Slovenija

Razburjen policijski sindikat: Policija ni samo NPU!

Ljubljana, 04. 11. 2011 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Kdo je preiskal vse največje t. i. tajkunske zgodbe v tej državi? Zagotovo ne NPU, ker ga takrat še ni bilo," pravijo v policijskem sindikatu, kjer bodoči vladi predlagajo, naj poskrbi za izenačenje plač in preneha s favoriziranjem nekaterih skupin zaposlenih.

Splošna varnost državljanov in državljank nikjer v svetu ni tako podcenjena ali z besedami vlade – je pri nas najcenejša. Policijski sindikat Slovenije

Iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da se sicer ne želijo ukvarjati s predvolilno mrzlico in izjavami kandidatov na račun organizacije in dela policije, kljub temu pa se jim tokrat zdi potrebno pojasniti nekatere navedbe kandidatov, ki se nanašajo na reševanje problematike gospodarskega kriminala in ureditev služb v policiji za pregon le tega. "Predvsem se ne moremo strinjati z miselnostjo, da delo na področju pregona gospodarske kriminalitete opravljajo le kolegi iz NPU,“ so zapisali.

Kandidati kot eno od pomembnejših strategij v volilnih programih navajajo neusmiljen boj proti vsem oblikam gospodarskega kriminala. Nekateri od njih bi okrepili Nacionalni preiskovalni urad (NPU), drugi bi ga najraje ukinili. Nekateri bi okrepili Sektorje kriminalistične Policije (SKP), drugi ne. "Nikogar od kandidatov pa ne zanima dejansko stanje v policiji, kajti sicer bi jim bilo kristalno jasno, da okrepitev ne potrebuje le NPU, pač pa tudi kadrovsko podhranjeni in finančno izčrpani SKP, kjer je zaposlenih le nekaj 100 kriminalistov," pravijo v sindikatu.

Okrepitev ne potrebuje le NPU, pač pa tudi kadrovsko podhranjeni in finančno izčrpani sektor kriminalistične policije, pravijo v policijskem sindikatu.
Okrepitev ne potrebuje le NPU, pač pa tudi kadrovsko podhranjeni in finančno izčrpani sektor kriminalistične policije, pravijo v policijskem sindikatu. FOTO: Policija.si

Po njihovem mnenju je treba poudariti, da pri pregonu gospodarskega kriminala ne sodeluje le nekaj deset posameznikov iz NPU, pač pa v največji meri delujejo tako kriminalisti SKP kot policisti območnih policijskih enot iz osmih Policijskih uprav po celotni Sloveniji. "Prav slednji preiščejo glavnino gospodarskega kriminala v Sloveniji, medtem ko kolegi iz NPU zadeve izbirajo, seveda pa jim to omogoča zakon. Vprašati se je treba, kdo je preiskal vse največje t. i. tajkunske zgodbe v tej državi, ki se tako rade izpostavljajo? Zagotovo ne NPU, ki ga takrat še ni bilo. Policija ni samo NPU!“

Volilni kandidati morajo po njihovih besedah tudi razumeti, da je v policiji prisotnih še cel kup sistemskih napak in pomanjkljivosti. Ogromno težavo pri uspešnem delovanju policije predstavlja vsakoletno krčenje sredstev, ki je privedlo do nevzdržnih razmer, saj se operativni delavci vozijo v dotrajanih vozilih, nimajo ustrezne zaščitne opreme itd. Država ne poskrbi za pravno zaščito policistov in kriminalistov zaradi opravljanja poklicnih dolžnosti, za manjše plačilo jim celo nalaga vse več dodatnega dela, obenem pa jih preganja za vsako najmanjšo napako, tudi če je storjena v prostem času. "Zato je lahko le v posmeh podatek, da je povprečna mesečna plača kriminalistov z visoko univerzitetno izobrazbo na regijskem nivoju tudi za 500 evrov nižja, kot mesečna plača primerljivega delavca na NPU. Kdo bi to lahko razumel?" se sprašujejo.

Povprečna mesečna plača kriminalistov z visoko univerzitetno izobrazbo na regijskem nivoju naj bi bila tudi za 500 evrov nižja kot mesečna plača primerljivega delavca na NPU.
Povprečna mesečna plača kriminalistov z visoko univerzitetno izobrazbo na regijskem nivoju naj bi bila tudi za 500 evrov nižja kot mesečna plača primerljivega delavca na NPU. FOTO: Blaž Garbajs

V PSS bodoči vladi predlagajo, naj poskrbi za izenačenje plač preiskovalcev na SKP in NPU in naj preneha s favoriziranjem nekaterih skupin zaposlenih, tako v policiji kot javnem sektorju nasploh, s čimer vnaša nemir med več tisoč zaposlenih. "Ne smemo si zatiskati oči, da je samo NPU rešitev za uspešno preiskovanje gospodarskega kriminala. Poleg ustrezne zakonodaje, ki bo lahko učinkovita tudi v praksi, poskrbite, da bodo zaposleni v policiji, ki se vsakodnevno izpostavljajo za varnost drugih državljanov, končno tudi primerno plačani!"

