Slovenija

Furs: rešitev prodaje izdelkov na šolskih bazarjih so prostovoljni prispevki

Ljubljana, 04. 01. 2016 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./K.H./J.S.
Komentarji
296

Za vsak prodani izdelek na šolskih bazarjih bi morali izdati račun, to pa šolam povzroča velike težave. Predsednik Združenja ravnateljev je prepričan, da je zadeva sramotna in da država preganja drobiž, medtem ko se veliki lopovi prosto sprehajajo. FURS pa svetuje, naj težavo rešijo tako, da za izdelke priporočijo prostovoljni prispevek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šolskim bazarjem odklenkalo?
    02:37
    Iz SVETA: Šolskim bazarjem odklenkalo?
  • Iz 24UR: Država preganja šole namesto lopovov
    02:35
    Iz 24UR: Država preganja šole namesto lopovov
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj šole prirejajo bazarje?
    02:36
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj šole prirejajo bazarje?
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje argumentov tržne inšpektorice in ravnatelja OŠ Prule
    08:09
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje argumentov tržne inšpektorice in ravnatelja OŠ Prule

Finančna uprava je sporočila, da so šolski bazarji, kjer prodajajo izdelke, ki so jih naredili otroci, učitelji in njihovi starši, pridobitna dejavnost, zato bi morale šole ravnati po pravilih, ki veljajo v tem primeru. A, ker šole gotovinskega plačevanja nimajo, so se številni ravnatelji odločili, da bazarja ne bodo več organizirali. To pa za celotno skupnost predstavlja velik problem, saj so bazarji pomemben vir sredstev za šolski sklad, s pomočjo katerega kupujejo učbenike za tiste, ki si jih ne morejo sami, ali pa otrokom iz socialno ogroženih družin pomagajo pri plačilu prehrane, izletov in drugih nadstandardnih dejavnosti.

Pečan: To ni pridobitna dejavnost

Da gre za absurd in da ne kršijo zakona, pa je prepričan predsednik Združenja ravnateljev in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani Gregor Pečan, ki je nad pregonom zgrožen. »V preteklosti se je to že dogajalo, zato se marsikateri ravnatelj tega ni želel več iti, saj je imel s tem ogromno dodatnega dela in pisanja poročil, ali je to skladno z zakonodajo ali ne,« pravi Pečan in opozarja, da ne gre za pridobitno dejavnost, kar trdi Finančna uprava RS. "Pridobitna dejavnost ni nekaj, kar narediš enkrat letno ob neki posebni priložnosti. Prav tako je popolna sledljivost sredstev, saj se točno vidi, kakšen je bil prihodek in da je vse šlo na račun šolskega sklada."

Predsednik Združenja ravnateljev je prepričan, da šolski bazar ni pridobitna dejavnost. Prav tako opozarja, da ima projekt skupne izdelave izdelkov za bazar neprecenljivo moralno etično vrednost.
Predsednik Združenja ravnateljev je prepričan, da šolski bazar ni pridobitna dejavnost. Prav tako opozarja, da ima projekt skupne izdelave izdelkov za bazar neprecenljivo moralno etično vrednost. FOTO: Thinkstock
Na ministrstvu za šolstvo menimo, da je namen organiziranja šolskih bazarjev pozitiven. Otroci namreč na bazarju predstavijo izdelke, ki so jih v šoli izdelali sami. Sredstva, ki jih zberejo, šole namenijo za šolski sklad, iz katerega se nudi finančna pomoč socialno šibkim učenkam in učencem. Seveda pa je pri organizaciji potrebno spoštovati veljavno zakonodajo, zato bomo šolam, ki bodo organizirale tovrstne bazarje tudi v prihodnje, svetovali, da obiskovalce bazarja povabijo k prostovoljnim prispevkom. Odziv ministrstva za šolstvo glede organiziranja šolskih bazarjev

"To je škandalozno. Tukaj se ukvarjajo z mini dobrodelno dejavnostjo, pri čemer je ocenjeni znesek nepobranih davkov v Sloveniji med 6 in 12 odstotki BDP, kar pomeni med 2 do 4 milijardami evrov. Ogromno časa in proračunskega denarja gre za iskanje dlake v jajcu, preganjanja drobiža, da se veliki lopovi lahko prosto sprehajajo," je ogorčen Pečan, ki je prepričan, da je čas, da nekdo odgovarja.

