Slovenija

'Ravnali smo skrbno'

Ljubljana, 09. 05. 2008 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars odločno zavrača očitke o korupciji v postopku javnega naročanja za izgradnjo predora Markovec.

Delavec v predoru
Delavec v predoru FOTO: Reuters
Državna revizijska komisija je konec aprila sicer že razveljavila izbiro izvajalcev, Dars pa naj bi se ta teden odločil o nadaljnjih korakih.
Uprava Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je danes sporočila, da odločno zavrača očitke o korupciji v postopku javnega naročanja za izgradnjo predora Markovec. Presenečeni so nad ugotovitvami, ki jih je v načelnem mnenju podala Komisija za preprečevanje korupcije. Komisija je namreč včeraj sporočila, da je "v načelnem mnenju zaznala znake korupcije v Darsu, ki je za izvajalca del za gradnjo predora Markovec izbral skupino italijanskih družb v skupnem nastopu“.

"V postopku javnega naročanja za izgradnjo predora Markovec je namreč DARS d.d. izbiral med tremi sodelujočimi ponudniki, pri čemer se je uprava družbe odločila za tistega, ki je bil znatno ugodnejši od preostalih dveh ponudnikov in ga je Državna revizijska komisija enkrat že potrdila kot primernega izvajalca predorov v Sloveniji ter hkrati na slovenskem avtocestnem omrežju že uspešno gradi dva predora na vipavski hitri cesti. Uprava DARS d.d. je prepričana, da je v postopku javnega naročanja ravnala skrbno, z namenom racionalne porabe sredstev, zato jo čudi, da je Komisija za preprečevanje korupcije ravno dejanje izbora najcenejšega ponudnika označila za korupcijo,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo
Predor Ljubno
Predor Ljubno FOTO: POP TV

Protikorupcijska komisija je postopek javnega naročanja za izgradnjo predora Markovec pregledala na podlagi anonimne prijave, ki jo je prejela marca letos. Dars je zaprosila za posredovanje dokumentacije, ki se nanaša na postopke izbire izvajalca del za gradnjo predora.

Protikorupcijska komisija ugotavlja, da je uprava Darsa pri izbiri izvajalca del za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper - Izola ravnala v nasprotju z določili zakona o javnih naročilih, saj je bila seznanjena z ugotovitvami strokovne komisije, iz katerih je razvidno, da je bila ponudba italijanskega konzorcija nepravilna in bi kot taka morala biti v postopku oddaje javnega naročila zavrnjena.

Protikorupcijska komisija zato meni, da je v obravnavanem primeru s strani odgovornih oseb, članov uprave Darsa, prišlo do kršitve dolžnega ravnanja, saj so kljub opozorilom in strokovnim mnenjem, da je bila ponudba Italijanov v nasprotju z zakonskimi določili in bi zato morala biti izločena iz obravnave, sprejeli sklep o izbiri italijanskega konzorcija za izvajalca del pri gradnji predora Markovec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.