Po njihovem mnenju bi razlike med najbogatejšimi in najrevnejšimi lahko zmanjšali. "Vzemite bogatim – zagotovo jih je več kot kaže statistika in laže boste napolnili proračunsko blagajno! Tako pridobljena sredstva razdelite med najrevnejše delavce, da bodo lahko dostojno živeli svoje zgarano življenje," so še zapisali v PSS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleks Šernek
06. 11. 2011 06.29
+1
tajtaj1 05.11.2011, 13:11 Saj ni važno...polcaj je polcaj,pa kamer ga postaviš,pa ni važno iz katere kaste je.Zmeraj se obrnejo proti narodu.In zdaj naj ne jamrajo kdo na koga meče slabo luč.Nobeden več ne pomaga navadnemu človeku,enostavno se s tem več ne obremenjujejo,razen če jbi jm ponudil kakšno plačilo intervencije.Kje so tisti časi ko je policaj še opravljal družbi koristno delo ??? Pa za to policaji niso sami krivi, ampak zakonodaja, ki so jo sprejeli naši politiki povezani s kapitalisti. Najboljši primer je zakon o javnem redu in miru, ko pokličeš policista na pomoč, pa drugega v bistvu ne more več kot ti izdati položnico za 600 eur. Ker je tako napisan zakon. In ker imajo z vrha taka navodila, da je v vsaki intervenciji potrebno ukrepati točno po zakonu. In tako lahko družina zaradi enega prepira (ki se pač zgodi) dobi 1200 eur kazni (za prepir sta potrebna dva). Nekdaj je bilo boljše. Se je policist lahko pogovoril in stvari zakjlučil z opozorliom, ali pa je predal sodniku, ki je potem imel možnost odločanja tudi po človeški plati. Tega več ni. Država je preko zakona zlorabila policijo za pobiranje denarja pri vseh plateh našega življenja. In nima smisla več v takih primerih klicati policije na pomoč. Nisi naredil nič. Še večko škodo za družindski proračun. In to je problem, saj se družinsko nasilje zaradi tega spet umika v sivino in bo o njem čedalje bolj tiho.
resslovenka
05. 11. 2011 18.39
Ne vem, kdo je kaj raziskoval oz. raziskal. Saj ni nobenega epiloga. Primera Šuštar in Šoba sta stari zadevi (za malo denarja), drugi so še v predkazenskih postopkih, al kaj. Torej?
vetrolov
05. 11. 2011 18.30
čas bi bil že, da se po vseh aferah npu izseli iz finančno kontaminirane zgradbe. dovolj je bilo vzdrževanja jjpogačarja s svojo kamarilo nad vodo !
agusta
05. 11. 2011 17.52
mislim da, za to da barabe niso zaprte je bolj krivo sodstvo kot policija
Buena Vita
05. 11. 2011 16.55
IN ZAKAJ BI NAVADNI POLICISTI NOSILI GLAVE V VREČAH ZA * NA VRHU IN DOBIJALI PAR CEKINČKOV NA MESEC,KOMU SE TO ZDI SUPER NAJ IZVOLI, JAZ PRAVIM TAKO,;;PREVEČ GRDO IN ODGOVORNO DELO IMAJO ,NAJ BODO TEMU PRIMERNO PLAČANI,IMAJO MOJO PODPORO---
tacamaca
05. 11. 2011 13.11
Saj ni važno...polcaj je polcaj,pa kamer ga postaviš,pa ni važno iz katere kaste je.Zmeraj se obrnejo proti narodu.In zdaj naj ne jamrajo kdo na koga meče slabo luč.Nobeden več ne pomaga navadnemu človeku,enostavno se s tem več ne obremenjujejo,razen če jbi jm ponudil kakšno plačilo intervencije.Kje so tisti časi ko je policaj še opravljal družbi koristno delo ???
itevs
05. 11. 2011 11.32
A se je njim tudi sekret zamašil?
korintos1
05. 11. 2011 10.40
Če ti v službi ne paše, pojdi drugam.
RFER
05. 11. 2011 08.08
Vodja skupine za ustanovitev NPU je bil direktor kriminalistične policije Aleksander JEVŠEK, ki na letošnjih volitvah zgolj slučajno kandidira pri stranki LDS, katero vodi Katarina KRESAL! Zgolj slučajno je bila kot najprimernejša stavba izbrana stavba njenega prijatelja. Pa naj še kdo reče, da je policija apolitična. Ampak, to se meni le dozdeva, vse je zgolj slučajno. Ja seveda ... SRAMOTA!!!!
kleopatra-1
04. 11. 2011 23.27
"Kdo je preiskal vse največje t. i. tajkunske zgodbe v tej državi? Zagotovo ne NPU, ker ga takrat še ni bilo," - to zanima tudi mene, kot vem, ni še nihče od tajkunov zaprt in nikomur niso še zaplenili nakradenega premoženja.
Darko32
04. 11. 2011 21.34
