Slovenija

Ravnanje z gozdovi je bilo smotrno

Ljubljana, 24. 09. 2007 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zavodu za gozdove zavračajo očitke o domnevni neskrbnosti pri gospodarjenju z gozdovi na območju Železnikov.

Gozdarji na območju Železnikov so dobro opravili svoje delo, trdijo na zavodu za gozdove
Gozdarji na območju Železnikov so dobro opravili svoje delo, trdijo na zavodu za gozdove FOTO: Dare Čekeliš

Zavod za gozdove Slovenije se je po torkovih katastrofalnih neurjih danes odzval na nekatere pomisleke v medijih o domnevni neskrbnosti pri gospodarjenju z gozdovi na območju Železnikov. Kot trdijo v zavodu, gozdarji tamkajšnje krajevne enote opravljajo svoje delo v skladu s strokovnimi usmeritvami zavoda in zakonskimi predpisi o gozdnem redu. "O neskrbnem gospodarjenju z gozdom in neustreznih sečnjah ne moremo govoriti," poudarjajo.

Okoljski minister Janez Podobnik je v četrtkovi oddaji Trenja dejal, da bi morali vplivati na lastnike gozdov, skozi katere tečejo problematične reke, ki bi morali skrbeti, da počistijo za seboj, kadar sečejo drevje.

Gozdarji krajevne enote zavoda v Železnikih opravljajo svoje delo vzorno in prizadevno, pravijo v zavodu za gozdove. Tudi sanacije žledolomov in snegolomov, ki so nastali pred več leti in tudi v zadnji zimi, so bile izvedene. Gozdarji so že leta samoiniciativno izvajali protierozijska dela na občutljivih terenih in pri gradnji gozdnih prometnic, navajajo v zavodu.

V torek je v zelo kratkem času padla izjemno velika količina padavin
V torek je v zelo kratkem času padla izjemno velika količina padavin FOTO: Dare Čekeliš

Gozdovi v območju Železnikov ležijo na strmih terenih, ob silovitem neurju minuli torek pa je v zelo kratkem času padla izjemno velika količina padavin, ki je gozdna tla niso mogla vpiti. Ob tolikšnem neurju je razumljivo, tako trdi zavod za gozdove, da voda odnese iz gozda tudi sečne ostanke, pa tudi hlode, ki so bili zloženi ob gozdnih prometnicah in pripravljeni za odvoz.

Župan občine Tržič Borut Sajovic trdi, da gozdarji nezadovoljivo skrbijo za gozdove v njihovi občini.

Kljub znanstveno in strokovno dokazanim protierozijskim učinkom gozda in njegovim vplivom na zadrževanje odtoka padavinskih voda gozd tako izjemnih neurnih voda ne more zaustaviti. "Zagotovo pa lahko rečemo, da bi bile posledice neurja še mnogo hujše, če bi bili v zaledju Železnikov gozdovi skrčeni, kot so že bili nekoč v zgodovini. Na srečo se je krajina na tem območju že desetletja zaraščala z gozdom," je zavod zapisal v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.