Služba

Vprašanje, ki se pojavi na skoraj vsakem razgovoru za delo. Poznate odgovor?

Ljubljana, 16. 06. 2016 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
203

Ob tem vprašanju bi marsikdo najraje zavil z očmi. Toda z njim vas morebitni bodoči delodajalec zvito testira. Ali veste, kaj bi odgovorili? Na kaj vse se še morate pripraviti, če ste povabljeni na razgovor za prosto delovno mesto?

Vaša prijava na razpisano delovno mesto je bila uspešna. Delodajalec vas je povabil na razgovor, saj se mu zdite zanimivi in bi vas rad spoznal tudi v živo.

Gre za pomemben sestanek, na katerega se morate dobro pripraviti. Kadrovika namreč morate prepričati, da ste prav vi pravi za razpisano delovno mesto: da imate znanje, veščine in izkušnje. Pokažite, da ste motivirani in da se lahko brez težav vključite v delovno okolje podjetja.

Strokovnjaki svetujejo, da v pripravah na razgovor sledite sedmim osnovnim korakom: 

- spoznajte podjetje,
- primerjajte svoje veščine in znanje z zahtevami delodajalca,
- pripravite odgovore na nekatera "zvita" vprašanja,
- razmislite, kaj boste oblekli,
- razmislite, kaj boste vzeli s seboj,
- razmislite o tem, kaj želite vprašati delodajalca.

Neverbalna komunikacija je še kako pomembna na razgovoru za delovno mesto.
Neverbalna komunikacija je še kako pomembna na razgovoru za delovno mesto. FOTO: Thinkstock

Najprej k prvemu koraku: že pred prijavo na razpisano delovno mesto, bi morali dobro raziskati podjetje. Zdaj, ko ste povabljeni na razgovor, pa morate o svojem morebitnem delodajalcu izbrskati vse! Tako boste vedeli, v kateri smeri odgovarjati na vprašanja, delodajalec pa bo videl, da ste v priprave vložili veliko truda in ste resen kandidat.

Dobro preučite spletno stran podjetja in njegove profile na družbenih omrežjih. Preiščite medijske objave o podjetju in njegovih lastnikih. Prav tako raziščite, s katerimi partnerji sodeluje, katere akcije podpira (humanitarne, športne in podobno). Raziščite produkte, usluge in stranke podjetja. Sestavite nekaj vprašanj za delodajalca, s katerimi boste pokazali, da zelo dobro poznate področje delovanja podjetja.

Sledi drugi korak: znova preučite objavo za prosto delovno mesto. Izpišite znanja, veščine in kompetence, ki jih delodajalec zahteva. Razmislite, kakšen bi bil vaš položaj v podjetju in kaj bi se od vas pričakovalo – vodenje skupine, delovanje v timu, dobro organizacijo, samostojnost …? Ko boste razumeli pozicijo delovnega mesta znotraj podjetja, se boste znali usmeriti v svoji predstavitvi.

Tretji korak: pripravite se na vse možne situacije. Na razgovoru so pogosta "zvita" vprašanja, s katerimi preverijo, kako se odzivate v določenih situacijah. Morda bodo podali "nedolžno" kritiko na zapis v vaši prijavi, vi pa se boste postavili v borbeni položaj, zvišali glas in "obtožbe" nemudoma označili za nesmiselne, saj ste nezmotljivi. Če delovno mesto zahteva dobro sodelovanje v timu, potem ste pravkar dokazali, da niste pravi kandidat.

Zato se doma pripravite na vse možne situacije. Na samem kraju pa dihajte in se odzivajte profesionalno – tako kot bi se vsak dan do svojih sodelavcev.

Doma kar na glas vadite možne poteke razgovora. Prosite nekoga, ki mu zaupate, da zaigra izpraševalca in naj vas opazuje. Naj vam poda odkrito kritiko. Morda ne sedite primerno, se potegnete preveč v sebe. Morda je vaš glas ves prestrašen in vsak vaš odgovor zveni, kot da bi bil na koncu stavka vprašaj in ne pika. Morda bo takoj jasno, da sploh ne veste, zakaj bi radi delali v tem podjetju ter da niste motivirani. Sprejmite kritiko in poskusite izpostavljene stvari popraviti.

