Slovenija

Po celotni državi razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Ljubljana, 15. 08. 2012 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava za zaščito in reševanje je razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v več primorskih občinah ter veliko naravno ogroženost naravnega okolja v vseh drugih občinah. Prepoved kurjenja in sežiganja ter puščanje ali odmetavanje gorečih predmetov pa do preklica velja za vso državo.

Gozdovi pri Črnem Kalu bodo po požaru za povrnitev v prvotno stanje potrebovali več desetletij, opozarjajo strokovnjaki. Zgorelo je dobrih 260 hektarjev gozda.
Gozdovi pri Črnem Kalu bodo po požaru za povrnitev v prvotno stanje potrebovali več desetletij, opozarjajo strokovnjaki. Zgorelo je dobrih 260 hektarjev gozda. FOTO: Juš Medič

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v več primorskih občinah ter veliko naravno ogroženost naravnega okolja v vseh drugih občinah. Tako je prepoved kurjenja, sežiganja ali uporabe odprtega ognja do preklica razširjena na območje celotne države.

Zelo veliko požarno ogroženost so na upravi za zaščito in reševanje razglasili na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer v torek prejeli več obvestil o manjših požarih v naravnem okolju, gasilci na območju požarišča obsežnega požara pri Črnem Kalu, ki je izbruhnil v petek, pa še vedno izvajajo požarno stražo.

Za omenjena območja je že do zdaj veljala prepoved kurjenja, sežiganja ali uporabe odprtega ognja, puščanja ali odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, od danes pa je prepoved do preklica razširjena na vso državo.

Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano in policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor, napovedujejo v upravi za zaščito in reševanje.

Občine skladno z uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju v času velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja organizirajo opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov v naravnem okolju. Pri tem morajo sodelovati lastniki, zakupniki oziroma drugi uporabniki zemljišč, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Zavod za gozdove Slovenije, lovske družine, kmetijci, gasilci, policija in drugi, so še navedli.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wild.spirit
15. 08. 2012 10.29
+19
hja pa še vseen se bo kaka mamca najdla k bo šla staro mrvo sežigat...
pupa_od_anbot
15. 08. 2012 14.58
+5
.VOY.
15. 08. 2012 10.26
-20
Dela grem ba Brezje..pa en 200€..v pušco zagonim...pol pa roštiljat....ker je finančna kriza bomo kar sosedovega zlatega prinašalca zapekli.....za ogenj pa bo poskrbel BOG...nas bo vahtu da nau kej zagurel...zato sem pa šel na Brezije in dal žegnati..drve..ter oglje....me je kušta..200€....nima kej goret za tale dnar...ejga..
tantadruj1
15. 08. 2012 12.26
+7
1adler
15. 08. 2012 12.32
+10
Ofca1A
15. 08. 2012 13.13
-2
sejjekul
15. 08. 2012 13.20
+6
vse lepo in prav sam brez zlatga prinašalca pa teh gupih besed: dela grem... ejga...zagurel, vahtu:-))))
koreselj
15. 08. 2012 14.09
+0
vse lepo in prav,samo brez teh glupih besed kot so:...sej...kul...