Gospodarstvo

Gašparja Mišiča zaradi posla z bananami poklicali kriminalisti

Ljubljana, 14. 01. 2014 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poteze šestega največjega trgovca z bananami na svetu, ki od Luke Koper zahteva 250.000 evrov sponzorskih sredstev za svoj nogometni klub, drugače ladij z njegovimi bananami v Kopru več ne bodo videli, so na SOD označili za slabo poslovno prakso. KPK pa je zaradi posla na tožilstvo podala ovadbo.

Izet Rastoder je šesti največji trgovec z bananami na svetu, ki od Luke Koper zahteva boljše poslovne pogoje. Prepričan je, da ne gre za izsiljevanje, pač pa da je to čisto običajna poslovna praksa.
Izet Rastoder je šesti največji trgovec z bananami na svetu, ki od Luke Koper zahteva boljše poslovne pogoje. Prepričan je, da ne gre za izsiljevanje, pač pa da je to čisto običajna poslovna praksa. FOTO: Thinkstock/Damjan Žibert
Gašpar Gašpar Mišič je za oddajo 24UR potrdil, da so ga zaradi dogajanja okoli poslov Luke Koper z Izetom Rastoderjem že poklicali kriminalisti.

Mišič je še dodal, da se pogajanja z Rastoderjem nadaljujejo, težko pa bodo, še posebej po naznanilu suma kaznivega dejanja, sprejeli pogoje, ki jih postavlja Izet Rastoder. Vendar pravi, da bodo kompromise iskali do zanjega.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes sporočila sledeče: "Na podlagi informacij in podatkov, ki izhajajo iz poročanja medijev, so po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije v tej zadevi podani znaki uradno pregonljivega korupcijskega dejanja nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril pri opravljanju gospodarske dejavnosti, zaradi česar je KPK na tožilstvo že poslala naznanilo suma kaznivega dejanja. Verjamemo pa, da se bo tožilstvo tudi samo odzvalo, ker je po zakonu, ki ureja kazenski postopek, pristojno in dolžno odreagirati na javno objavljene, torej splošno znane, informacije in podatke, ki očitno kažejo na obstoj razlogov, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti." Proti komu so vložili ovadbo, na KPK niso pojasnili.

SOD Rastoderjeve zahteve označil za slabo poslovno prakso

Navodila o tem, kako naj državna podjetja ravnajo glede sponzorstev, so zapisana v priporočilih upravljavca posrednih in neposrednih kapitalskih naložb Slovenske odškodninske družbe (SOD), in sicer v priporočilu številka 7. Ta določa transparentnost postopkov sklepanja poslov, ki zadevajo izdatke družbe, kot so naročilo blaga in storitev, donatorstvo in sponzorstvo. V priporočilu je navedeno, kako naj državne družbe urejajo te posle oziroma v našem primeru, kako naj Luka Koper obravnava zahteve podjetja Rastoder.

Na SOD so 'poslovne' poteze Rastoderja označili za "slabo korporativno prakso".
Na SOD so 'poslovne' poteze Rastoderja označili za "slabo korporativno prakso". FOTO: Luka Koper

Na SOD opozarjajo, da vsaka družba upošteva tudi omejitve internih aktov, pogodb in drugih zavezujočih aktov ali predpisov, ki urejajo predmetno področje oziroma se nanj nanašajo. Vsekakor pa SOD pričakuje, da bodo družbe opravljale vse svoje posle kot dober in skrben gospodarstvenik oziroma da bodo z izdatki ravnale z vso potrebno skrbnostjo. "Transparentnost postopka naročanja oziroma sklepanja poslov, ki zadevajo izdatke družbe, je eden izmed pomembnih dejavnikov in izkazov solidnega in na temelju konkurenčnosti zasnovanega poslovanja družbe, ki od odločevalcev terja povečano stopnjo odgovornosti ter premišljeno sprejemanje odločitev o izdatkih družbe. Zaradi splošno slabe in nepredvidljive finančne situacije je potrebna še dodatna mera skrbnosti pri sklepanju poslov in ohranitev oziroma vzpostavitev najvišje možne mere zaupanja trga v solidno poslovanje družbe, k čemur v veliki meri pripomore zmanjšanje tveganj za možne zlorabe, korupcijo in klientelizem," na naša vprašanja, kako bi morala Luka Koper ravnati v primeru Rastoder, odgovarjajo v SOD.

