Slovenija

'Ravnali smo strokovno'

Ljubljana, 26. 05. 2010 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša je v torek povedal, da zaustavitev množice med študentskimi protesti ni bila slučajna, policija pa trditve zavrača in poudarja, da je ravnala strpno, taktno in strokovno.

Policija je danes sporočila, da je pri varovanju protestov ravnala strokovno, in odločno zavrnila navedbe, da je pri opravljanju svojih nalog med študentskim protestom namenoma pustila množico pred DZ. Kot pravijo, je policija pri načrtovanju vseh ukrepov varovanja ljudi in premoženja, tudi pri postavljanju varnostnih ograj, upoštevala vse elemente, ki vplivajo na varnost.

Študentski protesti
Študentski protesti FOTO: Blaž Garbajs

''Poudarjamo, da je policija ravnala strpno in taktno, predvsem pa sorazmerno in v skladu z mednarodnimi standardi uporabila prisilna sredstva ter vzpostavila javni red in mir po tem, ko je bil ta kršen. Ves čas trajanja kršitev javnega reda in miru ter izvrševanja kaznivih dejanj je izvajala različne naloge in prijemala kršitelje, pri tem pa ni po nepotrebnem ogrožala življenja in zdravja ostalih udeležencev javnega shoda,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

''Policija je ob upoštevanju varnostnih razmer prilagajala izvajanje ukrepov glede na oceno posledic uporabe posameznih prisilnih sredstev zoper udeležence. Kot smo že poudarili, bi uporaba drugih, hujših prisilnih sredstev lahko povzročila hujše posledice na kraju shoda in na drugih mestih,'' so dodali.

Policija se je namreč odzvala na včerajšnje izjave prvaka SDS Janeza Janše, ki je povedal, da v vseh policijskih učbenikih piše, kam se postavi varnostne ograje in kordone v takih primerih. ''To ni bilo slučajno. Oni so nalašč pustili množico tik pred parlament in bilo je treba samo malo počakati, da je začelo leteti," je včeraj rekel Janša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
27. 05. 2010 11.57
kako smo slovenci butasti ..., sedaj se pogovarjamo o fasadi in PROBLEM študentov ni več pomemben...vprašajmo se, da slučajno VLADA in njegovi pametni niso organizirali napad..., in so velik problem lepo pospravili pod preprogo...kot je to naredil prejšnji predsednik ZDA!!!! VPRAŠANJE ???
MarkoKnez
26. 05. 2010 20.52
... no ja, ograje so bile res strokovno postavljene na ravno pravi razdalji od stavbe parlamenta... toliko, da so lahko z jajčno tempero nekoliko pobarvali fasado in razbili nekaj šip hujše škode pa ni bilo, ker skrbijo za žepe vseh davkoplačevalcev...
MarkoKnez
26. 05. 2010 20.41
... dejstvo je, da so v resnici strokovno razbili enotnost mladih. Dijaki in študentje se sedaj veselo grizejo in obkladajo z vandali med seboj ter pozabljajo, kaj so sploh hoteli z demonstracijami ... S pendrekom ne dosežeš nič, s strokovnimi psihološkimi prijemi pa mnogo...
am_staff
26. 05. 2010 20.36
Kdo lahko dvomi v vaše strokovno in uspešno delo, sploh če gre za ustrahovanja in čuvanja nedotakljivih.
MarkoKnez
26. 05. 2010 20.32
Če policija vedno in povsod ravna strokovno, potem so v njej zaposleni sami strokovnjaki!
Froc
26. 05. 2010 20.28
Politiki naj se malo zamislijo. Ko so protestniki pljuvali, vpili in metali kamenje v policaje, so pljuvali in kamenjali vaše odločitve. Drugič bolje, da pred DZ postavijo kovinske silhuete politikov, bomo imeli takoj znane rezultate politbarometra.
Tonček Balonček
26. 05. 2010 20.23
Škoda, da Janše niso najeli za svetovalca! Ko je bil sam zaprt, ni bilo na Roški nikakršnih ograj, res pa ej, da je šlo za čase komunistične torture, na kar je ta Ibvan pozabil, v demokraciji brez vodnih topov, primerne distance ograj od objektov ter "ukrepov" pač ne gre. On se je po Dolančevi FSPN očitno še došolal, verjetno že pred predsedovanjem EU!? Kaj če bi nehal s to politiko in se zaposlil pri Kresalovi kot svetovalec za demonstracije! To bi bilo gotovo dobro za Slovence, omn se pa za nas itak zavzema že vse eživljenje. Gre za karierno priložnost! Te dejavnosti v zvezi z nasiljem so mu itak pisane na kožo, na ostalih področjih je pa popolnoma bos, deluje popolnoma izmučeno, kot da bi za njim stal nekdo z naperjeno pištolo! Ni karizme, smešen je, ko govori o gospodarstvu ali sociali! On je za vojsko in policijo!
Sne?er
26. 05. 2010 19.24
Ivan Janša je vse to vedel in zato ga ni bilo tistega dne v DZ :)
nekipovedu
26. 05. 2010 18.52
.....GASILEC,CVETLICAR IN OBRAMBOSLOVEC......AMA VSE,POPOLNOMA VSE VEDO !!!!!............AMPAK CISTO VSE !!!!!!!...............CVETLICAR,GASILEC IN VODNIK !!!!!!...NORO !!...TOLIKO ENE PAMETI NA KUPU, NORO !!!!
nekipovedu
26. 05. 2010 18.51
.......AMPAK TALE JANSA SE PA NA POPOLNOMA,AMPAK POPOLNOMA VSE SPOZNA !!!!......VKLJUCNO S KVANTNO FIZIKO !!!!!!............OBRAMBOSLOVJE JE PAC ZAHTEVEN FAKS !!!!!
Damir Kovacic 1
26. 05. 2010 18.44
S takimi izjavami Janše bomo začel razmišljat, da je imel še res on prste vmes, da se je to vse zgodilo z namenom.
titovka
26. 05. 2010 18.27
od kar imamo kresalko za ministrco, tudi policija je začela delat!policaji, vsaka vam čast dober ste oddelali svoje!