Slovenija

'Razlogi za zamenjavo niso bili pojasnjeni'

Ljubljana, 24. 04. 2009 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do menjave prihaja v trenutku, ko smo priča hudim pritiskom na neodvisne institucije s strani oblasti, je glede razrešitve načelnika generalštaba SV Gutmana dejal Jerovšek.

Do menjave prihaja v trenutku, ko smo priča hudim pritiskom na neodvisne institucije s strani oblasti, je glede razrešitve načelnika generalštaba Slovenske vojske (SV) Albina Gutmana danes poudaril predsednik odbora DZ za obrambo Jožef Jerovšek. Alojz Šteiner sicer po njegovih besedah pogoje za funkcijo načelnika generalštaba izpolnjuje.

Kot je pojasnil Jerovšek, razlogi za zamenjavo niso bili pojasnjeni, do nje pa je prišlo v času, ko se v cilju, da se omeji neodvisnost institucij, med drugim izvaja pritisk tudi na RTV Slovenija in na Slovensko policijo. Izrazil je razočaranje, da kot predsednik odbora za obrambo o zamenjavi ni bil vnaprej obveščen.

Jožef Jerovšek
Jožef Jerovšek FOTO: Damjan Žibert
Albin Gutman
Albin Gutman FOTO: Jani Dolinšek

Glede generalmajorja Šteinerja, ki bo funkcijo načelnika generalštaba Slovenske vojske pričel opravljati s 1. majem, pa je Jerovšek dejal, da izpolnjuje pogoje za opravljanje te funkcije. "Glede na njegov dosedanji položaj je tudi poznavalec stanja opremljenosti in razmer v oboroženih silah in na nek način predstavlja kontinuiteto na tem mestu, ki tudi sicer ne dovoljuje radikalnih obratov," je povedal in izrazil pričakovanje, da bo svoje znanje "znal uporabiti v prid razvoja Slovenske vojske".

Jerovšek tudi upa, da Šteinerjev "spodrsljaj v preteklosti v odnosu do visokih standardov ravnanja ne bo vzvod za pritiske nanj v smislu podrejanja interesom politike". Vojska mora po njegovem prepričanju ostati apolitična in neodvisna.

Vest o Gutmanovi razrešitvi je v četrtek sporočila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. S 1. majem bo Gutmana nasledil dosedanji namestnik načelnika generalštaba SV generalmajor Šteiner, je na novinarski konferenci po seji vlade v četrtek še pojasnila Jelušičeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADO62
25. 04. 2009 11.32
'Razlogi za zamenjavo niso bili pojasnjeni' ??? Pa kaj si misli Jerovšek, da bodo komunisti karkoli razlagali...zgleda, da je že pozabil kako so se take zadeve odvijale v rajnki SFRJ.... To je diktatura SD-ja, ki ne posega po demokratičnih metodah in folkloristiko uprablja samo v predvolilne namene... heh
MARK AUREL
25. 04. 2009 10.47
g. Jerovšek, vedno nekaj "blebečete" ! Razmislite o vaši upokojitvi, ker v DZ ste za samo zgago !!!!!
M-teorija
25. 04. 2009 01.15
Vsa čast tistim, ki imajo to sposobnost , da ugotovijo, kdaj je nastopil čas za častni umik. Ta prispevek je dobra priložnost , da se zazremo vase in razmislimo ali je morda tudi.moj čas prišel, a ne G. Jerovšek.
manco-capac
24. 04. 2009 19.52
Morebiti je Gutmen zrel za penzjon, g. Jerovšek.
titovka
24. 04. 2009 16.15
jerovšek, za jezik se ugrizni in pazi, da se naš zastrupil.
Tonček Balonček
24. 04. 2009 14.54
Najboljn bomo pogrešali tsite razkošne cvetlične aranžmaje po njegovih pisarnah!!
Inspire
24. 04. 2009 14.37
Ženske ministrice pometajo !
bučar
24. 04. 2009 14.35
Razlogi za zamenjavo so verjetno znani vsem...... zna pobirati tam, kjer se pobirati da