Slovenija

So otroci res divjali po Punatu?

Maribor, 03. 09. 2009 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še vedno ni jasno, kaj se je dogajalo na letovanju v Punatu in zakaj so otroke predčasno poslali domov. Medtem ko vodstvo mariborskega Rdečega križa govori o grožnjah in uničevanju opreme, se je oglasil še en vzgojitelj, ki to zanika.

Plaža v Punatu
Plaža v Punatu FOTO: Jani Dolinšek

V uredništvo smo dobili pismo Borisa Karbe, vzgojitelja, ki je na letovanju v Punatu spremljal skupino domnevno problematičnih otrok. V njem je podrobno opisal dogajanje na Krku, preden so otroke poslali domov, ter opozoril na vrsto napak in preslišanih opozoril.

Pismo si lahko preberete tukaj.

Tisti, ki ne spoštuje hišnega reda, ne bo tam letoval. To so bili ukrepi za zaščito drugih, ki so ostali spodaj. Pa ne bo 360 otrok ponoči trepetalo, ko oni letajo po hodnikih. Sekretar RK Maribor Alojz Kovačič

Tako v pismu kot tudi v pogovoru za 24ur.com je priznal, da so otroci sicer delali težave, vendar pa dodal, da stvari niso bile tako hude, kot se jih želi prikazati. "Nabiralo se je, samo ni bilo ne vem kaj delikventnega. Pravzaprav bi morali ukrepati prve dni,“ je dejal. Takrat je, kot trdi, pedagoško vodjo večkrat opozoril na tri najbolj težavne fante v svoji skupini in predlagal, "da se ta klan razbije“, a so njegovi pozivi naleteli na gluha ušesa. Pozneje, nadaljuje, mu je skupino uspelo umiriti, vendar so ostali "dežurni krivci“.

Kot je znano, so otroke po desetih dneh letovanja poslali domov. Najprej so morali kovčke pripraviti trije najbolj "problematični“, pozneje pa še vsi drugi iz njihovih skupin. Ukrep je bil pretiran, je prepričan Karba.

Nekaj podobnega sta takoj po vrnitvi v Maribor za oddajo 24UR povedala tudi preostala dva vzgojitelja domnevno najbolj težavnih skupin. "Moja skupina je bila skupina 13-letnikov. V redu fantje so bili,“ je dejal Simon Seršen. Dejan Čegovnik pa je bil še bolj odločen: "Moja skupina je bila od začetka na udaru, ker so bili največji fantje. Menim, da sem jih imel pod nadzorom in ni bilo razloga, da so jih poslali domov.“

34 otrok se je moralo predčasno vrniti domov.
34 otrok se je moralo predčasno vrniti domov. FOTO: Jani Dolinšek
Nekaj lepega ne znate napisati. Ne znate napisati, kako so otroci prišli nazaj in rekli, hvala bogu, da so oni šli domov, ker smo mi potem normalno zaživeli. Tega stavka nobeden ni napisal. Pa bi ga lahko! Kovačiču poročanje o dogajanje v Punatu ni všeč

Zato pa odločitev še naprej zagovarja sekretar mariborskega Rdečega križa Alojz Kovačič. "Če nekdo grozi, da bo razbil mladinski počitniški dom in da bo Punat gorel, kaj si znate predstavljati pod tem?“ je dejal, ko smo ga vprašali, ali lahko navede jasne razloge, zakaj so otroci morali predčasno zapustiti Punat. "Rad bi vam povedal, da če gre za uničevanje opreme in sredstev, če gre za kršenje javnega reda in miru, če gre za razbijanje ponoči ob enih po drugih sobah, potem je zanesljivo toliko razlogov, da ni mogoče več tolerirati nasilja mladoletnikov nad mladoletniki, vzgojitelji in drugimi,“ je dodal.

A vzgojitelj Karba ima drugačno zgodbo. Namernega uničevanja opreme vse do odločitve, da se otroke pošlje domov, ni bilo, trdi. "V teh desetih dneh, se pravi od 13. pa do 24. avgusta, namernega uničevanja opreme ni bilo. Za tem stojim in to trdim,“ je dejal za 24ur.com. Odločno zavrača tudi obtožbe, da naj bi otroci kradli po trgovinah. "Tega ni bilo. To lahko trdim za svojo skupino, ker sem z njimi hodil v trgovino, za druge pa tudi, ker bi to kdo rekel.“

Tudi tu sta s Kovačičem na nasprotnih bregovih."Prodajalci so spodaj vprašali, koliko avtobusov ste peljali domov, ker je zdaj tak mir in ne potrebujemo toliko stvari varovati,“ je sekretar Rdečega križa dejal za 24ur.com. 360 otrok je preživelo miren zaključek pete izmene v Punatu, je zaključil.   

Kaj se je dogajalo v Punatu, še vedno ni jasno.
Kaj se je dogajalo v Punatu, še vedno ni jasno. FOTO: Reuters

Kaj se je torej dogajalo?

Ponovimo, Karba trdi, da se v prvih desetih dneh ni dogajalo nič hujšega, Kovačič pa izpostavlja namerno uničevanje opreme, grožnje, celo fizične napade.

Zgodbe so različne, vse pa naj bi se razjasnilo prihodnji teden. Izvršni svet Rdečega križa bo obravnaval dogajanja na letovanju, z ugotovitvami analize pa bodo seznanili tudi javnost.