Neverjetno sedaj pa Policisti izsiljujejo kandidate za državni zbor. To je višek. Policist si ne zasluži višje plače, ker delajo po liniji najmanjšega odpora. Če gledamo samo stanje v državi vidimo, da jim je glavni cilj svoje osebne koristi in nič za zaščito ljudi. Naj raje povedo, kaj so naredili za izboljšanje delovanja pravne države. Bojim se da so k slabemu stanju tudi sami ogromno pripomogli, ko svoje delo opravljajo po liniji najmanjšega odpora.
ich123
04. 11. 2011 21.20
Danes je policist inkasant saj samo nabira denar za proračun od nas revnih državljanov !!
Lexys
04. 11. 2011 18.59
lodz68 očitno nisi imel* da bi naredil primerjavo. Sam pa nisem zaposlen v Policiji, vendar kako se je odzval sindikat PSS-ja , je moralno neetično, ali pa so pozabili dejansko vlogo sindikata, kar pa se ne čudim, saj posamezniki na račun delavcev kar enormno bogatijo, ko pa jih je potrebno zavarovati, pa leaderjev ni nikjer!
Osvald
04. 11. 2011 18.57
Zakaj ne objavijo slik "agentje sova na pikniku" kjer so vidni agentje sove ki so pijani z titovkami na glavami na slikah so tudi mož zobec hrastarjeve in ostali člani leve politike , potem lahko vidite za koga osebno dela tajna služba.
HellWolf
04. 11. 2011 18.49
kak deluje naša policija... vse te ''neraizskane afere'' z raznoraznimi tajkuni, mafijci in ostalo politično smetano. Pokradli so se od leta 2000 taki dnarji da glava boli. Noben nič, odvetniki nardijo svoje podmazano sodstvo tudi. Policija nikomur ni skrivila lasu. za malega človea pa so drugačna pravila... ukradeš suho salamo in kilo kruha v trgovini, no ja po vrhu kak poceni sok da ne boš lačen in žejen pa te dobijo takoj. obravanvan si kot največji kriminalec (čeprav si kradel da bi imel tisti dan kaj za pojest) povrhu pa ti dodajo še policijsko kartoteko. skratka robotizirana enota vladne smetane... o bo pa prišlo do česa bojo pa z veseljem tile specialci branli svoje ''gospodarje''.
indal
04. 11. 2011 18.48
V teh časih je biti policist sramota! So orodje elite ali višje kaste...žalostno! Kako lahko nek policaj vozi Ferarija vredenga 150.000€? Sej ne rečem niso vsi tako pokvarjeni...so pa določeni take barabe da jim ni para!
jester1970
04. 11. 2011 18.33
Za tako stanje v gospodarstvu so odgovorni t.i. gospodarstveniki, managerji, poslovneži leta,.. skratka cevtke pod okriljem Miliča.
lodz68
04. 11. 2011 18.10
lexys Daj ne seri z "za svoje delo dobijo mizerno plačilo"...... V kakem stanju je celotno gospodarstvo ste lahko srečni da sploh dobite plačo!
Lexys
04. 11. 2011 18.03
No, no, sedaj pa PSS favorizira poleg kriminalistov NPU, še samo kriminaliste SKP po policijskh upravah. Ja halo, če ste sindikat in sindikalisti, potem jasno in glasno povejte, da je kadrovsko podhranjena celotna operativa, ter da imajo predvsem policisti in policistke v operativi PREMALE PLAČE. Dokler bo sistem v Policiji dopuščal razmerje1/3 operativcev in 2/3 birokratov v pisarnah, je naša Policija pod gladino, da ne zapišem v k... . Policisti, ki vsakodnevno opravljajo operativne naloge, predvsem varovanje življenja ljudi in njihovega premoženja, kar je po Zakonu o Policiji njihova prva naloga, poleg nešteto drugih, za svoje delo dobijo mizerno plačilo. Poleg tega pa morajo poznati vrsto zakonov in podzakonskih predpisov, Uredb, Navodili, ter še ustnih naročil neposredno predpostavljenih, vsega preko 1100 različnih predpisov in to na terenu. Pa mi povejte, če imate jajca, kateri drugi uradnik, javni uslužbenec itd. mora poleg policistov na terenu obvladati takšen zalogaj prepdpisov za tako mizerno plačooo. Izjava za javnost s strani PSS-ja pa je precedens sindikata, ki bi moral varovati vse svoje zaposlene,le ti pa favorizirajo samo eno skupino zaposlenih. Namesto, da se v izjavah ozirate po t.i. "bogatih", se ozrite vase, ter se vprašajte, kaj ste naredili ne zase osebno, ampak za svoje člane in zaposlene!
Joze Koli
04. 11. 2011 17.55
ne vem kaj se sploh oglašajo,kaj so naredili,so kakšnega tajkuna zaprli,nobenega,potem niso naredili nič!