Slovenija

FOTO: Slovenija bo dala pol milijona dolarjev za pomoč afganistanskim silam

Ljubljana, 05. 07. 2012 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na uradni obisk v Slovenijo je prišel generalni sekretar zveze Nato Rasmussen. Po srečanju z njim je premier Janša povedal, da bo Slovenija prispevala pol milijona dolarjev za pomoč afganistanskim varnostnim silam po letu 2014, ko se bodo končale bojne operacije zveze Nato.

Gre sicer za redni obisk v zaveznici, ki ima novo vlado.

Slovenija bo prispevala pol milijona dolarjev za pomoč afganistanskim varnostnim silam po letu 2014, ko se bodo končale bojne operacije zveze Nato v Afganistanu, je danes po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom v Ljubljani povedal premier Janez Janša.

Janša je dejal, da je Slovenija pripravljena finančno pomagati afganistanskim silam, da bodo lahko zaščitile civilno prebivalstvo, in poudaril, da je to "ceneje kot skrbeti za varnost v Afganistanu z enotami".

Po ocenah bo za financiranje afganistanskih sil potrebnih okoli štiri milijarde dolarjev na leto. Nekatere zaveznice so prispevke napovedale že na nedavnem vrhu Nata v Chicagu, druge pa naj bi to storile na bližnji donatorski konferenci. S pomočjo želi zavezništvo zagotoviti vzdržnosti afganistanskih varnostnih sil tudi po odhodu Natovih vojakov.

Premier je dejal, da Slovenija sicer ostaja zvesta načelu "skupaj notri, skupaj ven", tako da bodo slovenski vojaki v Afganistanu ostali do končanja Natove misije konec leta 2014.

Slovenija bo sicer v skladu z odločitvijo vlade svojo navzočnost v državi pod Hindukušem zmanjšala za deset vojakov, to je z 90 na 80.

Rasmussen se je zahvalil Sloveniji za sodelovanje

Rasmussen se je na novinarski konferenci Sloveniji zahvalil za njen prispevek v operacijah Nata, tako v Afganistanu – pri čemer je posebej izpostavil sodelovanje pri urjenju afganistanskih varnostnih sil – kot tudi na Kosovu.

Generalni sekretar je priznal, da bo umik enot iz Afganistana velik logistični izziv za Nato, a ker je umik vojakov in opreme v pristojnosti posameznih držav, ki sodelujejo v operaciji, ni mogel povedati, kakšni bodo njegovi stroški. Izrazil pa je pričakovanje, da bodo članice Nata pri soočanju s tem izzivom med seboj sodelovale.

Janša je dodal, da je umik res logističen izziv, a ne tako velik, kot je namestitev enot, ki vedno poteka pod časovnim pritiskom.

Rasmussen in Türk
Rasmussen in Türk FOTO: Aljoša Kravanja

O pametni obrambi, razmerah v Siriji in širitvi zavezništva

Ramussen in Janša sta precej pozornosti namenila uresničevanju zaključkov nedavnega vrha Nata v Chicagu, kjer so posebno pozornost namenili pametni obrambi, govorila sta tudi razmerah v Siriji in o nadaljnji širitvi zavezništva, predvsem na države Zahodnega Balkana.

V zvezi s slednjo je Janša dejal, da Slovenija ostaja privržena politiki odprtih vrat in v njenem interesu je, da se zavezništvu priključijo tiste države Zahodnega Balkana, ki izpolnjujejo pogoje za to, saj bo to izboljšalo varnost in stabilnost v regiji.

Naslednja država v regiji, ki naj bi vstopila v Nato, je Črna gora, ki naj bi povabilo prejela na naslednjem vrhu predvidoma leta 2014.

Glede Sirije je Janša dejal, da se Slovenija pridružuje pozivom h končanju nasilja nad civilisti ter podpira stopnjevanje pritiska na režim predsednika Bašarja al Asada.

Rasmussen pa je poudaril, da rešitev za krizo v Siriji ni vojaška, temveč je potrebna politična rešitev. Sobotno krizno srečanje v Ženevi, na katerem so svetovne velesile razpravljale o možnostih za nadaljevanje izvajanja mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige v Siriji Kofija Anana, pa je označil za "korak v pravo smer".

Na vprašanje, ali je Turčija po nedavni sirski sestrelitvi svojega vojaškega letala Nato zaprosila za pomoč, pa je odgovoril, da je Ankara zahtevala posvetovanje zavezništva, izid tega pa je bil "jasen izraz solidarnosti z njo". Vsekakor Turčija lahko računa na Nato, je dodal.

S Türkom o Afganistanu, Kosovu in sodelovanju med Natom in ZN

Generalni sekretar Nata, ki je danes v Sloveniji na uradnem obisku, se je sestal tudi s predsednikom DZ Gregorjem Virantom in s predsednikom republike Danilom Türkom.

S slednjim sta se med drugim strinjala, da je prišel čas za odhod Natovih sil iz Afganistana v letu 2014 in da bo sedanjo misijo Isaf nadomestila drugačna mednarodna prisotnost s poudarkom na usposabljanju afganistanskih oboroženih sil. Türk je ob tem opozoril na nujnost, da se hkrati z umikom zavezništva iz Afganistana pospešijo diplomatske aktivnosti za utrditev sodelovanja sosednjih držav.

Kot so sporočili z urada predsednika republike, sta govorila tudi o Kosovu in tudi o strateški viziji zavezništva, še posebej pa o sodelovanju z Rusijo. Dotaknila sta se tudi vprašanja sodelovanja med Natom in Združenimi narodi, saj obe organizaciji druga drugo potrebujeta.

Na srečanju z Virantom
Na srečanju z Virantom FOTO: Aljoša Kravanja

Kako v času varčevalnih ukrepov opravičiti izdatke za obrambo?

Tudi na srečanju z Virantom, ki so se ga udeležili še predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat, predsednik odbora DZ za obrambo Franc Jurša in vodja delegacije DZ v Parlamentarni skupščini Nata Melita Župevc, je bilo med drugim govora o Afganistanu ter tudi o Kosovu ter vprašanju članstva Makedonije v Natu.

Več časa so sogovorniki namenili vprašanju, kako v času varčevalnih ukrepov in krčenju stroškov v javnih financah opravičiti izdatke za obrambo. Rasmussen pa je med drugim še zaželel, da se Slovenija čim bolj uspešno spopade z gospodarsko krizo, so sporočili iz DZ.

Rasmussen se je v Sloveniji mudil na rednem obisku v zaveznici, ki ima novo vlado. Rasmussen sicer potuje še na Hrvaško.

PS zaradi prispevka za Afganistan vlado poziva k razmisleku o prioritetah

Socialna država, človekove pravice, delovna mesta so zagotovo višje na spisku kot pa pomoč varnostnim silam v državi, v kateri že leta služijo naši vojaki in kjer je bil naš delež pomoči sorazmerno visok, še menijo v PS.

V poslanski skupini Pozitivna Slovenije pa so po napovedi premierja Janše, da bo Slovenija po letu 2014 prispevala pol milijona dolarjev za pomoč afganistanskim varnostnim silam, vlado pozvali, da premisli o svojih prioritetah pri upravljanju z državo.

V PS so v odzivu zapisali, da razumejo, da je odgovornost Slovenije tudi sodelovanje v stabilizacijskih misijah in pomoč drugim državam. "Vendar pa moramo upoštevati tudi naše zmožnosti in prioritete," so poudarili v sporočilu za javnost.

