Slovenija

Razmere idealne za prehlad

Ljubljana/Maribor/Murska Sobota, 06. 09. 2010 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
1

Zaradi ohladitev lahko pričakujemo povečanje števila virusnih obolenj, saj nižje temperature olajšajo preživetje nekaterih virusov. K širjenju bolezni pa svoje prispeva tudi prihajanje bolnih otrok v vrtce in šole.

Če ste te dni opazili, da vse več ljudi smrka in pokašljuje, to za ta letni čas in ohladitev, ki je naše kraje zajela konec avgusta in v začetku septembra, ni nič presenetljivega. Kot pojasnjuje Maja Sočan z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), “nižje temperature ozračja namreč olajšajo in s tem podaljšajo preživetje nekaterih virusov v okolju, kar verjetno vpliva na večjo možnost, da se okužimo.”

Oblačenje: Ne pozabite na 'princip čebule'!

V vrtcu se bolan otrok ne bo dobro počutil, zanj bo najbolje poskrbljeno doma.
V vrtcu se bolan otrok ne bo dobro počutil, zanj bo najbolje poskrbljeno doma. FOTO: Reuters

Problem pa niso samo nizke temperature, pač pa velika temperaturna nihanja med temperaturo zraka zjutraj in zvečer ter temperaturo čez dan. Te temperaturne razlike so lahko tudi do 10 stopinj Celzija in več. Potrebno je paziti predvsem na to, da se primerno oblečemo. To pomeni, da se oblačimo po principu čebule, torej po slojih, da si čez dan lahko slečemo odvečne kose oblačil, ko se zvečer ohladi, pa se lahko spet oblečemo.

To še posebej velja za otroke, ki zjutraj s starši hitijo v vrtec in šolo, popoldan pa se vračajo domov. V teh dneh se čez dan lahko segreje tudi do 19 stopinj Celzija, medtem ko je ponekod temperatura zraka zjutraj tudi pod 10 stopinj Celzija.

V šolo po znanje, izkušnje, druženje in viruse!?

Ko že omenjamo vrtce in šole, velja opozoriti tudi na dejstvo, da ima “največji vpliv na porast okužb dihal v septembru vsekakor začetek šole in bolj intenzivno druženje otrok, ki prehladna obolenja prinesejo domov staršem in starim staršem,” pojasnjuje Sočanova. Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV), ki spremlja gibanje nalezljivih bolezni skozi vse leto, se vsako leto v mesecu septembru poveča število respiratornih nalezljivih bolezni, medtem ko upade število črevesnih okužb, ki so značilne za poletne mesece.

Zdravstveni zavodi morajo o posameznih primerih nalezljivih bolezni sporočiti v šole in vrtce.
Zdravstveni zavodi morajo o posameznih primerih nalezljivih bolezni sporočiti v šole in vrtce. FOTO: Reuters

Po podatkih IVZ zaenkrat stopnja pregledov pri zdravnikih osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni ni visoka in je povsem običajna za ta letni čas. To pa še ne pomeni, da so morda ponekod odstopanja od povprečja in je obolelih, ki potrebujejo zdravniški nasvet več, poudarjajo na IVZ. Zdravstvena služba namreč ne beleži podatkov o obolelih z blagimi prehladnimi obolenji, ki ne gredo k zdravniku in si pomagajo sami.

Zaenkrat 'le' opozorila pred virusom oslovskega kašlja

So pa na Štajerskem in v Murski Soboti že izdali opozorilo pred možnostjo razvoja epidemije oslovskega kašlja. V Mariboru so namreč zabeležili 30 primerov te bolezni, v Murski Soboti pa 20. Večinoma zbolevajo mlajši otroci, ki še niso bili cepljeni. Večina zabeleženih primerov je še s konca šolskega leta, ker so otroci znova sedli v šolske klopi, pa obstaja večja nevarnost, da bi se virus še razširil.

In kako lahko sami ukrepamo?

Naravni viri vitaminov so pri prehladnih obolenjih prva prava pomoč!
Naravni viri vitaminov so pri prehladnih obolenjih prva prava pomoč! FOTO: Dare Čekeliš

Da preprečimo nastanek bolezni, je potrebno živeti čimbolj zdravo. Poleg zdrave prehrane in redne telesne aktivnosti, naše zdravje močno najeda tudi vsakodnevni stres. Ne samo pri odraslih, pač pa tudi pri otrocih. Šolarji, ki so po dveh mesecih počitnic, spet napolnili šolske hodnike, tudi v teh trenutkih doživljajo stres in so zato bolj podvrženi virusom.

Bolan otrok naj okreva doma!

Šole in vrtci so s strani območnih Zavodov za zdravstveno varstvo dobili navodila, kako ravnati, če se pojavi več primerov virusnih obolenj. Med drugim obstajajo navodila in priporočila, kdaj otrok ne sme v vrtec oziroma šolo. Žal pa se vse pogosteje dogaja, da starši bolnega otroka, ki se morda že nekoliko bolje počuti, a še ni zdrav, vseeno pripeljejo v šolo oziroma v vrtec. S tem se verjetnost prenosa okužbe na druge zdrave otroke še poveča, kar lahko vodi v nastanek epidemije.

Povečano druženje otrok poveča možnost prenosa bolezni.
Povečano druženje otrok poveča možnost prenosa bolezni. FOTO: Blaž Garbajs

Zaenkrat na oglasnih deskah v vrtcih po Sloveniji visijo zloženke, ki jih je izdal ZZV in katerih namen je osveščati starše in vzgojitelje v vrtcih, kdaj otrok sme oziroma ne sme v vrtec. Ta priporočila so lahko povsem merodajna tudi za šolske razmere, saj je vsem enotno vodilo, da se bolan otrok najbolje počuti v domačem okolju, kjer bo tudi najhitreje okreval po bolezni. Na ZZV opozarjajo, da je zelo pomembno, da starši vzgojno-izobraževalne ustanove obvestijo, če je njihov otrok odsoten zaradi nalezljive bolezni. Zdravstveni zavodi so o izbruhih nalezljive bolezni v vrtcu oziroma šoli in tudi o posameznih primerih določenih nalezljivih bolezni dolžni obveščati po zakonu, poudarja Sočanova, kljub temu pa ni zaman, če o tem šolo oziroma vrtec obvestijo tudi starši.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
06. 09. 2010 14.15
in kakšna je kazen za starše ki pripeljejo bolane otroke v vrtec???? nikakršna.... niti takrat ko pripeljejo otroka v šolo z ušmi na glavi. Žalostno....da so nekateri starši skrajno skrajno neodgovorni.... po vrh vsega so ponavad starši visokega sloja.