Slovenija

Razmere se ponekod umirjajo

Ljubljana/Kranj/Celje, 19. 09. 2010 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub bojaznim je bila noč na Gorenjskem relativno mirna. V Žireh se zadeve umirjajo. Na širšem mariborskem območju deževje pojenja. Tudi v Celju se zadeve stabilizirajo. Pomurje jo je najbolje odneslo.

Razmere v državi so ponekod katastrofalne, ponekod pa se umirjajo.

Po obilnem deževju, ki je na Gorenjskem v petek in soboto povzročilo poplave, se danes že kaže sonce. Vodostaji vodotokov upadajo in se vračajo v svoje struge. Tako so tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci večino intervencij zaključili. Stekli pa bodo postopki za popis škode.

Sora je povzročala težave

Na Gorenjskem je v minulih dneh največ težav povzročala Sora s svojimi pritoki. Zaradi nevarno visokega vodostaja so v Žireh v soboto zgodaj zjutraj prebivalce Starih Žirov na možnost poplav opozorili s sirenami. Sora je poplavila 30 stanovanjskih hiš, gasilci pa so vodo iz približno desetih objektov črpali tudi v noči na nedeljo, saj se je dvignila podtalnica.

Ocenjujejo škodo

Zaradi sobotnih poplav so v Žireh s strahom zrli v nebo, a je bilo relativno mirno.
Zaradi sobotnih poplav so v Žireh s strahom zrli v nebo, a je bilo relativno mirno. FOTO: Anže Nučič

Cel konec tedna je bilo na terenu 130 gasilcev vseh prostovoljnih društev na območju žirovske občine. Do današnjega poldneva pa so večino intervencij že zaključili, opravljajo le še nekaj prečrpavanj in redno dežurstvo. Od ponedeljka dalje bodo pomagali občanom posredovati obrazce za preliminarno prijavo in oceno škode na objektih, povzročeno v naravni nesreči. Tisti prebivalci, ki imajo objekte in premoženje zavarovano pri zavarovalnicah, pa lahko škodo prijavijo tudi na pristojne zavarovalniške zastopnike.

Škoda na cestah

Dela še vedno potekajo na lokalni cesti Žiri - Vrhnika, kjer odstranjujejo posledice zemeljskih usadov in nanosov, tako da bo ta najkasneje drevi prevozna. Na isti cesti je v naselju Račeva zaradi poškodbe vozišča promet urejen izmenično enosmerno. Regionalna cesta Žiri - Logatec pa je prevozna do Rovt, vendar je na več mestih poškodovana, medtem ko je na odseku od Rovt do Logatca zaradi zemeljskega plazu zelo poškodovana in ni prevozna. Normalno prevozna je regionalna cesta Žiri - Škofja Loka, ki je bila v soboto dopoldne zaradi poplavljanja Sore na območju Zminca blizu Škofje Loke zaprta.

Škofja Loka: Razdelili 200 protipoplavnih vreč

Sora je tako težave povzročala tudi v Škofji Loki, kjer so gasilci občane obveščali o stanju, da so lahko iz ogroženih objektov odstranili vozila in dvignili stvari, ki bi jih lahko poškodovala voda. Škofjeloški gasilci so razdelili 200 protipoplavnih vreč ter zagradili vhode in okna na najnižje ležečih objektih. Kljub njihovemu trudu je voda zalila nekaj kleti zlasti v naselju Puštal, v Bodovljah pa je drevo poškodovalo električne žice.

Kje so bile intervencije?

Poplave meteorne vode in podtalnice so zabeležili tudi v skoraj vseh ostalih občinah na Gorenjskem. O intervencijah so ta konec tedna poročali z Bleda, iz Begunj in Lesc v radovljiški občini, iz krajev ob Kranju, iz Preddvora, iz Šenčurja, kjer je hiše v bližini gradbišča ogrožalo nagnjeno gradbeno dvigalo, iz Zaloga pri Cerkljah, kjer je potok poplavil več hiš, iz Poljan, kjer je voda med drugim zalila cerkev, iz Železnikov, kjer so morali vodo črpati tudi iz zdravstvenega doma, ter iz Tržiča, kjer je voda zalila proizvodnjo manjšega podjetja Saxonia Franke.

Takole je bilo včeraj v Celju.
Takole je bilo včeraj v Celju. FOTO: Matic Flajšman

Celje: Razmere so se stabilizirale

V Celju so se razmere že stabilizirale in večjih težav za zdaj ni. V občini Štore pa se je znova razlila reka Voglajna, ki je zalila obrat jeklarne podjetja Štore Steel.

Pomurje jo je najbolje odneslo

V Pomurju zaradi obilnih padavin, ki pa jih je bilo precej manj kot drugod po državi, ni nobenih težav. Reka Ščavnica, ki ponavadi poplavlja, že upada, Mura, ki sicer rahlo narašča, pa je še zelo daleč od kritične meje.

Kot so povedali na Centru za obveščanje v Murski Soboti, bodo v Iljaševcih in Grabah v občini Križevci pri Ljutomeru zaradi naraslega lokalnega potoka gasilci zavarovali stanovanjsko hišo. V občini Lendava bi v Gaberju narasli potok Kopica lahko ogrozil dve hiši, zato ju bodo prav tako zavarovali. Gasilci iz Petišovcev pa čistijo naplavine ob mostu čez Ledavo pri Benici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JezekSekaSeka04
19. 09. 2010 17.41
V prestolnici že sonček prbija ...
saintjozef
19. 09. 2010 14.41
@loden, hvala za kompliment.
Ciymbalta
19. 09. 2010 13.09
Pomurje bog ve da so dobri ljudje,tam doli pa so plačali svojo ceno
x-sonchy
19. 09. 2010 13.09
me zanima, kje so zdaj vsi tisti, ki so konec maja privošljivo komentirali, ko so poplave prizadele hrvaško Slavonijo...
loden
19. 09. 2010 13.07
saintjozef 19.09.2010, 12:57 3 Sonček bo in spet bo kakšna skuštrana. Ja, buksl, najbolj skuštrane bodo tiste, ki bodo pucale prizadejano škodo.
saintjozef
19. 09. 2010 12.57
Sonček bo in spet bo kakšna skuštrana.
covjek
19. 09. 2010 12.55