Gašpar Mišič ima samo en razlog, da se ga zamenja. In to je slab rezultat. To mora pa on s svojimi sodelavci rešiti, kako bo ohranil avtoriteto. To je vprašanje tistih, ki delajo v Luki Koper. Zoran Janković v odzivu na dogajanje v Luki Koper

Zahteve poslovneža in predsednika NK Olimpija Izeta Rastoderja, ki od Luke Koper zahteva sponzorsko pogodbo v višini četrt milijona evrov, če ne bo svoje banane pretovarjal v sosednjih pristaniščih, pa so na SOD označili za "slabo korporativno prakso".

Bitka za banane in denar

Izet Rastoder na leto proda okoli 16 milijonov škatel banan Derby in velja za enega večjih trgovcev z bananami na svetu. Do sedaj je preko koprskega pristanišča več let z bananami oskrboval srednjo in vzhodno Evropo ter Balkan. Letno je v Kopru pristalo kar 26 ladij z njegovimi bananami. A sodelovanja z luko je trenutno konec. Konec leta 2013 se je iztekla njegova pogodba z Luko Koper, Rastoder pa je predsedniku uprave Luke Koper Gašparju Gašparju Mišiču sporočil, da bo podpisal novo pogodbo, le če mu bo Luka Koper letno namenila četrt milijona evrov sponzorskih sredstev. Ta bi bila namenjena njegovi nogometni šoli.

V Luko Koper je letno priplulo okoli 26 ladij z Rastoderjevimi bananami.
V Luko Koper je letno priplulo okoli 26 ladij z Rastoderjevimi bananami. FOTO: Miro Majcen

