Slovenija

Doletijo nas lahko ukrepi Evropske komisije

Ljubljana, 12. 01. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, državnemu zboru predlaga, da sprejme paket zakonov s finančnega in gospodarskega področja. Ti so po mnenju premierja nujni zaradi okoliščin v finančnem svetu.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor.
Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. FOTO: Vlada RS

Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je poudaril, da mednarodne in domače finančne ter gospodarske okoliščine od vlade, ki sicer opravlja le tekoče posle, zahtevajo, da nemudoma primerno ukrepa. Spomnil je, da državna administracija praktično stoji že od lanskega septembra in da bi kmalu lahko kdo rekel, da Slovenija ne izvaja potrebnih ukrepov že pol leta. Poleg tega ni na vidiku prave rešitve, ki bi ''tolažila'' igralce na finančnem področju. Predlagane zakone državnemu zboru ponujajo v premislek, ali ima vlada prav, ko meni, da so nujno potrebni, je poudaril Pahor.

Pahor o finančni situaciji: Svet se še bolj hitro vrti, Slovenija pa še bolj trdno stoji.

Poslanci jih lahko obravnavajo in sprejmejo, lahko pa se odločijo, da o paketu ne bodo razpravljali, dokler ne bo imenovana nova vlada, je še dodal Pahor in napovedal, da se bo o zakonih sicer pogovarjal z vsemi poslanskimi skupinami v parlamentu. "Prepričanje vlade, ki jo vodim in opravlja le tekoče posle, je, da bi bilo za državne interese koristno, če bi se paket omenjenih šestih zakonov sprejel," je k podpori pozval Pahor.

Izpostavil je, da je zdaj odgovornost izvoljenih politikov, da najdejo najboljšo pot, ki bo ustrezala tako slovenskim državljanom kot sposobnosti tistih, ki bodo prevzeli krmilo, da Slovenijo vrnejo tja, kjer je bila ob koncu prejšnjega mandata, torej jeseni 2011. "Kljub padcu pomembnih reform je bila na robu zdravega jedra. Če pa se bo to stanje nadaljevalo, bomo zdrsnili na finančno obrobje evroobmočja. To je situacija, ki je Slovenija ne potrebuje," je poudaril Pahor.

Zakoni naj bi oživili gospodarstvo

V parlament je vlada tako poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

Evro
Evro FOTO: Reuters
Pahor je dejal, da bi z zakoni vzpostavili učinkovite mehanizme za obvladovanje javnih financ in izboljšanje gospodarskega okolja in s tem oživljanje gospodarstva in uskladitev energetskega trga s pravili EU. Ob tem je poudaril, da slovensko vlado skrbijo razmere v mednarodnem okolju, ker dodatno zaostrujejo razmere v domačem okolju. Napovedi za gospodarsko rast v evrskem območju in EU niso ugodne, je dejal in dodal, da moramo sami storiti vse, kar je mogoče, da se nam ne bi položaj zaradi politične nestabilnosti še poslabšal.

Ni tako slabo, a dovolj resno

Minister za razvoj Mitja Gaspari je sicer ob tem dejal, da razmere niso tako slabe, kot želijo to nekateri prikazati, so pa dovolj resne, da potrebujejo ukrepanje že danes. Gaspari je še dodal, da je nedavno sprejeti interventni zakon bolj forma kot vsebina in da je nujno potreben rebalans. Če ga ne bo, lahko spomladi Slovenijo doletijo ukrepi, ki jih bo določala Evropska komisija. Taki ukrepi so tako doleteli Belgijo, ki mora v proračunu 2012 zmanjšati odhodke za šest milijard evrov, je spomnil Gaspari.

Ob tem je poudaril, da se nam, če bomo nadaljevali prakso interventnega zakona, obeta, da nam bo kredibilnost še bolj padala. "Če rečete, da boste sprejeli resen ukrep, ki bo težek 300 milijonov, potem pa sprejmete ukrep, ki je težek 65 milijonov evrov, boste težko koga prepričali, da ste v dobri veri to naredili. Lahko so bili dobri nameni, a rezultat je slab," je poudaril.

Zakoni naj bi oživili gospodarstvo.
Zakoni naj bi oživili gospodarstvo. FOTO: Thinkstock

Kaj prinašajo predlagani zakoni?

