Slovenija

Rakava obolenja bodo odslej lažje diagnosticirali in zdravili

Ljubljana, 05. 12. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Klinika za nuklearno medicino v UKC Ljubljana je bogatejša za dve novi kameri, ki služita prepoznavanju rakavega tkiva in drugih tumorjev v telesu, ugotavljanju vnetja in delovanja možganov. Prav tako z njima lahko preverimo delovanje endokrinih žlez, srca, ledvic in pljuč.

Pridobitvi predstavljata sodobno opremo, ki omogoča izvedbo širokega nabora diagnostičnih postopkov v nuklearni medicini.  Za oba sistema so značilni posebni detektorji za zaznavanje radioaktivnega sevanja. Slikanje izvedemo pri bolniku po vbrizganju radioaktivnega zdravila, s katerim želimo opredeliti funkcijo nekega tkiva v telesu. Nakup je financiralo ministrstvo za zdravje.

Kamera PETCT zaznava pozitronsko sevanje, preiskave s to kamero pa so namenjene predvsem prepoznavanju rakavega tkiva in drugih tumorjev v telesu, ugotavljanju vnetja, delovanja možganov. S kamero PETCT bomo letno izvedli okrog 2500 slikanj. Vrednost investicije je 2.030.635 evrov.

Kamera SPECTCT zaznava sevanje gama, radioaktivna zdravila, ki oddajajo to vrsto sevanja, pa so namenjena ugotavljanju delovanja endokrinih žlez, srca, ledvic, pljuč, možganov, pa tudi ugotavljanju prisotnosti nekaterih vrst rakavega tkiva in vnetij ter opredelitvi sprememb na kosteh. S kamero SPECTCT bomo letno izvedli okrog 3000 slikanj. Vrednost investicije je 795.486 evrov.

CT-kamera
CT-kamera FOTO: Shutterstock

Izvedba preiskav je zahtevna, saj vbrizganju radioaktivnega zdravila pogosto sledi serija slikanj v različnih tehnikah, ki si sledijo v nekaj urah ali celo dneh po vbrizganju zdravila. Cilj takšnega diagnostičnega pristopa je dinamično spremljanje funkcije nekega tkiva ter natančna opredelitev bolezenskega procesa, so sporočili z UKC Ljubljana in dodali, da izid metod, ki jih izvajajo s sodobno diagnostično opremo, ključno prispeva k diagnostični razjasnitvi kliničnega problema ter k odločitvi o nadaljnji obravnavi bolnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
07. 12. 2019 14.51
+1
Veliko ljudi bi živelo dlje, če ne bi bilo zdravstvo tako požrtno.
fairplayy
07. 12. 2019 09.08
+1
Obstaja se ogromno naprav in metod zdravljenja ampak denarjs za to vedno zmanjka ni pa problem za razne stadione in nepovrstne kredite
fairplayy
07. 12. 2019 09.08
-2
Obstaja se ogromno naprav in metod zdravljenja ampak denarjs za to vedno zmanjka ni pa problem za razne stadione in nepovrstne kredite
pling
07. 12. 2019 08.22
+1
Kaj pa UKC Maribor? Imajo bližje Avstrijo za uvoz radioaktivne snovi oz. zdravila ,kot ga imenujete vi.
999Questions
07. 12. 2019 08.11
+22
Pohvalno. Upam pa, kdor čaka na tak poseg, ne bo prej umrl preden bo prišel na vrsto...