v katerem so pripravili seznam počitniških del, ki so najbolj aktualna med dijaki in študenti, med počitnikovanjem več mladih najde čas in poprime za priložnostna dela, saj se povpraševanje v tem času poveča kar za 60 odstotkov.

Podjetja počitniška dela objavljajo že od začetka maja, zato je priporočljivo, da tisti študenti in dijaki, ki nameravajo med počitnicami delati, spremljajo ponudbo že pred začetkom počitnic. Tako si boste lažje zagotovili delo, ki vam bo ustrezalo in ga boste posledično raje opravljali.

Od fizičnih del do dela v administraciji

Dela, ki so na voljo, so zelo različna. Dijaki iščejo predvsem enostavna dela (npr. pakiranje, deklariranje), dekleta zanimajo tudi dela v administraciji ali delo hostes, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih, saj v kratkem času lahko zaslužijo več oziroma se odločajo za dela v proizvodnji. Na voljo so tudi zahtevnejša, strokovna dela, kjer prevladuje delo za računalnikom, navajajo v e-Študentskem servisu.

Veliko podjetij, ki oddajajo prosta dela, zahteva polnoletnost kandidata, kar pa pomeni, da posledično dijaki nimajo na izbiro tako velikega števila del. Glede na to, da so to tisti, ki ponavadi še nimajo izkušenj, opravljajo enostavna dela, za katera je treba pokazati tiste vrline in znanje, ki si jih pridobil doma in pri obšolskih dejavnostih. Študentski servis

Med počitnicami je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih, kot so npr. učitelji plavanja, animatorji, reševalci iz vode in podobno, več je tudi strežbe. Na obali in v večjih turističnih središčih je zato poleti veliko večja ponudba počitniških del kot v preostalih delih leta.

V Študentskem servisu že pred počitnicami zaznavajo približno za 30 odstotkov večjo ponudbo del, večje povpraševanje po delovni sili pa pričakujejo tudi med počitnicami.

Kakšne so urne postavke?

Povprečna urna postavka znaša 5,18 evra na uro bruto (4,38 evra na uro neto). Najbolje plačana dela so naslednja: poučevanje, inštrukcije (od 9 evrov na uro), vaditelji/trenerji plavanja, smučanja (od 8,5 evra na uro), računalništvo in programiranje (od 8 evrov na uro), selitve (od 6,7 evra na uro). Vsi zneski so bruto.

Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,5 evra na uro, kar je zakonsko predpisana najnižja urna postavka, običajno pa gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnenje polic in podobno.

Med počitnicami je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih. Med njimi je tudi delo reševalca iz vode.
Med počitnicami je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih. Med njimi je tudi delo reševalca iz vode. FOTO: Thinkstock

Pred začetkom dela preverite:

Dobro je, da se študent ali dijak še pred začetkom dela pozanima o vseh podrobnostih dela. In sicer o urni postavki (plačilo za uvajanje, plačilo za delo, način obračunavanja stimulativnega dela, rokovanje z denarjem, inventurni manko ...), trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju in roku, v katerem lahko pričakuje plačilo (vredno se je pozanimati, če za podjetje servis denar nakaže (založi), še preden podjetje plača servisu; dobro je preveriti tudi spletno stran neplacniki.info).

Dogovor pred začetkom dela je nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem koncu ne nastanejo nesoglasja in nesporazumi, še opozarjajo v e-Študentskem servisu.

Povprečna urna postavka znaša 5,18 evra na uro bruto.
Povprečna urna postavka znaša 5,18 evra na uro bruto. FOTO: Thinkstock

Kje iskati počitniško delo?

Servisov, ki ponujajo dela študentom in dijakom, je veliko. Običajno vsi servisi ponudbo prostih del objavljajo dnevno, večina na svojih internetnih straneh.

Na spletnih straneh e-Študentskega servisa je trenutno na voljo več kot 2.300 prostih del, ponudba pa se razlikuje od regije do regije. Študentom zato priporočajo, da ponudbo del spremljajo vsak dan sproti, saj se dela menjajo iz ure v uro. "Med poletnimi počitnicami imamo dela ločena tudi na rubriko počitniška dela, tako da si tisti kandidati, ki bi radi delali med počitnicami, pogledajo omenjeno ponudbo," še navajajo v e-Študentskem servisu.

