Slovenija

Po več letih bodo šolarji končno lahko zdravo zadihali

Črni Vrh nad Idrijo/Ljubljana, 07. 02. 2017 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
11

Pred več kot tremi leti, ko so v šoli v Črnem Vrhu nad Idrijo izmerili močno preseženo koncentracijo rakotvornega radona, so obljubljali hitro sanacijo, ki pa še vedno ni končana. A tudi to se bo spremenilo. Z deli bi lahko začeli že ta mesec, če se le zima ne bo preveč zavlekla. Sicer pa ni problematična le šola, ampak celotna vas.

Po več letih bodo otroci, učitelji in drugi delavci na Osnovni šoli Črni Vrh nad Idrijo končno lahko zadihali na polna pljuča. Vse je namreč pripravljeno za drugi del sanacije, s katero bodo preprečili uhajanje rakotvornega radona, ki zastruplja zrak v učilnicah, edina ovira so zdaj prenizke temperature, je povedala ravnateljica šole Irena Kenk.

OŠ Črni Vrh nad Idrijo, v prostorih katere deluje tudi vrtec, trenutno obiskuje 123 otrok. Do zdaj še niso imeli primera, da bi se starši zaradi strahu za zdravje otroka odločili svojega malčka vpisati drugam ali ga prepisati.
Če se bodo dvignile nad ledišče, bi dela lahko stekla že med zimskimi počitnicami konec tega meseca, a vremenska napoved, po kateri se bo letošnja zima podaljšala še v marec, Kenkovi prav veliko upanja ne daje. V tem primeru bodo sanacijo opravili med prvomajskim oddihom, otroci pa se bodo po počitnicah vrnili v zdravju bolj prijazno šolo.

Najbolj problematične so učilnice v pritličju, kjer kljub prvotni sanaciji koncentracija radona še vedno preveč naraste. "Število ur pouka smo omejili, med odmori prezračujemo, več pa ne moremo, ker bi sicer preveč shladili razrede," je povedala Kenkova. Če jim je prejšnja zima s precej visokimi temperaturami pri tem še šla na roke, jim ta nikakor ne gre. Temperatura se je namreč po besedah ravnateljice spustila tudi do –18 stopinj Celzija.

OŠ Črni Vrh bo v kratkem končno primerna za delo (slika je simbolična).
OŠ Črni Vrh bo v kratkem končno primerna za delo (slika je simbolična). FOTO: Thinkstock
V Sloveniji zakonodaja na delovnih mestih kot zgornjo dopustno mejo koncentracije radona določa 1000 bekerelov na kubični meter. Če je presežena, je delodajalec zadevo dolžan sanirati. Za domače okolje, vrtce in šole pa velja zgolj priporočilo, po katerem naj povprečna koncentracija ne bi presegla 400 bekerelov.

Spomnimo. Naključno merjenje pred poletjem 2013 je pokazalo, da iz tal v šoli v Črnem Vrhu buhti radioaktivni plin radon, ki na določenih mestih tudi do 13-krat presega dovoljene vrednosti. Inšpektor je dal slabo leto časa za sanacijo tal, a se je, kot smo pri nas, žal, že vajeni, zapletlo pri denarju, šoli je grozilo celo zaprtje. Nazadnje se to ni zgodilo, denar se je našel in opravili so sanacijo. Ta je težavo delno rešila, ne pa v celoti. Otroci in zaposleni so tako še vedno izpostavljeni prevelikim koncentracijam plina, kar pa se bo, kot vse kaže, v kratkem vendarle razrešilo.

Vrtanje namesto izkopa

Razlog za težave so razpoke v temeljni plošči v vseh nadstropjih pritličja šole, skozi katere uhaja radon. Zato so strokovnjaki najprej predlagali izkop, pri čemer bi zamenjali načeta tla. A je nato prevladal drugi predlog: izdelava dodatnih vrtin, s čimer bodo zagotovili dodatno prezračevanje. 

Peter Jovanovič z Zavoda za varstvo pri delu, ki je akreditirani izvajalec meritev radona, kljub temu vztraja pri predlogu, naj tlake v učilnicah zamenjajo.

