Slovenija

Različni napotki za referendum

Ljubljana, 07. 11. 2007 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred referendumom o zavarovalnicah so se odzvali minister Bajuk, državni svet, sindikati ter SDS in LDS.

Če bodo državljani glasovali za uveljavitev zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, bodo sredstva iz naslova upravljanja z delnicami Zavarovalnice Triglav, ki se bodo prenesla na Kapitalsko družbo (Kad), v celoti namenjena skupnemu dobremu, je obljubil finančni minister Andrej Bajuk.

Finančni minister Andrej Bajuk meni, da bo moral Kad vse prihodke nameniti Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Finančni minister Andrej Bajuk meni, da bo moral Kad vse prihodke nameniti Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. FOTO: POP TV

Če pa bodo volivci na referendumu glasovali proti noveli, se v skladu z našim pravnim redom eno leto ne bo smelo zgoditi ničesar, je opozoril Bajuk. Zatem bodo morali iskati drugačne rešitve, ki pa se verjetno ne bodo bistveno razlikovale od novele zakona, ki je predmet referenduma.

Potrditev novele po mnenju Antona Ropa pomeni zeleno luč vladi, da bo lahko še naprej na netransparenten način prodajala državno premoženje, kot je to počela pri Mercatorju, Merkurju in Istrabenzu. Pričakovati je enake učinke, s to razliko, da je premoženje v primeru Triglava bistveno večje.

Novela zakona določa, da se na Kad prenese 35 odstotkov delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi jih sicer morali v skladu z veljavnim zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic razdeliti med upravičene fizične osebe - zavarovance iz leta 1990. Vse prihodke iz upravljanja s temi delnicami bo moral Kad po Bajukovih besedah nameniti za pokojninsko blagajno.

Za popolno izmišljotino je Bajuk označil poročanje nekaterih medijev, da naj bi se vlada odločila čez noč prodati Zavarovalnico Triglav neki tuji ustanovi. "To ni res," je zanikal. Ta vlada ne namerava prodajati tega premoženja, je poudaril, sicer pa bi se morali v skladu z zakonom tudi prihodki od morebitne prodaje steči v pokojninsko blagajno.

Državni svet: Nihče nima pravice podržaviti sredstva upravičencev

Novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic po oceni državnega sveta ni razrešila lastninskih razmerij v Zavarovalnici Triglav.

Janez Sušnik meni, da nihče ne more jamčiti, da bi se se kapitalski dobički od razpolaganja s 35 odstotki delnic Zavarovalnice Triglav ob posredovanju Kada neposredno stekali na ZPIZ.
Janez Sušnik meni, da nihče ne more jamčiti, da bi se se kapitalski dobički od razpolaganja s 35 odstotki delnic Zavarovalnice Triglav ob posredovanju Kada neposredno stekali na ZPIZ. FOTO: POP TV

Nihče nima pravice, da podržavi 35 odstotkov zavarovalnice, ki bi morali v skladu z obstoječim zakonom preiti v last upravičenih fizičnih oseb poudarja predsednik državnega sveta Janez Sušnik. Državni svetniki bodo v nedeljo glasovali proti.

"Državljani Slovenije, ki bodo v nedeljo glasovali, bi morali glasovati proti uveljavitvi novele zakona," je poudaril Sušnik. S tem bodo po njegovih besedah ravnali v svojo korist, vlada pa bo imela leto dni časa, da pripravi predlog, ki bo sprejemljiv tudi za upravičence, ki so iz svojih denarnih sredstev plačevali zavarovalne premije pri Zavarovalnici Triglav. "Nihče nima pravice, da podržavi ta sredstva," je poudaril Sušnik.

SDS: Zakon je najprimernejša rešitev

"V Sloveniji obstaja 93-odstotno parlamentarno soglasje, ki se imenuje: Ne bomo iskali individualnih upravičencev do nakupa delnic Zavarovalnice Triglav (zavarovancev iz leta 1990), ker jih ni mogoče najti. Na tej točki se strinjamo vsi, razen državnega sveta in SNS." Vinko Gorenak, SDS

Če bodo volivci glasovali za novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, bo to pomenilo, da bo dobra milijarda evrov premoženja takoj po uveljavitvi zakona prešla pod upravljanje Kada in da bodo šle vse dividende, vsi dobički in ostala upravičenja v pokojninsko blagajno, meni član izvršilnega odbora SDS Vinko Gorenak.

Če pa bodo glasovali proti, se ne bo Gorenakovem mnenju ne zgodilo nič. "Premoženje, ki že od socialističnih časov nima svojega lastnika in ga ni našla nobena dosedanja vlada, bo ostalo nerazporejeno. Še leto dni po referendumu ne bo mogoče podobno odločati ali sprejemati podobnega zakona."

Sindikati: Državljani naj glasujejo proti!

Omenjena novela je po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) krivična in najslabša možna rešitev lastninjenja Zavarovalnice Triglav za fizične osebe ter pomeni svojevrstno krajo in nacionalizacijo.

Dušan Semolič je dejal, da so v ZSSS še posebej občutljivi pri tisti zakonodaji, ki posega na področje lastninjenja, saj imajo z njo slabe izkušnje.
Dušan Semolič je dejal, da so v ZSSS še posebej občutljivi pri tisti zakonodaji, ki posega na področje lastninjenja, saj imajo z njo slabe izkušnje. FOTO: POP TV

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pričakuje, da bodo državljani na nedeljskem referendumu glasovali proti njenemu sprejetju.

Novela zakona o lastninjenju zavarovalnic, ki predvideva prenos milijarde evrov na Kapitalsko družbo (Kad), po Semoličevih besedah izključuje približno 750.000 zavarovancev, da bi sodelovali v procesu lastninjenja. Hkrati pa ni nobenega zagotovila, da se bo s tem premoženjem pametno gospodarilo in da bodo sredstva dejansko namenjena krepitvi pokojninske blagajne. Kot je poudaril Semolič, so v ZSSS proti temu, da gredo sredstva na Kad, saj obstajajo tudi druge, bolj ustrezne rešitve.

V nedeljo bomo odločali o novem predsedniku RS in hkrati o uveljavitvi zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Volivci in volivke imajo o kandidatih za predsednika mnogo informacij, na podlagi katerih bodo lahko odločali, informacij o referendumu pa ni dovolj. Očitno si Vlada tako zelo želi neinformiranih volivcev, da je pripravljena Ustavo RS tudi kršiti. LDS Koper v izjavi za javnost

Sindikalist in državni svetnik Doro Hvalica je ob tem zatrdil: "Dolžnost vlade je, da najde rešitev. Vlada je bila z do zdaj veljavnim zakonom zadolžena, da najde način, kako bodo upravičenci prišli do svoje lastnine. Z novelo zakona pa je na eleganten način črtala svoje obveznosti in zatrdila, da bo z gospodarjenjem s temi sredstvi znotraj Kada pomagala pokojninski blagajni."

Hvalica je izpostavil tudi katastrofalno majhno število tistih, ki so o nedeljskem referendumu o lastninjenju zavarovalnic dobro informirani. Razlog za slabo informiranost Hvalica pripisuje vladi, ki je načrtno onemogočila, da bi bili ljudje o referendumu dobro seznanjeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
08. 11. 2007 14.40
Tisti hip, ko se oglasijo levičarji, nagci, in so proti nekemu zakonu, predlogu, podatku, informaciji, vem, da ima Vlada pav. Tako enostavno je to!
Goky
08. 11. 2007 10.11
Pravijo, da bi morali zaposliti toliko in...... ljudi za razdeliti ta kapital - To je zavajanje ljudi. Saj položnice pošlejo, "če imaš kaj za plačat prav točno na tvoj naslov." LAŽEJO LAŽEJO. LP
majanovak@yahoo.com
08. 11. 2007 09.31
Je pa po svoje žalostno, da si moramo državljani razbijati glavo, kako in komu preprečevati ropanje. A jih zato plačujemo, politike zagamane?
Tonček Balonček
08. 11. 2007 09.06
KLasik je povedal vse!!! Gre za to, da se prepreči možnost prodaje!!!! Zavarovalnic se ne prodaja, pa če je še tako ugodna cena, saj jo rabiš!!!! Zdaj je to mogoče, to možnost je pa treba preprečiti! KAD, SOD in ne vem še kdo roke proč! Vse skupaj prenesti na SPIZ, ki lahko najame kadre za upravljanje s tem premoženjem in problem bo rešen. Vse bi bilo v redu, če ne bi ostala odprta vrata za prodajo, ki je ireverzibilen proces. Vsem je jasno zakaj gre, tujci seveda prežijo in se jim cedijo sline. Tudi če prodaš domačim, je zadeva enaka, kot pri t.im. menažerskih odkupih, ko si enkrat latnik, lahko pač prodajaš, menda Bohorič, Rigelnik in ostali ne bodo večno menažerjii. Mine 10 let in vse je drugače (Ttakrat so bili drugi časi!"). Iammo izkušnje z Lekom, NLB-jem itd. Denar ni lev ali desen, vsi ga imajo radi!!
jankobanko
08. 11. 2007 09.05
matej.rojc | 08.11.2007 | 08:57 Tako je KLASIK. Vsi ki želite ustaviti JJ ropanje, moramo glasovati PROTI. ******************************************... ki želite ustaviti JJ ropanje, in omogočiti nadaljevanje 12-letnega ropanja ROParjev, moramo glasovati PROTI.
Matej Rojc
08. 11. 2007 08.57
Tako je KLASIK. Vsi ki želite ustaviti JJ ropanje, moramo glasovati PROTI.
Uporabnik113189
08. 11. 2007 08.47
pahorček je naredil celo študijo, v kateri je polno trditev, ki pa so vse dvomljive in pod vprašajem. Če glasujemo PROTI potem bo to pomenilo, da ta vlada ne bo mogla v naslednjem letu razsuti zavarovalnice Triglav in se dokopati do njenega denarja. Vsi vemo, kako se je do sedaj prodajalo. Kakšen pa bo naslednji predlog rešitve pa še nihče ne ve, najverjetneje pa bodo storili prej vse samo to ne, da bi delili delnice državljanom.
killi-123@hotmail.com
08. 11. 2007 08.36
Moti me namrec ena stvar. Zakaj ne gre denar direktno v pokojninsko blagajno,ampak preko Kad-a. To lahko pomeni samo manipuliranje in prelivanje denarja.
killi-123@hotmail.com
08. 11. 2007 08.29
Sem takoj za. Ampak hocem garancijo,da se Triglav ne bo prodal tujcem,kot vse dosedaj.
barbika51@gmail.com
08. 11. 2007 08.14
glasujmo ZA, da bo šel denar v pokojninsko blagajno
killi-123@hotmail.com
07. 11. 2007 20.51
Pahorvek, ne bom nadaljeval teme od zadnjic,brez veze. Kdo garantira,da gre to res v pokojninsko blagajno? Za to bi dal takoj. Obcutek imam,da bo to samo poskus. Ce uspejo s tem,bodo razprodali Slo.. Kad in Sod sta do sedaj se vse prodala in to pod ceno. Zakaj bi sedj drugace ravnala. Moje podjetje je izdelovalo za ves vzhod,pol Evrope,zaposlenih je bilo 100 ljudi. Ko smo padli v njihove roke,so to podjetje prodali Šobi za 250 000 eu(ves kdo je prodajalec). Od kada gre vse po mali ceni.
pahor?ek
07. 11. 2007 20.23
