Slovenija

Starši pisali ministrstvu: Edinega aritmologa v Sloveniji so premestili na oddelek za ledvice

Ljubljana, 12. 06. 2017 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Strokovnemu direktorju Pediatrične klinike Rajku Kendi so vročili razrešitev s tega položaja. Ena in druga stran se obtožujeta za napačno zdravljenje otrok. Skupno naj bi, če obtožbe držijo, dva zdravnika v zadnjih letih napačno zdravila več kot 40 otrok. Zaskrbljeni starši otrok pa so ogorčeni, ker so edinega aritmologa v Sloveniji premestili na oddelek za ledvice.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hude obtožbe
    03:45
    Iz SVETA: Hude obtožbe
  • Iz 24UR: Napačno zdravljenje 40 otrok?
    02:53
    Iz 24UR: Napačno zdravljenje 40 otrok?
  • Iz 24UR ZVEČER: Odnosi katastrofalni, diagnoze morda tudi napačne, pacienti pa so menda varni
    14:40
    Iz 24UR ZVEČER: Odnosi katastrofalni, diagnoze morda tudi napačne, pacienti pa so menda varni

Strokovnemu direktorju Pediatrične klinike v Ljubljani Rajku Kendi so danes vročili razrešitev s položaja. Kot je dejal, so razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, takšni kot pred tremi meseci, ko so ga želeli razrešiti prvič.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da je vodenje kadrovske politike v domeni vodstva javnih zavodov. Jo pa preseneča, da se je vodstvo UKC Ljubljana odločilo za predlog razrešitve strokovnega direktorja pediatrije Rajka Kende, saj še niso znane ugotovitve izrednega strokovnega nadzora.

Kriv naj bi bil za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov. Andraž Kopač je na tiskovni konferenci povedal, da gre za krivdno razrešitev Rajka Kende in da v UKC želijo, da prevzame odgovornost za dejanja na pediatrični kliniki. Strokovna direktorica je dodala, da je naloga strokovnega direktorja neke ustanove, da koordinira delo in skrbi za ustrezno komunikacijo med zaposlenimi. "V službi za kardiologijo pa takega vodje ni bilo. Rajko Kenda se z razlogi za razrešitev ne strinja. Dejal mi je, da bo polno odgovornost prevzel šele, ko mu bodo dejanja dokazana."

Strokovna direktorica je dodala,  da so se stvari od decembra, ko je mesto vodje kardiološkega oddelka prevzel Tomaž Podnar, bistveno popravile. "Vizite so redne, prav tako sestanki, strokovno osebje se skupaj odloča, kako bo potekalo delo." Kopač je zagotovil, da Podnar ni pogojeval sprejetja novega delovnega mesta z razrešitvijo Kende.

Eden od lečečih zdravnikov, kardiolog Uroš Mazić, ki je zdravil 14-letnega dečka, je dobil opomin pred odpovedjo zaradi neustreznega zdravljenja pacienta, je potrdil Kopač. Zdaj dela na nefrološkem in ne več na kardiološkem oddelku klinike, tudi zato, ker je številnim pacientom postavil neustrezne diagnoze, je povedal Kopač. "Lahko potrdim, da dve družini tožita UKC Ljubljana zaradi neustreznega zdravljenja njihovega člana. Zdravnik, ki je za to odgovoren, se na oddelek ne bo več vrnil, trenutno je na dopustu. Od januarja do zdaj smo odkrili 22 takšnih družin, zoper kardiologa bomo sprožili tudi ustrezne postopke," je dejala Pfeiferjeva. 

Je pa strokovna direktorica zoper zdravnika podala tudi kazensko ovadbo zaradi malomarnosti pri zdravljenju.

Rajko Kenda
Rajko Kenda FOTO: Damjan Žibert

Kenda ne želi prevzeti popolne odgovornosti

"Argumenti so takšni kot prvič, kar pomeni, da bom nanje tudi odgovoril podobno kot takrat," je dejal Kenda na vprašanje, kako komentira razrešitev z mesta vodje pediatrije.

Spomnil je, da tako Ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije navajata, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta septembra lani še ni končan. "V tem trenutku govoriti o kakršni koli krivdi ali odgovornosti je preuranjeno," je opozoril.

Vzročno posledična analiza je bila končana 6. decembra lani, izredni strokovni nadzor na pediatrični kliniki pa je potekal od konca decembra lani do 27. februarja letos.

