Slovenija

Rast bo letos še nižja, lahko celo negativna

Ljubljana, 06. 01. 2012 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Letos bo gospodarska rast še nižja, kot je bila lani, lahko pa se zgodi celo, da bo negativna, opozarjajo na Umarju. Sicer je posojila sposobna najemati in redno odplačevati le tretjina podjetij.

Direktor Umarja Boštjan Vasle
Direktor Umarja Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Umar ocenjuje, da bo gospodarska rast Slovenije v letu 2011 nižja od enega odstotka, za letos pa je pričakovati stagnacijo oz. ob morebitnem nadaljnjem poslabšanju razmer v mednarodnem okolju celo negativne stopnje rasti, je danes na odboru DZ za finance dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Zadnji podatki o gospodarski rasti Slovenije v lanskem in letošnjem letu, ki jih je predstavil Vasle, se tako občutno razlikujejo od jesenske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Umar je takrat namreč za leto 2011 napovedal 1,5-odstotno rast, za letos pa dvoodstotno, pri čemer je kmalu po objavi napovedi napovedal nadaljnje znižanje. Novih napovedi Umar uradno sicer še ni objavil.

V DZ se je danes na nujni seji gnetlo skoraj 40 predstavnikov slovenske politične in finančne elite, ki so v en glas zatrjevali - da, res je hudo. Tam pa ni bilo mandatarja Jankovića, ker naj bi ga zadržale službene obveznosti

Vasle je na odboru za finance, ki razpravlja o aktualnih javnofinančnih razmerah v državi, opozoril na slabšanje razmer v mednarodnem okolju ter na hiter in celoten prenos slabih trendov v slovensko gospodarstvo, ki ga poganja izvoz. Nižja gospodarska aktivnost bo povzročila večjo brezposelnost, ki bo vodila v manjše trošenje prebivalstva, hkrati pa bo manjše tudi trošenje države, saj to predvideva že načrtovana javnofinančna konsolidacija. Investicijska dejavnost bo ostala na ravni iz leta 2011, je dejal Vasle.

Kredite lahko odplačuje le tretjina podjetij

Na skrb vzbujajoče stanje v slovenskem gospodarstvu in tudi v finančnem sektorju je opozoril tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, ki je prepričan, da je treba čim prej izdelati resen in kredibilen program stabilizacije. "Potrebna je pravilna diagnoza položaja, ki pa je mi v tem trenutku ne vidimo. Opisujemo simptome, ne vidimo pa, zakaj je do takega položaja prišlo. Pričakujemo, da bo politika čim prej izdelala to diagnozo in iz tega potegnila ustrezno koherentno politiko," je poudaril Kranjec.

Obstaja skoraj 6000 podjetij, ki svoje kreditne obveznosti plačujejo z zamudo, in to število se še povečuje. Marko Kranjec

Grobe ocene po Kranjčevih besedah kažejo, da je samo tretjina vseh podjetij sposobna najemati kredite in jih tudi vračati. Celotnemu podjetniškemu sektorju primanjkuje okoli štiri milijarde evrov sredstev za dokapitalizacijo podjetij, da bi se te sploh obravnavalo kot kredibilne kreditojemalce.

Bilančna vsota bank pada, zmanjšuje se obseg kreditiranja, tuji viri usihajo, med bankami se zaostruje borba za depozite, naložbeni portfelj se zmanjšuje, je probleme v finančnem sektorju naštel Kranjec. Napovedal je, da bo letošnja izguba v bančnem sistemu večja od lanske, ki je po ocenah znašala 200 milijonov evrov. Banke bodo še naprej prisiljene čistiti portfelj, nujna bo njihova dokapitalizacija, in sicer ne samo zaradi zahtev Banke Slovenije, temveč za potrebe zadolževanja na mednarodnih bančnih trgih.

Država po Kranjčevih besedah ne kaže znakov pripravljenosti za stabilizacijo. Kot pravi, je treba zmanjšati proračunsko porabo za od 700 do 1000 milijonov evrov. "Interventni zakon, ki govori o 65 milijonih, je kaplja v morje," poudarja in opozarja na znižanje bonitetne ocene države. Če se bo bonitetna ocena zniževala še naprej, se bo postavilo resno vprašanje zmožnosti zadolževanja bank in države na mednarodnih trgih.

"Banke imajo v svojem portfelju velik delež državnih obveznic in če se bo boniteta države znižala, bodo banke morale delati nadaljnje slabitve, kar pomeni, da bodo potrebne nove dokapitalizacije," je še dejal Kranjec in opozoril, da so banke izrazito odvisne od ekonomske politike.