Razlogi, zakaj se odločiti "ZA" na referendumu: 1. Zato, da zagotovimo dolgoročni dodaten vir za pokojnine vseh upokojencev. 2. Zato, da posledično zmanjšamo ali ne povečujemo plačevanja prispevkov za pokojninsko blagajno vsem državljanom. 3. Zato, da ne bo potrebno zaposliti in plačevati državnih uradnikov, ki bodo več let iskali upravičence do nakupa delnic Zavarovalnice Triglav. 4. Zato, da preprečimo povečevanje zaostankov na sodiščih, ki bi se morala ukvarjati z dednimi postopki iskanja upravičenih naslednikov umrlih zavarovancev. 5. Zato, da onemogočimo prekupčevalce, ki bi poceni nakupovali upravičenja do nakupa delnic in s tem obogateli. 6. ZATO, DA NE NASEDAMO TISTIM, KI NAS ZAVAJAJO, DA BOMO KOT NEKDANJI ZAVAROVANCI ZAVAROVALNICE TRIGLAV IZ LETA 1990 DOBILI DELNICE TE ZAVAROVALNICE BREZPLAČNO ALI ZASTONJ!!!
pahor?ek
07. 11. 2007 19.45
Kako lahko razdelimo med 750.000 možnih zavarovancev? To mi razložite!
ivo55
07. 11. 2007 19.02
Preprost izračun kaže, da bi ta denar omogočil izplačilo ene do dveh mesečnih pokojnin - več tega denarja preprosto ni. Zato je napovedovati , da je to rešitev pokojninske blagajne ter obljubljati nižje prispevke zgolj s to nacionalizacijo premoženja fizičnih oseb nerealno. Ja se pa lepo sliši! Vendar , zakaj se je pri denacoinalizaciji pozabilo na hipoteke, morebiti pa bi država premoženje v višini nepokritih dolgov , ki ga je vrnila upravičencem pravzaprav morala usmeriti v KAD in SOD.
Tonček Balonček
07. 11. 2007 18.26
Na domače naslove smo dobili neke pamflete, v katerih piše, kaj je res in kaj ne v zvezi s tem referendumom, nikjer pa ni omenjena nevarnost, da KAD svoj delež enosta proda, ali Nemcem ali komu pri nas ali komurkoli. To pa je res!!! Bom povedal v petereltovem stilu, namreč glejmo naprej, ne nazaj!!! Kaj je delal ta LDS, mene ne zanima, to pustimo zgodovinarjem, je že prepozno, gledam pa, kaj se dogaja zdaj in kaj se kani dogajati. Ali razmišljam narobe, vsaj kar se tiče Triglava, za Mercator, Lek, SIJ, NLB itd. je pač prepozno. ALi razmišljam narobe?
dani.ca@email.si
07. 11. 2007 15.51
V nedeljo naj na referendumu odločali o lastninjenju Zavarovalnice Triglav,vendar je informacij o tej zadevi je tako malo, da ni so znane osnove za odločitev.Tisti,ki javno nasprotujejo, da bi sredstva dobila KAD, ne vedo za boljšo rešitev. Kako naj torej glasujem o tem česar ne poznam?
slavica12@hotmail.com
07. 11. 2007 15.28
nekateri pa res imate zamegljen um ali pa oprane možgane ali pa si delate norca iz vseh in samega sebe. kaj vam je g. Janša in g.Bajuk tako lepega dal ali povedal, da ga tako močno zgovarjate. imate vse kar si želite pod njihovo taktirko - visoko inflacijo, nizke plače, kruh lahko jeste star oz. ga poberete kar iz smetnjakov, če vam ga je slučajno zmanjkalo. oni pa pridno razprodajajo delo delavcev, ki so ga gradili vsa ta leta. pa mi ne zopet napisat, da so kumunisti tisti, ki so krivi za vse in imam pri tem še oprane možgane. marsikaj so po vojni naredili narobe kot vsi ostali, smo pa prej dostojno živeli vsi, dela je bilo za vse, kaj pa danes? živi samo peščica ljudi dobro, ki so vseskozi sedeli na stolčkih, samo da so danes druge barve, ker pregovor pravi: volk dlako menja, narave nikoli! pobrali pa so tisto kar smo mi iz svojih plač in z svojim odrekanjem zgradili. in to naj danes podremo na referendumu, da bodo lahko kupili še kakšen tank ali avion. imejte pamet in začnite malo logično razmišljat. pa lep pozdrav
K_K
07. 11. 2007 14.26
salmonelić pravi: Dušan Semolič je dejal, da so v ZSSS še posebej občutljivi pri tisti zakonodaji, ki posega na področje lastninjenja, saj imajo z njo slabe izkušnje. vprašanje na milionarju: kdo je 12 let sprejemal zakonodajo? odgovor: njegova stranka združena glista je bila vedno poleg !!