Napovedana pomoč "zagotovo ne more biti višja prioriteta, kot so ohranitev dostojnih pokojnin, varovanje človekovih pravic ali skrb za mlade družine". Slovenija naj pomaga po svojih zmožnostih, ne pa po željah predsednika vlade, so zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
06. 07. 2012 10.54
+5
Naj pošljejo talibanom namesto pol milijona dolarjev, pol milijona BIC britvic, da ne bodo taki kot Bedanci.
modelx
06. 07. 2012 10.37
+11
a za to pa je denar v proračunu. kaj pa sedaj naši stradajoči državljani? a se vam nič več ne smilijo. pol miljona našega denarja tja, nazaj pa travca in prašek, denar pa v žepe sdsju.
Kritik30
06. 07. 2012 11.15
+4
Še enkrat: Kaj svetuje modri Janez, Slovenci, vam pokradem danes.
JanezNovakJohn
06. 07. 2012 10.21
+4
Vloga Nata v svetu po padcu Berlinskega zidu je neprepoznavna. Svet na ve, kaj bi s tem Natom počel. Zdi se mi, da je le igračka v rokah fantkov, ki imajo denar. To je tudi način za pranje denarja. Kaj neki Mi Slovenci in Nato delamo v Afganistanu. Vsiljujemo jim civilizacijo, ki jo ne želijo in ne potrebujejo Mcdonaldca, Leclerka, Merkatorja. Morda nas moti proizvodnja opija. Sami bi z opijem pospravili, če bi jih pustili na miru, saj islam opija ne dovoljuje. Talibani bi sicer to malo nasilno uredili, kot jim nalaga njihova vera in kultura. Pa bi. Žal smo mi še bolj nasilni. Hočemo, da se njihove žene pretegujejo na drogu. One pa ne žele sneti tančico z obraza. Nato je propadla firma, le zapreti jo ne moremo, saj je orožarski biznis alfa in omega kapitala.
JanezNovakJohn
06. 07. 2012 10.21
+9
Tako zanesljive in nore zaveznike kot je Slovenija, Amerike ni imela. S Slovenskim težko prigaranim denarjem kupujemo orožje v Ameriki, da ga nato skupaj s Slovenskimi vojaki poklanjamo Ameriki, za Ameriško izkoriščanje (krajo, zločini) rudnin v Afganistanu in Iraku. Zločine ki jih s tem Američani delajo, v resnici delamo mi. Je človek še kje srečal večjo norost. Res smo Butalci !
ojnkojnk
06. 07. 2012 08.08
+9
res ne morem verjet...kako se denar najde...se dan nazaj ga ni bilo za nic...
V3PI7D3
06. 07. 2012 07.40
-4
wau spet je vlada zrihtala, da je vsaj nekdo prišel pozdravit turka
Povprecni
06. 07. 2012 07.39
+6
Bravo "putka", bravo! Naše varnostne sile pa lačne in bose daleč, daleč od doma za interese drugih držav... Spet stran vržen denar narod pa...
Nina Nubia 1
06. 07. 2012 06.50
+7
kje so sedaj razni slo4 ki trdijo,da ima drzava korist od vojaskih misij v tujini ni res denar gre iz nasih zepov za pobijanje nedolznih sokrivi smo jansa je cist srecen,ce pride zlocinec na obisk in sam prikimava vi ovce pa se naprej nasedajte ivanovi blaginji
e.alina
06. 07. 2012 00.49
+13
matr bodo se nas zacel prodajat .. hinavci prejsnji teden govorijo kako ni denarja za izbrisane in,da morajo vsem javnim usluzbencem zmanjsat place se upokojencem vzamejo zasluzeno penzijo .. nato pa bum pol miljona za afganistan .. kje ste najdli zdej teh pol miljona ... molim za drzavni udar da bomo vsi navadni drzavljani ki nas imate za ovce na oblast pa bo slovenija prec lepsa .. vse in ena drzava ki se je pridruzila natu in eu in vse tiste ki se bodo je/bo propadla!!!!!!!!!!!!!!!
vetlan
06. 07. 2012 00.33
+11