Četrti korak: obleka in urejenost. Preučite, kakšno je podjetje, kamor greste na razgovor. Razmislite, ali potrebujete klasično obleko oz. kostim. Če gre za mlad in sproščen kolektiv, jih bo morda prav to odvrnilo, saj boste delovali preveč konzervativno. Na razgovor za odvetniškega pripravnika pa ne morete priti v kavbojkah. Treba je tudi dodati, da nikjer niso zaželeni natikači, zato kar pozabite na njih, če greste na razgovor. 

Obleko zlikajte, poskrbite, da ni strgana. Uredite nohte in frizuro, ženske naj pazijo, da ne bodo preveč našminkane.

Kako se obleči za razgovor? Vse je odvisno od tega, v kakšno delovno okolje ste namenjeni in kakšen bi bil vaš položaj v podjetju.
Kako se obleči za razgovor? Vse je odvisno od tega, v kakšno delovno okolje ste namenjeni in kakšen bi bil vaš položaj v podjetju. FOTO: Thinkstock

Peti korak: pripravite mapo primerne barve, v katero boste vložili rezervno kopijo svojega spremnega pisma z življenjepisom. Če menite, da je delovnemu mestu primerno, lahko s seboj prinesete tablični računalnik, prav tako morda primere vaših projektov.

Če imate, lahko prinesete tudi primere zapisanih priporočil, ki ste jih zbrali od nekdanjih delodajalcev oz. mentorjev.

Šesti korak: pripravite se na neverbalno komunikacijo, ki velikokrat pove več, kot pa tisoč besed. Bodite pozorni, kako se obnašate vse od vstopa v stavbo, kjer se nahaja podjetje. Nikoli ne veste, kdo je tisti, ki vas je sprejel v pisarni, prav tako delodajalec velikokrat povpraša že v sprejemni pisarni, kako se je kandidat obnašal. Bodite vljudni in profesionalni do vseh.

Sproščeno se nasmehnite, vzpostavite očesni kontakt ter primerno stisnite ponujeno roko. Sedite vzravnano, a sproščeno. Pazite na gibe, ki razkrivajo živčnost – trzanje z nogo, tapkanje ali pokanje s prsti, glasno igranje s kemičnih svinčnikom …

Sedite šele, ko vas k temu pozovejo in nakažejo, kje je vaše mesto. Na mizo ne postavljajte svojih torbic, jaken in podobno. Če je izpraševalcev več, se nikar ne osredotočite le na enega – vzpostavite očesni kontakt in komunicirajte z vsemi.

Nadzorujte svoje izraze obraza. Če iščete drugo delovno mesto, ker se ne razumete z nadrejenim, potem ob vprašanju, zakaj želite zapustiti trenutno delovno okolje in šefa, nikar ne naredite grimase in naj vam tema ne pade na obraz. Nikar se ne pritožujte, ne razlagajte, kakšne krivice se vam dogajajo in podobno.

Četudi ste morda že dolgo brezposelni, ne kažite znakov obupa. Bodite pozitivni, odločni in dostojanstveni, čeprav bi se najraje vrgli na tla in kadrovike prosili, naj vas zaposlijo, saj ne zmorete več plačevati kredita za stanovanje, doma pa imate dva otroka. Sliši se absurdno, a delodajalci večinoma ne želijo takih ljudi. Tudi če vam je izredno hudo, o tem ne govorite na razgovoru.

Prosite družino, prijatelje ali dobre sosede, naj vam pomagajo in posodijo kakšno dobro obleko in čevlje, uredijo frizuro, posodijo lepo torbico. Če dobite delo, naj vam še nekaj časa pomagajo in menjavajte nekaj kosov oblačil, vsak mesec pa si kupite kakšen klasičen kos, ki ga lahko kombinirate. Klasične črne hlače lahko v izbranih trgovinah dobite že za deset evrov, njihova kvaliteta pa je velikokrat celo boljša od dražjih. Prav tako majice, jopico … Treba se je pač znajti. Delodajalci želijo, da ste ves čas brezhibno urejeni, a pozabljajo, da je za to potreben tudi denar. Tako se dolgotrajno brezposelni, ki končno dobijo priložnost za predstavitev, pogosto znajdejo v nezavidljivi situaciji, vsaj kar se tiče oblačil. S prvimi plačami pa tudi pogosto morajo poplačati vse dolgove, ki so se nakopičili med krizo. 