O krizi tudi parlamentarni odbor

Danes je o aktualnih javnofinančnih razmerah razpravljal tudi parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko. Predstavniki bančnega sektorja in stroke so opozorili, da so za skrb vzbujajoče razmere v slovenskem gospodarstvu in finančnem sektorju poleg krize v mednarodnem okolju krivi tudi domači problemi, ki jih rešujemo prepočasi.

Predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) je opozoril, da bonitetne ocene Slovenije in slovenskih bank padajo, kar naj bi bilo posledica neustrezne ekonomske politike in ker naj ne bi bilo rešitev za omejitev zadolževanja. Franci Križanič, ki opravlja tekoče posle finančnega ministra, pa je opozoril, da je kriza v Evropi dobila črko W. Meni, da je to posledica prepočasnega reševanja javnofinančne krize v nekaterih državah, zlasti Grčiji.

Namestnik predsednika nadzornega sveta Združenja bank Slovenije in predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar je po drugi strani menil, da je ta zakon zgrešena zadeva. "S tem ne bomo nobenega pravega bankirja prisilili, da bo več dajal realnemu sektorju. Pozabite, kajti pravi bankir gleda, kdo je ta dolžnik. Ne le 24 ur, ampak daljše obdobje," je opozoril.

Guverner Banek Sloenije Marko Kranjec in dosedanji finančni minister Franci Križanič.
Guverner Banek Sloenije Marko Kranjec in dosedanji finančni minister Franci Križanič. FOTO: Reuters

Prisoten je bil tudi Kranjec, ki je pojasnil, da so za težave Slovenije poleg svetovne finančne krize krivi tudi domači problemi, ki smo jih povzročili in jih rešujemo prepočasi. Opozoril je, da bo čim prej treba pripraviti resen in kredibilen program stabilizacije.

Predsednik fiskalnega sveta Marjan Senjur pa je dejal, da mora Slovenija spodbujati predvsem izvoz in investicije, vendar mora biti to spodbujanje javnofinančno nevtralno. "Problem Slovenije je, da je tečaj evra za nas neugoden, je nekoliko previsok. Je ustrezen za Nemčijo, ni pa za Slovenijo. Zato bi bilo potrebno, da vodimo neke vrste fiskalno devalvacijo, kar pomeni, da bi poskušali negativnosti iz tečaja kompenzirati s svojo lastno fiskalno politiko," je pojasnil.

Predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije ter prvi mož Nove Ljubljanske banke v odhodu Božo Jašovič je spomnil, da so banke pogosto tarča kritik, da povzročajo kreditni krč. "Verjetno je nekaj resnice v tem, ker smo banke postale v krizi bolj previdne, to je splošna lastnost," je povedal in dodal, da je nekaj resnice tudi na drugi strani. Jašovič ocenjuje, da bo verjetno treba ustvariti nekakšno institucijo za prestrukturiranje, kjer bi podjetja, ki imajo poslovni potencial, pod določenimi pogoji poskusili skupaj prestrukturirati. Problem pa je, tako Jašovič, kje dobiti kapital za ta podjetja in upravljalce, ki bodo znali ta podjetja voditi strateško.

Ekonomist Bogomir Kovač je oceno Umarja komentiral kot realno. "V državi v zadnjem letu ni bilo področja, kjer bi napravili preboj. Vsepovsod drugje pa so se pozicije zapirale. Ko postavimo to pod črto, vidimo, da gospodarska rast preprosto hitro peša," je poudaril. Po njegovem mnenju je povsem realno pričakovati, da bomo imeli v letu 2012 recesijo, ki sicer ne bo tako dramatična kot leta 2009, ampak lahko se začnemo sukati okoli eno- ali dvoodstotnega upada BDP.

Ekonomist Mojmir Mrak pa je dejal, da glede na to, kar se dogaja v Evropi in pri nas, ocena Umarja nikakor ni presenetljiva.

Ocena Umarja o gospodarski rasti za Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) ni presenečenje. Zbornica je že lani gospodarsko rast za leto 2011 in napoved za 2012 ocenjevala bistveno manj optimistično, a veliko bolj realno kot ostale makroekonomske institucije doma in v tujini, so sporočili.

