Slovenija

Radiolog oproščen, nevrologa čaka vnovično sojenje

Celje, 13. 06. 2012 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
1

Celjsko sodišče je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je radiologa Sama Slokana in nevrologa Marka Grassellija spoznalo za kriva smrti iz malomarnosti, zaradi katere je konec leta 2004 umrl Franjo Pintarič iz Slovenskih Konjic.

Senat je obema junija lani prisodil pogojno kazen pol leta zapora s preizkusno dobo enega leta. Sedaj pa so višji sodniki Slokana oprostili, Grasselliju pa bodo znova sodili.

35-letni Pintarič je umrl v celjski bolnišnici konec decembra 2004 zaradi pritiska možganov na lobanjsko dno.
35-letni Pintarič je umrl v celjski bolnišnici konec decembra 2004 zaradi pritiska možganov na lobanjsko dno. FOTO: Thinkstock

Mariborskemu radiologu Samu Slokanu je tožilec očital, da je v svoji zasebni ambulanti v Mariboru kot koncesionar celjske bolnišnice pri odčitavanju slike CT 35-letnega Franja Pintariča spregledal koloidno cisto v njegovih možganih. S tožilcem se je strinjal tudi senat.

Slokan je sicer v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja priporočil kontrolo. Če ta skoraj tri mesece ni bila opravljena, radiolog ne more biti kazensko odgovoren. Višji sodniki so tokrat odločili, da Slokanu kaznivega dejanja prve stopnje niso dokazali z gotovostjo.

Mariborski nevrolog Marko Grasselli po mnenju tožilstva in senata v celjski bolnišnici kot pristojni zdravnik ni pravočasno odredil diagnostičnih pregledov in nevroradioloških preiskav pri bolniku. Senat je menil, da se je to zgodilo tudi zaradi preobremenjenosti zdravnika v tem času, zato je šlo pri njem za najmanjšo stopnjo malomarnosti.

Nevrologu Grasselliju bodo znova sodili, medtem ko je višje sodišče radiologa Slokana oprostilo.
Nevrologu Grasselliju bodo znova sodili, medtem ko je višje sodišče radiologa Slokana oprostilo. FOTO: Thinkstock

Grasselliju očitajo tudi strokovno napako, sicer pa so bili višji sodniki enotni, da nevrolog ni bil odgovoren za način in potek zdravljenja bolnika. Grasselli je bolnika po njegovi hospitalizaciji na oddelku videl šele naslednji dan popoldne. Takrat je nevrolog prevzel dežurstvo.

Grasselli je odhitel v ambulanto, kjer je pomagal bolnici, ki jo je zadela možganska kap, tako da ni mogel biti istočasno na oddelku in v ambulanti. O poslabšanju Pintaričevega zdravja pa tudi ni bil obveščen. Kot poročajo Slovenske novice, teh okoliščin na prvostopenjskem sodišču niso pravilno in popolnoma ugotovili, zato bodo Grasselliju sodili znova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
13. 06. 2012 11.58
+3
Glavno, da se je nam podražilo zdravstveno zavarovanje, saj morajo imeti pri nas zdravniki, njihovi odvetniki in seveda tudi sodniki pač takšne plače, da so lahko nezmotljivi.