Ne le šola, problematična je celotna vas

Problematičen je južni del Slovenije: ob Soči, cel Kras, Notranjska do Ljubljane in naprej Dolenjska vse do Bele krajine. Peter Jovanovič, Zavod za varstvo pri delu
Črni Vrh stoji na tektonski prelomnici, poleg tega je večina stavb starih, tlaki pa v veliko primerih že precej načeti, je povedal Jovanovič, ki je opravil nekaj meritev tudi v stanovanjskih hišah v vasi in po vrsti beležil občutno preseganje še dopustnih koncentracij radona.

Presežne vrednosti so v preteklosti večkrat ugotovili tudi v bližnji Idriji. Glavni vir težav pa tam ni tektonska razpoka, ampak radioaktivno močno obremenjena jalovina iz rudnika, ki so jo uporabljali kot nasipni material.

Največji vpliv na koncentracijo radona v stavbi ima kamninska podlaga, problematičen pa je južni del Slovenije. Jovanovič, ki opravlja meritve na terenu, pa nam je še povedal, da je v zadnjih desetih letih našel med 30 in 40 vrtcev in šol, kjer je bila potrebna sanacija. Tista v Črnem Vrhu torej nikakor ni edina.

Prepričan je tudi, da je osveščenost o nevarnosti radona v Sloveniji premajhna, ker pripisuje nezanimanju javnosti.

Kaj storiti, če je radona preveč?

"Če je vsebnost radona previsoka, najprej predlagamo pogostejše prezračevanje, ki pa ni vedno dovolj učinkovito in je potrebno vire radona sanirati (najučinkoviteje z odsesavanjem zraka izpod temeljne plošče)," svetujejo na Upravi RS za varstvo pred sevanji. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa kot najučinkovitejši ukrep izpostavljajo kakovosten gradbeni poseg na talni plošči. "Prezračevanje prostorov in zatesnitev vidnih razpok ter špranj v tleh in stenah, ki mejijo na zemljino, ter instalacijskih vodov sta primerna pri majhnih preseganjih dovoljenih vrednosti, sicer sta le začasna ukrepa," dodajajo.

Najpogostejši povzročitelj raka pljuč za kajenjem

Radon je naravno prisoten plin.
Radon je naravno prisoten plin. FOTO: Thinkstock
Radon je naravni radioaktivni plin, ki nastane v razpadni verigi po razpadu naravnega urana. Uran je praktično povsod v zemlji, zato radon lahko pride v dom, pisarno ali drug prostor iz skal, zemlje in gradbenih materialov skozi razpoke v betonskih tleh ali stenah, skozi talne odtočne kanale, jaške ali druge cevi in špranje ob slabo tesnjenih napeljavah (na primer električnih, plinskih, vodnih ali drugih). Uprava RS za varstvo pred sevanji

Radon je takoj za kajenjem najpogostejši povzročitelj raka na pljučih, lahko preberemo na spletni strani Uprave RS za varstvo pred sevanji. V primerih, kakršen je v Črnem Vrhu, so učitelji in drugi delavci na šoli sicer bolj ogroženi kot otroci, saj so nevarnemu sevanju izpostavljeni več desetletij, pa tudi dnevno v prostorih šole prebijejo več časa, je povedal Jovanovič. Tveganje se namreč povečuje s koncentracijo in s trajanjem izpostavljenosti, kadilci pa so še dodatno ogroženi. Prav zato so šolske delavce pred dvema letoma poslali na izreden zdravstveni pregled, medtem ko otrok ni bilo treba. 

Koliko primerov raka na pljučih lahko pripišemo radonu, sicer lahko ocenimo le statistično, nam je povedal Jovanovič in dodal, da se številke gibljejo okoli nekaj deset primerov na leto.

Radon je naravno prisoten plin, ki izstopa iz tal in gradbenih materialov, še pojasnjujejo na upravi za varstvo pred sevanji. Njegove koncentracije se ponavadi povišane v rudnikih in prav v rudniku urana na Žirovskem vrhu so se pred skoraj 50 leti tudi prvič pri nas soočili s tem problemom. Zanimiv je tudi podatek, ki smo ga našli na Wikipedii in pravi, da je v Postojnski jami koncentracija radona v območju od 2000 do 4000 Bq/m3. Za obiskovalca to pomeni okoli dvoodstotni prispevek k letni dozi, zaposleni pa morajo biti pod stalnim radiološkim nadzorom.

