Slovenija

Ravnateljica in računovodkinja 'odnesli' tretjino milijona

Ljubljana, 22. 09. 2011 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Ban/M.R.
Komentarji
155

V vrtcu v središču prestolnice so odkrili domnevno nečedne posle nekdanje ravnateljice in računovodkinje. Z računov naj bi izginilo okoli 300.000 evrov, najbolj pa naj bi bili zaradi tega prikrajšani otroci.

Kar 10 let naj bi nekdanja ravnateljica vrtca Zelena Jama Lučka Babuder s pomočjo računovodkinje plačevala svojemu partnerju in sinu za dela, ki nikoli niso bila opravljena, več kot 100.000 evrov pa naj bi obe zapravili za nakupe alkohola, hrane, kozmetike in oblek. Starši so ogorčeni, še posebej zato, ker so otrokom pod krinko varčevanja v vrtcu odrekali celo sladkor za čaj.

Nečedne transakcije so na dan prišle po anonimni prijavi, na podlagi katere je ljubljanska mestna občina sprožila notranjo revizijo. Na podlagi izsledkov revizije pa so že podali kazensko prijavo na pristojno tožilstvo.

Nekdanja ravnateljica naj bi podjetju svojega partnerja skupaj izplačala več kot 130.000 evrov za prenovo vrtca, beljenje, nove radiatorje in druga dela, ki niso bila nikoli opravljena. Preko podjetja svojega sina pa je kupila 40 računalnikov, ki jih v vrtcu niso nikoli videli in mu poleg tega nakazovala denar za gradbena dela, čeprav ima registrirano računalniško podjetje.

Igrala so še vedno nevarna za otroke, zato jih ne uporabljajo.
Igrala so še vedno nevarna za otroke, zato jih ne uporabljajo. FOTO: POP TV

Iz računov je tudi razvidno, da so z denarjem, namenjenim malčkom, kupovali velike količine alkohola, hrane, kozmetiko, moške in ženske obleke, nogavice. Zanimivo je, da so po rojstvu ravnateljičinega vnučka v otroških trgovinah kupovali opremo, od plenic do vozička, čeprav v vrtcu ni jasli.

Tudi njena desna roka, računovodkinja Leona Trifunovič, se je znašla pod drobnogledom delovnega inšpektorata in policije. Mesečno naj bi prek svojega s. p. vrtcu še dodatno zaračunavala okoli 4.000 evrov za vodenje poslovanja, svoji materi, ki je v vrtcu zaposlena kot kuharica, pa naj bi priskrbela mesto referenta s plačo, do katere ni bila upravičena. Prav tako naj bi na študentske napotnice letno izplačali več kot 70.000 evrov in to študentom, ki jih tam nikoli ni bilo. Iz delovnega inšpektorata so potrdili, da so letos v vrtcu opravili dva nadzora in ugotovili kršitve ter že izrekli kazni, tako zoper vrtec kot odgovorne osebe.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi zaposlenim večkrat grozila, enemu od njih, za katerega je sumila, da jo je prijavil, pa naj bi v vozilo na skrivaj vgradila sledilno napravo. In vse to na račun otrok.