A se Luka Koper z zahtevami očitno ni strinjala. Tako v pristanišču ni več Rastoderjevih banan, ki je ladje preusmeril v sosednje pristanišče Reko. So pa iz Luke Koper sporočili, da se bodo trudili, da bi dosegli ustrezen komercialni dogovor, ki bo v zadovoljstvo obeh strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1023)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijan Ton?i? 1
17. 01. 2014 05.52
+1
Banane pa so vseeno na Hrvaškem in ne v Kopru. Hladilnice so prazne. Predlog kako rešiti slovenski gordijski vozel: zniža ceno pretovora in ostalih luških storitev, Gospod Rastoder sam nakaže pol milijona za najbolj priljubljen šport v Sloveniji in bo koza cela ter volk sit. Mene pa skoraj bolj zanima kje se najdejo tako lepe banane kot so na sliki. Na stojnicah in v trgovinah na Obali sigurno ne. V Lucijskem Tušu, Merkatorju, Eurošpinu in Lidlu vedno najdem samo gnile in zelo grde.
razocarani
16. 01. 2014 11.34
+2
naj ga tudi pridzijo za vedno .da ne bo dvojnih stroskov ko je ze tam ..pa kjeje bog da dovoli takim da zivijo ..torej ne obstaja ali je to dezelo ze davno zapustil ..saj je se cerkev sla po zlu ..
morituri
15. 01. 2014 15.25
+1
Kaj pa ima Luka Koper od NK Koper kateremu je kot za šalo nakazala 2,5 milijona državnega denarja?? Kaj???? A lahko dajo denar samo tistemu komur dovolita GGM in Popovič kot je bilo in bo v NLB????
Postene
15. 01. 2014 16.48
+2
A ne ves da bo denar iz NK Koper drpnil Lopovic , zato je GGasparju ukazal da ga nakaze !
razocarani
16. 01. 2014 11.38
+2
luka nima nic imajo pa ti ki bodo cekine zapravili ..samo koliko je to cekinov za nek kvazi nogomet ..noro zakaj imamo kriminaliste -organe pregona ..da nekdo nase -drzavni denar nekomu podarja --pa tega ni nikjer na svetu ..da je to privat firma naj lastnik z svojim pocne kar hoce .ne pa neka cudna zival z dolgim repom da deli nas denar ..in ta bednik je se na prostosti ..nora dezela
razocarani
16. 01. 2014 11.40
+2
postene --pa se nekdo ki ima ze tako prevec ..naprimer guberac ..pred leti njegova firma ni imela niti dobrega tovornjaka ali stroja ,,sedaj opravlja vse gradbene posle na obali ..pa nikomur nic ..vzno da je pravi ..
razocarani
16. 01. 2014 11.42
+1
bi se dodal kako nacijonalisticno ..naprimer kaksne sorte so vsi tile strici in kdo se peca z tem klubom pa se veliko bi se naslo ..in kdo je sef te cudne miske in se in se
r_inkvizitor
15. 01. 2014 12.04
Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se pri nas uporablja vsebuje člene, kjer pride do koruptivnih dejanj zaradi dajanja in sprejemanja daril, navzkrižja interesov in nepravilnega lobiranja. Seveda pri tem preverjajo še neupravičeno spremembo premoženja, ki pa je praviloma posledica enega prej navedenih dejanj, ki ga ne uspejo dokazati.
Komunyereadio
15. 01. 2014 11.15
+2
Zahvalimo se za današnje stanje tudi vsem Jankovićevim podpornikom, ki so zanj lobirali pred magistratom: nekdanji predsednik države Milan Kučan, Janez Stanovnik, France Bučar, predsednik uprave BTC Jože Mermal, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, Jože Mencinger, nekdanji šef Mercatorja Miran Goslar, grafični oblikovalec Ranko Novak, metliška županja Renata Brunskole, igralec Branko Djurič Đuro, pevec Magnifico, oblikovalec in oglaševalec Igor Arih, umetnica Jerca Mrzel, pisateljica Svetlana Makarovič. Naj jim teknejo Izetove banane!
Rezerv
15. 01. 2014 10.53
+3
Tako se pač dela v banana državi, in to na vseh področjih ne samo v primeru luke Koper. Tao recimo Upravniki večstanovanjskih objektov najemajo izvajalce del ki jim morajo plačati provizijo da sploh dobijo delo. S tem pa dražijo stroške etažnim lastnikom. Zato bi morali ta zakon o obveznem Upravniku popraviti in dati možnost da etažni lastniki sami upravljajo s skupno lastnino. S tem bi pocenili stroške in Rezervni sklad bi se bolj racionalno trošo.
general,,****
15. 01. 2014 10.13
Hiene forumaske hehee
Verbena
15. 01. 2014 10.18
general, sam čist tako, kdaj si pa te vejice zraven priboril ?
general,,****
15. 01. 2014 10.21
To je zto da leps zgleda hehee grem spat pricakujem da mi posles lupcka z jezikom za lahko noc hehee
Verbena
15. 01. 2014 10.33
general,,****
15. 01. 2014 10.36
Mmm Hocs rect nisi se mogla upret mojmu šarmu hehe
CyberWorm92
15. 01. 2014 10.06
+1
matr ste kle eni zagreti k da dobite procent prowizije od wsake banane : ))
CyberWorm92
15. 01. 2014 10.08
+1
izet more nekak izsilt posu : )) ni simona dimic da bi ga miškotu lohka potegnu pod mizo pa dobu posu : ))))
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.11
-2
....če ne gre drugač,,....pa is ćakijo.....
Verbena
15. 01. 2014 10.15
+2
r_inkvizitor
15. 01. 2014 11.45
Posel mora dobiti Luka Koper. Izetove banane bodo že kje pretovorili. Njemu je samo do tega, da zato dobi čim boljše pogoje.
enxx
15. 01. 2014 09.52
+2
A ni to nekaj normalnega. Kdo je že pred leti na enak način zbiral denar za en rokometni klub, mislim, da ženski, iz LubLane? Javna skrivnost. Koliko sinov in hčera sponzorirajo firme "prijateljev"? Transakcije so na dohvat ruke, samo volje ni nobene. A poštenjaka Mišiča bodo pa masiral?