Bazar na njihovi šoli je bil v tem šolskem letu organiziran četrtič. Prijava njihovega šolskega bazarja inšpektorjem je bila anonimna, pravi Pečan, kar pomeni, da je nekdo v kuverti inšpektoratu poslal letak z vabilom na bazar, prijava pa ni vsebovala niti tega, katero kršitev očitajo šoli. "Inšpektoraj je očitno čutil potrebo po odreagiranju samo na podlagi vabila na bazar, ki smo ga imeli objavljenega tudi na spletu," pravi Pečan. Sledil je klic inšpektorja, v katerem je od vodstva šole zahteval, da jim v treh delovnih dneh posreduje pojasnilo, kar so na šoli tudi naredili. "Kot da na šolah nimamo pametnejšega dela, kot da se ukvarjamo s takšnimi bedastimi zahtevami različnih inšpektoratov, ki se jih lahko spomni čisto vsak," še opozarja Pečan.

Bazar ima tako finančno kot moralno vrednost

Bazar, ki ga šola običajno prireja tik pred božičnimi prazniki, je zelo pomemben iz dveh vidikov, opozarja Pečan. Prvi je finančen. Na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani sredstva, ki jih prinese bazar šolskemu skladu, predstavljajo 40 do 50 odstotkov celote. Nekaj sredstev dobijo s pomočjo prostovoljnih položnic, nekaj pa darujejo naključni donatorji. A tudi teh je vedno manj, potreb po donacijah pa vedno več, opozarja Pečan. "Šola že zdavnaj ni več brezplačna, saj je ogromno stvari, ki so dejansko nadstandardne, ljudi, ki živijo na pragu in pod pragom revščine, pa vedno več."

Na spletni strani OŠ Janka Modra so po izpeljanem božično-novoletnem koncertu in bazarju zapisali: "Stojnice z izdelki so se skoraj prehitro praznile. To bo naša spodbuda za naprej. In koliko se je nabralo v naš šolski sklad, ki pomaga marsikateri družini v stiski? Kar 3800 evrov. Pa naj še kdo reče, da nam ni mar za soljudi. Malo grenak priokus daje le anonimna prijava na inšpekcijsko službo. Žal tudi v dobrodelnosti nekdo išče 'drobne' napake."

S šolskimi bazarji bodo v Dolu pri Ljubljani nadaljevali, saj so prepričani, da z ničemer ne kršijo zakonov. Še več. Opozarjajo, da je drugi vidik – moralna vrednost projekta – bistveno večji od finančnega. "Tukaj je moralno etičen kapital bistveno večji kot nekaj tisoč evrov, ki jih s tem dobimo v šolski sklad. Gre za projekt, v katerem vsi otroci skupaj z vsemi učitelji, starši in starimi starši delajo izdelke. Ker gre za skupen projekt vseh, je tudi energija povsem drugačna. To je neverjetno. Dela je ogromno. Vsi delamo prek svojih ur, občutek, ko je stvar uspešno zaključena, pa je neprecenljiv," še dodaja Pečan.

Furs: DDV šolam ni obračunan, a račun mora biti izdan

Na Fursu poudarjajo, da ne gre za novost, ki bi začela veljati z Zakonom o davčnem potrjevanju računov, temveč obveznost izdajanja računov določa Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1). Ta v 81. členu namreč določa, da gre pri prodaji blaga na dobrodelni prireditvi za dobavo, ki je predmet DDV, zato je treba izdati račun in ga pri gotovinskem poslovanju tudi davčno potrditi. Isti zakon določa, da organizacije, ki opravljajo oproščeno dejavnost po 8. točki 42. člena ZDDV-1, in priložnostno opravijo dobave blaga in storitev z namenom pridobitve denarnih sredstev, od take dobave ne obračunajo DDV. Seveda obstaja pogoj, da te organizacije opravijo promet priložnostno in izključno v svojo korist ter da takšna oprostitev ne vodi k izkrivljanju konkurence.

Nobena šola ni bila kaznovana

Tržni inšpektorat na novinarska vprašanja odgovarja, da nikakor ne želi omejevati tovrstnih dogodkov na šolah, vendar pa morajo organizatorji upoštevati predpise, ki urejajo navedeno področje. Tri šole, zoper katere so prejeli prijave, so pisno seznanili z obveznostmi iz predpisov, ki jih nadzoruje inšpektorat. Zaradi prodaje izdelkov otrok na šolskih prazničnih tržnicah oziroma bazarjih pa tržni inšpektorat ni kaznoval nobene šole.

Šola mora pri prodaji izdelkov otrok izdati račun, ki ga mora davčno potrditi, opozarjajo na Fursu. "Ker gre za dobavo blaga, pri kateri je izdaja računa obvezna in ker je plačilo v gotovini, bo v tem delu obvezno davčno potrjevanje računov. V prehodnem obdobju (do konca 2017) bo šola lahko račune izdajala z uporabo vezane knjige računov, ki jih bo morala poslati v potrditev v roku 10 dni od izdaje. Sicer bo pa Furs omogočil tudi potrjevanje računov s pomočjo aplikacije na portalu eDavki," na naša vprašanja odgovarjajo na Fursu.

Šole se lahko izdajanju računov tudi izognejo

Ta sistem namreč ne velja v primeru, če poteka bazar na podlagi prostovoljnih prispevkov. V tem primeru pri izdelkih ne smejo biti navedene cene, kupci pa za izdelke prispevajo kolikor sami želijo.

Tudi Furs v zvezi z organizacijo šolskih bazarjev skladno s področno zakonodajo priporoča zbiranje prostovoljnih prispevkov. Ker za prodajo izdelkov na otroškem bazarju velja obveznost izdaje računa, ki mora biti davčno potrjen, Furs šolam, ki bi jim to predstavljalo preveliko obremenitev, svetuje, naj za izdelke priporočijo prostovoljni prispevek. V tem primeru ni potrebno izdati računa in ga tudi ne davčno potrditi.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
08. 01. 2016 10.07
uh, prava bionda na TV fototerminu našla je svojih pet minut
nicor
08. 01. 2016 10.14
in nekomu hvala za ravnatelja g. Merca. Ko bi bilo več takih v Sloveniji, bi nam bilo lažje
ONniON
05. 01. 2016 15.45
+0
ne odobravam in ne uporabljam pametnih telefonov in podobnih igračk so škodljive za možgančke
JanezNovakJohn
05. 01. 2016 13.43
+7
Naj se nihče iz inšpekcije ne meša v te šolske aktivnosti pa bo! A ni škoda časa. Inšpektorji naj gredo na luft, pa naj pregledajo Branjevke kramarje in ostalo. Le kaj bomo z BOLJŠIM sejmom, to je zdaj vprašanje. Velike ribe ki so v osebnem stečaju in so tik pred tem prepisale marcedeze, hiše, vikende, jahte... na ženo, otroke, strice, stare mame, tašče, pa se v tem trnutku mučijo v elitnih butikih Milana, Dunaja, Zagreba..... Ta država res počne vse da tako rekoč nič pametnega ne počne.
Ramzess
05. 01. 2016 14.06
+2
Boljšji sejem bodo ukinili, če se prodajalci ne bodo uklonili zakonu.
butalistan
05. 01. 2016 12.54
+2
Zlovenija komunjarska izprijena
hopcefizelj
05. 01. 2016 13.29
+5
Zanimivo je bilo včeraj poslušati cerkvene dostojanstvenike, da je v cerkvi vse na prostovoljni bazi. Bejžte no....Če grem v našo faro k župniku, da bo imel mašo za moje starše, mi lepo najprej pogleda v zvezek (nekakšen dnevnik) in pove, da je maša 18 EU. Seveda lepo plačam, če želim, da bo imel mašo, računa ne dobim oz. za pogrebno mašo in obred dobiš na običajnem listu znesek plačila. Skratka, če ne plačaš "prostovoljnih" maš oz. obredov v cerkvi ni. In to dobro vedo tudi inšpektorji vključno z državo.
Mahi
05. 01. 2016 12.43
+7
Sprašujem inšpektorico? Ali lahko ljudje še preko oglasov kaj prodamo, ali moramo sedaj odpret dejavnost, prodat stare gate, ki jih več ne potrebujemo, ustrezno izdat račun ter dejavnost nazaj zapreti?
Ramzess
05. 01. 2016 14.08
+3
Nikoli se ne ve, ... ali pa posrednika, ki ima blagajno. Do takih kolobocij prihaja ker je zakon preveč splošen, vsak si ga lahko razlaga po svoje, torej inšpektorji lahko mahajo kjerkoli želijo.
Le vkup uboga gmajna
05. 01. 2016 12.24
+11
Res je čas, da sesujemo državo in postavimo na novo, brez zdajšnjih politikov, prisklednikov, tajkunov!
simple_mind
05. 01. 2016 19.19
+1
Goky
05. 01. 2016 12.14
-1
nimaš kaj napisat. Demokratična svoboda.
tekač
05. 01. 2016 11.58
+3
Hčerka je povedala, da je v vrtec prišla huda teta iz vasi Fursa in da je govorila o nekih zakonih in vzgojiteljica je rekla, da če ne bojo takoj bili pridni in vse pojedli, ter lepo spali, da bodo iz vasi Furs prišle še druge hude tete.
tekač
05. 01. 2016 12.23
+2
vzgojiteljica je rekla, da ne smejo nič risat in vse risbice morajo pospraviti v predal, dokler bo huda teta tam.
Ramzess
05. 01. 2016 14.12
+1
Pa še na risbicah mora samo tisto kar rečejo, če ne bodo prišle pa tete iz CSD, ... dalje pa poznamo zgodbo.
ONniON
05. 01. 2016 11.52
+5
SLOVENIJA JE POSTALA DRŽAVA JAVNE UPRAVE, URADNIKOV,SVETOVALCEV,FURSOV In podobnih fikusov,imamo 212 občin , zadolženi smo za 32 milijard evrov, leta 1992 smo bili zadolženi za 5 milijard in imeli 62 občin, gospodarstvo je pa na psu danes
medo90
05. 01. 2016 11.55
+5
Točno tako. Javna uprava se pa obnša do godpodarstva slabše kot lastniki plantaž bombaža v j.Ameriki, ko so imeli sužnje.
MalaZaba
05. 01. 2016 11.31
+1
Samo da se ne bodo potem spet jokali kako so ogroženi , ko jih bo kakšen inšpektor dobil okoli kepe .
Ramzess
05. 01. 2016 11.23
+1
Vprašanje kdo bo naslednja žrtev, ... dotične šole so preverili po anonimni prijavi, ... bejž no, prelahek izgovor, ... da nam je vedeti na čigavem zeljniku so zrasle anonimne prijave, ... in da preverili so šole, ki so tako zaslužile več tisočakov, ... kakšno naključje, ... potem pa oni o anonimni prijavi. Vsak ima pravico vedeti kdo jih je prijavil, mar ne. Kako naj človek ve, da anonimna prijava ni zgolj izgovor. Vsak to lahko trdi, ...
Darko32