V razmerah, ko je slovensko gospodarstvo tako zadolženo, ko je pričakovati tudi težave predvsem na EU trgih in ko se država zadolžuje v vse težjih pogojih, je precej verjetno, da bo slovenska gospodarska rast odvisna samo od mednarodnih pogojev, pa je menil predsednik GZS Samo Hribar Milič. Ti pogoji pa se še zaostrujejo, opozarja. "Po drugi strani pa tudi doma lahko pričakujemo zelo nizko investicijsko aktivnost, umirjeno potrošnjo in zmanjševanje obsega novih razvojnih projektov," še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
07. 01. 2012 16.45
\"Niti papir valute niti vloge nimajo vrednost, kot blago, resnično,\" dolar \"račun je le kos papirja. Depoziti so zgolj knjige vpisi \"-. Modern Money Mechanics delovni zvezek, Federal Reserve Bank of Chicago, 1975 \"Regionalna banka Federal Reserve ni vladna agencija. ... Vendar je neodvisna, v zasebni lasti in lokalno nadzorovana družba.\" Lewis vs ZDA, 680 F. 2d 1239 9. Circuit 1982 \"Kdor nadzira količino denarja v katerikoli državi, je absolutni gospodar vse industrije in trgovine (poslovanja).\" James A. Garfield, predsednik Združenih držav Amerike \"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič\" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
ivo55
07. 01. 2012 09.43
+2
Pobrati ves pokradeni denar iz davčnih oaz in ga v obliki trajnega kapitala vrniti gospodarstvu, Pika111111111111
Maady
07. 01. 2012 08.12
+3
Vsem je jasno, da bo ob koncu leta konec celotnega gospodarstva ostala bo samo Komunala, Energetika in javna uprava.. Kruh še bodo prodajali ostalo pa na cesti..
bnam 2707
07. 01. 2012 00.56
+4
Slovenija je v mnogo slabši situaciji ko nam jo prikazujejo.Sedaj je zavladala panika ravno med tistimi,ki so nas pripeljali tako daleč.Bo kdo odgovarjal? Dvomim.V pičlih 20 letih so uspeli uničiti državo in jo pahnili na kolena.za vse to so odgovorni vsi tisti,ki so kdajkoli kadarkoli sedeli na položajhih vse od 91 leta dalje in to brez izjem vklučno z poslanci,ki so sprejemali zakone.
zek
07. 01. 2012 00.06
+4
Kje pa ZOKI pravi da bo rast 4% ---- SAJ STE MU VERJELI OVCE?
gripson
06. 01. 2012 22.30
+0
Najbolje da gre tole čimprej v franže, pa naj stane kolikor hoče.
comment123
06. 01. 2012 22.22
+8
Majhnim in srednje velikim podjetjem prirezati še bolj peruti, da ne bodo mogli delati niti toliko kot so do sedaj. Uničili so to državo, nič dobrega ni na vidiku, približujemo se s svetlobno hitrostjo Grčiji, če ni celo slabše.
moster
06. 01. 2012 22.10
+1
sevede bo rast, enim že bradavice na ćelu in nosu rastejo!
Max_Headroom
06. 01. 2012 21.50
+4
To ne pomeni nič drugega, kot da bo Krka izvozila manj zvarkov, čudežnih praškov in prljavih vodic, Gorenje manj hladilnikov in šporhetov, Pivovarna manj pira in svobodni umetniki manj orožja, drugo bo najbrž ostalo bolj ali manj isto. Kot vedno. Problem je na stotine majhnih podjetnikov po občinah, ki jim bo promet sedaj drastično padel, saj velika podjetja ne bodo imela več take potrebe po pranju oziroma dvigovanju keša. Nekateri govorijo o armagedonu, drugi o 3.svetovni vojni ali kar oboje skupaj, nekateri pa so pomislili, če ni to zdaj tisti čas, ki so jim ga botri o ustanavljanju vseh teh silnih podjetij napovedali, da bo enkrat špila konec in jih bodo takrat pač polovili. Se je vsaj zavleklo, eni so že v penziji!
Nauders
06. 01. 2012 23.19
+1
prehlad
06. 01. 2012 21.45
+1
MENI SE ZDI ,DA ČEZ ENO LETO BOMO IMELI TAKO RAST ,DA SLOH NE BOMO VEČ DELALI ,DA NAS BODO CELO GRKI ZAKLADALI ,DA SE BOMO LAHKO PREŽIVELI.
Brabus
06. 01. 2012 20.15
+1
Kakšna pa je negativna rast? A je to rast navzdol? A ni rast samo navzgor, višje , visoko?