Tudi Podnar naj bi neustrezno zdravil okoli 20 otrok

Kenda je s prstom pokazal na v.d. vodje oddelka za kardiologijo na Pediatrični kliniki, Tomaža Podnarja. Ena od mladih zdravnic, Ines Hribernik, naj bi Podnarja prijavila zaradi mobinga.

Prav tako pa naj bi Hribernikova po besedah Kende podala seznam okoli 20 otrok, ki jih Podnar ni ustrezno zdravil. "To obtoževanje drug drugega samo kaže, da ti ljudje ne morejo delati skupaj," pravi Kenda. 

V nasprotju s trditvijo Pfeiferjeve, da oddelek zdaj dela dobro, pa Kenda pravi, da ni tako. Dejal je, da je pred dnevi tudi Podnar zagrozil z odstopom, ker da vodstvo UKC prepočasi rešuje problem otroške srčne kirurgije. 

Slabe odnose je ponazoril z vožnjo po avtocesti. "Naenkrat se moramo vprašat, ali dejansko vsi po avtocesti vozimo v nasprotno smer, razen enega samega človeka, ali se morda dogaja, da samo eden vozi v nasprotno smer in daje vtis, kot da smo vsi ostali bebci."

'Odstopiti bi morali v paketu'

"Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja," je dodal. "Danes sem pripravljen odstopit, če hkrati odstopita v paketu tudi Pfeiferjeva in gospod Kopač. Potem bomo pa ugotavljali, kdo je za slabe odnose v tej hiši odgovoren," je dejal Kenda, ki sicer pravi, da je osebno zelo prizadet. 

Kmalu naj bi bila na zdravniški zbornici tudi ustanovljena komisija, ki bo opravila nadzor nad primerom smrti 14-letnega fanta. Po besedah predsednika odbora za strokovno-medicinska vprašanja, ki bo imenoval komisijo, bi se lahko nadzor začel že ta mesec. Nadzor je sicer zbornici odredila ministrica Kolar Celarčeva.

Kot pravi, bi prevzel objektivno odgovornost za slabo delo oddelka, a hkrati poudarja, da ta sega mnogo višje od njegove pisarne. "Sega do profesor Pfeiferjeve in gospoda Kopača." 

Prepričan je, da se mu dela huda moralna krivica. Še hujša krivica pa se po njegovih besedah dela lečečemu kardiologu umrlega fanta Urošu Maziću. "Ob tem, da postopek še ni končan, je Pfeiferjeva zahtevala, da ga vržem iz službe, česar seveda nisem naredil," je dejal. Glede na to je Maziću dala obvestilo pred izključitvijo in ga premestila na drug oddelek, je pojasnil Kenda. "V svoje roke je vzela odločanje o krivdi in višini kazni," je poudaril.

Poudaril je, da Mazića ne ščiti. "Če se mu dokaže, da ga je treba zapret, prav. Ne ščitim ga, ščitim pa njegovo pravico, do korektne obravnave in pri tem bom vztrajal," pravi strokovni direktor Pediatrične klinike.

V povezavi z anonimko, ki so jo objavili nekateri mediji in v kateri mu je očitano nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand, pa je menil, da bi jih moral UKC Ljubljana bolj zaščititi. "Trditve, da sem kolovodja korupcijske združbe na Pediatrični kliniki, so neupravičene. Kdorkoli pozna delo v kliničnem centru, ve, da ne morem kupiti niti nalivnega peresa," je dejal v povezavi z anonimko, ki je bila tudi podlaga za ovadbo proti njemu. 

Starši s pobudo za izredni upravni nadzor nad ljubljansko pediatrijo

Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike.

Starši malih bolnikov so zaskrbljeni, saj otroka zdaj namesto enega usposobljenega kardiologa pregledajo trije zdravniki.
Starši malih bolnikov so zaskrbljeni, saj otroka zdaj namesto enega usposobljenega kardiologa pregledajo trije zdravniki. FOTO: iStock

V pismu omenjeni starši menijo, da se stvari na pediatrični kliniki ne odvijajo v pravo smer. Kot opozarjajo, je v Sloveniji edini strokovnjak za njihove težave Uroš Mazić, ki je do zdaj pri otrocih z aritmijo srca opravljal kardiološke preglede, preglede srčnega spodbujevalnika na pol leta in 24-urno beleženje podatkov telemetrije. "Od začetka tega leta pa so se stvari obrnile na glavo, če ne že v zelo absurdno situacijo, ki je najmanj ugodna za naše male bolnike," navajajo.

Dodajajo, da so ostali brez edinega aritmologa v Sloveniji. Najprej naj bi jih obvestili, da je le bolniško odsoten, zdaj pa so ga premestili na nefrološki oddelek, kjer se ukvarjajo s težavami ledvic in sečil.

"Da, prav ste prebrali. Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali.

Zdaj njihove otroke namesto enega strokovno usposobljenega kardiologa pediatra pregledajo kar trije – kardiolog, internist, telemetrijo pa beleži nekdo tretji. Po njihovem mnenju je to absurd, saj so za vse to, kar je prej naredil Mazić, zdaj potrebni trije.

Ob tem opozarjajo, da jih ni nihče obvestil, da so otroku zamenjali lečečega zdravnika, prav tako se podatki s telemetrije ne pregledujejo več sprotno, ampak nov zdravnik v primeru nepravilnosti prejme sms-sporočilo.

Navajajo tudi, da uprava UKC nima posluha za njih. Zato naprošajo ministrstvo, naj stori nekaj, da se bodo stvari uredile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROSINANT
13. 06. 2017 13.12
VSE je treba kazensko prestaviti v druge bolnišnice vključno z snažilkami. Na ljubljanski pediatriji je potrebno zaposliti popolnoma nove osebke, vključno z direktorjem, ki ga pa morajo nagradno prestaviti od drugot.
ROSINANT
13. 06. 2017 13.14
Pri raku ne odrežeš le košček, če je le možno izrežeš organ in še malo periferije.
FesterAdams
13. 06. 2017 08.30
+4
Kaj nam pa morejo, morejo, morejo / Kaj nam pa morejo, če smo zabit!
Karantanija
13. 06. 2017 08.25
+5
Predvsem naj že enkrat čisto zares upokojijo tiste zdravnike čez osemdeset, ki se še vedno v prevelikem številu, po nekih pogodbah, sprehajajo po bolnicah in so zaposlenim večinoma v napoto, oni pa kot nenasitni požeruhi vlečejo lepe denarce! Mladi čakajo v vrsti na delo, ali pa gredo v tujino.
Karantanija
13. 06. 2017 08.14
+4
Kakšne mazače imamo mi to v UKC? Niso vsi, a jih je preveč! Ven z njimi!
Mr.
12. 06. 2017 22.48
+21
OČITNO JE GREZNICA VSEPOVSOD!
TNT4U
12. 06. 2017 22.47
+15
SAMI DOKTORIRANI NESPOSOBNEŽI, KI PRODAJAJO FLOSKULE NAIVNIM SLOVENCEM, ODGOVARJA ITAK NIHČE ! VSEM TEM BI MORALI DAT ODPOVED IN ZAVAROVALNICE BI MORALE PRIPELJAT TUJCE DA DELAJO, POTEM BI SE TI PREPOTENTNEŽI U TRENUTKU STREZNILI.
encijandupli
12. 06. 2017 22.16
+5
Kenda je tipični primerek NEGATIVNE SELEKCIJE. V naši državi je za kadrovanje na pomemnih položajih predvsem pomemno, ali si pristaš "ta- rdečih" in ne znanje oz sposobnosti. Kenda je prijatel Kučana, pa je že bilo več kod za dosti, da je zasedel zelo dobro plačano službo. Med drugim je Kenda bil tudi vedno pred kamerami v družbi Danila Turka, na predsedniških volitvah. Če bi bil Kenda član kakšne desne stranke, bi to danes mediji na veliko POUDARJALI! Tako pa o njegovem političnem življenju movčijo kod grob.
krtofl
12. 06. 2017 22.43
-4
Karantanija
13. 06. 2017 08.16
+4
Mene ne zanima, kakšne politične barve je kateri zdravnik. Zanima me samo, če je dober ali ni! In nehajte politiko vpletati tja, kjer ne spada!
Madeni
12. 06. 2017 21.35
+10
Nemci so povedali KONEC SHENGENA...POLICIJA NA MEJO..
Madeni
12. 06. 2017 21.36
+2
Zaradi takih kot je Slovenija ki delajo na tej maji sam KAOS..
Madeni
12. 06. 2017 22.02
+3
Preveri potem pa LUPETAJ...ja saj na Slovenija TV tako nič ne objavijo..
Karantanija
13. 06. 2017 08.45
+1
Objavijo pa na TV "v službi resnice". Kar strese me, ko po naključju pritisnem na njihov kanal - ena sama hudobija in laži ter zavajanje ljudi.
