Slovenija

Notranje ministrstvo ne bo vpogledalo v pogodbo

Ljubljana, 29. 04. 2010 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Bračko/STA/V.L./D.L.
Komentarji
130

Pahor je Pogačarjev Ram Invest uvrstil na črno listo podjetij, s katerimi država ne bo več sodelovala. Kresalova pa do končane policijske preiskave uživa njegovo zaupanje.

Igor Pogačar
Igor Pogačar FOTO: POP TV

Podjetje Ram Invest bo uvrščeno na črno listo podjetij, ki ne smejo poslovati z državo, je sporočil premier Borut Pahor. Razlog: lastnik Igor Pogačar ni želel razkriti vseh delov lizinške pogodbe, ki jo ima podjetje s Hypo Leasingom.

Pravni red po oceni Pahorja in njegovih svetovalcev res varuje tajnost omenjene pogodbe, vendar pa je premier opozoril, da so bili v tem primeru ogroženi interesi enega izmed pogodbenih partnerjev, to je vlade. Slednja tako ni mogla ovreči ali dokazati trditev, da je šlo v tem primeru za negospodarno sklenjeno pogodbo, sklenjeno na škodo davkoplačevalcev.

Povedal je še, da v zvezi z omenjenim primerom teče tudi preiskava, ko bo končana, pa bo javnost o njenih izsledkih obveščena.

Notranje ministrstvo ne bo vpogledalo v pogodbo

Nacionalni preiskovalni urad
Nacionalni preiskovalni urad FOTO: 24ur.com

Ministrstvo za notranje zadeve ne bo vpogledalo v novo Pogačarjevo pogodbo o lizingu, ker da za to ni pravnega interesa. A spomnimo: prejšnji teden, dan pred interpelacijo Katarine Kresal, je Igor Jurij Pogačar razkril, da njegov nov obrok lizinga znaša 125 tisoč evrov, a zamolčal, da se mu je zmanjšal rok odplačevanja posojila.

O trdnosti argumenta ministrstva pa govorijo naslednja dejstva: ko je Pogačar dan pred interpelacijo razkril izključno višino lizinga, ni bilo nobenega pravnega interesa za to, razen, kot za zdaj kaže, interesa Katarine Kresal. Nerazumljivo ostaja, zakaj je skril izključno čas lizinga. In še bolj zanimivo: Pogačar je januarja dovolil vpogled v čas lizinga, zdaj pa ga ministrsvo ob vseh nejasnostih za ta vpogled niti ne vpraša.

Ministrici Kresalovi zaupam in pričakujem tako kot vsi, verjetno si tega najbolj želi ona, da se to razreši,” ji Pahor še vedno zaupa.

A kot kaže, je za Kresalovo zadeva zaključena, posel pa transparenten, čeprav so še koalicijski poslanci zahtevali neodvisno raziskavo vseh okoliščin najema poslovnih prostorov. “Poslanci niso naslovili te pobude na notranje ministrstvo, temveč na predsednika vlade,” je ob tem spomnil predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Pahor je Ram Invest sicer uvrstil na črno listo, o neodvisni preiskavi pa ni rekel ničesar. Sicer pa je edino policija trenutno tista, ki se lahko dokoplje do skrivne Pogačarjeve pogodbe. Kresalova je namreč še vedno v policijski preiskavi in zato ima policija možnost vpogleda v pogodbo, ki po nedemantiranih informacijah kolegov iz 24UR Pogačarju prinese več kot 40 tisoč evrov mesečno.

Spomnimo ...

V zadnjem času so se na ministrstvo za notranje zadeve usuli očitki, da je z Ram Investom sklenilo negospodarno in škodljivo pogodbo za najem poslovne stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Po pogodbi namreč ministrstvo za najem prostorov plačuje 136.000 evrov mesečno, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupilo stavbo, plačevalo 125.000 evrov mesečnega lizinga, kar naj bi pomenilo, da njegov lastnik Igor Pogačar na ta način vsak mesec zasluži najmanj 11.000 evrov davkoplačevalskega denarja. Prav najem omenjenih prostorov je bil tudi eden izmed glavnih očitkov v nedavni interpelaciji zoper notranjo ministrico Katarino Kresal.