Pismo vzgojitelja o dogajanju v Punatu
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pboris1@siol.net
04. 09. 2009 04.44
Mislm da otroci dons rabjo malo več dobre uzgoje pa kulture, starši naj se po japoncih zgledujejo, spoštuj sočloveka in njegovo lastnino kakor da je tvoja!!! Za take scrkljane froce niso kolonije ampak delovni kapmi!!
Tonček Balonček
03. 09. 2009 22.18
+1
Zakaj je zdaj ta Punat alfa in omega vseh kolonij, to s edgaja večkrat, zdaj pa to zgodbo iz Punata gonijo do onemoglosti, podobno kot Maddie, ko je pogrešanih na desettisoče otrok, ampak ne, Maddie in Punat sta pa res nekaj posebnega! Podobno je po vojnih spopadih, koje kak milionček pobitih, potem s epa onegavijo s kakšnim desetarjem, ki je po krivici ubil dva vaščana in pri tem zažgal še hišo. Ostale se seevda pozabi, namerno!
tomeq
03. 09. 2009 22.17
smao tak za info jas nisem fantek pa dobene gate nisem kazo .... slecen pa sem bill kr mi je blo voroce ;) ....
alterego
03. 09. 2009 21.18
mal berem tele komentarje, pa se mi zdi, da je morebiti komaj vsak deseti kliknil na rdeči link. dejte kliknit, se splača
Tonček Balonček
03. 09. 2009 20.58
Lukšič naj takoj odstopi, saj je objektivno odgovoren. Škoda, d ase je Angelca Liković skregala z Janšo in se razšla s SDS, sicer bi bila ta bivša komunistka primerna zamenjava, vsaj v novi vladi, ki bo nastopila takoj po predčasnih volitvah....
194911
03. 09. 2009 20.52
DOMA NE POZNAJO MEJ- NEVZGOJENI -STARŠI PRI TEH LETIH ŠE VEDNO VZGAJAJO, AMPAK ČE NE PA JE TAKO KOT JE BILO. KRIVI SO PA DRUGI. TISTI NAJBOLJ GLASNI STARŠI SVOJIH MNAPAK NE VIDIJO IN NE PRIZNAJO-ZATO PA OTROCI SO KAKRŠNI SO. STARŠI RABIJO POMOČ!!!
jebise1
03. 09. 2009 20.42
Ja pismo al še zmeraj premlevateto temo?!
Buena Vita
03. 09. 2009 20.37
Buena Vita
03. 09. 2009 20.37
duke-boy zakaj bi pa bilo potrebno udarit otroka,in to tujega,,,samo poklicat starše in naj ga oni tepejo ali pa še lepše,taki otroci tako in tako zelo hitro dvignejo roko na svoje starše ŽAL PA TAKI STARŠI ŽIVIJO S KRONIČNIM SLEPILOM
Buena Vita
03. 09. 2009 20.33
Ssamuel lepo si napisal---samo pozabil si dopis za vse so krivi starši,,,,,mene nemore nihče na tem svetu prepričati v nasprotno VSE POTI PELJEJO Z DOMAČEGA PRAGA,,,KAKO SI NAUČEN PRAG PRESTOPIT TAKO GA PRESTOPIŠ,,,IN VSE KAR POČNE MULARIJA IMA TO ČAST VIDETI DOMA PRI STARŠIH---SAMO STARŠI SO OGLEDALO OTROK---PA BREZ IZGOVOROV PROSIM
duke-boy
03. 09. 2009 17.26
mzurry... hahahaha! otrokom beseda nič pomeni vdarit ga pa tut ne smeš! torej... kaj bi ti naredo? povedo bi mu ne? na taki način da še sam sebi ne bi mogo verjet da si kaj take strokovnega povedo mulcu... in kaj bi on naredo? začeu bi se ti smejat v fris pa bi se metau po podu! verjemi ni tak enostavno bit vzgojitelj!
agadir77
03. 09. 2009 17.19
Če so že naredili kar so,ni pravično da so zaradi tega odšli vsi(mislim pa da se tukaj še marsikaj skriva in upam da bo prišla cela situacija do dna)A so tile vzgojitelji ,ki naj bi jih imeli v varstvu tako nesposobni?(namesto da bi umirili vseskupaj,so še dolili ognja.....pa saj niso to časi bivše juge,ko so obračunavali z otroci itd. )
404Error
03. 09. 2009 17.17
Ok no, na začetku je še blo zanimivo brat, zdej pa že 24kur vleče to gor pa dol že skor cele 3 tedne! Vse skup je že zvelčano in preveč prežvečeno :P
Black_Panter@mailinator.com
03. 09. 2009 17.08
seveda so divjali
otolaringolog
03. 09. 2009 17.02
sigurno je nekaj bilo. današnja mladina ,pač ne pozna nobene kulture.če ne bi bilo nič narobe,jih sigurno ne bi poslali domov.zakaj bi pa morali imeti vsi pokvarjene počitnice zaradi nekaj problematičnih otrok.
grega33
03. 09. 2009 16.58
brez nič ni nič,a sem dost povedal?
TheHardestthing
03. 09. 2009 16.48
zmanjkalo je dnara pa so jih mogli domu poslat..če pa je že res kej blo ni moglo bit ne vem ka.. zaka bi se pa vzgojitelji lagali.. no u bistvu everybody lies bi reku dr. house :D .. samo ne vem kaki so to da enih bogih frocov ne morjo umirit..
mzurry
03. 09. 2009 16.45
no tale prfoks od levov pa tudi sedaj samo s tem pismom kaže da je bil nesposoben zrihtat ene 3 razvajence ...mene bi dal za njihovega učitelja pa bi videl kdo bi se iz koga norca delal...pa ko pravi da so ga opozorili da je bil nekdo že 2008 kritičen ZAKAJ in KDO je dovolil da tak problematik sploh gre še gdaj tja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brakedirt
03. 09. 2009 16.45
ja pa še neki,vsem k brante take upam da vm bo kdo od teh enkrat razbil nos,k se boste šli pa pritožit k očetu vm ga nej pa še on!
lenix
03. 09. 2009 16.42
mulci razvajeni..rdeči križ jim zrihta da lahko grejo na morje če jih že nekateri starši ne morejo peljati..pol pa tam delajo norije pa posedajo po pločnikaj namesto da bi meli čim več od tega. je pa bed da so mogli tudi nekateri pridni domov.