Počitniško delo prinaša veliko prednosti. Poleg zaslužka tudi veliko izkušenj, ki so navadno dragocenejše od denarja, ki ga zaslužimo. Tako omogoča prvi stik s trgom dela, večjo samostojnost, manjšo odvisnost od staršev, možnost preizkušanja več področij dela, zaradi izkušenj lažji prehod v redno zaposlitev, širjenje družbene mreže in pridobivanje novih znanj pri različnih vrstah dela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
15. 06. 2016 20.02
+5
Študentsko delo samo na papirju, treba je pomislit, da mora študent prav tako nekako priti in oditi z delovnega mesta in fajn je, da kaj poje med delom, seveda veliko od načina dela kakšno malico rabiš, pa vseeno nekaj je fajn dati pod zob v osmih urah in to je treba vse všeti v urno postavko. Tudi o tem, da imaš iste zadolžitve kot redno zaposleni in prav tako odgovarjaš za napake, v podjetju, ko pa delodajalec začne z izkoriščanjem in grdim ravnanjem, pa lahko samo rečeš adijo in greš na nikogar se nemorš obrnit ali jih prijavit, ker itak nebo nič z našimi inšekcijami in agencijami. In to je žalostno ko podjetja potem menjajo vsak teden študente da gre sam stran ali pa te dajo oni, ker so se te naveličal. Tisti ki so pa vredu, pa zelo gledajo, da ne presežeš preveč ur, da nebi inšpekcije kaj posumile, ker bi potem morali pač še enega več in tako sta potem dva redno zaposlena in šest študentov, ko pa vpašaš za redno zaposlitev se lahko samo obrneš in greš drugam, ker je enostavno predrago za delodajalce in tega se zavedajo vsi samo država ne.
bogdajmir
15. 06. 2016 18.44
+3
V Nemčiji je študentsko delo pod 8€ na uro označeno za neustavno, barbarsko in sužnjelastniško
Nikiiy
15. 06. 2016 19.20
+5
V Nemčiji tud 37 let starih študentov ne poznajo, pol Nemčije tud ni na FAKSU..in na tisoče nezakonito vpisanih na študentske izkaznice pa delajo 85 let stari..Pa tudi Dekani ne Prodajajo izdelkov študentov in profesorji ne kradejo in si gredo nezakonit KRIMINAL..
spletni Kritik
15. 06. 2016 18.43
+5
Zakaj se študensko delo ne opravlja preko zavoda za zaposlovanje???? Mafija!
NDH
15. 06. 2016 18.26
+3
Servise ukint... slovenski reket
SuperVeloce
15. 06. 2016 18.15
+6
U kakšne bajne postavke... 8eur bruto na uro za programerja? Ste kdaj opazili, da se nekateri "ponudniki" dela kar naprej pojavljajo na študentskem servisu? Za kaj le? Potem pa se pri takšnih programira po 16 ur na dan (za plačanih 8), zahtevana znanja (in to od študentov, skregano z logiko) pa takšna, da jih zadovoljijo samo takšni z 10+let izkušnjami. Seveda postavka ostane tistih bajnih 6-8eur, ne toliko, kot bi takšni profiji na trgu dela zares dobili.
an2000
15. 06. 2016 18.05
+11
hahaha kašen bulshit! nikjer na svetu delodajalci ne ravnajo tako grdo z s študenti kot pri nas! Največkrat te v vsaj 85% ignorirajo na tvoje prošnje za delo, 10% jih odgovori negativno, in samo 5 % pozitivno! Potem te že za navadno skladiščno delo gnjavijo s razgovori za službo in bednimi vprašanji, odnos je v veliki večini nikakav in žaljiv, ker se zavedajo da jim ne moreš praktično nič, mobinga je veliko, veliko je laži (npr. o dolžini dela) in še za to vse dobiš minimalca! Potem pa ti še toliko pobereta država in servisi! nekateri se očitno ne zavedate da študentje morajo požreti marsikaj. Pa še to- iz lastnih izkušenj vem, da sem poslal več kot 300 prošenj za študentsko delo. da o rednih službah sploh ne govorim! Če je še študentsko delo tako težko dobiti kaj šele bo?