Nacionalni program meritev radona v bivalnih okoljih se je začel v 90. letih, pri čemer so se osredotočili na vrtce in šole. Ugotovili so kar nekaj primerov previsokih koncentracij. Trenutno je v Sloveniji akreditiran in pooblaščen izvajalec meritev Zavod za varstvo pri delu Ljubljana, usposobljen pa tudi Institut "Jožef Stefan".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 02. 2017 11.42
-1
"Do zdaj še niso imeli primera, da bi se starši zaradi strahu za zdravje otroka odločili svojega malčka vpisati drugam ali ga prepisati." Očitno so jih še vedno uspeli prepričati, da je vse ok. No, tudi to bo enkrat minilo.
enakatalena
07. 02. 2017 14.07
+5
Če bi vedeli, kje so ti kraji, bi vam bilo jasno, da starši NE MOREJO prepisati otrok drugam. Nismo vsi v Ljubljani...
Ramzess
07. 02. 2017 11.40
-1
Nič ne bodo pomagali ti. lepotni popravki, medtem ko se zanemarja glavna zadeva, vir radona.
enakatalena
07. 02. 2017 10.04
+1
Spoštovana avtorica članka Danijela Levpušček, pravilno se reče (napiše) v Črnem Vrhu nad Idrijo in ne na Črnem Vrhu nad Idrijo. Nepomembno za vsebino, a v smislu negovanja pravilne domače besede vendarle utemeljeno.
Praškovarit
07. 02. 2017 10.54
-2
kdor je tako postavil oz.dal naziv kraju je bedak. že to da je kraj NAD drugim krajem , je bolj primerno , da ima pred seboj predlog NA in ne V
enakatalena
07. 02. 2017 14.06
+0
AxisDei
07. 02. 2017 09.49
+6
Včeraj smo se v službi ravno pogovarjali o tem, pa prišli do zaključka, da država spet nič ne dela, ker nima pojma o kemiji, prepove pa šele, ko vidi kakšne posledice. Radon je izjemno hinavski, njegova razpolovna doba je lahko več kot dvajset let, torej niti ne moremo garantirat, da bo sanacija povsem uspešna in je ne bodo čutile tudi prihodnje generacije. Prvi simptomi zastrupitve z radonom so namreč dokaj podobni prehladu in mnogi zdravniki, pa tudi kemiki, imajo težave z ugotavljanjem zastrupitve ker - glej ga hudiča, otrok kašlja, podobno kot pri bronhitisu ali sinusitisu, teče mu iz nosu, boli ga glava - kar v tej sezoni ni nič čudnega, padamo kar vsi povprek - a naš prijateljček se naseli v pljučih in tam počasi naredi zabavico - namreč, oslabi pljučne mešičke, zaradi česar najprej po krvi ne steče dovolj kisika, kar pa ni tako brutalno, malo smo bledi in slabo odporni, kar spet lahko pojasnimo s tem, da ''pač, manjkajo vitamini in mularija slabo je''. Ko pa je oseba aktivni kadilec že več let in ima še kak drug rizik zraven, se zna zgoditi, da bodo pri tridesetih zboleli za rakom na pljučih, ampak to se takrat že davno ne bo več prepoznalo kot delo radona. Šlamparija s strani države, upam, da starši urgirajo. Dosti kemije se tudi ne vidi, veste? Aja, uradniki, vi samo ogljikov monoksid obvladate, ne?
Praškovarit
07. 02. 2017 09.05
+4
naslovnica pa taka, kot da so iznajdli nov kemijski element
nevseverjet
07. 02. 2017 09.01
+2
Čiki so blažev žegen napram radiaciji. sam ,da bo to prišlo na plan, bomo moral še na kakšnega znanstvenika počakat.....V šolah in vrtcih se to kontrolira in situacija v SLO je bolj grozna kot si mislimo oz. kot nas obveščajo. Če bi začel pa še stanovanjske stavbe kontrolirat, je pa sam še za zbežat. Edina trenutna rešitev je ZRAČENJE prostorov !!! NČ ŠPARAT Z ZRAČENJEM.
hotchilipoper
07. 02. 2017 08.15
+3
Počakajo,da vsi zbolijo,potem začnejo z sanacijo
ochi
07. 02. 2017 08.07
-1
baje je radiacija hokus pokus. zna kdo kej več povedat o tem?