r_inkvizitor
15. 01. 2014 11.48
+1
Obstaja razlika. Za tisti rokometni klub je bilo izkoriščeno podjetje v DRŽAVNI lasti, tako da je podjetje v DRŽAVNI lasti dobilo toliko manj, kot je dobil klub. V tem primeru pa se lastnik banana imperija sme kadarkoli odločiti, da gre del popusta, ki ga je dobil za SVOJE podjetje. Zanimivo pa je da protikorupcijsko komisijo zanima bolj kako neki Izet porabi SVOJ denar, kot kako nekdo drug porabi JAVNI denar.
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.51
+0
Morm jit piškotke preštet....k mi jih v nedogled nalaga .....štekportal with kukis.....
+0
9201950313
15. 01. 2014 09.53
-1
pojej piškotke...da ne boš cel dan lačn...pa to..
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.59
+0
Sveti ...kako to ...,da s Haydukom nista še nobeno rekla....al sm to spregledu....?
-1
Rožle, sva sva rekla, brezsrkbi, čudn, da nis vidu...
9201950313
15. 01. 2014 10.02
+0
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.02
-1
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.02
+0
+0
9201950313
15. 01. 2014 10.04
+1
k istemu doktorju hodita....saj veš kaj mislim..
9201950313
15. 01. 2014 10.05
+1
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.06
+1
+0
Ti voyc pridno koš polni!! Kdaj boš dojel,da je Rožle Rožle?
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.07
-1
9201950313
15. 01. 2014 10.09
+0
ne dva sta,sam eden za drugega ne vesta...v dvojini je mališan..škof,a ti verjameš v pravjice?
Mars
15. 01. 2014 09.47
+2
Ćisto običajno poslovanje za balkance v Sloveniji, vendar kriminalno poslovanje za slovence. Kje torej nastane razlika in zakaj npr ni slovenc župan Beograda?
general,,****
15. 01. 2014 09.45
+2
Pac sm ful lep zabaven pameten ful dnara...22cm dollga čuna aja v malibuju sm vi pa pac niste nc od tega hehee
+2
general,,****
15. 01. 2014 09.51
general,,****
15. 01. 2014 09.52
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.56
+1
9201950313
15. 01. 2014 09.57
+0
Verbena
15. 01. 2014 10.02
+2
general, pazi, so napovedal kar močne plohe !!!
Pika Mika
15. 01. 2014 10.04
+2
RožLee1ban
15. 01. 2014 10.04
+1
Pa sey je doma....v kleti....zakljenjen....
general,,****
15. 01. 2014 10.07
general,,****
15. 01. 2014 10.11
+1
Hehe verbena to pa ni res cel teden bom mel sonce pa cez dan od 22-25 stopinj zdj grem spat kle je noc pol me spet cakajo zurerski dnevi pa brez fovsije hehee
Pika Mika
15. 01. 2014 10.34
JE-BI-GA
15. 01. 2014 09.44
+6
Ta naslovna slika bi morala biti opremljena s številkami zapornikov in imeti bi morali sivobele črtaste obleke. To so ljudje, ki kradejo denar vsem državljanom in državljankam, ki živijo od korupcije, laži, sprenevedanj.........
nitro557
15. 01. 2014 09.40
+2
tale tip je trenutno edina oseba v državi ki ve odgovor na vprašanje "Komu v politiki je vse treba potegniti da zlezeš na tako delovno mesto in tam ostaneš kljub vsemu?"...
revanšist
15. 01. 2014 09.38
+4
to je čisto normalna poslovna praksa v sloveniji in to prakso so k nam pripeljali južnaki z jankovičem na čelu. kar se pa kriminalistov iKPK tiče je pa to brca v meglo.Rastoder bo dločal sam s kom bo sodeloval ne pa neki kvazi klemenčič.Firma je privatna in ne državna.Obratno bi bilo,če bi GGMišić od trgovca zahteval podkupnino in bi ta zadevo prijavil.Potem so na vrsti kriminalisti -ironija pa bi bila ker se kriminalisti nebi zganili,ker bi šlo za prevelik denar
Tinito Castro
15. 01. 2014 09.33
+4
Derbybanane so najslabše banane med vsemi blagovnimi znamkami.
moscito
15. 01. 2014 09.32
+1
veliko vprašanje je, koliko dobi on od tega. Vendar vse preradi pozabimo, da gre za državno podjetje, se pravi podjetje vseh nas, ter, da gre denar za razno razne klube (v bistvu pa gre za odtekanje denarja) iz naših žepov..Da pa nekdo javno zahteva sponzorstvo(podkupnino) zato, da bo sploh posloval z družbo v tem primeru bi morala država ukrepati in to takoj.
nitro557
15. 01. 2014 09.24
+2
btw na sistem izvlačenja denarja preko "športnih" klubov ima patent družina Jankovič...vsaj je tko mojmu bivšemu šefu ata Janko naložil ko ga je ta podkupoval...
general,,****
15. 01. 2014 09.24
-3
Sam v malibuju so dobre cesple eno.sm.ze rukno je pa res da so mahnjene na tipe z milijono no sej razumljivo to je malibu ceprav jzt na videz ne kazem da mam dnar sam sm fuull lep pa se nobena nemore upret heheee
+4
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.28
+4
+3
Rožle, a mu napišm recept? Kaj predlagaš?
general,,****
15. 01. 2014 09.33
-3
Jzt sm hetero. Pa spet fovsijo zganjate kle hehee
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.35
+4
...antibiotiki bodo čist za dost....če ne ga bo preveč navihal......
general,,****
15. 01. 2014 09.37
-1
Pac sm bolj uspesen k.vi pac nimate pogojev hehee
RožLee1ban
15. 01. 2014 09.39
+5
medo357
15. 01. 2014 09.23
+9
To, zahtevati "sponzoriranje", je Pingvinova praksa iz LJ in Stožic, a nikome ništa.