jokal
15. 06. 2016 18.11
-2
ogromno študentov dela, očitni ti po 300 prošnjah še ne. razmisli, če je treba problem drugje iskat. lp
baldriks
15. 06. 2016 18.57
Se strinjam! potrebno je poslati precej prošenj za tisti, eden pozitiven odgovor. Vsako leto jih pošljem 10-15, že nekje v začetku marca, recimo, da jih 5 odpiše, od tega 4 negativno, češ da je preveliko število prošenj in moji žal niso mogli ugoditi. Ostali niti odpišejo ne.
jokal
15. 06. 2016 17.48
+12
za študente in brezposelne iste pogoje. servise pa ukinit.
StašaLoko
15. 06. 2016 18.22
+1
Točno tako sam tega nočejo zaradi servisov in njihovih lastnikov
JackRabbit
15. 06. 2016 17.43
+4
Kakšne neumnosti pišete v komentarje, ne morem vrjet .Naj študentje ne delajo pač pa študirajo? Tudi študij ni poceni, če seštejemo vse stroške, jih starši z minimalno plačo skoraj ne zmorejo plačati. Zakaj si nebi nekaj sami zaslužili ob enem pa dobili še delovne navade? ne pa da vse leži na plečih staršev. Potem pa ko dokonča študi je nevem kako izobražen, ima milijon nazivov, bla bla, zraven pa totalno nesposoben ker v življenu ni delal niti eno uro. Pa vsi delodajalci želijo potem še izkušnje ko zaposlujejo....Izkušnje pa lahko pridobiš s študentskim delom. Sedaj so vsi glasni naj raje študirajo ne da delajo. Ko bi pa imeli vsi štipendije in nebi nihče delal bi bili pa lenuhi in samo uživali v brezdelju, alkoholu,....ter živeli na račun države itd. itd.
baldriks
15. 06. 2016 18.59
+2
Tekom študija moreš biti vse prej kot len, še posebej, če se resnično želiš poglobiti v smer, ki jo študiraš. Neuporabni smo pa v tolikšni meri, kolikor nimamo izkušenj v delu, ki jih pa s počitniškim delom lahko pridobimo - kot že večkrat omenjeno, delovne navade, disciplino in vse splošnem izkušnje.
nblue5
15. 06. 2016 17.36
+3
Povsem nesmiselno je toliko negativizma. Zakaj dijaki in študentje ne bi smeli opravljat dela? Poleg vseh izkušenj z delom dobijo še rutino, delovne navade in se naučijo kako ravnati s svojim prisluženim denarjem. Res je, da študent, ki resno študira ne uspe delati vsak delavnik po 8 ur zato pa lahko med počitnicami toliko več. Ponudba je takšna kot je, se pa dobi za vsakega nekaj, če mu je cilj da nekaj zasluži.. Žal je v zadnjih letih postala tudi pri študentskih delih konkurenca, delodajalci zahtevajo vse več izkušenj, znanja takšnih in drugačnih programskih oprem , znanje jezikov... To pa je zato , ker je delo preko študenstskega servisa za delodajalce še vedno najceneje, pa še ničesar jih ne navezuje in ga lahko odpustijo kadar želijo brez vsakršnih posledic. Je pa res škoda toliko negativizma in obsojanja študentov da pobirajo delovna mesta. Sistem je tak kot je in dokler bo tak, bojo delodajalci še vedno raje najemali študente.
StašaLoko
15. 06. 2016 17.35
+5
Ne razumem zakaj podobnega načina dela država ne dovolji tudi brezposelnim ter drugim ljudem. Zakaj morajo delati na črno. Lahko bi šel po napotnico na zavod za zaposlovanje ter šel delat. Neki davka bi plačal in to je to. Ne pa konplicirat z nevem čim.
jokal
15. 06. 2016 17.38
+7
to servisi preprečujejo. dober je bil zakon o malem delo, ki je bil zavrnjen.
528Hz
15. 06. 2016 17.35
+0
