Slovenija

'Raje bi se poročil'

Ljubljana, 03. 10. 2006 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./Š.Z.
Komentarji
0

Mitja Blažič in Viki Kern, ki sta registrirala svoje razmerje, sta razočarana nad postopkom pred matičarjem.

Mitja Blažič in Viki Kern pred matičarjem
Mitja Blažič in Viki Kern pred matičarjem FOTO: POP TV
Matičar: Ali si želite registrirati partnersko skupnost z Vikijem Kernom?

Mitja Blažič: Raje bi se poročil, ampak si želim.

Predsednik društva za integracijo homoseksualnosti Mitja Blažič in njegov partner Viki Kern, ki skupaj živita sedem let, menita, da je zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti diskriminatoren in protiustaven. Kljub temu sta se odločila, da svoje razmerje registrirata. Pravita, da bosta sedaj lažje vložila pobudo za presojo ustavnosti. Prav tako sta želela javnosti pokazati, kako registracija, v primerjavi s poroko, izgleda v resnici. Kot ironično pravi Mitja Blažič, je ''proces registracije zelo tankočuten, zelo presunljiv''. ''Traja celih sedem minut,'' je dodal.

Podpis matičarja
Podpis matičarja FOTO: POP TV
Poljubila se bova na poroki. Mitja Blažič

Kot ste videli, ni predvideno niti prstanov, niti poljubov, niti prič. V resnici se počutim ponižanega, ker se ne morem poročiti na ljubljanskem gradu s prstanom, z ljudmi, ki jih imam rad, in seveda s človekom, ki ga neskončno ljubim, je pojasnil. ''To je grozno,'' je dejal Mitja Blažič.

Omejeno dedovanje

Srečni par po registraciji
Srečni par po registraciji FOTO: POP TV
Mitja Blažič namerava v roku enega meseca vložiti pobudo za ustavno presojo, ker meni, da je zakon o registraciji istospolnih skupnosti na več nivojih diskriminatoren.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki je julija letos stopil v veljavo, določa ureditev postopka registracije, pogojev za njen vpis v register in pravnih posledic, ki nastanejo z registracijo skupnosti v razmerju med partnerjema, ter ureditev prenehanja skupnosti.

Pravice, ki izhajajo iz predloga zakona, so pravica do preživljanja in do preživnine, pravica do pridobivanja premoženja in urejanja premoženjskih razmerij, pravica do stanovanjskega varstva, pravica do dedovanja skupnega premoženja in pravica do pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja ter do obiskov v zdravstvenih ustanovah.

Uradna listina, s katero sta Mitja Blažič in Viki Kern registrirala svoje razmerje.
Uradna listina, s katero sta Mitja Blažič in Viki Kern registrirala svoje razmerje. FOTO: POP TV

Glede načina dedovanja med istospolnima partnerjema zakon denimo predvideva, da preživeli partner podeduje le del skupnega premoženja, posebno premoženje pa se deduje po splošnih predpisih o dedovanju.

Istospolna partnerja lahko skupnost registrirata pred uradno osebo, kjer podata najprej ustno in nato še pisno soglasje, da želita registrirati skupnost. Skupnost je veljavno registrirana s podpisom izjave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.