Ogorčeni starši, ki se sicer javno ne želijo izpostaviti, so povedali, da so bili njihovi otroci očitno tudi na ta račun prikrajšani za dobro prehrano, vodstvo je namreč varčevalo na njih. Šli naj bi celo tako daleč, da so otroci npr. dobivali čaj brez medu in limone, ko pa so vzgojitelji v kuhinji zaprosili za npr. sladkor, med ali limono, pa so jim odgovorili, da te stvari niso namenjene najmlajšim, ampak samo vodstvu. Prav tako celo poletje otroci niti enkrat niso smeli do igral na igrišču, ker ta niso ustrezno zaščitena. Denarja, da bi to uredili, pa vodstvo ni nikoli našlo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vidolina
27. 09. 2011 18.25
+0
resnicazmaga..zdej ne vem ali si res tako naivna, da celo verjameš, da se to ni dogajalo če pa obstajajo dokazi,ki dejansko bremenijo tvojo"prijateljico" ali si pa preprosto motena... IN MORAM PRIZNAT DA SI SI IZBRALA DOBER NICK.saj resnica je končno zmagala...in res se je to maščevalo pravim ljudem..ne pa tako kot ti želiš da se pač maščuje tistim ki so pošteni in so to končno spravili na plan... in praviš da naj iščejo prave lopove in baraabe...pa saj so jih našli in ta ranateljica je kradla(to je očitno in bo tudi dokazano, saj obstajajo dokazi).živi na veliki nogi...res bi ju lahko poklicali da povesta svojo zgodbo in naj povesta zakaj sta kupovali vse te zadeve, ki v vrtec na pašejo...pa tudi da povesta zakaj sta nad določenimi zaposlenimi izvajali tak teror sprašuješ se zakaj starši ne povejo svojih imen..zdej ne vem ali si iz lune al z marsa...bi ti povedala svoje ime, pa da se tvojemu otroku potencilano lahko kaj zgodi ko obiskuje ta vrtec..verjetno da ne ...praviš da je žalostno..res je se strinjam zelo zelo žalostno da sta to počeli ta tvoja prijateljica in ravnateljica to da računovodja poleg svoje plače prejema še na svoj s.p. denar za delo za katerega je že plačana, je pa čisti abusurd..in kar praviš... ne morejo nakazati drugi računovodji denarja, ker je pač ona zaposlena v vrtcu in dobiva za to plačo..lahko bi pa najeli računovodski servis in potem ona ne bi bila več računovodja si se mogoče kdaj vprašala od kje tej tvoji prijateljici ves denar da je obnovila hišo, počitnikovala skoraj vsak mesec in imela toliko dopusta, ko p je v službi niti ni bilo...z možem sigurno nimata toliko dohodkov, da bi si toliko privoščila...
Nayah
27. 09. 2011 15.00
Javne informacije v medijih nam odpirajo oči in zavest, kako se ravna z davkoplačevalskim denarjem v javnih podjetjih (vrtci, gimnazije, fakultete..itd). Želim izpostaviti in poudariti pomen in bistvo informacij tako po dokumentih kakor izvajanju del v praksi. Navedena dejstva v prispevku dne 22.9.11 na POP TV ter SLO 1 nas ponovno opozarjajo na »izginevanje« več tisoč evrov davkoplačevalskega denarja v zasebne namene in koristi. To se nanaša predsvem na vrtec Zelena jama in Najdihojca, Fakulteto za varnostne vede, Gimnazijo v Murski Soboti in še na mnoge druge, ki so v javnosti še prikrite. Človeka najbolj prizadene usmerjanje pogovorov med davkoplačevalci(starši, zaposlenimi in drugimi) na nepomembne obrobne stroške za odtekanje denarja v zasebne namene(alkohol, čaj-sladkor-med, oblačila za novorojenčke). Tu želim izpostaviti razumevanje za novinarjevo inforacijo, da vrtec Zelena jama nima jasli. Ima jasli vendar ne za novorojenčke, ampak za 11 mesečne in več dojenčke, ki pa ne rabijo pleničk št,1 in 2. in ne rabijo enega vozička ampak prilagojen voz za več otrok. V prispevku POP TV smo videli, kako so zanemarjena pokrita igrala.Zakonska določila(veljajo za vsa igrišča) opozarjajo, da je potrebno nadgraditi dodatno varnost za otroke, ki uporabljajo katerokoli zvrst igral. Obnova in varnost v nadgradnji pa nikakor ne predstavljata visok strošek, da ne bi bila možnost takojšnje ureditve, torej so bile zagotovo v primeru vrtca Zelena jama osebne koristi v prednosti. Zagotovo so lahko tudi zavajajoči podatki v višini 80.000 eur dolga s strani staršev. Vodstvo vrtca bi moralo z nadzornimi organi in pravniki pospešiti redno plačevanje dolga iz strani staršev. Iz medijskih člankov je zaznati, da ima vrtec Zelena jama storitveni dejavnost-skrb za prehrano tudi za druge javne zavode. Zato je veliko vprašanje od kod tako velik primanjkljaj , da ne bi mogli obnoviti igrala, da bi se otroci lahko igrali že med tem poletjem. Prepričana sem, da je v vsem času za otroke kar dobro poskrbljeno. O kvaliteti, raznovrstnosti in količini prehrane, ki po standardih pripada na otroka, pa je nesoglasje tudi med strokovnjaki in tu je možnost izkoriščanja! Iz tega razloga lahko razmišljam na podlagi česa vrtec skrbi za najboljšo prehrano. To moje razmišljanje opozarja, da mali stroški kot so med-čaj in sladkor, ne smejo zamegliti velikih odhodkov, ki so bili omenjeni v prispevku.
Saša Drnovšek
25. 09. 2011 19.05
-1
poznam težko računovodkinjo in verjetno,da se je kraje učila kr na mirni pri babici
1komentarcek
25. 09. 2011 14.39
:D ja res je zagrenjenost minila, ker se nasemu vrtcu obetajo lepsi casi...zalostno, da res mislis, da se je delala komu krivica...samo povej mi, ce si lahko na tak nacin za nadomescanje sodelavke clovek izplaca preko s.p. honorar, ali to pomeni da lahko vrtcu izstavimo racun vzgojiteljice vsakic, ko je pomocnica odsotna in smo same v oddelku pa je treba pac malo vec delat? in zakaj nase pridne studentke, ki so res delale pri nas, ne dobijo pravocasnega in pravicnega placila? zalostno da se ti zdi ok, da dobi placano nekdo, ki ne dela in samo pobira denar preko studenta, tisti pa ki dejansko prikaze svojo rit na sluzbeno mesto, pa ne dobi placano....ce nisi leona ali njena mama, pol si pa slepa in verjames vsemu kar ti kdo proda....in ce bi recimo tvoja 'prijateljica' res zivela na dolenskem in ne v stepanjskem naselju, zakaj si pa izplacuje potne stroske od doma do sluzbe, ceprav kao 'dela od doma'? ce delas doma, nimas kaj potnih stroskov in nedeljskih nadur pisat.... to so vse take goljufije in ja kraje ..ampak, ce vzames nekaj kar ni tvoje in ti ne pripada, potem je to kraja....zalostno je, da na ta racun ni denarja za kaksne nove didakticne igrace in v nekaterih skupinah je to res slabo...ne bom se vec oglasala, ker nima smisla..kar ste skuhali, boste se pojedli....jaz pa sem zelo zelo zelo zadovoljna, da se bo morda vsaj v tem primeru pokazalo, da smo vendarle pravna drzava....pa nikjer nobenih zarot, samo resnica je prisla na dan:)
resnicazmaga
25. 09. 2011 11.30
Poglej, že samo to, da predvidevaš, da ona piše te komentarje mi pove, da takoj pomisliš na najslabše in na neke zarote... Tako da, res si želim, da bi resnica prišla na dan, da bi se opralo ime vsem, ki se jim je po krivici umazalo, tebi pa, da bi te zagrenjenost nad življenjem kmalu minila in da bi se ti v življenju dogajale lepe stvari s katerimi bi se ukvarjala! Pa srečno!
1komentarcek
25. 09. 2011 07.51
ahhh resnicazmaga pa daj no tole bi bilo že smešno, če ne bi bilo žalostno...če če so posli čisti, potem so posli čisti...če pa niso, pa rep med noge in se skrit...sicer pa še nisem slišala za človeka, ki bi bil kriv in bi to tudi lepo priznal, tako da je logično da se braniš...pa tole vam nihče ni zakuhal in delal zarot proti vam...sami ste si zakuhali vse to, ker ste mislili da smo vsi skupaj z revizijo butasti in lahko delate kar hočete...pa če te skrbi slabo ime in stigma do konca življenja, bi na to morala mislit prej in delat pošteno.... in res težko verjamem, da si izgorela, ker te pač v službi ni bilo in to vemo vsi, ki tam delamo....pa če si že prišla, pa potem dveurna kosila na poptv pri možu (ja tudi tam imamo znance)....pa čudno da veš o kateri sestrični govorim, ko sta na koncu kar dve dobivale denar, čeprav nista delale pri nas....če je sestrična tako pridna in delovna, zakaj je potem vzela denar? in kako to, da je toliko stvari bilo kupljenih na račun vrtca in jih tukaj ni (fotoaparat, računalniki) ? sej se je brezveze tule dajat....vi ne boste priznali, mi pa veliko vemo....in nas je sram...ker ste na vse nas vrgle slabo luč....rada bi samo napisala staršem tule, da so otroci dobivali kvalitetno hrano in vzgojiteljice so delale kot vedno-vestno, pridno, strokovno....in ja resnicazmaga, upam da bo tule res resnica zmagala..samo se bojim, da ti ne bo všeč konec....
resnicazmaga
25. 09. 2011 00.18
Hmmmm. Vse dogajanje spremljam že dolgo in zato poznam odgovor na čisto vsak primer, ki so ga tukaj predstavili. In razlaga je čisto preprosta in nima veze s krajo.. Moja prijateljica živi na Mirni. Vsaj obiskujem jo tam. Mogoče pa se samo dela in za vsak moj obisk prenese vse svoje stvari tja dol. In tudi potem malo zahec kompliciramo, ko se dobimo v Lj., tako da se lahko z možem uskladita, da se skupaj odpeljeta domov. Tudi gmotno stanje in življenje njene sestrične, ki je dober, delaven in preprost človek je v tako nizkem slovenskem povprečju, da je ta tvoja izjava prav smešna. In za tisto delo, ki ga je opravila preko sp-ja, bi lahko opravila kakšna druga računovodkinja preko sp-ja in bi pač njej nakazali denar. Ker kot jaz vem, je bila moja prijateljica kar precej prekurjena in je delala cele dneve pozno v noč. Verjetno bi to morala naresti zastonj. Verjamem pa, da niso vsi ljudje kompatibilni med sabo in morda ti je šlo kdaj kaj v nos (komentarcek1). Morda kdaj tudi upravičeno, Ampak to ni način kako se rešuje takšne probleme. In vam želim, da se vam tistim, ki ste to skuhali ne bo kdaj to maščevalo na tak način. Ker tega pa res nobenemu ne privoščim.
resslovenka
24. 09. 2011 22.06
resnicazmaga Preberi spodnji post (1komentarcek 24.09.2011, 19:14.) Ti je dovolj jasno?. Meni je.
1komentarcek
24. 09. 2011 19.14
+1
evo resnicazmaga...se jaz bi ti nekaj napisala in vsem ostalim tule...zaposlena sem v tem vrtcu in smo bili ze posteno SITI tega kar se dogaja...tvoja prijateljica namrec ze kr nekaj casa sploh ne hodi v sluzbo, ker kao dela OD DOMA...prosim lepo...zivi v stepanjskem kar najverjetneje ves...izplsuje pa si potne stroske do novega mesta in nazaj - kao da vsak dan pridno hodi v sluzbo...pa malo jo vprasaj kako redno knjizi racune...recimo 7 mesecev megle od knjizenja? vprasaj jo zakaj je ustanovila svojo firmo in komu je zaracunala prvi racun (kr vrtcu, ker je pac morala zmigat rit in delat...sodelavka je bila na bolniski)..*..pa da sploh ne omenjam kako je svoji sestricni nakazovala preko studentskega servisa za delo, ceprav ni delala pri nas...pa se bi lahko nastevali...res upam, da bosta obe vrnili vse kar sta nam nakradli in naj lepo veselo gresta sedet....in da sploh ne omenjam njenega arogantnega obnasanja do vseh v vrtcu,,,sramota,....vesela sem da je nekdo se opogumil in dal tole v javnost in da imamo novo vodstvo....pozdrav
cokolinka
24. 09. 2011 09.50
človek se pol vpraša če je v vrtcu kjer je njegov otrok tudi tako ker dobivajo čaj brez sladkorja ker je baje slabo za otroke in da je treba živeti zdravo,... in ko umeniš vodji prehrane ki ima čez tudi čistočo da otroci spijo na neprimernih ležiščih ker je leglo prčic zaradi pen, se pa začne zgovarjat da to pa ni res in da imajo enkrat na leto inšp. da preveri o tem.... moj otrok pa trpi ker ima astmo!! res se spračujem če se tudi v našem vrtcu to dogaja .... na otrocih se NE SME šparat in tudi na starejših ki so v posteljih in jim je treba zagotoviti bolj kakovostno življenje ki jim je še ostal ...
resslovenka
24. 09. 2011 08.08
resnicazmaga 24.09.2011, 00:46 Brez veze kako dobro in kako dolgo poznaš svojo prijateljico, dejstvo je, da je v brezmejnem zaupanju s pomočjo računovodje zašla v napačno smer. Ni edina. Kaj je naredila in na kakšen način bodo ugotovili tisti, ki so za to pristojni. Tudi način življenja ni mirodajen, saj bi sprememba verjetno že prej zasejala določene dvome. Kako skriti svoje početje, da se ne bi porodil sum, vedo ti, ki to počno, pa zavedejo tudi svoje dobre prijatelje. Skrajno pokvarjeno pa se mi zdi takšno početje na račun otrok. Pa ne jokaj, ampak spremljajo dogajanje do končnega epiloga. Znaš biti presenečena - v negativnem smislu.
resnicazmaga
24. 09. 2011 00.46
Jaz to osebo poznam že od malega (računovodkinjo) in je še danes moja zelo dobra prijateljica. Ne morem verjet lastnim očem in ušesom! To tukaj so take laži in pretvarjanje resnice, da bi se človek ulegel in kr umrl!!! V kakšnem svetu živimo!!!! Naj iščejo raje prave lopove in barabe in ne ljudi, ki vestno opravljajo svoje delo!! Kaj lahko človek, ki je maščevalen in poln jeze naredi! To je tako žalostno! In ne razumem kako lahko poptv objavlja polna imena teh oseb in jih po krivem zaznamuje do konca življenja! In vi vsi, ki dajate take komentarje in slepo verjamete vsemu! Samo želite si lahko, da se vam kdaj ne bi kaj podobnega zgodilo!! Kako zelo žalostno.... In zakaj ti anonimni starši ne povejo svojih imen? In zakaj ni nihče poklical njiju dve, da povesta svojo stran zgodbe?! In če bi ta ravnateljica res vse to nakradla, bi živela v malo drugačnih pogojih kot sedaj... 1 1 je postalo očitno 54!! Kako zelo žalostno......
Buena Vita
23. 09. 2011 17.19
KJE SI VIDEL ČLOVEK LOPOVA DA SE ČESA SRAMUJE
Astrid....
23. 09. 2011 14.01
Jaz bi se pogreznila v zemljo na njunem mestu . Človek res ne more razumet kako so lahko nekateri tako pohlepni. In še takšno diplomsko prej napiše??!!! Sramota!
arianna85
23. 09. 2011 13.30
DEJTE TA PRISPEVEK NAZAJ NA NASLOVNICO! DA LJUDJE VIDIJO TO !!!!!!!!!!!!
korintos1
23. 09. 2011 12.17
Ena je pa imela škofovsko gimnatijo. Smo že končali.
korintos1
23. 09. 2011 12.15
Baba ga serje že 10 let, Zoki pa jo je politično nastavil? * *
zandalee_
23. 09. 2011 11.50
ko bereš takšne, te popade bes, da, če bi jih imel pred sabo,ne vem, bi jih iz kože sleku! Vse naj vrnejo do zadnjega ficka! p.s. me prav zanima kako se bo odvijalo in kako bosta bili kaznovani ????
hrcekmuri
23. 09. 2011 11.39
ZAKAJ STE VRGLI VEN TA PRISPEVEK IZ NASLOVNICE, OČITNO JE VSE BOLJ POMEMBNO KOT OTROCI-ALI PA JIH NIMATE
enaneza
23. 09. 2011 11.19
In prosim - odgovornost vseh vpletenih. Vrnit denar pa še kazen - vse v državno blagajno. Zelo hitro bi jo napolnili, verjemite, tole prazno vrečo. Samo začeti je treba.