Podjetje Ram Invest bo uvrščeno na črno listo podjetij, ki ne smejo poslovati z državo, je sporočil Pahor.
Podjetje Ram Invest bo uvrščeno na črno listo podjetij, ki ne smejo poslovati z državo, je sporočil Pahor. FOTO: Damjan Žibert

'Razlog je pravno nesprejemljiv'

Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat je že prejšnji teden v pogovoru za 24ur.com dejal, da je razlog, ki ga navaja premier Pahor, torej nerazkritje določenih poslovnih skrivnosti, pravno nesprejemljiv. Vsaka gospodarska družba namreč sme varovati svoje poslovne skrivnosti, in "če neka družba izkoristi svojo pravno možnost, ji še ni mogoče nalagati nekih škodljivih posledic. Mislim, da gre za popolnoma zgrešeno prizadevanje," je dejal Pirnat in ob tem dodal, da bi moral predsednik vlade svoja prizadevanja usmeriti v to, da se preučijo pravne možnosti za razveljavitev oziroma spremenitev najemne pogodbe.

"Glede na podatke, s katerimi razpolaga javnost, je resno mogoče dvomiti v gospodarnost pogodbe. In očitno je sama pogodba povzročila škodo, ne pa samo dejstvo, da nekdo varuje svoje poslovne skrivnosti," je še dejal pravni strokovnjak. Pri tem dodaja, da obravnavo morebitnih kršitev v postopkih javnih naročil obstoječi zakoni že urejajo, vendar v tem primeru ne gre za to. Zakon o javnem naročanju govori o t. i. črni listi, na katero pa se lahko uvrstijo le podjetja, ki morebiti kršijo sam postopek, ne pa kadar varujejo svoje poslovne skrivnosti. Na listo se uvrstijo podjetja, ki na primer v postopku oddaje ponudbe podajajo lažne podatke.

Povedal je, da tu ne gre za najemno pogodbo, za katero res ni treba izvajati postopkov o javnih naročilih, bi pa to bilo smotrno, glede na to, da gre za velik znesek pogodbe. "Imamo podatke, da je velik del najemnih površin garaže, ki so ovrednotene z istim zneskom kot sami prostori, to je okoli 13 evrov za kvadratni meter, kar je, kot beremo, za garaže zelo visoko." Tudi podatek o razmerju med plačilom lizinga in najemnino po besedah Pirnata vzbuja resen dvom v gospodarnost, saj mora biti lizing obrok praviloma večji, saj je najemnik lizinga, ki vključuje tudi odplačilo lastninske pravice.
 

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 04. 2010 13.50
FUJ SMRDI DO NEBES
Buena Vita
30. 04. 2010 13.49
29350 NEEE,NISO NAS HOTELI,ONI TROJICA SO NAS DEBELO POKRADLI IN ROPAJO NAS Z PAHORJEVIM ŽEGNOM ŠE NAPREJ,,KER GLIHA VKUP ŠTRIHA
RADO62
30. 04. 2010 13.45
Vedno bolj se mi dozdeva, da bi lahko kakšen režiser posnel film z naslovom "Saving Private Pogačar"..... V galvnih vlogah: KK, stenica, Pogačar.... heh
erikon
30. 04. 2010 12.03
Ta vlada je največji skup barab v vsej zgodovini Slovenije....
MiroF
30. 04. 2010 11.02
MNZ ne bo pogledalo v pogodbo, seveda ne ko pa že itak vse ve od samega začetka. Kresalka pa uživa Pahorjevo podporo do konca preiskave, preiskava bo pa trajala in trajala do konca mandata.
M-teorija
30. 04. 2010 10.58
Tisto kaj je bilo večeraj je manj pomebno. Bolj je, da se enkrat potegne črta in se reče od danes naprej bo drugače. Mi raja pa lahko zaenkrat upamo, da bo res tako.
soola
30. 04. 2010 10.57
V enem izmed govorov je Pahor dejal, če je vlada prejela neresnične podatke, je to nezaslišan škandal, pa se sprašujem, zakaj ne morem pozabiti teh besed
29350
30. 04. 2010 10.19
Danes sploh ni vec treba gledate te pogodbe saj so jo med tem lahko ze 5 x spremenili. Dejstvo je, da so nas Senica, Kresal, Pogacar & Co., hoteli okrastni za mastne denarce. Pri tem pa so se nam za hrbtom se smejali. Hvala bogu, da je nastala afera Baricevic kajti, s to afero so se odprle karte teh veseljakov in vsem nam je postalo jasno z kaksno szdruzbo imamo opravka. Ljudje kot so Kresalova, Zalar, Golubic in njim podobni bi morali biti na crni listi in nikoli vec nebi smeli delati v drzavnih ustanovah. Za njih je drzava vreca denarja, ki mislijo, da si ga lahko prisvojijo.
JanezNovakJohn
30. 04. 2010 09.54
Če je Pogačar na črni listi in država ne bo več z njim poslovala je potrebno prekiniti vse dosedanje pogodbe. Al ne ?
JanezNovakJohn
30. 04. 2010 09.51
Vpogled v pogodbo je imela že Kresalova saj je morala biti sopodpisnik pogodbe, ker pravila lizingodajalca to zahtevajo, če lizingojemalec da stavbo v najem. Vse ostalo je nat ego vanje Butalcev.
RADO62
30. 04. 2010 09.26
Pahorju predlagam, da ustanovi še eno vlado.... Eno, ki zaupa Kresalovi in drugo, ki ji ne zaupa.... Tako bomo lažje razumeli njegova dvojna merila.... heh
nelika123
30. 04. 2010 09.06
Po eni strani se napovedujejo reforme, krčenje pravic itd. (malo delo, ukinitev malice prevoza a delo itd.), pokojninska, zdravstvena reforma, a na drugi strani mečemo denar skozi okno. Potem pa se sprašujemo kam gre naš denar ter da je blagajna prazna!!! Naša vlada deluje NEGOSPODARNO. Potem pa bodo jemali primankljaj od ljudi. Maja na ulico ter vlado REŠITI vseh muk!!!!
nelika123
30. 04. 2010 09.04
Pahor dal Pogačarja na črno listo, tip pa od države vleče dva milijona! Kje je logika?
deloholik
30. 04. 2010 07.24
Dajmo tko nardit...ti ne pokaži pogodbe, da bo ministrica lahko nadaljevala s svojim sprenevedanjem, jaz te bom za kazen dal na črno listo, da se vidi da delam red in sem odločen, ti boš pa lepo pokaciral svoj denar in je volk sit, koza cela in ljudstvo lačno...:)
tomi.passion@gmail.com
30. 04. 2010 07.21
PA POGLEJMO NEKAJ DEJSTEV: 1.PAHOR PRAVI, DA VLADA NE BO VEČ SODELOVALA S POGAČARJEM IN PAHOR SE NAREDI KVAZI ODLOČNEGA, A POZABI POVEDATI, DA VLADA ŽE BOGATO SODELUJE S POGAČARJEM IN DA BO LE-TA ZASLUŽIL VEČ KOT MILIJON EVROV NA TA RAČUN. GLEDE NA TO JE ČISTO VSEENO, ALI BODO POGAČARJU ŠE DALI KAKŠEN POSEL ALI NE (DOH!!!). 2. KRESALOVA PRAVI, DA NE BO VPOGLEDALA V POGODBO, DOKLER POLICIJA NE ZAKLJUČI Z DELOM IN ČE BO KAJ SPORNEGA, BO VPOGLEDALA. HALO!?? KRESALOVA PA VODI MNZ. MENDA JA NE PRIČAKUJEMO, DA BO POLICIJA UGOTOVILA, DA JE KAJ NAROBE, ČEPRAV ŽE VSA SLOVENIJA VE, DA JE S TEM POSLOM VSE NAROBE.
tron3
30. 04. 2010 07.18
Pogačar se pa glih sekira, dobil kar je hotel, pogodb ne morejo razdret, in lepo bo živel naprej, Pahor spet neki naklada tja v tri dni, to je to
kvapatebriga
30. 04. 2010 07.02
Vidi se kdo ima v vladi jajca....
matedolenc
30. 04. 2010 06.59
Še Smrkci so bolj prepričljivi, kot ta vlada.
raglja
30. 04. 2010 06.43
Ne pustijo pogledati, ker je vse po predpisih in ni sledu nobene korupcije itd itd, :-)
comment123
30. 04. 2010 06.27
Piranab Nehi, demokracija tudi ni podžiganje sovraštva...