Za reševalca iz vode morate najprej narediti izpit iz reševanja iz vode, ki vas stane cca. 1500€.
Uzdeuk
15. 06. 2016 16.53
+24
4,5€ bruto ja ... nakoncu je to 3,8€ NETO! Torej še tist drobiž, ki ga dobijo študenti gre za državo in neke kao agencije, ki so same sebi namen. Tam so prisesani isti kot v javnem sektorju in upravi. In ti ljudje živijo na račun študentov (in ostalih delavcev seveda). Je pa študentsko delo eno samo izkoriščanje, plača črnska, delajo pa po večini precej več kot zaposleni tam (ki istočasno za manj dela dobijo 2x več)...No vsaj v mojem času je bilo tako....Hkrati si nespoštovan, delavci tam te gledajo z viška in vsa težja bremena so naložena nate - "ti naredi to, naredi ono, prinesi tisto, pospravi tam"... In še nekaj je - v času študija moraš pravzaprav tako delati kakšno dobro leto, drugače te po študiju redko kjerkoli vzamejo oziroma te sploh ne, čeprav imaš iskano izobrazbo (informatik, kemik, strojnik, elektrotehnik,...). Da ne govorimo o tisti delovni praksi (obvezni - pol leta)...Saj lepo in prav da je ta praksa, precej več odneseš kot od predavanj in teorije, ampak če bi bil vsaj simbolično plačan. Pa nisi nič. Delaš zastonj za "Hvala lepa!" na koncu ... Pač jadna država smo ni kaj ... Ko pa si končno zaposlen, gre pa skoraj pol plače za penzjonistično blagajno - kar ne bo nam ki smo sedaj stari 20-30 let nikoli povrnjeno - PENZIJ NE BO!
jokal
15. 06. 2016 16.43
-13
študentje živijo kot adam in eva v raju. dom s vsemi štroški 50 e na mesec, mesecni prevoz 20 e na mesec (poleti tri mesce za 20 e), kosilo za 2 e ali manj, študij zastonj, 200 e štipendije, popusti na vseh krajih. polni kafiči studentov, ki uživajo, in se predajejo sladkim življenju.
baldriks
15. 06. 2016 17.11
+6
Vsekakor ja! Stanovanje - 110€ + 40-50€ stroškov, v študentski dom žal za las nisem bila sprejeta. Od bonov za hrano ne moreš živeti. Nakup živil pride mesečno vsaj 30€, če si tu pa tam kaj tudi sam pripraviš. Sama ne jem toliko na bone, saj se gostilniške hrane hitro naveličaš, ob enem niti ni tako zdrava, kot to kar si sama pripravim - priprava svojega kosila pa je včasih nekaj več kot 2€. Prevoz 30€. Študij NI zastonj! Sama vpisnina je med 100-200€, odvisno od smeri študija. Nakup učbenikov in knjig 100-200€, fotokopije skoz celotno leto - 30€. Tudi štipendije nimam, prav tako kot dom, mi uide za las. Sem zelo natančna pri opravljanju z denarjem in zapravljanjem denarja.
Uzdeuk
15. 06. 2016 17.18
+6
Ti verjetno nisi šel nikoli skozi študij. Ne veš, kaj je to 6 ur luknje med predavanji/vajam, izpiti ob sedmih zvečer, vsakodnevna 3 urna vožnja z avtobusom in gužva ter čakanje na njega, kupovanje knjig (ker izposoja je nemogoča - je vse zasedeno), delo za 3,8€... Saj te razumem, težko je razumeti, če si pri 20ih dobil solidno službo in se ugnezdil v JS/JU s srednjo šolo ali v neko firmo z osnovno....Danes je to nemogoče in imaš tri možnosti: 1.) Delati za 600€ 2.) Študirati in se je*ati 5 let 3.) Delati v samozaposlitvi in upati, da te stranke ne bojo požrle, ker danes vsak hoče vse imeti zastonj.
jokal
15. 06. 2016 17.18
-6
kdor hoče res študirat, to lahko počne z malo denarja. 80 % študentov se pa vpiše, da živi lepo življenje na račun davkoplačevalcev in se afna s čikom, alkohol in drogam. v nobeni državi nimajo študentje koliko ugodnosti kot pri nas. študirat in ne jamrat, predobro vam gre. joj kako ubogi študentje, nisem še katerega videl, kako je na raznih pijančevskih žurih jokal.
baldriks
15. 06. 2016 17.27
+1
Seveda se nekateri vpišejo zgolj zaradi 'udobnega' študentskega življenja, vendar ne pretiravajmo - dosti dosti manjši odstotek od navedenega. Bi prav rada videla, kdo bo samo zaradi domnevnega ugodja 3 ali 4 leta večino svojega časa preživljal v predavalnicah in v sobah za zvezki - tudi pozno v noč. Seveda nam gre dobro - lahko se le zahvalimo za toliko pomoči in razno raznih subvencij, ki so res velika pomoč, vendar resno študentsko življenje je veliko več kot to. Sama sem primer študenta, ki želim resno študirat in nimam neomejenega denarja za to. Verjemi, da moraš kar dobro preračunati vse izdatke, da si lahko ob vsem še nekaj prišparaš in kakšno malenkost privoščiš. Kar se pa tiče sladkosti študentskega življenja - so sprostitev od študija ter pomembne za dušo vsakogar.
jokal
15. 06. 2016 17.35
+3
nisem mislil tebe. ogromno je takih, ki zvezka in predavalnice še povohajov ne. te treba izločit, potem bo denar za resne študente. (tudi za tebe).
baldriks
15. 06. 2016 18.02
+3
Kar se tega tiče, se pa vsekakor strinjam s tem.
JohnSmith000001
15. 06. 2016 16.41
+9
sem za ukinitev študentskega dela. Rabimo reformo na tem področju!
JohnSmith000001
15. 06. 2016 16.42
+21
recimo ukinemo študentske servise, delo prevzame zavod za delo (kjer so itak cele dneve sami sebi namen) in delo izenačimo z vsakim delom, Tako bo študent tudi ustrezno zaščiten.
tiger101
15. 06. 2016 16.08
+26
ukinit je potrebno v prvi vrsti ceu kup nekredibilnih fakultet in potem ne bo ćasa za študentska dela in posledično študentski servisi naravno odmrejo.... kdor resno študira na resni univerzi nima časa delat (razen 2 meseca med poletjem)
GrassHoper
15. 06. 2016 16.19
+5
Nekateri nimajo fotra za župana pa mat za ministrico, da bi lahko sam študiral.. Pa nej si bo to FDV al pa
GrassHoper
15. 06. 2016 16.51
+2
LiiMaa
15. 06. 2016 16.54
+8
Kakorkoli ze, se strinjam z obema, nekaj sem delal med faksom in srednjo, eno leto faksa se je dalo celo redno, na splosno pa se ravno dost pa res ne da med faksom, ampak tudi tista dva mesca -14 dni morja sta nekaj sam ce clovk hoce... Zal morem pa povedat da jih ogromno poznam, ki dobesedno celo poletje samo izlezavajo potem pa bi nekaj ven hodili ja za pijaco naj pa da un ko ma siht v taki drzavi nezaposljivi, malo morgen dej dej :) Baldriks je spodaj, kakor pise, en zgleden student, lepo povedano. Nima veze kaj delas, ce ze nima veze z izobrazbo se vsaj naucis neke discipline, navad. Pride kaksen k nam direkt po studiju, star skoraj 30 let pa dobesedno ne zna na malco it, ne ve a se mora drzat casovne omejitve ali lahko malo potegne, ko ze drugi potegnemo tistih 15min, kaksne pavze isto, sam si jo vzamem nekje med delom ne vedno na uro ceprav je kao predpisana, kaksen pa gleda okoli in ne ve a mu pripada al ne, a lahko gre enkrat umes srat al ne, a more se na brzino usrat al lahko lepo v miru. Dejansko tako je in to je zalostno. Sem sicer atijev sincek, cez celo solo stipendiran bil in delam tukaj ze vec let redno pa tudi prej sem kolikor se je le dalo. Me ni sram tega, oce je bil vstopnica, naprej pa sem zlezel sam in se lezem.
baldriks
15. 06. 2016 15.57
+26
Kakšni komentarji! Tudi študentje potrebujemo denar. Res je, da mogoče ne v tolikšni meri, kot kakšna družina z brezposelnimi starši, ampak še vseeno ga potrebujemo. S študijem se trudimo, da mi ne bomo postali ti brezposelni starši nekoč, uspešnost študija pa zahteva poleg volje, motivacije in truda tudi precejšna vložena sredstva - sama vpisnina, nakup knjig in učbenikov, ki so pomembni in osnova študija, potem še številne fotokopije ... Zares se nabere stroškov, starši pa vseh ne morejo pokriti. Zelo dobrodošlo je, če zaslužimo vsaj nekaj denarja tekom poletja, saj, verjemite mi, je zlata vreden. Počutimo se samostojne, odgovorne in uporabne - pridobimo pa tudi izkušnje in to ne le na področju dela, ki ga opravljamo, ampak tudi nasploh delovne izkušnje in navade. Ob enem pa še to. Če se v koga splača vlagati, smo zagotovo to mi, mladi, ki smo polni energije, elana in pozitivnosti, zaradi svoje neizkušenosti pa smo pogosto tudi precej optimistični in ambiciozni, kar lahko pripomore tudi k vsesplošnemo razvoju. In verjemite mi - ni nas malo takšnih, ki smo hvaležni za teh nekaj 100€ pridobljenih tekom poletja!
JosipBrozDrugi
15. 06. 2016 16.05
+7
povej, kaj študiraš in povedal ti bom, če si med družbeno potrebnimi . . .
baldriks
15. 06. 2016 17.02
+1
Študiram, kar je bila moja dolgoletna želja in je ob enem tudi precej iskan in zaposljiv poklic, še posebej, če se v času študija izkažeš - tako kot z ocenami, kot tudi s zglednim opravljanjem prakse.
RoadWarrior
15. 06. 2016 15.44
+19
Studentski servis v trenutni obliki nima smisla. Je samo dodatna birokracija, kjer vodilni vlecejo nerealne zneske, vrednosti pa ne prinasajo na nobeni tocki. Brez problema ukiniti pa raje normalno obdavciti studentsko delo. Drzava bo imela vec denarja, studentje bodo na istem, piajvke iz servisov pa na cesto
TheMafiaDon
15. 06. 2016 15.06
+10
študentje in dijaki bolj ramišljajo kako bodo skoraj 40% dali državi...
ONniON
15. 06. 2016 14.39
+8
pod pragom revščine živi že 290.000 slovencev kar je največ po 1991 letu, prav vam je, minimalna plača znaša 560 eur neto mesečno, vse po zaslugi social demokratov
TellingTheTruth
15. 06. 2016 15.03
+2
Kaj bi pa se rad. Saj delajo to kar so oblubljali. Vsi bomo enako revni. :) (edino tistih ene par koritnikov, bo bajno bogatih. Sam ce ne bi oni vse pokradli mi nr bi mogli biti tako enaki v neenakosti)
JosipBrozDrugi
15. 06. 2016 16.06
-2
miko11
15. 06. 2016 16.17
-1
točno tako tolar,standard je za slovence popolnoma zaslužen,socijalizem pač...
natolcevanjenapolno
15. 06. 2016 14.33
+4
Studentsko delo se mora ukiniti! Delo delavcem! Studentje naj studirajo...
Mr. Prdo
15. 06. 2016 14.37
+17
Živijo naj pa od zraka.... pravilno je, da se dela, vendar v drugačni obliki, kot je sedaj organizirano študentsko delo.
ONniON
15. 06. 2016 14.45
+15
na danskem država študentom plača visoko štipendijo a ti morajo študij vzeti resno ker gor je študij resna stvar, vrednota in ne v obliki kot jo poznamo v sloveniji, danski študenti so upravičeni do polovičnega delovnika ampak do določenih ur na mesec in nič več, študentom se neprimerno boljše godi kot v sloveniji, v sloveniji je pač sistem tak kot je kjer je slehernik obravnavan kot en strošek za državo
peet001
15. 06. 2016 15.23
-1
v večini primerov bi prišli v službo kot totalni mungli tako si pa vsaj izkušnje nabirajo ter delovne navade kar mnogim na socialni manjka