Predlog zakona o razvojnem načrtovanju zakonsko uveljavlja programski proračun. Brez programske zasnove proračuna ne bo več mogoče učinkovito izpeljati ustreznega javnofinančnega usklajevanja potreb z zmožnostmi, je poudaril Gaspari. To področje je bilo zdaj zaradi obilice razvojnih dokumentov – Slovenija jih ima trenutno 90, nekaj pa jih je še v pripravi – zelo zmedeno in zanemarjeno.

Predlog novele zakona o prevzemih skupaj z novelo insolvenčnega zakona rahlja dosedanjo ureditev, ki je onemogočala normalno prestrukturiranje podjetij v primerih, ko so upniki s konverzijo terjatev ali banke z zasegom zastavljenih delnic zašli čez prevzemni prag. Z novelo insolvenčnega zakona želi vlada povečati možnosti za ohranitev zdravih jeder, dodatno zaščititi upnike in delavce ter uvesti institut male prisilne poravnave. Novela med drugim spreminja pogoje za poplačilo navadnih upnikov v prisilni poravnavi s 50 odstotkov v štirih letih na 30 odstotkov v štirih letih ali 40 odstotkov v osmih letih.

V parlament gre tudi predlog novele energetskega zakona. Gaspari je pojasnil, da so pri tem zakonu pomembne spremembe, ki omogočajo, da gredo lahko v zastavo proizvodni objekti v energetskem sistemu (hidro- in termoelektrarne). Subjekti v energetskem sistemu bi se lahko zadolžili z zastavo takih energetskih nepremičnin, in kot je pojasnil Gaspari, bi tako lahko pridobili kakovostnejša sredstva financiranja, hkrati pa bi razbremenili državo dodatnega garancijskega potenciala oz. jamstev, ki bi jih morala sicer izdajati. To po njegovih pojasnilih velja za, recimo, Termoelektrarno Šoštanj ali za druge projekte, recimo projekte na Savi.

Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič
Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je sprejela tudi predlog novega zakona o javnih financah, s katerim se bo določilo zgornjo mejo zadolževanja države pri 48 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP). Gre za isti osnutek, kot ga je v DZ poslala že oktobra lani, a je zaradi predčasnih parlamentarnih volitev postal brezpredmeten. Kot najpomembnejšo novost novega zakona o javnih financah je finančni minister Franc Križanič izpostavil fiskalno pravilo, s katerim se za srednjeročno obdobje petih let določa zgornja meja proračunskih odhodkov ter dodajata dve dodatni omejitvi: glede že omenjenega zadolževanja države ter glede skupnega obsega poroštev države. Ta ne bo smel preseči 20 odstotkov BDP, je povedal Križanič.

Vlada je tudi podaljšala s 1. januarjem uveljavljeno zadržanje izvrševanja državnega proračuna za leto 2012. Ukrep bo veljal vse do uveljavitve rebalansa proračuna, katerega pripravo bo Pahorjeva prepustila novi vladi. "Javne finance trenutno obvladujemo z zamrznitvijo prevzemanja novih obveznosti," je dejal Križanič ter izrazil pričakovanje, da se bo vendarle oblikovala nova vlada, ki bo pripravila varčevalni rebalans in s tem našim partnerjem dala znak, da obvladujemo javne finance. Če rebalans ne bo sprejet, bo zamrznitev trajala kar celo leto in bo poraba izjemno nizka, je dodal finančni minister.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