Uporabnik1306167
12. 06. 2017 21.30
+10
Plagiatorstvo in korupcija pa ze zenjeta svoje plodove zato imamo taksno zdravstvo sistem zdravnike,drzavljani ce bomo tiho ce se nebomo hitro uprli zatiranju unicevanju vsega kar se imamo bomo ostali brez vsega kar je vredno ziveti druzine in kruha v hisi.
Uporabnik113089
12. 06. 2017 21.08
+47
Blazno zanimiv bi bil odziv dr. Kuštrina. Ko je šlo za zahteve po povečanju plač je imel naštudirane vse avstrijske podzakonske akte in plačilne lestvice. Ga ni kot zdravnika pod prisego in glavnega pogajalca ko gre za dvig plač vsaj malo sram, da se v vseh teh letih ni nikoli oglasil v javnosti, ko je šlo za šlamparije članov sindikata ki mu poveljuje, ki so jih nedolžni otroci plačali z življenjem? Sama usta so ga pokončnosti, poštenosti in marljivosti in odgovornosti, ko gre za delitev "dobičkov" ki jih on in kolegi z izsiljevanjem odpulijo gospodarstvu. Ko gre za odgovornost, pa rep med noge in se lepo potuhne v svojo uto.
DAEMONIUM
12. 06. 2017 21.01
+28
in ko clovek pogleda na dejstvo, da tehnicni preglednik iz Radovljice sedi tri leta in pol zaradi nekaksnih 300 eur podkupnin, v zdravstvu pa so dobesedno dokazani morilci, pa se ne dogaja nic, manj kot nic. Vsaka druzba na sveti je posebej obcutljiva na otroke, razen kot izgleda slovenske. Ljudje so cisto poblesavili v tem levofasisticnem sistemu, cisto vseeno jim je, tudi za lastne otroke. Pa jutri se lahko v klavnici znajde moj, tvoj otrok ali pa jaz ali ti???? URADNO PA JE ZE BILO UBJAVLJENO (Lani ce se ne motim) po opravljenem nadzoru v UKC da je v zadnjih 10 letih zaradi napacno postavljene diagnoze ali pa zaradi napacnega zdravljenja v UKC umrlo 100 odraslih in 10 otrok. Pa to ne mores verjeti, javno je to bilo povedano pa se ni popolnoma nic zgodilo, ce odmislimo boj Cebaskove za cim vecjo placo podobno kot fides. Ljudje, drzavljani pa v levofasisticnem sistemu pa niso vredni popolnoma nic, zato pa narod crkuje v cakalnih vrstah in se vsem ebe za to, rdeca vladajoca klika bo zase in za svoje ze poskrbela!
mallonge
12. 06. 2017 20.40
+13
On bi malo tu pa malo tam pa nikoli nič kriv z visoko plačo trajbal bi politiko bil televizijski maneken, zdravništvo pa za dobro plačan hobi. Nekaj deset mrtvih otrok je pogrešljivih.
mallonge
12. 06. 2017 20.42
+6
Spet je čas za zbor nepismenih na Magistratu.
Explainator
12. 06. 2017 20.23
+8
nikjer ne zasledim komentarja kako zanič zdravstvo imajo v ZDA, aja ker če ga primerjaš s tem sraanjem v sloveniji, ga nimajo
gaha
12. 06. 2017 20.13
+4
KENDO IN TE FARABUTE JE TREBA OBESITI ZA JAJCA PRED KLINIČNEM.
masni
12. 06. 2017 20.06
+1
Drekač Kenda ,vzvišen im nad bogom,kar so komunisti tako vsi
zombie 1
12. 06. 2017 20.17
+8
Ma kje ti vidiš komuniste, se ti že blede?!!!
son?ece5
12. 06. 2017 19.56
+13
Javno naznanjeno napačno zdravljenje 2 letnice, smrt 14 letnika. Ti dve življenji sta dovolj, da bi morala odstopiti tako ministrica kot dr. Kenda iz moralno etičnih razlogov, glede na to , da je večina volila etika Cerarja!.. Sicer pa je Kenda Jankovičev kader in karavana bo šla dalje. Sramota na vse spodnje komentarje, ki Kendi pojejo slavo!
walter2
12. 06. 2017 20.11
-10
A jih je ministrica zdravila?To je isto kot,da bi za prometno nesrečo moral odgovarjati proizvajalec avtomobila in ne šofer!
