Slovenija

Ramazan posvečen džamiji

Ljubljana, 01. 09. 2008 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Islamska skupnost v Sloveniji začenja 29-dnevni ramazan, ki je posvečen izgradnji Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani.

Džamija
Džamija FOTO: POP TV
Ramazan je mesec islamskega posta. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost - dolžnost posta.

Za muslimane v Sloveniji se 1. septembra začenja mesec ramazan, ki bo trajal 29 dni. Letošnji bo posvečen projektu izgradnje Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani, saj se je skupnost 31. julija prijavila na razpis za nakup zemljišča, kjer se bo gradila džamija.

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po Luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za deset dni. Konec ramazana oziroma ramazanski bajram bo letos 30. septembra.

Postiti se pomeni med sončnim vzhodom in sončnim zahodom ne jesti, ne piti, ne kaditi, ne spolno občevati, ne izgovarjati grdih besed, skratka, biti v okvirih moralnih načel islama. Post je način in ramazan je čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne strasti duše, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni.

Nedžad Grabus
Nedžad Grabus FOTO: Dare Čekeliš

Ramazan in post krepita ljudski duh in telo. Post je učitelj, ki nas uči lepega vedenja in poslušnosti. S pomočjo posta pridemo do svobode. Post pomeni premagovanje negativnega v telesu z namenom, da se približajo Bogu z dobrimi deli, lepimi besedami in iskrenim bogoslužjem, menijo muslimani, ki se v tem obdobju intenzivno posvečajo koranu, božji besedi.

Islamska skupnost v Sloveniji bo v tem času pripravila posebne programe v 17 mestih: v Ljubljani, Kranju, Kamniku, Škofji Loki, Tržiču, na Jesenicah, v Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Mariboru. Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus in tajnik skupnosti Nevzet Porić bosta v času ramazana obiskala vse dislocirane enote Islamske skupnosti, tako imenovane džemate, in nagovorila vernike. Islamsko skupnost v Ljubljani bo v začetku ramazana obiskal reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja