Slovenija

Rakotvorni pesticidi v hrani

Ljubljana, 16. 10. 2008 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sadje, zelenjava in žita v prodaji v EU po podatkih organizacije PAN vsebujejo najvišji odstotek ostankov pesticidov v hrani do zdaj. Ostanki pesticidov povzročajo raka in motnje prebave.

Skoraj polovica analiziranih vzorcev sadja, zelenjave in žit vsebuje ostanke pesticidov, kar nadaljuje konstantno rast zadnjih pet let. Ostanki petih pesticidov, ki so najpogosteje najdeni v prehranjevalni verigi, so prepoznani kot rakotvorni, mutageni ali povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema, poudarjajo v organizaciji PAN (Pesticide Action Network).

Najbolj obremenjena hrana je namizno grozdje.
Najbolj obremenjena hrana je namizno grozdje. FOTO:

Rezultati so izšli le nekaj dni pred sestankom evropskih politikov, ki bodo v Bruslju govorili o novi evropski zakonodaji s področja pesticidov, kar vključuje tudi predlog za prepoved uporabe nekaterih najbolj nevarnih pesticidov pri pridelavi hrane. Kljub dokazom o široki kontaminaciji živil prizadevanju za zmanjšanje izpostavljenosti pesticidom skozi hrano ostro nasprotuje industrija pesticidov.

Rekorden rezultat

To so najslabši rezultati vsebnosti ostankov pesticidov v hrani, kar smo jih videli do zdaj,” je poudaril Elliott Cannell, koordinator organizacije PAN Europe. “Kontaminiran je rekorden del analiziranih vzorcev, medtem ko je raven ostankov 23 pesticidov tako visoka, da predstavlja akutno tveganje za zdravje prebivalstva."

Potreba po znižanju izpostavljenosti nevarnim pesticidom je danes bolj nujna, kot je bila kadar koli do zdaj. Evropski politiki morajo podpreti prepoved uporabe najnevarnejših pesticidov v prehranski verigi in zagotoviti, da bodo nadomešèeni z najvarnejšimi obstoječimi alternativami.”

Ostanki petih pesticidov, ki so najpogosteje najdeni v prehranjevalni verigi v Evropski uniji, so prepoznani kot rakotvorni, mutageni ali povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema.
Ostanki petih pesticidov, ki so najpogosteje najdeni v prehranjevalni verigi v Evropski uniji, so prepoznani kot rakotvorni, mutageni ali povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema. FOTO: POP TV

Glede na rezultate prihajajočega poročila o monitoringu živil v Evropski uniji, ki jih ima PAN Europe, je 49 odstotokov analiziranih vzorcev sadja, zelenjave in žit vsebovalo ostanke pesticidov. To je najvišji nivo obremenjenosti hrane z ostanki pesticidov, ki je bil zaznan v Evropski uniji, in predstavlja povečanje za 25 odstotkov v zadnjih petih letih.

Tako več kot 4,7 odstotka analiziranih vzorcev sadja, zelenjave in žit vsebuje ostanke pesticidov v količini, ki presega dovoljenje mejne vrednosti, medtem ko 10 odstotkov vzorcev vsebuje ostanke štirih ali več različnih pesticidov. Ostanki petih pesticidov, ki so najpogosteje najdeni v prehranjevalni verigi v Evropski uniji, so prepoznani kot rakotvorni, mutageni ali povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema.

Nevarno grozdje in banane

Količina ostankov 23 pesticidov, ki so bili najdeni v hrani, je tako visoka, da predstavlja akutno tveganje za zdravje prebivalstva. Hrana, ki je na prodaj v Evropski uniji, zdaj vsebuje ostanke 354 različnih pesticidov, kar pa je najvišja skupna številka do danes, so še poudarili v organizaciji PAN. Ostanki imidakl oprida, kontroverznega pesticida, ukinjenega v Franciji zaradi številnih poginov čebel, so se na seznamu najpogosteje najdenih ostankov pesticidov v hrani znašli prvič.

Najbolj obremenjena hrana je namizno grozdje (71 odstotkov vzorcev vsebuje ostanke pesticidov), banane (56 odstotkov vzorcev) in paprike (46 odstokov vzorcev), medtem ko en od 25 vzorcev jajčevca vsebuje ostanke pesticidov v količinah, višjih od najvišjih dovoljenih vrednosti (MRL).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alfa314@yahoo.com
26. 03. 2009 12.29
Ja, morali bomo samo malo več vrtnariti...in kupovati direktno od kmetov - znancev! Življenje seveda ne bo več tako poceni...kako je mogoče, da so banane iz Južne Amerike cenejše kot domača jabolka??? Seveda pa od države pričakujemo, da bo naredila red na trgu! To je prava sramota, da se ne moreš zanesti na hrano v javni trgovini! Čakamo na ukrepe Miklavčiča....
srce24
19. 10. 2008 07.45
prepar, tudi meni se zdi nedopustno, da otroci v šolah jedo najcenejšo, ne pa tudi najkakovostnejšo hrano. Javni razpisi, ki jih mora šola izvajat, se ozirajo le na ceno. Danes se gleda vse skozi denar.
karto_teka_teka
19. 10. 2008 07.04
+1
Tukaj pa je potrebno pohvaliti trgovce. S tem ko dražijo hrano, ta postaja vse bolj nedostopna. Manj, ko jo bomo pojedli, manj strupov bomo vnesi v telo. Torej: Merkator, Tuš, Interšpar, Lidl, Hofer , ... hvala vam!
pepar
18. 10. 2008 09.55
+1
pred 18. leti smo na naši kmetiji prodali do 30 ton starih sort nešropljenih jabolk.Večjiu del industriji za sokove,nekaj pa tudi v šolo,vrtec in trgovine.Prišel je težko pričakovani kapitalizem in naše vlade so z raznimi adminsitrativnimi urepi dosegle,da v šole,vrtce,trgovine praktično ne moreš več prodati.Domača industrija jih pa itak ne odkupuje več,če pa že je pa cena sramotna.Tako sedaj otroci v šolah jejo s strupi obogateno sadje na podeželju pa domača jabolka gnijejo,če jih niso že večino posekali.Sam mi jih pa še veliko pojemo in prav smilijo se mi tisti predvsem otroci,ki jih je propagandni stroj prepričal da je lepo sadje tudi zdravo.Če bi naše ministersvo za zdravje res skrbelo za zdravje na dolgi rok ,bi spodbudilo reklamiranje in prodajo hrane ki je dokazano pridelana brez škropiv,ne pa da jim je glavna skrb to da imajo dohtarji vioke plače ,ti tako sam s tabletami šopajo pacijente,da farmacijska industrija bogati,pa so vsi srečni.
mc_burek@email.si
17. 10. 2008 20.35
okhasan1 skor bi reku da pesticidi bl škodjo kot cigareti in veliko bolj kot alkohol, problem je d ako jemo sadje in zelenjavo mislimo d ajemo zdravo ker nam to narekujejo trendi , resnica je da folk oboleva za rakom pa se čudi ob tem da je \"zdravo\" hrano in so vegetarjanci itd. .....dobr da imamo doma vrt kjer 0 ne špricamo in je 0 pesticidov, i like it :)
DrTrdina
31. 10. 2013 08.58
vsake toliko pa si dajte pregledati tudi zemljo, po zraku se prenašajo pesticidi in gredo v zemljo...
skarpena
17. 10. 2008 06.53
ja pa uni kakiji, ki jih tko radi kupujete, lepi zreli. Špricajo jih da v dveh dnevih dozorijo. Jest jem sam naše primorske, čeprav imajo kako lepotno napako in je treba kr dolgo čakat da naravno dozori.
okhasan1
16. 10. 2008 23.56
vseeno kajenje in alkoholizem mnogo bolj škodlivi, o drogah sploh ne govorim. bio predelava NE OBSTAJA. se ukvarjam že 10 let s prodajo sadja na drobno in debelo in vam povem da vsak kdo piše da je negov predelek bio, je goljuf. čeprav ga ne škropi, kar seveda ne verjamem, kaj pa podtalnica, zrak, voda v katero gre strup iz sosednih kmetij. vse vseeno pride v sadež. bio sadež je samo tisti ki je vzgojen na vesoljski postaji.
space22
16. 10. 2008 21.20
potem je najboljše da gledamo v zrak in si privoščimo pajkova rebrca in pohan zrak, hrana je čedalje bolj draga in čedalje bolj nekakovostna
Kaj pa še sploh danes ni okuženo?.To bi bila boljša novica.
Tonček Balonček
16. 10. 2008 13.56
Naj vam bo jasno, da so nas v Evropo odpeljali levaki, Drnovšek in Rop in \"ta vlada\" v odhajanju ni kriva, če gre kaj narobe v zvezi s tem!
hakihak
16. 10. 2008 13.10
EVO NAM EVROPO
laksi
16. 10. 2008 13.03
@petra.petra danes ne moreš nobenemu verjet. Glej moj frend na veliko prideluje maline, jagode itd., prodaja jih pa njegova stara mama na LJ tržnici. Maline povprečno špricajo 18xkrat. Potem pa slišiš domače je, domače... Še en grozen problem je. Onasneževanje zemlje, vode itd. Nekatera gospodinjstva imajo precej onesnaženo vodo
jezni_jezek
16. 10. 2008 12.47
jaz ne jem sadje
profil24ur
16. 10. 2008 12.42
Ful hudi pogoji... dajo nam za pojest vso sranje.. briga njih zdravje in počutje ljudi, glavno da se obračajo čim večji kupi dnarja :((((((((((((((((
laksi
16. 10. 2008 12.42
eh, nič kaj novega. Pri nas na štajerskem pridelovalci špricajo sadje in zelenjavo non stop, tudi s strupi kupljeno na črnem trgu, saj so bolj učinkoviti in mnogo cenejši. Uganite, kje se pa največ proda? V LJ, kjer največ zaslužijo! Kmetje danes gledajo samo za biznis. Boli njih, kakšne posledice nosijo ljudje, samo da on s poceni špricom pridela ogromno količino lepega pridelka. Tudi moja žlahta se s tem ukvarja. Imajo precej donosa-bajte na bajte, moderne terence, traktorje bolj vredne kot dobri avti, otroci zivijo kot lordi, ampak uradno je še vedno bogi kmet in pridobiva subvencije oz. pomoč od države itd.
petra.petra
16. 10. 2008 12.40
Js sm pa s podeželja. Dost hrane pridelamo doma sami-mamo vrt in kmetijo. Ampak sej veste, vsega ne moreš met doma pozimi. Zato tut mi gremo v trgovino. A ravno zdaj razmišljam, da bom verjetno kupila rastlinjak, kjer bom lahko imela domačo zelenjavo tut pozimi! Vi, ki pa živite v mestih je pa to problem. Predlagam, da začnete hodit kupovat k branjevkam. al pa ekološka tržnica-ekološki kmetje si ne smejo privoščit goljufanja, ker zgubijo licenco, plačajo kazen, pa še licence ne morejo ponovno dobit.
markobokal
16. 10. 2008 12.19
Verjamem! Pred eno uro sem pojedel nekaj grozdja iz Mercatorja in sem ravno z WC-ju s prebavnimi motnjami. Pa to že drugič v 14 dneh. Ravno se sprašujem kaj je vzrok, pa najdem tale članek.
requiem
16. 10. 2008 11.52
ok samo to še :D a ni to zanimivo, mediji pa vsi poudarjajo da treba jest največ sadja zelenjave in žit, in glih to je najbolj zastrupljeno..izgled ni vse, raje pojem čist gnili paradajz kot pa da je lep pa poln strupa
bomdalati
16. 10. 2008 11.51
Točno tako, da plačujemo za samouničenje. Človek potemtakem res ne ve, kako naj živi. Grozovito. Že črtam banane in grozdje...
BATISTA1
16. 10. 2008 11.40