steiermark1918
13. 01. 2012 10.20
+1
kSdeaj nas opozarja da nas lahko doletijo ukrepi EU, vsa tri leta pa ni s prstom mignil, da bi v KSloveniji preprečil upostošenje, kot so ga povzročili sami z nedelovanjem na gospodarskem področju, zapravljanjem, najemanjem kreditov, pustošenjem slovenskih bank in namesto resnega pristopa k problematiki, se je raje ukvarjal z geji in lezbijkami.....
resslovenka
13. 01. 2012 09.15
+3
Ne glede na vse skupaj je g. Pahor poštenjak, ki misli sicer dobro in mu res gre za to da bi se Slovenija rešila iz zategnjenne situacije, žal pa ni imel občutka pri izbiri svojih ožjih sodelavcev. V vseh vidi dobro in jim zaupa. Pozablja, da imajo vsake oči svojega malarja, vsak bik pa svoj štrik. Kam nas bodo pripeljali "novi obrazi" bomo kaj kmalu videli in doživeli na lastni koži. Glede na trenutno politično dogajanje nam ne kaže prav dobro.
Pro75
13. 01. 2012 06.05
-3
Pahor,kaj boš sedaj predlagal,ko si odletel,prej si pa tri leta in pol spal. Sram te bodi, napihjenec.
Uporabnik811241
13. 01. 2012 07.43
+4
to je vse skupaj eno veliko sranje ,če so naši politiki za nič pa naj pridejo europski sicer z svojimi interesi vendar če lahko uredijo standard nemčije pri nas potem z tem ni nič narobe . Pahor je tri leta najemal kredite ,da je plačeval javno upravo in kupoval socialni mir na način da imamo v državi 400 000 ljudi v gospodarstvu od tega je že tako ali drugače 150 000 režijcev potem pa jih ima še država 160 000 javne uprave 500 000 upokojencev 200 000 ki študirajo nevejo zakaj važno je da imajo status in ogromno bonitet potem mora ta državo propast . Temeljite spremembe so potrebne zato bi bilo potrebno vse zakone ,ki jih imamo zažgat in napisat nove tako ,da odvetniki ne bi mogli vsak zakon brat na sto načinov in tako posledično v tej državi ni možno optožit nikoga za kakšen kriminal zato pa vsi kriminalci rinejo v politiko ,da bi še naprej ohranili ta položaj !
Max_Headroom
12. 01. 2012 23.32
+2
Revni smo kot cerkvene miši, Pahor pa po okrevanju od operacije glave trdi, da smo bili del nekega zdravega jedra. Zdavojedro so bili kvečjemu Grki, ki imajo čez tisoč evrov plače in so tako rekoč ves čas na počitnicah, od nekdaj so zdravi Avstrijci, kamor hodijo služit naše gopodinje, za 1.500 evrov in Italijani, kamor hodijo deva buržuazistične oligarhije obirat jabolka za tritisoč evrov mesečno, kolikor jih dobi tudi ta revež na duhu. Državni interesi so bili po njegovem zaščita tajkunov, kriminalizacija in razslojitev dela prebivalstva ter združevanje s hrvaško, ki ji po poreklu delno pripada, o Zalarjevih zakonih pa bo itak kmalu razpravljala Evropska komisija, skupaj z Orbanom.
tali?ni tom
12. 01. 2012 20.42
+2
izstop iz evrope in uvedba socializma , pa bomo meli vsi nekaj , mogoče ne vsi mercedesov , mogoče kie ali tate , sam pelal se bomo ker slovenija je tolk majhna da jst iz okna na skoraj hrvaški meji vidim alpe na meji z avstrijo pa slabo vidim ! skratka hočem povedat to da bo počasi spet narod moral poskrbet za svojo prihodnost kot je moral leta 41 ko se je dogajalo skoraj isto ! nemčija je takrat osvajala evropo in isto se dogaja danes , bogatuni so imeli vse in rubili in jemali revnejšim , isto je danes ko država pritiska neke zaznamke na premoženje in krade ljudem ,siromašnim seveda da gospoda lahko cmoklja s polnimi usti , industrija je bla takrat v razsulu in danes je ! skratka zgodovina se ponavlja in tut ostalo se bo in prišel bo spet dan ko bo slovenec na SVOJI ZEMLJI ALI V SVOJI HIŠI GOSPODAR NE DRŽAVA ALI POGOLTNA BANKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
posiljatelj
12. 01. 2012 19.16
+5
državnemu zboru predlaga, da sprejme paket zakonov s finančnega in gospodarskega področja... ko bo državni zbor imel plače vezane na finančno in gospodarsko področje, bo delal v dobro svojih plač in s tem tudi države in vseh nas. Tako pa plače imajo neodvisne od stanja v državi, delajo pa v dobro svojih strank.
antonino
12. 01. 2012 17.20
+5
izgleda pa, da bo pahor vodil slovenijo kar celoten mandat, ker prej se tako verjetno ne bodo zmenili nič - Sedaj pa razmislite, koliko dolga bo še naredil "sposoben" Križanič - a se kdo zamisli, kam tonemo in kako hitro zaradi takih
Libra77
12. 01. 2012 16.51
+6
Ukrepi bi morali leteti osebno na vse 'igralce' v našem parlamentu, kaj ima ljudstvo s to igro?
Gr@bnv@ler
12. 01. 2012 16.26
+6
....zakaj smo prodali državne obveznice banki? A LAHKO KDO TO RAZLOŽ? ZAKAJ SE DELA KOT HOČEJO TO AMERIČANI????? aja mogoče grožnja na JEK? ali pa da je pahor pripadnik talibanov? ne bom komentiral ker gre vse skupaj sej vete kam
steiermark1918
13. 01. 2012 10.34
+2
Jeanus1
12. 01. 2012 15.59
+11
Gospodje na gornjih slikcah, sami zakoni, ki jih pripravljate, še nikoli niso in nikoli ne bodo oživili gospodarstva, problem je v vas samih1
binmister
12. 01. 2012 15.54
+13
A zaradi majhnih plač pa nas ne doleti ukrep komisije ?Sramota
steiermark1918
13. 01. 2012 10.38
+1
Zahvali se svoji pripadnosti rdečkarjem (oni hočejo uničiti ljudi, zhato so si tudi nagrebli vsega - nakradli, sedaj pa narod, kateri so padli v nemilost in nimajo plače - ali pa dobivajo "socialno podporo", bodo morali vračati vse to, ker so si rdečuhi preveč pobrali, nas zapufali (za svojo korist)) V treh letih niso bili sposobni ukrepati proti krizi, ker je sami niso opazili, ker njih nebo prizadela.
artifakt
12. 01. 2012 15.51
+2
blabla blabla bla bla dooolgcaaaaajt zeeeeeh!
hondica
12. 01. 2012 15.50
+1
Strici so mu (do)povedali.
Glundža
12. 01. 2012 15.45
-5
ne vem kam se pahorju tako mudi bi spet rad kej zafuro tak ko je žetreba ga sterat nekam ,pa to njegovo bando lopovsko.
Tonček Balonček
12. 01. 2012 15.37
+9
Janša naj se iz higenskih razlogov umakne iz politike! Ali ap imejmo referendum o tem!
saintjozef
12. 01. 2012 15.53
+4
wsharky
12. 01. 2012 15.28
+1
... Borutek, resi nas pred ukrepi evropske komisije ... ti si nase zadnje upanje ... he he he ...
Ljubljanski Snob
12. 01. 2012 15.13
+14
Nažalost pokradenih miljard tajkunov več nebomo videli nikoli....... To je že vse v davčnih oazah, tako da nas navadne državljane čakajo le višje cene in še večje davčne obremenitve, s katerimi bomo pa obremenili še tistih nekaj solidnih podjetij. Če bo šlo tako naprej bomo kot Madžari......
minimalisch
12. 01. 2012 15.22
+5
slos
12. 01. 2012 15.25
+8
slos
12. 01. 2012 15.25
+7
kako kupiti stožice na račun davkoplčevalcev
minimalisch
12. 01. 2012 15.26
+4
itak, če je timski igralec...s tem, da je on dozivljenski kapetan...
Dušan Vre?ek
12. 01. 2012 15.08
+22
A veste, da so imeli naši preljubi poštarji v bivši JUGI, ki so bili več ali manj vsi eni vaški posebneži, vsak mesec v torbi po 1 MIO DM, pa jim nihče ni storil žalega. To pomeni, da denar ni bil neka velika vrednota, in da so ga vsi imeli približno ravno prav. Vem da so stare mame kupovale DM. Si pa danes ne upam predstavljati poštarja, ki bi imel v torbi 500.000 EUR. Če ne bi pobegnil, bi ga sigurno po 500 metrih pobili in oropali To je razlika, ki jo jaz vidim med letom 1980 in 2011 oz. 2012.
martinkrpan1
12. 01. 2012 15.12
-1
keramicar2
12. 01. 2012 15.41
+11
ni prebral, to je bilo v socializmu kjer smo dobro živeli in je bil kriminal prava redkost.
kalimeri
12. 01. 2012 17.16
+2
Kojku in keramicar2- natanko tako, in nobenemu tudi na misel ni prišlo, da bi ga okradel, saj bi ga policaji takoj HOP.
gg25tips
12. 01. 2012 15.02
-6
Če vas zanimajo stavni nasveti piši gg25tips@gmail.com
wsharky
12. 01. 2012 15.29
+4
... a si sukalo in rakica vprasal ... he he he ...
keramicar2
12. 01. 2012 15.42
tipson daj mi tvoj naslov, grem stavit da boš mel plavo oko
ZavedniSlovenci
12. 01. 2012 14.59
+8
Pa ko hebe pa se Evropo ..Vrnejo naj nam denar ,ki smo ga dali Grkom najprej potem pa se naj vtikajo v nas in našo politiko..Dokler jih bomo revni zalagali bojo lahko afne guncali v Bruslju..
kalimeri
12. 01. 2012 17.18
to pa si tako dobro povedal, da bolje nebi mogel - za našo zadolženost je veliko kriva EU, zdaj pa bi nam radi še muziko vlekli, da plešemo po njihovo, saj res mi plešemo, mi plešemo....