F55
12. 06. 2017 22.24
-3
Skunk Works
12. 06. 2017 19.49
+17
daemonium - vse to se dogaja z žegnom slovenskih volilcev, ki so sokreitrali to državo zadnjih 25 let, na 45 let socialistične podlage (no 4+1 leto se menda bili na oblasti bolj po pomoti, kot po pameti naroda "desni fas.histi"), torej ne podcenjuj volje in vloge naroda.....volilci imajo zmeraj prav....če želijo tako državo, je potem to kar opisuješ vse v redu in prav, ter po želji naroda......
DAEMONIUM
12. 06. 2017 20.28
+12
DAEMONIUM
12. 06. 2017 19.24
+20
ze 100x sem zapisal, gorje biti v Sloveniji star ali pa bolan. Star zato ker trenutno crkuje na obroke v levofasisticnem upokojenskem sistemu najmanj pol miliona ljudi, bolan pa zato ker te dobijo v roke psihopati ki prreprosto pobijejo vse kar jim pride v kremplje (od uspavanja s smejalnim plinom, odklop od respiratorja kjer potem "zdravnici" dobesedno prihaja ob hropenju umirajocega slovenceljna, ali pa ti dajo kar kalcijeve inekcije nato pa malo pofotkajo tvoje truplo pri tem pa nekrofilom v belem tudi prihaja, ali pa operacija v kateri ti odstranijo se preostalo ledvico. Za dober standard pa poskrbis s provizijami ki jih dobis za vgradnjo "zlatih" medicinskih delov). 40 otrok so narobe zdravili (verjetno se veliko vec), ta ki je umoril 14 letnika je narobe zdravil se 12 otrok in sedaj so ga prestavili nekam drugam??? Prestavili so ga????? V Ameriki bi se cvrl na elektricnem stolu ne pa da ga prestavijo??? In kaj na vse skupaj porece ministrica za zdravstvo??? A sploh ve da obstaja UKC?? Namesto da bi zagnala vik in krik, poslala v vse oddelke izredne nadzore, sklicala novinarsko konferenco in obsodila usmrtitve otrok, odraslih in umirajocih....se od tega vsega ne zgodi nic. Predsednik vlade, pa tako ali tako ne gleda TV in si bo vzel cas za razmislek sele cez nekaj dni, ko mu bo to prislo na uho!
FAUSTOS1
12. 06. 2017 19.24
+10
dejstvo-vso svinjarijo je zakuhal politik klokočovnik,ki je bil po politični liniji direktor otroške kirurgije.sedaj pa iščejo zrtev-kenda-njegov edini greh je,da se ni hotel iti političnih igric-o kolkočovniku pa niti ene besede torej o direktorju ki vse to vodil nič od nič-spet bodo na koncu krive sestre ali čistilke-otroci pa so umirali
Uporabnik113089
12. 06. 2017 19.21
+41
Je potrebno še komu razlagati da je prof. dr. Rajko Kenda le kmet na politični šahovnici, ki so ga žrtvovali politični botri, v zameno za višji položaj na plačilni lestvici.. V kakšni normalni državi bi ob smrti 14 letnika zaradi zdravniške napake, ministrica za zdravje takoj dobila nogo, tam kjer hrbtenica izgubi svoje pošteno ime, pri nas pa.... Ustanovili bodo šest internih preiskovalnih ekip in deset "neodvisnih" odborov. Pa gremo: sejnine, kilometrine v neomejenih količinah in na koncu bo spet vse zastaralo. Se je kdo vprašal kaj od tako opevane zdravstvene reforme že funkcionira? Pozanimajte se kakšna je čakalna doba na Kliniki za urologijo? Gospa ministrica Kolarjeva pa bi nekaterim davkoplačevalcem dvignila prispevno stopnjo za zdravstveno varstvo kar za osemkrat!? Cerar pravi da njegovi ne jamrajo, oni delajo! Kaj in kako delajo vidimo vsak dan, mar ne?
walter2
12. 06. 2017 20.13
-6
Komu je dvignila prispevno stopnjo za zdravstveno varstvo za 8x!In koliko je ta oseba ali podjetnik plačeval do sedaj!Daj nas pouči!