In še sedmi korak: postavite vprašanja in prosite za odgovore. Ne sprašujte stvari, ki jih lahko najdete na spletni strani podjetja in so več kot očitna. Vprašajte na primer, kako lahko napredujete, morda tudi, kdo in kako bo ocenjeval vaše delovne rezultate. Prav tako se pozanimajte, ali boste imeli možnost dodatnega izobraževanja in podobno.

Pazite, kaj počnete v sprejemni pisarni. Velikokrat vas že od vstopa v stavbo naprej opazujejo in ocenjujejo.
Pazite, kaj počnete v sprejemni pisarni. Velikokrat vas že od vstopa v stavbo naprej opazujejo in ocenjujejo. FOTO: Thinkstock
Še nekaj nasvetov

Tako kot pri pisanju življenjepisa tudi tu velja pravilo: nikar ne lažite.

In nekaj o ZVITEM VPRAŠANJU, KI SEM GA OMENJALA ŽE V NASLOVU ČLANKA: Kaj je vaša pomanjkljivost?

Najverjetneje vas bodo povprašali o vaših prednostih in pomanjkljivostih. Že doma dobro razmislite o odgovorih na ti dve vprašanji: prednosti, ki jih boste navedli, naj bodo v povezavi z delom, ki bi ga opravljali.

Kaj pa vaše pomanjkljivosti? Ne recite, da jih nimate, saj vam tega ne bo nihče verjel. Razmislite o stvareh, ki ne vplivajo toliko na samo delo in jih je moč tudi popraviti. Povejte na primer (seveda, če je to res), da ne obvladate zahtevanega jezika na najvišjem nivoju, a da hodite na tečaj ali pa se sami doma učite in delate na pridobitvi certifikata.

Če boste igrali na karto "spremeni negativno v pozitivno", naj vas opozorim, da to počnejo skoraj vsi kandidati in da so teh odgovorov kadroviki že siti. Vedeli bodo, da niste iskreni, saj jim želite prodati svojo pomanjkljivost kot prednost. Gre za odgovore tipa: "Sem perfekcionist. Delo mi je na prvem mestu. Pogosto delam preveč, saj ne znam odklopiti." Kadrovik bo tudi posumil, da skrivate nekaj groznega.

Do istega zaključka bo prišel, če na vprašanje ne boste želeli odgovoriti.

Prav tako ne bodite preveč iskreni. En ameriški kadrovik je tako razkril, da je kandidat na razgovoru dejal, da ima težave z jutranjim vstajanjem in da pogosto zamudi na delo. S tem je tudi razkril, da je naiven, nepremišljen v podajanju izjav in preveč zaupljiv. Si predstavljate takšnega delavca na delovnem mestu varnostnika, ki varuje vstop v pomembno institucijo? Ali pa da nekdo, ki se poteguje za mesto prodajalca, razkrije, da je premalo vztrajen.

Torej poiščite neko manjšo pomanjkljivost, ki jo lahko popravite. Prav tako pazite, kako formulirate stavek. Opazite razliko? "Postanem malce živčna, če moram nastopiti pred veliko skupino ljudi." ali "Sem zelo sramežljiva in imam težave predstaviti svoje ideje na delovnih sestankih."

Prva izjava kaže na to, da gre za manjšo nevšečnost, katero se da odpraviti. Še več: trema je nekaj normalnega, nekaj, kar občutijo številni, ko morajo nastopati pred večjim številom ljudi. Trema je lahko tudi pozitivna, saj jo lahko posameznik izkoristi sebi v prid in dobi na zagonu ali kreativnosti.

V drugem primeru pa je razvidno, da gre za vašo osebnostno lastnost, ki vas lahko ovira pri vsakdanjih delovnih obveznostih. Sicer lahko na sramežljivosti tudi delate, a jo je v primerjavi s tremo veliko težje obvladovati.