Kaj se vi razburjate? Dobro veste, da Majer želi ustvariti svoj renome zunaj, slovenski upokojenci, otroci itd ga ne zanimajo, tudi kliniko gradi ni za Slovence. Tudi samoosvojitev ga je zanimala, ker je želel priti na oblast.. Tukaj pa računa na ovce, ki ga bodo še vedno volili. Joj, nimam besed, ki bi jih vam povedal, da me admin ne briše.
pkj
05. 07. 2012 23.55
+16
kaj samo tako malo denarja? in to vsako leto? sram te bodi, res!!!!!!! zakaj ne damo malo Maliju, Somaliji, Kazahstanu, Kambodži, pa Mehika je tudi v krizi. Kaj pa Albanija? dajte vzet upokojencem še 100 e, ker tako, ali tako malo jejo in pijejo. tu je biznis. SRAMOTA!!!!!!!! sami nimamo!!!!!!!! ne zaposlujete več ljudi, dajete pa drugim. mečete denar stran. trgate od ust otrokom, upokojencem, vsem ranljivim skupinam. VAM SEM ZAUPAL SVOJ GLAS NA VOLITVAH!!!! še dobro, da ga nisem rdečim. pol bi bilo šele hudo. sem vzgojitelj in bom težko dobil službo, ker morate denar dati afganistanu!!!??? pa sem dober vzgojitelj z izkušnjami, znanjem,... otroci me imajo radi,... vam plačujem davke, vi pa te davke date za afganistan? javna uprava ne zaposluje, ker mora milijone dat nekomu na drugi strani planeta. naj jim dajo američani, če so že šli izvajat zločine proti človeštvu, v imenu svobode, da bi nakradli se nafte. kar težko mi je pri srcu, res. saj imam rad vse ljudi, vendar pomislite tudi na nas. lepo vas prosim. naredite red doma. preverite kdo je v javni upravi lenuh in parazit, rešite se ga in nato zaposlite tiste, ki so sposobni, delavni, srčni,... in tiste, ki imajo posluh za sočloveka.
VOŠINEK R.
06. 07. 2012 00.09
+9
še jim daj glas! pa saj vseeno ta tvoj glas ne pomeni nič! saj bo vseeno vladal kot poraženec!
vetlan
06. 07. 2012 00.23
+10
a to domobrance prosiš? sigurno te bodo uslišali, ta pravi za posluh do sočloveka. Res vas nič ne izuči.
slosap
06. 07. 2012 08.02
+3
Pkj, Kazahstanu ni treba dati nikakršne pomoči, pojdi na net in si poglej malce slikice Almatya in Astane... Oni bi nam kvečjemu lahko pomagali, ob tej vladi izgleda pa Nursultan Nazarbajev kot veliki demokratični vodja....
cyklon
05. 07. 2012 23.23
+15
Virant na fotografiji;"Hvaljen džizs,da smo vam lahko plačali! Sicer so naši ljudje revni kot cerkvene miši,ampak kaj pa nas to briga! Mi smo presrečni,ker smo člani tako eminentne skupine,kot nato je!""
VOŠINEK R.
05. 07. 2012 22.54
+19
tako upokojencem je treba uzeti pa dati afganistancem!!!! največja sramota v zgodovini slovenije!!!!! GREMO NA ULICE!!!!!
M_teorija
05. 07. 2012 22.11
+12
Ker je evidentno, da je sedanji koalicijo veliko do tega, da so naši fantje še v Afganistanu, bi bila lepa gesta vlade, da jih obiščejo. Tuto kompleto in to čim prej!?
vetlan
06. 07. 2012 00.24
+10
freiburg611
05. 07. 2012 22.06
+12
banda raj bi našim revežom dal denar ker jih je ful dost
smosezatoboril
05. 07. 2012 21.45
+12
majer ve, da se ob vojaščini in orožju da zaslužiti. To je njegov moto. Če za nič drugega ni, za orožje pa bo. Tam so največji dobički. Slepi smo kot kure.
heello
05. 07. 2012 23.39
+7
vetlan
06. 07. 2012 00.25
+4
a veš, da sem isto pomislil, ko sem to slišal
jamajaka
05. 07. 2012 21.35
+17
no se lepo vidi da denar je ker šparajo na siromakih za ostale stvari pa po prešernu
periot22
05. 07. 2012 21.04
+13
Mafija na vrhu fuj, nam pa lažejo!!!!!!!
spidi33
05. 07. 2012 20.59
+17
za nas pa ni denarja.... lopovi
Sara Brglez 1
05. 07. 2012 20.57
+19
PROKLETA MAFIJA !!!!!!!