Slovenija

'Naše načelo je poskusiti malo, ampak večkrat'

Ljubljana, 19. 10. 2019 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
7

Danes si lahko privoščimo stvari, ki so bile včasih znanstvena fantastika. Spomnimo se časov, ko so otroci poznali le nekaj vrst čokolade, odrasli pa izbirali med dvema znamkama piva. V Ljubljani so slaščičarji in pivovarji, vsak na svojem dogodku pokazali, da res živimo v času neverjetne izbire. Toda prav zato, ker imamo vse na voljo, se zavedamo, da sladko življenje nista samo hrana in pijača.

Bili so časi, ko smo bili veseli, če so trgovci sploh nudili čokolado, danes pa so oni veseli, če jo hočemo. Kot pravi Tamara Vrecl iz čokoladnice La Chocolate, se morajo slaščičarji v tem poslu znajti in znati poiskati nove rešitve. Rok Souček iz čokoladnice Dolce Amore pa dodaja, da v slaščičarskem poslu ni uspeha brez drugačnosti od svoje konkurence, pojavlja pa se novi trend z uporabo naravnih surovin.

Drugačnost in iznajdljivost pa slaščičarje kdaj pripelje do tako genialnih rešitev, da so že malce nore, kar je dokazal tudi Jan Velkavrh iz družinskega podjetja Okusi Slovenije, kjer so izumili tudi zeleno čokolado z okusom zelenega jabolka.

In v dodaten dokaz o tem, v kakšem izobilju nas večina živi, so se popoldne v Ljubljani zbrali še kraft pivovarji, ki so prav tako kot slaščičarji odločeni, da spremenijo naš pogled na opojnost. Obiskovalci in pivovarji so namreč okušali več kot 120 vrst piva. 

Ob tem pa Jaša Zidar iz pivovarne Maister dodaja: ''Danes so tukaj ljudje, ki to delajo doma, iz čistega veselja in samo zase, ne zato, da bi karkoli zaslužili s tem. Kar nekaj nas je bilo takih, ki smo tako začeli, s časom pa je to postal naš poklic.''

In v osnovi smo lahko zaradi tega veseli. Malce greha dokazano prinaša dobro voljo, a pri tem slaščičar Souček poudarja: ''Samo preveč je ne sme biti, saj potem pripomore k slabi postavi.'' Jernej Vrečar iz Društva ljubiteljev domačega pivovarstva pa dodaja: ''Naše načelo je nekako poskusit malo, ampak večkrat.''

In bolj kot imamo polna usta vsega, bolj se zavedamo, kaj je prava dragocenost. Lahko pijemo najdražje pivo, lahko jemo čokolado s pravim zlatom, ampak druženje je najbolj pomembno od vsega, potem pa postane življenje v vsakem primeru sladko.

In čeprav se nam včasih zdi, da imajo sladko življenje le tisti, ki vrtijo svinčnike, smo po dolgih letih dobili dokaz, da se da tudi s kladivom jesti kaj res dobrega. 
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
20. 10. 2019 19.07
+2
Pa nekateri pravijo da je bilo v Jugi bolje! Kaj je zej res?
anakondabox
20. 10. 2019 12.06
+1
Dobimo pa tudi stvari, ki šele bodo znanstvena fantastika. Veselja na pretek! #presenečenje
Ramzess
20. 10. 2019 11.19
"kjer so izumili tudi zeleno čokolado z okusom zelenega jabolka" Katere sorte zelenega jabolka, ali morda nezrelega jabolka (ta so še zelena, ne glede na sorto).
Ramzess
20. 10. 2019 11.17
"da res živimo v času neverjetne izbire" Že, a kako dolgo. A nismo nedavno brali, da gre z nasadi kakavovca na tesno, zaradi bolezni teh.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.42
+2
V Jugoslaviji je res bila beda od bede.
Naglič
20. 10. 2019 08.56
+2
Čokoljana!? Zakaj ne Kebabljana?
staridida
20. 10. 2019 08.09
+2
Rum je za pogum , viski je za v stiski-pivce je za živce.....