Pri opisovanju vaše pomanjkljivosti bodite neprizadeti in kratki. Ne razkrivajte preveč podrobnosti, prav tako naj ne zveni, kot da se zagovarjate in branite. Če ste mirni in neprizadeti, potem to pomeni, da se svoje pomanjkljivosti zavedate, nato pa obvezno dodajte, kaj delate na tem, da jo popravite. S tem boste kadroviku pokazali, da delate na sebi, se učite in razvijate. In vse to delate samoiniciativno! Le kaj boljšega bi želel delodajalec od svojega delavca.

Najpogostejša vprašanja na razgovoru za delovno mesto (povzeto po ameriških in slovenskih virih)

Iskalci zaposlitve morajo poznati svoje pravice. Katera vprašanja so prepovedana?

Pri zaposlovanju je prepovedana vsakršna diskriminacija zaradi katere koli osebne okoliščine. Delodajalec mora kandidatu zagotavljati enako obravnavo ne glede na narodnost, raso ali etnično poreklo, nacionalno in socialno poreklo, spol, barvo kože, zdravstveno stanje, invalidnost, vero ali prepričanje, starost, spolno usmerjenost, družinsko stanje, članstvo v sindikatu, premoženjsko stanje ali drugo osebno okoliščino. "Ali načrtujete družino? Ali živite v hiši? Koliko vas je v gospodinjstvu? Koliko avtomobilov imate pri hiši? Ali kadite?" - to je le nekaj prepovedanih vprašanj.

1. Zakaj bi radi delali za naše podjetje?

2. Kje se vidite čez pet in 10 let?

3. Kaj so vaše prednosti in kaj pomanjkljivosti?

4. Zakaj želite zapustiti vašega trenutnega delodajalca?

5. Zakaj ste ostali brez dela?

6. Zakaj ste že tako dolgo brezposelni?

7. Zakaj ste bili med dvema zaposlitvama tako dolgo brezposelni? Kaj ste počeli v tem obdobju?

8. Kaj nam lahko ponudite vi, česar nam drugi kandidati ne morejo?

9. Bi se bili pripravljeni zaradi dela tudi preseliti v drugo mesto ali državo?

10. Ste pripravljeni potovati?

11. Povejte mi o dosežku, na katerega ste najbolj ponosni.

12. Povejte mi o napaki, ki ste jo kot zaposleni storili v podjetju.

13. Kaj je vaša sanjska služba?

14. Kako ste izvedeli, da iščemo novega sodelavca?

15. Kaj bi radi dosegli v prvih 30-ih, 60-ih in 90-ih dneh vaše zaposlitve?

16. Opišite se. Kdo ste?

17. Kako se znajdete v stresni situaciji?

18. Zakaj bi zaposlili prav vas?

19. Zakaj iščete novo zaposlitev?

20. Bi delali med prazniki in vikendih?

21. Kako bi obravnavali stranko, ki je jezna ali neprijazna?

22. Kakšno plačo pričakujete?

23. Kaj je bil vaš največji neuspeh?

24. Kaj vas motivira?

25. Kako ste razpoložljivi?

26. Kdo je vaš mentor?

27. Povejte mi primer, ko se niste strinjali z nadrejenim.

28. Kako se spopadate s pritiski?

29. Kako je ime našemu generalnemu direktorju?

30. Kaj so vaši karierni cilji?

31. Kaj vas zjutraj požene iz postelje?

32. Kaj so prednosti in pomanjkljivosti vašega zadnjega nadrejenega?

33. Če bi zdaj poklicala vašega šefa in ga vprašala, na katerem področju bi se lahko izboljšali, kaj bi mi odgovoril?

34. Ste vodja ali sledilec?

35. Katera je zadnja knjiga, ki ste jo prebrali za svojo dušo?

36. Naštejte najbolj iritirajoče lastnosti vaših sodelavcev?

37. Kateri so vaši hobiji?

38. Vaša najljubša spletna stran?

39. Zaradi česa vam je lahko neprijetno?

40. Kakšne so vaše izkušnje v vodenju?

41. Kako bi odpustili zaposlenega?

42. Kaj imate najraje in kaj ne marate pri delu v tej panogi?

43. Bi delali več kot 40 ur na teden?

44. So še kakšna vprašanja, ki bi vam jih moral postaviti?

45. Kaj bi radi vi mene vprašali? 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3