05. 01. 2016 11.35
+12
Anonimne prijave dajejo sami sebi in tako si opravičujejo službe. Glede razlage inšpektorata pa i gre na bruhanje in nemorem več verjeti kako so primitivni. Če je nek izdelek, ki so ga učenci naredili ocenjen za 5 € iz njihove strani nemoremo sedaj delati koliko kdo da. Tukaj je potrebno gledati iz vidika pohvale. ČE je bil ocenjen za 5 € in je bil prodan je že to pohvala in nagrada, da je izdelek primen. Tako učenec dobi pozitivni odnos do dela. ČE pa gremo koliko kdo da pa bomo zatrli še tisto malo ustvarjalnost, saj bodo nekateri rekli, da dajo samo 1 €. Tako smo destimulirali tega učenca in mu dali napačno sporočilo. ZAto menim, da je pravilna odločitev šol, da gredo v smer postavitve cene in denar gre za humanitarne namene. Kdor pa hoče na ta račun služiti pa ni vreden, da je na takšnem položaju. ZATO VSA POHVALA VSEM UČITELJEM, K ISE LOTEVAJO DELA Z DUŠO IN SRCEM, KAR PA NEBI MOGLI TRDITI ZA POSOTPAČE V JAVNI UPRAVI, K IHOČEJO NA TA RAČUN ŠE SLUŽITI.JAVNI UPRAVI, K IHOČEJO NA TA RAČUN ŠE SLUŽITI.
prašek
05. 01. 2016 11.22
+2
Sicer se strinjam , da je tole kar malo bedasto , ampak tudi rešitev je enostavna ! Šola naj napiše, da je plačilo samo prostovoljni prispevek ! Samo to in nič drugega ! Prepričan sem, da bo šola še veliko več iztržila !
ecnarf
05. 01. 2016 11.31
+0
Zmagovitoplemeniti
05. 01. 2016 10.49
+11
Hej, državna dacarska teleta, naj vam dam še eno idejo za plenjenje raje. Ko bo delavec daroval kri na krvodajalski akciji bo po dobri stari navadi dobil krajnsko, oz. po novejši navadi pol krajnske, in štikl kruha. Kaj, če bi se domislili, da bi delavec na to plačal davek?!! Državo je nekako treba rešiti, če pa vas je pijavk več kot listja in trave. Darujte kdaj pa kdaj kri tudi vi, ne pa da nam jo venomer samo pijete (!)
scar_face
05. 01. 2016 10.48
+4
Ko birokracija doseže novo dno. Res, človek sploh nima komentarja...A mislite, da bi se o čem tako bizarnem pogovarjali v Avstriji?
Darko32
05. 01. 2016 11.37
+3
Ne, ker je morala in kultura malo višja od naših telet.
BŠK
05. 01. 2016 10.39
+5
Ni čudno da vse propada! Večina prireditev in festivalov je prenehalo zaradi tega Še malo pa bomo lahko samo doma sedeli in nič poželi.... Zima, zima bela je tako zapela, da je še otroško-mladinske festivale vzela....
medo90
05. 01. 2016 10.33
+9
Lopovi, kdaj boste podrli črne gradnje prijateljev elite????????????? kdaj bodo plačali državi DDV tajkuni??? A se tale išpektorca upa k njim????? Reveži na šolarčke ste se spravili res pohvalno
markaurel
05. 01. 2016 10.44
+5
zakaj pa farji , oziroma maše niso obdavčene ? če jo ne plačaš ni maše, torej to niso darovi.
jagermeister1
05. 01. 2016 10.26
+15
sprašujem se , kaj bi naredila davčna če bi naprimer vsi branjev-ci-ke začeli prodajati sadje in zelenjavo brez cenika oz. z priporočeno ceno ( kupec ceno določi sam ) ?????????........ker je to prostovoljni prispevek , dejansko ni potrebno izdati računa , kaj potem ???????..........če na prostovoljnih prispevkih lahko kasira cerkev , zakaj nebi potem tudi ostali ???????............naprimer imam sadovnjak , ti rabiš gajbo jabolk , jaz ti jabolka naberem in ti povem da je priporočena cena za gajbo okoli 10 evrov , zdaj pa je na tebi ali boš toliko dal ali ne ( mogoče boš dal 9 mogoče pa tudi 11 ) , sedaj imaš ti jabolka , jaz denar , se pravi volk sit koza cela , država pa nima od tega nič...........hecno pri vsem tem je pa to , da je stvar legalna in ti dejansko ne morejo nič , dokler ti izrecno ne postaviš cene , je to prostovoljni prispevek , če pa se spravijo na prostovoljne prispevke , bodo pa končno morali obdavčiti tudi cerkev ! ! !
medo90
05. 01. 2016 10.37
+5
Bravo še trgovci se naj organizirajo na prostvoljne prispevke pa bomo potem videli smeh te babnice k je grda k pes.
Goky
05. 01. 2016 10.26
+6
bedarija na kubik. Še tisto malo, ki so se otroci naučili v šolah izdelat bodo uničili. Naučit jih pa hočejo beračit.
Crvena zvezda
05. 01. 2016 10.13
+6
A so bili v cerkvah tudi ????
bošti1234
05. 01. 2016 10.40
+3
Tako je! Cerkev je treba obdavčit! Največji veleposestnik v državi pa neobdavčen, lepo vas prosim!
rde?kar
05. 01. 2016 09.56
-6
Pa tile komunajzarji samo otroke posiljujejo . Dejte otroke pustit že enkrat pri miru .Vam pa res vsak evro prav pride za obračunavanje miljoni so za vas pa postranska stvar.