Nimivseeno
06. 01. 2012 20.28
+5
Ekonomski sistem zaradi svoje narave ustvarjanja denarja iz nič in posojanja drugim za obresti in dolg mora nujno vsebovati paradigmo konsistentne ekonomske rasti. To je tako inkomponirano v sam sistem, da se padanju govori kot o negativni ekonomski rasti. Brez te rasti sistem propade sam od sebe, je nevzdržen. Kdaj bojo ljudje spoznali sistem ustvarjanja denarja? V naravi raste eksponentno samo rakave celice - bolezen - in bakterije.
Audy
06. 01. 2012 20.45
+5
dve besedi: PIRAMIDNA SHEMA. Vsa ekonomija je ponzi shema.
Nauders
06. 01. 2012 23.21
ampak vseeno, za vsem tem stoji človek, pohlep, nekatere države tudi s tako ekonomijo funkcionirajo, primer skandinavija, kultura ljudji je vse
Nimivseeno
07. 01. 2012 00.12
Za privatnimi bankami stojijo bajno bogati ljudje. Preblem pa ne vidim v njihovem pohlepu, to je pač lastnost veliko ljudi. Bolj me skrbi za ljudi. Ker oni določajo dotok kapitala, točno vejo, kdaj se bo sistem sesul in ustrezno reagirajo na to tako, da se zavarujejo. Navadni ljudje pa stradajo, ker ne dobijo dela. Vse to se je seveda že zgodilo v zgodovini in se lepo lahko naučimo kako je bilo 1929, 30, 31 v ZDA.
Nimivseeno
07. 01. 2012 00.16
Mnogo bližje v Avstriji se je pa godil drugi poizkus, ko je vlada sama tiskala denar glede na potrebe. Vsi, ki so hoteli, so dobili delo in ustvarili nove zgradbe, mostove ... Konec koncev je lep primer tudi nacistična nemčija, ko se je v nekaj letih iz dolgov in hiperinflacije izvila iz rok bančnikov in v nekaj letih postala svetovna velesila. Če ne bi Hitler napadal cele evrope bi bila danes nemčija svetovna velesila, ne ZDA.
Odpri.oci
06. 01. 2012 18.17
+8
Kaj pa vejo ti profesorji in bankirji ( Mrak, Kovač, Senjur, Arhar, Kranjec...... ) Poslušajte švercerja z zelenjavo.... on je napovedal 5% rast že dva meseca po njegovi "ustolitvi" !!!!! . PS : število podjetij, ki ne vračajo kreditov se bo v kratkem zmanjšalo za dva (2) !!!!! jankoviććevi Electi in KLM-u bodo banke po hitrem postopku odpisale dolgove.... pa bo !!!!!
Bojan Skof
06. 01. 2012 17.35
+1
KITAJCIN NAJ DELAJO
Bojan Skof
06. 01. 2012 17.34
POJETJE V SPALNICI!
caps1
06. 01. 2012 16.54
+8
Rast bo samo za izbrane.. Nje
outHand
06. 01. 2012 16.20
+8
v času ko se še iščejo po vladi in ne vedo kdo po kom lula bi se ja vsi skupaj polulali so že naredili za 50 Mio izgube vse to kr ni političnega vrha pa jim očitno to nič ne pomeni važno da oni mlatijo prazno slamo pa nateg ljudstva prakticirajo
TurbinaOdStargaGolfa
06. 01. 2012 16.07
+11
Ne Ne....nikakor! Naš izvoljeni je obljubil čisto drugače.
xavi007
06. 01. 2012 15.51
+18
Blamaža! Med tem ko je trajal ta krizni sestanek, je bIl Janković po poročanju MMC portala na kavi s Kučanom v slaščičarni Zvezda kjer mu ja ta delil nauke. In ta bi naj bil bodoči predsednik vlade RS? Upam, da bodo v drugih strankah spoznali da pa res ni primerem za to funkcijo.
pika poka ježek
06. 01. 2012 16.25
+13
Ja, se je treba uskladiti z Botrom. Tudi Pahor si je vedno vzel teden dni za razmislek.
mulmar
06. 01. 2012 15.49
+14
Dej te no. Gospodarska rast je ze 20 let negativna. Samo na papirju se to ne vidi, ker je skrita za goro birokracije. Ali pa se kdo dejansko misli da ob vsem masovnem propadanju slovenskih tovarn in podjetij v zadnjih dveh desetletjih, gospodarstvo dejansko raste?
b77
06. 01. 2012 15.32
+15
vlada opankarjev, rdečkarjev,upokojencev in izdajalcev zmagovalna koalicija
Danica Krajnc
06. 01. 2012 22.52
b77 a vi ne boste nikoli upokojenec , mislim, da boste , zato tudi vi spadate v to zmagovalno koalicijo,