Slovenija

'Raje sem naiven kot paranoičen'

Ljubljana, 04. 02. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Matevž Frangež (SD) je na seji odbora na očitek opozicijskih poslancev, da je koalicija naivna glede Hrvaške, odgovoril, da je raje naiven kot pa tako paranoičen, kot so nekateri v dvorani. "Ne vem, ali spite s pištolo ob glavi," je dejal.

Zunanji minister Samuel Žbogar je na nujni seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko zagotovil, da hrvaški ribolovni pravilnik za Slovenijo nima in ne more imeti nikakršnih mednarodnopravnih učinkov. Spomnil je, da v skladu z arbitražnim sporazumom takšna enostranska dejanja ne morejo prejudicirati razsodbe arbitražnega sodišča.

Jožef Jerovšek je v imenu poslanske skupine SDS, ki je zahtevala sklic nujne seje, poudaril, da Hrvaška z zadnjimi enostranskimi dejanji, kot so zemljevidi hrvaškega geodetskega zavoda in novi ribolovni pravilnik, "eklatantno" krši arbitražni sporazum. Iz teh dejanj je po njegovem mnenju razvidno, da Hrvaška ne spoštuje dogovora med premierjema Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor niti podpisa arbitražnega sporazuma. "Če Hrvaška ne bo umaknila dokumentov, je treba to reševati v okviru njihovega vstopa v EU oziroma razveljaviti arbitražni sporazum," je predlagal.

Zunanji minister Samuel je ponovil, da Hrvaška enostranska dejanja nimajo pravnih učinkov.
Zunanji minister Samuel je ponovil, da Hrvaška enostranska dejanja nimajo pravnih učinkov. FOTO: Aljoša Kravanja

Žbogar je pojasnil, da je arbitražni sporazum mednarodna pogodba, ki je sklenjena za nedoločen čas in nima določil, kako bi jo lahko prekinili. Arbitražni sporazum sam predvideva rešitve za primere enostranskih dokumentov in dejanja – to je 5. člen, ki določa, da nobeno enostransko dejanje po 25. juniju 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu, je poudaril.

Dejal je še, da Slovenija ob vseh enostranskih dejanjih Hrvaške protestira in protestne note igrajo ključno vlogo, saj dokazujejo, da se Slovenija nikoli ni strinjala s temi enostranskimi dejanji. "Če bi takšna enostranska dejanja ostala neodgovorjena, bi se lahko tolmačila kot tiho privoljenje," je poudaril. Zunanji minister je zagotovil, da njegovo ministrstvo ves čas poudarja, da se Slovenija z ničemer ne odreka ozemlju, na katerem je na dan osamosvojitve vršila svoje pristojnosti.

Franc Pukšič (SLS) se je vprašal, kaj vlado drži nazaj, da jasno in glasno ne pove, da Slovenija v primeru nadaljevanja kršitev arbitražnega sporazuma pri njem ne bo več sodelovala. Po njegovih besedah ima Slovenija ta trenutek še nekaj instrumentov, ki jih lahko izkoristi.

Branko Grims (SDS) pa je menil, da arbitražni tribunal ni sodišče v klasičnem pomenu besede, temveč je primarno politično telo, ki bo upoštevalo realno stanje na terenu. Zato je občutljivo na lobiranje, pri čemer so Hrvati uspešnejši od Slovencev, je opozoril. Po njegovih besedah se bo arbitražno sodišče poskušalo čim bolj nežno približati stanju, ki je v tem trenutku na terenu, zato da bo pri uveljavljanju razsodbe čim manj težav. Kot je menil, imajo Hrvati veliko prednost zaradi svojega položaja v mednarodni skupnosti, ker znajo dobro lobirati in ker se na področju zunanje politike ne zapletajo v notranjepolitična obračunavanja. Hrvati znajo ugled v mednarodni skupnosti pridobivati tudi s svojimi dejanji, je nadaljeval Grims, pri čemer je izpostavil, da se hrvaški vojaki v Afganistanu "borijo na prvih bojnih linijah. Ne verjamem, da bodo po tem, ko bodo dosegli svoje na arbitražnem sodišču, še tako zainteresirani za to."

Matevž Frangež (SD) je na očitek opozicijskih poslancev, da je koalicija naivna glede Hrvaške, odgovoril, da je raje naiven kot pa tako paranoičen, kot so nekateri v dvorani. "Ne vem, ali spite s pištolo ob glavi," se je odzval na izjave opozicijskih poslancev. Po njegovih besedah je arbitražni sporazum najboljši mehanizem, ki ščiti interese Slovenije. Ob tem je vesel, ker sporazuma ni mogoče razveljaviti.

Protestni odhod

Člani OZP so po koncu razprave zavrnili vse štiri sklepe, ki jih je predlagala poslanska skupina SDS, je pa predsednica odbora Janja Klasinc (SD) predlagala dva nova sklepa, o katerih pa niso glasovali, ker so opozicijski poslanci sejo protestno zapustili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
04. 02. 2011 16.08
sherum 04.02.2011, 14:36 3 Gospod minister. Stokrat izrečena laž , postane nslednjič resnica.... ...za bedake. Oprosti. Nič osebnega, le pregovor sem dokončala.
Brabus
04. 02. 2011 15.08
Tale Frangeš je šele naiven.Je ta prav smrkavec.
sherum
04. 02. 2011 14.36
Gospod minister. Stokrat izrečena laž , postane nslednjič resnica.
zulj001
04. 02. 2011 14.16
Kakšen je arbitražni sporazum bomo vedeli takrat ,ko bodo arbitri rekli zadnjo besedo in PIKA.Sicer ima tale gospodič Frangež velik dar govora in veliko pametuje,me zanima če ima tudi roke tako delovne...........
Nimivseeno
04. 02. 2011 14.14
Hrvaška enostranska dejanja nimajo pravnih učinkov, imajo pa trajne učinke - za kar imamo veliko primerov.
MATEJABAJSIKA
04. 02. 2011 13.05
11xwer112 04.02.2011, 12:58 -1 Jožef Jerovšek je v imenu poslanske skupine SDS TAPRAVI hahaha !! spet mešajo meglo sds, nobeno enostransko dejanje n evpliva na nič, mejo rešuje arbitražni sporazum Lahko rišejo njihovi in naši kar hočejo Saj to je problem. Rišejo samo Hrvatje, naši nič. Ali lahko trdiš, da Kosorjeva ve, da enostranska dejanja ne bodo upoštevana ampak "servira" vsak mesec eno bombico? Zakaj to počne, če je tako, kot pravijo zagovorniki AS?
nosferatu
04. 02. 2011 13.05
'Raje sem naiven kot paranoičen' Saj sem jaz tudi načeloma bolj za dogovor kot pa prepir, samo zaradi tako mislečih se je začela 2. svetovna vojna :P
matedolenc
04. 02. 2011 13.04
V življenju se nobena stvar ne zgodi brez razloga. Da bi lahko sodili dejanja nekoga, je dobro poznati njegovo zgodovino in iz tega potegniti določene zaključke. Bolje je biti paranoičen in v strahu, kot pa neumen in naiven.
CKKPJ_Milko
04. 02. 2011 13.01
naiven...po domače neumen
MERDE-AVE-MERDE
04. 02. 2011 12.58
Jožef Jerovšek je v imenu poslanske skupine SDS TAPRAVI hahaha !! spet mešajo meglo sds, nobeno enostransko dejanje n evpliva na nič, mejo rešuje arbitražni sporazum Lahko rišejo njihovi in naši kar hočejo